» «
התקמטות העור הרטוב
למה האצבעות מתקמטות במים?



קרה לכם שאחרי מקלחת ארוכה או שחייה, נראו האצבעות שלכם לפתע מקומטות וזקנות במיוחד?

כשאנו רטובים, מעניקות לנו האצבעות המקומטות (Pruney fingers) יתרון אבולוציוני, באחיזה של דברים או בייצוב הגוף שלנו באמצעות האחיזה. מסתבר שכמו החריצים בצמיגי הרכב, קמטים בעור מונים ממנו להיות חלק ולשמוט דברים או להחליק על הרצפה למשל. כך מסייעת האבולוציה לאדם להיות יציב יותר, ללכוד מזון ולהגן על עצמו גם בסביבה רטובה.

ביולוגית, הקמטים בעור האצבעות נוצרים מפני שמים חודרים לעור בשכבה החיצונית שלו ונספגים בשכבה החיצונית של עור הגוף. שכבה זו עשויה מתאי קראטין מתים והיא נמצאת מעל עוד 3 שכבות של עור. כל 4 השכבות הללו מרכיבות את האפידרמיס, שכבת העור של גופנו.

כשאנו נמצאים זמן רב במים, נספגים מים רבים בתאי הקראטין המתים ושטח העור החשוף מתנפח. נוצרים בו קימוטים בשכבה החיצונית, שבדרך כלל מהודקת על הגוף, מכיוון ששטח הפנים של העור גדל משמעותית.

זה קורה בעיקר בידיים והרגליים משום שריכוז תאי הקראטין באזורים אלו הוא גבוה במיוחד. הסיבה לכך היא שכפות הידיים והרגליים חשופים במיוחד לנזקי בליה ומשום כך הן מכוסות בשכבה רבה יותר של תאי קראטין מתים, שנועדו להגן על הידיים והרגליים.

אגב, יש בעיה בהסבר הזה של הקראטין, כי הוא לא מסביר למה הקימוט של האצבעות מתרחש דווקא במים חמים. חוקרים אחרים הציעו הסבר נגדי ולפיו התקמטות העור במים נובעת מתגובה עצבית. לטענתם זה קורה בשל איבוד הנפח של גופיפי גלומוס שנמצאים בעור. הם הציעו את ההסבר הזה, לאחר שראו שקימוט העור כמעט ולא מתרחש אצל אנשים שהשתילו להם ידיים או כפות ידיים או שסבלו ממחלה שהקטינה את גופיפי הגלומוס אצלם.


הנה הסיבה האבולוציונית שהעור שלנו מתקמט:

https://youtu.be/lQYn3AndTqs


הסבר על קימוט האצבעות במים:

https://youtu.be/kqhoLNUTS8I


ויש בקימוט עור האצבעות במים יתרון אבולוציוני:

https://youtu.be/k5WFEP5pVNI
קור
למה קר לנו באצבעות?


כשקר מאד עושה הגוף הכל כדי לשמור את הזרימה של הדם. הדם החם מחמם את איברי הגוף החשובים, כולל הלב, המוח וכו'. במקרה שהגוף ימשיך ויזרים דם לקצוות הגוף כמו האצבעות, הוא יאבד הרבה חום ויתקרר במהירות גדולה יותר. לכן הגוף צריך "לקבל החלטות" ולהעדיף אזורים חשובים, תוך שהוא נוטש אזורים חשובים פחות.

זו הסיבה שהגוף סוגר את האזורים הרחוקים דוגמת האצבעות, לא מזרים אליהם דם ושומר על חום הליבה של הגוף. זו גם הסיבה העצובה לכך שהאצבעות הם החלק שיפגע ראשון במקרה של קיפאון. במקרים קשים של הצלת אנשים שקפאו, קורה לא פעם שהגפיים קופאות ולא ניתן להצילן. במקרים כאלה נאלצו הרופאים לא פעם לכרות רגליים, כדי שנמק לא יתפשט לשאר הגוף.


הנה הסבר על כוויות הקור וכיצד הן קורות:

https://youtu.be/usQwlqtPClo


מה שיכול לקרות בקור מקפיא לאצבעות:

https://youtu.be/5at-YHrLEmc


והנה התנאים שעלולים לגרום לכוויות קור בקלות:

https://youtu.be/jb-jqmDfTgQ
צ'יזנבופ
מהי שיטת החישוב הקוריאנית באצבעות?



חישובים בחשבון הם לא תמיד פשוטים למתחילים. גם רבים מהמבוגרים מסתבכים באריתמטיקה, פעולות החשבון הפשוטות יחסית.

כמו כולם, גם הילדים בבית הספר בדרום קוריאה נוהגים לפתור בעיות מתמטיות בַּעזרת המחשב. אבל בדרום קוריאה הם גם לומדים לחשב ידנית, בראש או בעצם בעזרת האצבעות - בשיטה שנקראת צִ'יזִנְבוֹפ, או צ'יסנבופ (Chisenbop).

