שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
בישול מולקולרי
איך הומצא הבישול המולקולרי?
בשנים האחרונות מלהיב הבישול המולקולרי את עולם הגסטרונומיה ומצליח לשפר את הכנת האוכל בעזרת ידע מדעי ומחקרי מגוון,כמו גם יצירתיות ומקוריות של שפים מיומנים וסקרנים מבעבר.
אבל איך נולד תחום הבישול המולקולרי, שמעורר כה הרבה הדים בעולם הקולינרי?
זה קרה בשנות-90 של המאה ה-20 כשקבוצת חוקרים אירופיים מדיסציפלינות כמו כימיה, פיזיקה, ביולוגיה ובישול, הבישול, חברו והולידו את עולם הגסטרונומיה המולקולרית. כך נולד תחום מדעי שמתמקד בחקר של תהליכים פיזיקליים וכימיים המתרחשים בעת בישול המזון ומנסה למצוא הסברים להיבטים שונים בהם.
זו הייתה הכניסה הראשונה של המדע אל המטבח ודרכו נחשפו שפים רבים לאפשרויות חדשות שנפתחו דרכו. תומכי הבישול המולקולרי מזהים את העושר שהוא הביא לעולם הקולינרי, הן בטכניקות בישול חדשות והן במרקמים חדשים ולא שגרתיים. יותר מכך, הבישול המולקולרי ממשיך לחדש ולהסעיר את העולם הגסטרונומי במבול בלתח פוסק של גילויים, חידושים ושיפורים.
הנה הבישול המולקולרי:
https://youtu.be/X-rgeMc5ZnQ
על הבישול המולקולרי באנגלית:
https://youtu.be/vbvQlKzSmkQ
הנה הסטון בלומנטל, שף מולקולרי מהידועים בתחום:
https://youtu.be/oymWPCOGKLE
מה דעתכם על פניני חומץ בלסמי?
https://youtu.be/s6FUuxcPoQw
בועות הפתעה?
https://youtu.be/OlJKpt74TvI
קאוויאר מנטה?
https://youtu.be/RDvXxj0Fvek
הדגמה של הבישול המולקולרי:
http://youtu.be/Ny0bHjPYbcQ?t=12m41s&end=20m08s?long=yes
והרצאה שאינה קטע מ"ארץ נהדרת" אלא אמיתית, של גאון מדעי:
https://youtu.be/Ogbz0RLQgfo
בשנים האחרונות מלהיב הבישול המולקולרי את עולם הגסטרונומיה ומצליח לשפר את הכנת האוכל בעזרת ידע מדעי ומחקרי מגוון,כמו גם יצירתיות ומקוריות של שפים מיומנים וסקרנים מבעבר.
אבל איך נולד תחום הבישול המולקולרי, שמעורר כה הרבה הדים בעולם הקולינרי?
זה קרה בשנות-90 של המאה ה-20 כשקבוצת חוקרים אירופיים מדיסציפלינות כמו כימיה, פיזיקה, ביולוגיה ובישול, הבישול, חברו והולידו את עולם הגסטרונומיה המולקולרית. כך נולד תחום מדעי שמתמקד בחקר של תהליכים פיזיקליים וכימיים המתרחשים בעת בישול המזון ומנסה למצוא הסברים להיבטים שונים בהם.
זו הייתה הכניסה הראשונה של המדע אל המטבח ודרכו נחשפו שפים רבים לאפשרויות חדשות שנפתחו דרכו. תומכי הבישול המולקולרי מזהים את העושר שהוא הביא לעולם הקולינרי, הן בטכניקות בישול חדשות והן במרקמים חדשים ולא שגרתיים. יותר מכך, הבישול המולקולרי ממשיך לחדש ולהסעיר את העולם הגסטרונומי במבול בלתח פוסק של גילויים, חידושים ושיפורים.
