» «

אנטוליה

צ'טל הויוק
האם צ'אטל הויוק היא העיר הראשונה בעולם?



העיר שהייתה ככל הנראה הראשונה בהיסטוריה, צ'טל הויוק (Chatalhoyuk), הוא יישוב ניאוליתי שהכיל כ-10,000 אלפים איש ואישה. זוהי עיר מקדשים מרכזית ואחד האתרים הקדומים בעולם שבהם התקיים ישוב עירוני.

האתר הניאוליתי הזה נמצא 200 קילומטרים מקפדוקיה, באזור לב אנטוליה שבטורקיה. הוא מהווה חלק מהסהר הפורה ואולי הוא אף ערש התרבות האנושית.

תושבי העיר היו איכרים, רועים, ציידים ולקטים, שאספו צמחים מהסביבה. הם טוו בדים, ארגו בגדים, עיבדו עורות, קלעו סלים ויצרו כדי חימר. בעיר התקיים מסחר בזכוכית וולקנית שהם ליקטו בהרי געש שבסביבה. החוקרים משערים שהתקיימה בה כלכלת חליפין, הייתה חלוקת עבודה ראשונה בין התושבים, שגם היו בעלי קרקע ואף קיימו היררכיה חברתית מוגדרת.

בתור אחת הערים הקדומות בתבל, צ'טל הויוק היא אולי העיר הראשונה בהיסטוריה. היא מעניינת מאד את החוקרים של ההתיישבויות הראשונות של התקופה הניאוליתית (תקופת האבן החדשה) שיא התקופה שבה התרחשו המהפכה החקלאית, ביות בעלי החיים וההתקבצות של כמויות אדם לחברות אנושיות גדולות. היא התקיימה בסביבות המאה ה-6 לפני הספירה, לפני כ-8,000 שנה.

מבחינות רבות יש בה סימנים ראשונים של אדריכלות עירונית קדמונית. בתי העיר נבנו בצמידות וכך יצרו קירותיהם החיצוניים סוג של חומה. בצ'טל הויוק לא היו רחובות ואנשים בה הלכו על החומה והגגות, כשהכניסה אל הבתים היתה בעצם מהגג, בעזרת סולם שהוביל מלמעלה. בדירות עצמן כללו חלק מהחדרים גם פינות מקדש דתיים, קישוטים עשויי קרניים של בעלי חיים, פסלי אלילים ועוד.

בתי העיר בכלל היו חידוש מסעיר. על קירות הבתים של צ'טל הויוק שבלב אנטוליה היו תלויות תמונות של שוורים וציורי פרסקו עתיקים ביותר. בעיר נמצא, למשל, ציור פרסקו, ציור קיר מהראשונים בהיסטוריה האנושית. מתוארת בו התפרצות געשית מפסגת הר חסן (Hasan dağ), כפי שהוא נקרא כיום, פרסקו שמתוארך לשנת 7,000 לפני הספירה. ניתן לומר באופן מסוים שאלה הרגעים הראשונים בתולדות האנושות שבהם מקבלת האמנות בית משלה, תרתי משמע.


הנה סיפורה של צ'טל הויוק, מהאתרים הפרה היסטוריים החשובים בעולם:

https://youtu.be/K5CyyGkYh4A


האתר הפריהסטורי צ'טל הויוק:

https://youtu.be/kfBSB9iol3w


ותכנית חינוכית חפרנית שכוללת את העיר הראשונה בהיסטוריה (עברית):

https://youtu.be/d2OhjSIFrF4?long=yes
מראה
מי המציא את המראה?



מראות בגרסאות שונות כלשהן קיימות כבר אלפי שנים. אך המראה המודרנית, זו שאנו מכירים, נוצרה לפני כ-150 שנה. היא נקראת "מראת הזכוכית-כסף" והממציא שלה הוא הכימאי הגרמני יוסטוס פון ליביג (Justus von Liebig). הוא הראשון שיצר בשנת 1835 מראה שבה הוצמדה מתכת לזכוכית באמצעים כימיים, תוך כדי החנקת המתכת.

אגב, ליביג הזה עסק במרבית זמנו דווקא בכימיה ובדרך שבה היא מסייעת לחקלאות. הוא היה מראשוני החוקרים שהניבו את תעשיית הדשנים הכימיים לחקלאות ועד היום הוא נחשב לאחד מגדולי הביוכימאים שעסקו בכימיה חקלאית.

אם נשוב למראות, אלה נולדו אלפי שנים לפני הספירה. אז עוד לא ידעו על החיבור בין הזכוכית למתכת שתשקף בה את המראות באופן אופטי. אבל ברמת אנטוליה, הנמצאת בתורכיה של היום, השתמשו ב-6000 לפני הספירה בחומרים כמו זכוכית געשית שמולאה בנוזלים, כדי לשקף היטב.

ב-4000 לפני הספירה במסופוטמיה ו-1000 שנה אחר-כך במצרים העתיקה, השתמשו במראות מנחושת מלוטשת. עוד אלף שנים, בסביבות 2000 לפני הספירה, יצרו במרכז אמריקה מראות מאבנים מלוטשות. בערך באותם זמנים, בסין הרחוקה, נוצרו מראות מברונזה.


הנה ההיסטוריה המוקדמת של המראה:

https://youtu.be/FDs-1khMwus


וההמשך עם אבי המראה המודרנית, הכימאי יוסטוס פון ליביג:

https://youtu.be/e5Pz6NU7pww


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.