» «

אטמוספירת כדור הארץ

אטמוספירת כדור הארץ
מהי האטמוספירה?



האטמוספירה היא שכבה של אוויר שמקיפה את כדור הארץ, מעטפת של גזים שמקיפה כוכבים ונמשכת לגוף הכוכב בזכות כוח-המשיכה שלו.

אטמוספירת כדור הארץ שומרת על טמפרטורה ממוזגת ומגינה על בעלי החיים בכדור-הארץ על ידי סינון הקרינה האולטרה-סגולית של השמש, המסוכנת לבריאותנו.

עובי האטמוספירה הוא כ- 560 ק"מ מפני כדור הארץ (יש הגדרות המדברות על 1000 ק"מ) ויש לה שכבות שונות, כשהקרובה לכדור הארץ עצמו היא שכבה בת 12 ק"מ שנקראת "טרופוספירה". ככל שעולים בה הקור גדל והאוויר דליל.

מקור המילה "אטמוספירה" מיוונית, בה "אטמוס" הוא אד או אוויר ו"ספרה" היא כדור.


הנה האטמוספרה של כדור הארץ (עברית):

https://youtu.be/z-TrbhdIDC0


שכבות האטמוספירה:

https://youtu.be/VVIesvLJjHE


בלון העולה עם מצלמה ומראה את האטמוספרה מהחלל:

https://youtu.be/AjzzqDNiCZw


וסרטון על ההתחממות הגלובלית (ההתחממות העולמית) שנגרמת מפגיעה באטמוספירה:

http://youtu.be/1abN9E-Ojrc
שכבות האטמוספירה
מהן שכבות האטמוספירה?



האטמוספירה, אותה שכבה של אוויר שמקיפה את כדור הארץ, מורכבת משכבות שונות. יש 3 חלוקות לשכבות לגבי האטמוספירה, שנעשות על פי שלושה מדדים שונים: לפי ההרכב של השכבות, לפי תכונותיהן החשמליות ולפי הטמפרטורה.

החלוקה השלישית, לפי הטמפרטורה, היא המוכרת ביותר. לפיה עובי האטמוספירה הוא כ- 560 ק"מ מפני כדור הארץ.

לפיה מתחלקת האטמוספירה לחמש שכבות:

טרופוספירה - השכבה הקרובה לכדור הארץ עצמו. היא שכבה בת כ-12 ק"מ. ככל שעולים בה הקור גדל והאוויר דליל. ככלל, יש בה יותר מולקולות אוויר מבשכבות הגבוהות. כל שינוי בטרופוספירה משפיע על מזג האוויר שאנו חווים. האוויר החם בה עולה וכשהוא מתקרר, הוא נופל בחזרה למטה, תוך גרימת תנודות אוויר חזקות ורוחות, בדרך כלל אנכיות.

סטרטוספירה - שכבה שנייה. האוויר בה דליל ובחלקה התחתון נמצא האוזון המפורסם ששומר עלינו מקרינת השמש. הסטרטוספירה מגיעה לגובה של 50 קילומטרים. חלקה התחתון די רגוע והוא משמש לטיסה של מטוסים רבים, שנמנעים כך ממזג האוויר הסוער של הטרופוספירה. רוחות אופקיות שנושבות בחלקה העליון של הסטרטוספירה נקראות "זרמי סילון" ומגיעות למהירות של 480 קמ"ש. מטוסים לא יכולים לטוס מולן.

מזוספירה - השכבה השלישית מגיעה מגובה של 50 קילומטרים ועד לגובה של 100 קילומטרים. היא מאד קרה וככל שמגביהים, הטמפרטורה בה יורדת במהירות.

תרמוספירה - שכבה המגיעה כמעט עד לגובה של 400 קילומטרים. ככל שמגביהים בשכבה זו, הטמפרטורה דווקא עולה. זה קורה בשל ספיגת הגלים הקצרים של קרינת השמש האולטרה-סגולה.

אקזוספירה - זו השכבה החמישית והאחרונה, שבה צפיפות האוויר כה נמוכה עד שאין כל משמעות לשינויי הטמפרטורה. היא נמשכת לגובה של מאות קילומטרים ובהדרגה נעלמת אל החלל.


הנה סיפורה של האטמוספרה ושכבותיה (עברית):

https://youtu.be/I9wtzyMxOMs


שכבות האטמוספרה באנגלית:

https://youtu.be/VVIesvLJjHE


ועוד על שכבות האטמוספרה:

https://youtu.be/qW5xp64AiRs
אטמוספירה
איך נוצרה האטמוספירה?



האטמוספירה אחראית לכך שיש חיים על פני האדמה. זאת משום שהאטמוספירה מספקת לנו חמצן ושומרת על טמפרטורה סבירה על פני כדור הארץ. על ידי גז האוזון שיש בה, האטמוספירה גם סופגת את קרינת השמש המסוכנת ובמיוחד את הקרינה העל-סגולה המסוכנת ו"דואגת" להחזיר חלק מהקרינה הזו בחזרה לחלל.