הנה הבישול המולקולרי:
https://youtu.be/X-rgeMc5ZnQ
על הבישול המולקולרי באנגלית:
https://youtu.be/vbvQlKzSmkQ
הנה הסטון בלומנטל, שף מולקולרי מהידועים בתחום:
https://youtu.be/oymWPCOGKLE
מה דעתכם על פניני חומץ בלסמי?
https://youtu.be/s6FUuxcPoQw
בועות הפתעה?
https://youtu.be/OlJKpt74TvI
קאוויאר מנטה?
https://youtu.be/RDvXxj0Fvek
הדגמה של הבישול המולקולרי:
http://youtu.be/Ny0bHjPYbcQ?t=12m41s&end=20m08s?long=yes
והרצאה שאינה קטע מ"ארץ נהדרת" אלא אמיתית, של גאון מדעי:
https://youtu.be/Ogbz0RLQgfo
מהו בישול מולקולרי?
בזמן האחרון כולם מדברים על הבישול המולקולרי (Molecular food). זהו בישול שנעזר בידע מדעי כדי לשפר את הכנת המזון ומסעיר את גילדת השפים, על ידי בישול חדשני שמייצר מנות מעניינות, מיומנות ויצירתיות.
מדובר בתחום שמעורר בשנים האחרונות הדים בכל רחבי העולם הקולינרי. לפתע טבחים יכולים ללמוד על הגושים שיוצרים המים בשוקולד ואז ליצור מוס משוקולד מומס בלבד, ללא חומרים נוספים, מלבד מים. או לנצל את הבנה המדעית של תפיחת הסופלה, בכדי לייצר את התנאים המיטביים לתפיחה מושלמת של הסופלה.
רבים בציבור סבורים שבישול מולקולרי הוא גסטרונומיה מולקולרית. אך יש להבדיל בין בישול מולקולרי, הכנת המזון על ידי שפים מתקדמים, המאמצים ידע מדעי ונתמכים בו לצורך עבודתם, לבין גסטרונומיה מולקולרית, שהיא עבודתו המדעית של הגסטרונום המולקולרי.
גסטרונומיה מולקולרית, הוא המחקר המדעי לגבי בישול, המשלב מדע עם קולינריה, ידע מדעי עם הכנת אוכל. הוא התחום שמספק ידע מדעי על הכנת מזון, מה שמגדיל ומשפר את חווית האכילה.
כל הטבחים והשפים העוסקים בבישול מולקולרי מתבססים על תחום מדעי זה, שבו חוקרים תהליכים פיזיקליים וכימיים, המתרחשים בעת בישול מזון. המחקר מתרכז במציאת הסברים מדעיים למנגנונים שונים, ההופכים במהלך הבישול את מרכיבי המזון לדברי מאכל.
תודות לגסטרונומיה המולקולרית מתנפצים יותר ויותר מיתוסים לא מבוססים, שהפכו חלק מעולם הגסטרונומיה. מדע הגסטרונומיה המולקולרית מסייע גם לפיתוח של טכניקות חדשות לבישול והכנת מזון. בכך הוא תורם לשיפור ויצירה של מאכלים מסעירים ורבי דמיון, כמו גם מתכונים יצירתיים במיוחד.
יש גם חוקרים שבוחנים באמצעות כלים מדעיים את התופעות והמרכיבים החברתיים, הטכניים והאומנותיים של הגסטרונומיה. כך ניתן להעצים את ההנאה מהאוכל, בעזרת הידע המדעי שהצטבר, על ההיבטים החברתיים והאמנותיים של הכנת והגשת המזון.