הצ'יזנבופ היא שיטת חישוב מאוד מהירה שפיתחו בקוֹריאה, כדי לאפשר לילדים וגם למבוגרים לעשות חישובים מעולים ובקלות - עם האצבעות.

בשיטה הזו שווה כל אחת מארבע האצבעות של היד הימנית 1, בעוד האגודל הימני שווה 5. באופן דומה, שווה כּל אחת מארבע האצבעות של יד שמאל ל-10. האגודל השמאלי שווה 50.

נסו את שיטת ה"צ'יזנבופ". בשיטה הזו תוכלו גם אתם לחשב במהירות שיא ולעשות תרגילים חשבוניים מעולים. אריתמטיקה היא קלי קלות כאן.


הנה הסבר ללא מילים של ערכי האצבעות בצ'יזנבופ:

https://youtu.be/VBxFPX_KTCI


ספירה באמצעות צ'יזנבופ:

https://youtu.be/QII0u_keRO4


ילדה מדגימה צ'יזנבופ:

https://youtu.be/58Et-6kbptU


ילדים דרום קוריאניים מסובבים את ידם כדי לשפר ביצועים בחישוב:

https://youtu.be/y3e2DNXMq1A


הלימוד בבתי הספר בדרום קוריאניים הוא בכלל מרתק:

https://youtu.be/Gvi8yo0FPj4


צ'יסנבופ לא לבד - עוד שיטות ספירה חכמות באצבעות:

https://youtu.be/UixU1oRW64Q


ושיעור אונליין:

https://youtu.be/TjSY9Dajg18?long=yes
טביעת אצבע
למה משתמשים בטביעת אצבע?



השימוש בטביעות אצבעות מתבססות על העובדה שטביעות אצבע הן שונות מאדם לאדם ולא משתנות במהלך חייו. טביעות אצבע נוצרות כבר בחודש הרביעי לחיי העובר. למעשה יש טביעות אצבע גם לקואלות ולקופי אדם, אולי כיוון שהרכסים שאנו רואים בטביעות האצבע נועדו מבחינה אבולוציונית, לחזק את האחיזה של כף היד, למשל במניעת החלקה בעת הטיפוס על עצים.

טביעות אצבע נשארות רק על משטחים חלקים, מכיוון שאחוז אחד מטביעת האצבע הוא שומן ועל חומרים כמו עץ או נייר הוא לא נשאר.

הייחודיות של טביעת אצבע היא מדהימה - אין שתי אצבעות בעלות טביעות אצבע זהות. מה שקרוי "רכסים" משתנה מאצבע לאצבע, גם אצל אותו אדם. לכל אצבע יש מעל 150 מאפיינים שונים של רכסים. מתמטית יש 64 מיליארד אפשרויות שונות של טביעת אצבעות, מה שאומר שהסבירות לשני בני אדם עם טביעת אצבעות זהה היא זעירה ביותר. היות שאפילו תאומים זהים אינם חולקים טביעות אצבעות זהות, על אף הכמעט זהות הגנטית ביניהם, משתמשים בטביעות אצבע לזיהוי של מעשי פשע, לשימושי אבטחה, כמו פתיחת מנעולים והפעלת מכשירים סודיים ועוד.

יש בעולם כמה משפחות שנושאות פגם גנטי מעניין - אין לבני המשפחות הללו כל טביעת אצבע בידיהם וברגליהם והן נקיות לחלוטין מאותם רכסים שכולנו רואים באצבעותינו.

כה מוערכת הייחודיות של טביעת האצבע בתרבות, עד שנוהגים לומר על מי שהשאיר את חותמו האישי והייחודי בתחום מסוים או בעולם, שהוא "השאיר את טביעות אצבעותיו".


הנה הסוד של טביעת האצבע והשימוש בה בזיהוי פלילי (עברית):

http://youtu.be/ejp8wPNZu0k


בואו נעשה ניסוי עם טביעות אצבע (עברית):

https://youtu.be/CT8GPg5TqEk


טביעת האצבע שלנו היא היום כלי אבטחה במכשירים אלקטרוניים שונים כמו הסמארטפון (מתורגם):

https://youtu.be/YJvmaqCqQxA


יש מנעולי דלתות המבוססים על טביעות אצבע (עברית):

https://youtu.be/WM-rdMxNDH4


וכך פועל סורק טביעות האצבע (עברית):

https://youtu.be/_HQnVFTQ4B4

אצבעות

חיישן טביעת אצבע
איך פועל חיישן טביעת אצבע?



חיישן ביומטרי לזיהוי טביעת האצבע (Fingerprint sensor) הוא רק אחת מהטכנולוגיות בתחום של טכנולוגיות הזיהוי הביומטרי. טכנולוגיות אלה הפכו מאד נפוצות בשנים האחרונות באבטחה וזיהוי, בתחומים שונים.

