» «

הקוסם מארץ עוץ

הצד האפל של הירח
מה הקשר בין פינק פלויד לקוסם מארץ עוץ?


האם ידעתם שרבים מאמינים שהאלבום המיתולוגי של הפינק פלויד "Dark Side of the Moon" מסונכרן באופן מדויק עם הסרט "הקוסם מארץ עוץ"?

אתם ודאי שואלים מה הקשר אבל מה שמרתק הוא שאכן יש סינכרון מרשים בין השניים. אם מנגנים את האלבום "Dark Side of the Moon" במקביל לסרט "הקוסם מארץ עוץ", השניים מתואמים בצורה מדהימה, יש שיאמרו אפילו מושלמת. היות והאורך שלהם אינו זהה, על האלבום להתנגן כפעמיים וחצי (2 וחצי פעמים) לכל אורך הסרט.

ההיסטוריה של הרוק מספרת שבשנת 1995, באוגוסט של אותה שנה, התפרסמה לראשונה הטענה על הסינכרוניזציה המושלמת שבין האלבום והסרט. המעריצים שבדקו את התופעה נוכחו שאכן דבר מופלא מתרחש בחיבור הזה והחלו להקים אתרי אינטרנט שהוקדשו לתופעה.

כך הפך הסרט, המבוסס על הספר "הקוסם מארץ עוץ" של פרנק באום, לתואם מעורר תמיהה עם המוסיקה של האלבום "Dark Side of the Moon" של להקת הפינק פלויד.

ב-1997 חשף את העניין להמונים שדרן רדיו אמריקאי ובהמשך מיהרו חדשות הפופ של רשת MTV לדווח על כך.

בשנת 2000 הגדילה רשת TCM ושידרה את הסרט, עם האלבום המתנגן ברקע. תיאוריית הקונספירציה הלכה וצברה תאוצה.

ברם, חברי להקת הפינק פלויד הזימו את כל השמועות והתיאוריות. הם טוענים שאין שום קשר בין האלבום שלהם "Dark Side of the Moon" לבין "הקוסם מארץ עוץ". לדבריהם הסינכרון המדהים הוא צירוף מקרים, אמנם מדהים אבל בהחלט לא כוון על ידיהם.


הנה סצנת הטורנדו מתוך הסרט (ללא מילים):

https://youtu.be/v0pKiMqBbsU


דיון על הסינכרון המופלא שבין הסרט למוסיקה של פינק פלויד:

https://youtu.be/6kzqrPPDfU0?long=yes


והסרט המלא עם דארק סייד אוף דה מון כפסקול:

https://youtu.be/FqacoEnDwLY?long=yes
דרך האבנים הצהובות
מהי דרך האבנים הצהובות ומה הקשר ל"קוסם מארץ עוץ"?



לא רבים יודעים ש"דרך האבנים הצהובות" מהשיר הידוע של אלטון ג'ון לקוחה בעצם מסיפור "הקוסם מארץ עוץ" (The Wizard of Oz), הקלאסיקה הגדולה של ספרות הילדים האמריקנית. בספר המיתולוגי הזה מובילות האבנים הצהובות את דורותי וחבורתה אל הקוסם הגדול של ארץ עוץ.

קצת כמו כל ילד צעיר שהיה עף עם הבית שלו באוויר, מגיעה דורותי לארץ עוץ כשהיא אבודה ואובדת עצות. בעת שהיא הולכת, בעצת הקוסמת הטובה גלינדה, בדרך האבנים הצהובות אל הקוסם שיחזיר אותה הביתה, היא עוברת מסע מלא בהרפתקאות וחוזרת הביתה לבסוף, כמו רבים מאיתנו, כאדם שלם יותר.

מבית שברירי שסופת טורנדו מרימה ומעיפה אותו כמו נוצה ברוח, דורותי עושה דרכה אל הביטחון והיציבות של בית יציב ובטוח. הדרך שלה לשם מלווה בדמויות וחברים שהיא פוגשת בדרך.

בסיפור מסמלת דרך האבנים הצהובות את הדרך שעל דורותי לעשות אל ביתה. הדימוי הוא של מסע הגיבור, אותו ארכיטיפ של הדרך שעושה אדם, שפעמים רבות היא הדרך מילדות לבגרות.

הזמר המפורסם אלטון ג'ון פרסם את השיר שהפך ללהיטו הגדול ביותר "דרך האבנים הצהובות".

הוא לא היה היחיד שהושפע מהקוסם מארץ עוץ. במכתב לנשיא ארה"ב שכתב פעם הסופר ג'ון סטיינבק, ביקש האחרון מהנשיא להיות השגריר הראשון של ארה"ב בארץ עוץ...

דרך האבנים הצהובות הופיעה גם בספרו של ג'ואי גרין "הזן של עוץ: עשרה מסרים רוחניים מעבר לקשת בענן". גם סרטיו של הקולנוען הנודע דיוויד לינץ' מלאים בציטוטים מהספר הזה ויש גם תילי פרשנויות פוליטיות סביב הספר המפורסם.