הנה הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/X-rgeMc5ZnQ
הרצאה קצרה על הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/WvWAQsrCox8
וגם:
https://youtu.be/vbvQlKzSmkQ
הסטון בלומנטל, שף מולקולרי מהידועים בתחום:
https://youtu.be/oymWPCOGKLE
מה דעתכם על פניני חומץ בלסמי?
https://youtu.be/s6FUuxcPoQw
בועות הפתעה?
https://youtu.be/OlJKpt74TvI
קאוויאר מנטה?
https://youtu.be/RDvXxj0Fvek
הרצאה שאינה קטע מ"ארץ נהדרת" אלא אמיתית, של גאון מדעי:
https://youtu.be/Ogbz0RLQgfo
והדגמה לילדים של הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/FrVGGYAe9rE?long=yes
בזמן האחרון כולם מדברים על הבישול המולקולרי (Molecular food). זהו בישול שנעזר בידע מדעי כדי לשפר את הכנת המזון ומסעיר את גילדת השפים, על ידי בישול חדשני שמייצר מנות מעניינות, מיומנות ויצירתיות.
מדובר בתחום שמעורר בשנים האחרונות הדים בכל רחבי העולם הקולינרי. לפתע טבחים יכולים ללמוד על הגושים שיוצרים המים בשוקולד ואז ליצור מוס משוקולד מומס בלבד, ללא חומרים נוספים, מלבד מים. או לנצל את הבנה המדעית של תפיחת הסופלה, בכדי לייצר את התנאים המיטביים לתפיחה מושלמת של הסופלה.
רבים בציבור סבורים שבישול מולקולרי הוא גסטרונומיה מולקולרית. אך יש להבדיל בין בישול מולקולרי, הכנת המזון על ידי שפים מתקדמים, המאמצים ידע מדעי ונתמכים בו לצורך עבודתם, לבין גסטרונומיה מולקולרית, שהיא עבודתו המדעית של הגסטרונום המולקולרי.
גסטרונומיה מולקולרית, הוא המחקר המדעי לגבי בישול, המשלב מדע עם קולינריה, ידע מדעי עם הכנת אוכל. הוא התחום שמספק ידע מדעי על הכנת מזון, מה שמגדיל ומשפר את חווית האכילה.
כל הטבחים והשפים העוסקים בבישול מולקולרי מתבססים על תחום מדעי זה, שבו חוקרים תהליכים פיזיקליים וכימיים, המתרחשים בעת בישול מזון. המחקר מתרכז במציאת הסברים מדעיים למנגנונים שונים, ההופכים במהלך הבישול את מרכיבי המזון לדברי מאכל.
תודות לגסטרונומיה המולקולרית מתנפצים יותר ויותר מיתוסים לא מבוססים, שהפכו חלק מעולם הגסטרונומיה. מדע הגסטרונומיה המולקולרית מסייע גם לפיתוח של טכניקות חדשות לבישול והכנת מזון. בכך הוא תורם לשיפור ויצירה של מאכלים מסעירים ורבי דמיון, כמו גם מתכונים יצירתיים במיוחד.
יש גם חוקרים שבוחנים באמצעות כלים מדעיים את התופעות והמרכיבים החברתיים, הטכניים והאומנותיים של הגסטרונומיה. כך ניתן להעצים את ההנאה מהאוכל, בעזרת הידע המדעי שהצטבר, על ההיבטים החברתיים והאמנותיים של הכנת והגשת המזון.
הנה הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/X-rgeMc5ZnQ
הרצאה קצרה על הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/WvWAQsrCox8
וגם:
https://youtu.be/vbvQlKzSmkQ
הסטון בלומנטל, שף מולקולרי מהידועים בתחום:
https://youtu.be/oymWPCOGKLE
מה דעתכם על פניני חומץ בלסמי?
https://youtu.be/s6FUuxcPoQw
בועות הפתעה?
https://youtu.be/OlJKpt74TvI
קאוויאר מנטה?
https://youtu.be/RDvXxj0Fvek
הרצאה שאינה קטע מ"ארץ נהדרת" אלא אמיתית, של גאון מדעי:
https://youtu.be/Ogbz0RLQgfo
והדגמה לילדים של הבישול המולקולרי (עברית):
https://youtu.be/FrVGGYAe9rE?long=yes