החל מבקרות כניסה למתחמים פיזיים ולמכשירים שונים כמו מחשבים וטלפונים חכמים ועד לזיהוי אישי בשעוני נוכחות שנהוגים במקומות עבודה - זיהוי טביעת האצבע באמצעות חיישן הוכיחה את עצמה כיעילה ושימושית מאד.

בטלפונים ניידים מותקנים כיום לא מעט חיישנים כאלה. חיישנים סורקי טביעות-אצבע משמשים כאמצעי זיהוי ייחודיים לכל משתמש ומשתמש וקשה יותר לזייפם או לפרוץ אותם מאשר סיסמאות קלות, או טלפונים חסרי סיסמה.

הראשונה להשתמש בחיישני טביעת-אצבע הייתה חברת Apple. החברה חשפה את האייפון 5S עם סורק טביעות האצבע הראשון וכינתה אותו TouchID. במהרה יצאו חיישנים מתחרים למכשירים של יצרנים מתחרים רבים. בשנת 2019 המתחרה הגדולה סמסונג הייתה הראשונה להשתמש בחיישן אצבע תלת מימד שמוטמע על המסך עצמו.

החיישן בטלפונים החכמים מאפשר להשתמש בטביעת האצבע כדי לבטל את נעילת הטלפון החכם. במכשירים שונים הוא יכול לשמש גם כדי לאשר רכישות בכסף או לפתוח אפליקציות שנבחרו לפתיחה אישית בלעדית של המשתמש.

עם זאת, האקרים כבר הראו שהעתק פיזי של טביעת האצבע יכול לשמש לביטול נעילת הטלפון. הדבר הופך את נעילת הטלפון באמצעות טביעת אצבע לפחות חזקה מסיסמאות חזקות. יש לכך פתרונות שמצאו יצרני סמארטפונים מסוימים. אחרים פחות הצליחו וחלקם עברו לטכנולוגיות אחרות, כמו זיהוי פנים באמצעות המצלמה הקדמית (מצלמת בסלפי).

אבל איך פועל החיישן הביומטרי לטביעת אצבע?

אם מדובר על חיישן של טלפון חכם, ראשית יש ללמד את החיישן כיצד נראות טביעות אצבעותיו של המשתמש. עושים זאת על ידי הנחת האצבע על הכפתור עם החיישן, שוב ושוב ובזוויות וצידי האצבע השונים, עד שאנימציית טביעת האצבע שעל מסך הטלפון מתמלאת בצבע אדום. באייפון למשל, ניתן להוסיף עד 6 טביעות אצבעות לכניסה למכשיר.

אחרי שלמד את טביעת האצבע של בעל הטלפון, משתמש החיישן במידע שנשמר במכשיר ומשווה כל טביעת אצבע לתמונת טביעת האצבע שברשותו. אם טביעת האצבע זהה, המכשיר ייפתח. אם היא שונה - הוא יישאר נעול.


הנה חיישן טביעות אצבע של האייפון:

https://youtu.be/jaKS9zFOMDY


כך עובד החיישן הביומטרי לזיהוי טביעת האצבע:

https://youtu.be/CLdrbn8XYIw


חיישן טביעות האצבע של מכשיר סמארטפון Galaxy S5:

https://youtu.be/dKVdJ9U8sm4


וכך גורמים לחיישן זיהוי טביעת אצבע Touch ID של מכשירי אייפון לזהות אותך:

https://youtu.be/MXYTD8UJaJo
בריאת האדם
מהו הפרסקו של בריאת האדם?



"בריאת האדם" (Creation of Man) הוא ציור של מיכלאנג'לו, מהאמנים הבולטים של תקופת הרנסאנס באיטליה. זהו אחד הציורים החשובים בתולדות האמנות. הציור הוא חלק מפרסקו - ציור קיר על טיח שעודו לח. בפרסקו הזה, שבקפלה הסיסטינית בוותיקן שברומא, נושאים שונים מספר בראשית ו"בריאת האדם" היא רק חלק קטן בו.

האלוהים מוצג בציור כאיש זקן ואנושי לחלוטין, בעל זקן לבן ועטוי בגלימה. אדם, שבצד שמאל של הציור, מוצג עירום לחלוטין וכמעט נוגע באצבעו של האל. העובדה שהידיים אינן נוגעות מעניקה מתח לציור ומשערים שהיא קשורה במזמור מימי הביניים, שבו ביקשו המאמינים שאצבעו של האל תעניק להם את כישרון הדיבור.


הנה סיפורם של בריאת האדם והקפלה הסיסטינית:

https://youtu.be/zrkuPpqgJkw


ניתוח ציור בריאת האדם באנגלית:

https://youtu.be/LfdT53zGQJM


ועוד על בריאת האדם שבקפלה הסיסטינית:

http://youtu.be/QVK04ORmKrE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.