הנה הסיפור של הקוסם מארץ עוץ (עברית):

https://youtu.be/DZh9eITKA6c


רמיקס מלהיב לדרך האבנים הצהובות מהמחזמר "הקוסם מארץ עוץ":

http://youtu.be/JaQj9V9hKRg


"דרך האבנים הצהובות" של אלטון ג'ון:

http://youtu.be/d4rFEAVyOZk?t=40s


אותו השיר בפי מקהלת בנות:

http://youtu.be/2zo5z1I0CeM


והדרך בה הפכו את "הקוסם מארץ עוץ" לספר כמעט פוליטי (מתורגם):

https://youtu.be/7Lg4vjRY4Ts
מסע הגיבור
מהו מסע הגיבור?



מסע הגיבור (Hero's journey) הוא מבנה סיפורי נפוץ, מעין ארכיטיפ (The Hero Archetype), שהציע חוקר הספרות יוסף קמפבל בספרו "הגיבור בעל אלף הפרצופים".

הסיפורים שאיתר קמפבל בנויים כך שהם מגוללים תמיד את השתלשלות הפעולות של אדם, גיבור כלשהו, היוצא להרפתקה, עושה דרך פיזית של ממש או עובר תהליך אישי, מחפש את דרכו אל מול העולם ולחלופין גם בתוך תוכו, עובר משבר מכריע, מנצח ושב לביתו כשהוא שונה ממה שהיה בהתחלה, עת יצא למסע.

לרעיון יש הרבה תומכים ונראה שכמעט כל אפוס היסטורי שני תואם, באופן כלשהו, לתבנית הסיפורית הזו. אבל יש לרעיון גם מבקרים, הטוענים שהוא כללי מדי ולכן לא ניתן להקביל את כל הסיפורים לפיו.

מסיפורי התנ"ך, מגילגמש, המיתולוגיה היוונית ואודיסאוס, מאברהם אבינו בדרך לארץ המובטחת, בודהה, ישו או משה רבנו במצרים, קולומבוס המחפש את הודו, דורותי בדרך לארץ עוץ, פר גינט השב אל סולווג, הארי פוטר בסדרת הספרים הפופולריים וסרטים מודרניים כמו "מלחמת הכוכבים", "שר הטבעות", "המטריקס", או ריק דקארד ב"בלייד ראנר" - אלה רק כמה מהגיבורים שאירוע גדול מהם מוציא אותם לדרכם. כי התרבות האנושית רצופה במיתוסים שעוקבים אחר מבנה מסע הגיבור.


#מבנה המסע של הגיבור
לפי קמפבל, מסע הגיבור הוא מסע היסטורי, ששב בסיפורים, ספרים, סרטים ומחזות. מניתוח של סיפורים מתרבויות רבות ומשלל תקופות, הוא מצא 17 שלבים המופיעים בדרך כלל בסיפור המסע של הגיבורים הספרותיים הללו.

עתיק כמעט כמו ימי התרבות האנושית, הסיפור, לפי קמפבל, מתחיל תמיד באתגר או במסר שמקבל הגיבור ובעקבותיו הוא יוצא אל המסע. בדרכו הוא יקבל סיוע מחכם או זקן וייצא אל הדרך המסוכנת והארוכה. בהרפתקה עובר תמיד הגיבור מבחנים, מתקרב למטרתו ועומד במבחן האיום והגדול שלו. גם אחרי שהוא נקלע למשבר קשה ומסוכן, שעלול להביא לסופו, מצליח הגיבור לנצח, להיוולד מחדש, לזכות באוצר, בכוח, באישה או בהישג. מכאן הוא מתחיל לשוב הביתה אל עבר החיים החדשים שלו, לפתרון התעלומה והעלילה ולחייו המשופרים, הטובים מבעבר.

מעבר לניתוח מדעי ספרותי, המבר היפה של ג'וזף קמפבל מזמין אותנו להקשיב לקריאה שאנו מקבלים להרפתקה, להתגבר על הפחד, לקבל עלינו את האתגר ולכבוש את מטרותינו. "במערה שאליה אנו חוששים להיכנס," - מטעים קמפבל - "שם נמצא האוצר שאנו מחפשים..."


הנה מסע הגיבור שיכול להפוך את חיינו לבעלי משמעות ויופי:

https://youtu.be/JAY60dY-irY


מצגת וידאו על מסע הגיבור (עברית):

https://youtu.be/U-fSMmWvIJU


מסע הגיבור מהסוג שמשנה תודעה, יוצר מיתולוגיה ומצמיח בסיפורים עליו את האנושות כולה:

https://youtu.be/7qJGDFyjeyY


וארכיטיפ הגיבור:

https://youtu.be/DJFjUTJfkrg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.