האטמוספירה נוצרה בעת שנוצר כדור הארץ. זה קרה לפני כ-4.5 מיליארד שנים, לאחר שנוצרה השמש ונותרה ערפילית גז ואבק עצומה, שממנה נוצרו כדור הארץ וכוכבי הלכת האחרים.

החוקרים מעריכים שהאטמוספירה שנוצרה עם היווצרות כדור הארץ, הכילה רק שני גזים: מימן והליּום. זה לקח כמה עשרות מיליוני שנים, עד שכדור הארץ התקרר ואל האטמוספירה החלו להפלט גזים שהיו בתוך המאגמה, הלבה הרותחת שמרכיבה אותו. הגזים האלה נפלטו דרך הסדקים שבקרום כדור הארץ, במקומות שהייתה בהם פעילות געשית, כמו הֵרי געש , גייזרים ומעיינות חמים.

הגזים הללו, שנפלטו לאטמוספרה, גרמו לשינוי בהרכב שלה, כשבמשך הזמן השתנה הרכב הגזים באטמוספירה ומשכבה רעילה היא הפכה לשכבת גזים המאפשרים חיים על פני כדור הארץ ואף שומרים עליהם מקרינה. כך החלו להופיע על פני כדור הארץ יצורים חד-תאיים, ציאנו חיידקים, שנשמו באמצעות תהליך הפוטוסינתזה. החיידקים האלה נשמו פחמן דו-חמצני ופלטו חמצן. הדבר הוביל ליצירת שכבת האוזון שבאטמוספירה. גם החמצן הלך והצטבר עם השנים ואפשר את החיים על פני כדור הארץ.


כך נוצרה האטמוספירה:

https://youtu.be/I6jIMkPwahQ


כך היא בנויה וכמה היא גדולה (מתורגם):

https://youtu.be/VVIesvLJjHE


ביחד איתה נוצרו כדור הארץ וכל יושביו:

https://youtu.be/ZSt9tm3RoUU


מצגת שערכו תלמידים על האטמוספירה הקדומה (עברית):

https://youtu.be/bYMIRqzyldY


ועלילותיו של כדור שעולה אל מרומי האטמוספירה:

https://youtu.be/9WeZyKTHo48
חורף גרעיני
מהו חורף גרעיני?



אחת התיאוריות הקשות לגבי מצבו של העולם לאחר מלחמת עולם גרעינית הוא חורף גרעיני (Nuclear Winter). את התיאוריה העלה בזמנו החוקר חאיש התקשורת המשפיע קארל סייגן. הוא הסביר שלאחר מלחמה גרעינית גדולה, כזו הכוללת פיצוצים גרעיניים רבים, במיוחד מעל מטרות עירוניות שיגרמו להתלקחויות, שריפות יער ושריפות ענק בערים גדולות, תתמלא הסטרטוספירה של כדור הארץ בכמויות ענק של עשן פחמני, אבק ואפר, מה שיסתיר לשנים רבות את אור השמש ויביא למזג אוויר קר מאוד, שיימשך שנים.

התוצאות של מצב כזה יהיו שינויים משמעותיים של האקלים העולמי. מרבית העשן שיוותר בסטרטוספירה יהיה אמנם אטום לקרינת השמש אבל דרכו תעבור החוצה קרינה תת-אדומה, מה שיבטל את החימום של כדור הארץ על ידי אפקט החממה. התוצאה, כבר הבנתם, היא קור כלבים אמיתי.

מעבר לחיים הקרים והחשוכים ומצב הרוח הרע והדכאוני שהם יגרמו, התוצאות עלולות להיות חמורות יותר מכל אסון טבע שהכרנו. הם יכללו נזקים קשים מאד שישפיעו על החברה האנושית כולה. מפגיעה באקלים העולמי למשך עשור ויותר, דרך התקררות של מספר מעלות מעל אזורים גדולים על פני כדור הארץ, ירידה קשה בגידולי מזון ובתבואת החיטה העולמית ועוד.


הנה החורף הגרעיני וכיצד הוא יווצר:

https://youtu.be/MJUeae_qE6A


על החורף שיווצר אחרי מלחמה גרעינית:

https://youtu.be/bBCe3qwxRRs


ממשרד החיוך - אין כמו ריח של גשם גרעיני ראשון... במיוחד אם הוא בא מצפון-קורע (עברית):

https://youtu.be/t8wGPeIy0B0


לא מעט סרטים הוליוודיים עוסקים בעולם הפוסט-אפוקליפטי, של אחרי הפצצה האטומית:

https://youtu.be/vJFh0dQQ0a0?long=yes


סרט עלילתי על דניאל, שנשאר אחרי שואה אטומית:

https://youtu.be/MPUDWpD_8OU?long=yes


ועוד אסופה קולנועית עצובה - על היום שאחרי הרס העולם או במהלכו:

https://youtu.be/m6NBme-uR18?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.