» «
לקטים
למה יש אנשים שפורשים מהמודרנה לחיים בטבע?



החיים המודרניים הם תובעניים, מהירים ומחייבים מאוד, במיוחד אם חיים בעיר הגדולה. המירוץ לכלכלה אישית, קריירה, משפחה וחיי חברה הוא כמעט בלתי פוסק ומותיר לא מעט אנשים חסרי נשימה. זו ודאי הסיבה שרבים מעדיפים בשלב מסוים לעבור לבית כפרי שליו ולחזור לאדמה, או לרוחניות המרגיעה.

אבל ישנם אנשים שמחליטים לפרוש מהחיים הללו,להתרחק מהציוויליזציה וללכת עוד יותר רחוק. רבים מעדיפים לחיות קצת כמו האדם הקדמון, האיש הפרהיסטורי שחי חיים פרימיטיביים אבל בקטע טוב.

יש מהם העושים זאת ביחידות ויש העוברים לטבע בזוג. הקבוצתיים מתקבצים בחלקם לקבוצות הפורשות לחיי טבע פשוטים ומכנות את עצמן "לָקטים" (Gatherers). הם קיבלו את ההשראה לכך מאבותינו הקדמונים, הציידים-לקטים (Hunter-gatherer) שתוכלו ללמוד עליהם משהו בתגית "ציידים-לקטים".

מי שלא מבין את הכמיהה שנוצרה בבני אדם מודרניים לשוב אל הטבע, לאכול מהאדמה, ללון תחת כיפת השמים, לאכול ממה שמוצאים ולוותר על טכנולוגיה, סבון, נייר טואלט, אסלה, כיור ואפילו אש, ודאי איננו לבד.

רובנו כה מחוברים לנוחות שבחיים המודרניים שאפילו על הטלפון הנייד מתקשה לוותר. אבל הלקטים מעדיפים כן לחתוך ולהתנתק מהמארג החברתי, תרבותי, הקולקטיבי אבל המספרים גדולים ולא פעם גם דתי, לפרוש ולהיות חלק מהטבע.

להפוך אותו לבית. הם חוזרים ליצור קשר ותלות מרצון לקיום שלהם, ודאי החומרי, בטבע. לא פעם ולא במפתיע יש המתחברים לטבע גם באופן רוחני.

הלקטים מחליפים טקסים מודרניים שכולנו מכירים, כמו צפייה בחדשות, הפגנה, הליכה לקניון וכדומה, בטקסים שהם חלק ממערכת קשרים מחודשת בינם לבין הטבע. תפילה לגשם שיירד, בקשה למרפא טבעי לכאבים ומיחושים וכדומה.

הם אוכלים מפרי העץ והאדמה, לועסים שורשים של צמחים מסוימים (בארץ זה למשל צמח שנקרא "שוש קירח") ושותים מים ממאגרים טבעיים. חלקם אפילו לא מבעירים אש. אלה רק הם, האדמה ומה שיש בה. גם השירותים לא מתנהלים בישיבה אלא בכריעה על הארץ. הניגוב? - עם עלים או אבנים.

הם שואפים להרחיק מהם את הטכנולוגיה המודרנית שלכאורה מאפשרת לנו שליטה אבל למעשה מעבידה אותנו אצלה. תיקונים, אלגוריתמים, תשלומים חודשיים לשירותים שונים - הם מעדיפים להתקרב מחדש לטבע, זה שאין לו שום דרישות מהם.

מקלחת גם היא בטבע וכמובן בעירום. כמו אבותינו הפרהיסטוריים, במקורות המים הטבעיים ובלי חשבון. "טבעי הוא הכי, אחי!" הם ודאי יאמרו למי שישאל...



לערוך
בחברתנו המודרנית - הקפיטליסטית והאינדיבידואליסטית. האדם חי בתוך תפיסה קולקטיבית על-פיה הוא חלק ממארג חברתי – תרבותי – דתי וסביבתי שלם. על פי תפיסה זו היחיד הינו חלק ממשפחה, שהיא חלק מהשבט, שהוא חלק מהטבע שהוא חלק מהיקום, כך שהכול קשור בכל, מושפע ומשפיע (

בימים ההם, טרם המהפכה התעשייתית והמדעית היתה הדרך העיקרית של האדם להסביר תופעות קיומיות כשגשוג ופריחה, אי-ודאות, מחלות ומוות ולבסס תחושת משמעות ושליטה בחיים דרך אותה תפיסה קולקטיבית שהתבטאה באמונה הדתית – רוחנית בעלת ביטוי חברתי, מוסרי ואקולוגי. תפיסת חיים זו התאפיינה באורך חיים השומר על קשר מתמיד בין האדם והטבע, הגשמי והרוחני בה להתנהגות הטקסית מקום מרכזי ומכריע

שבימים ההם היה האדם קשור ותלוי בטבע לקיום חייו החומריים והרוחניים עסקו חלק ניכר מהטקסים שהתקיימו בשבט במערכת הקשרים שבין האדם והטבע – מבקשים שירד גשם מספק לקבלת יבול שופע אך במידה כזאת שלא יהיה שיטפון...

לא ראיתי אסלה, כיור, סבון או איזשהו פריט היגיינה מעשה ידי אדם
בשטח, כולל נייר טואלט.
תרגלו כריעה, כמו במזרח, ולא ישיבה. אפשר גם לנגב עם עלים, קליפות עץ, ובדרך הרשמית בטיול: אבנים".

בלי אוכל או ציוד מהעולם המודרני,לועס בבקרים שורש של שוש קירח.

אוכלי העלים
קוראים לעצמם "לָקטים", במחווה ל"ציידים־לקטים", כינוי לחברה האנושית כפי שהתקיימה במאות אלפי השנים שקדמו למהפכה החקלאית. קבוצת הלקטים המטיילים מתרפקים על הפרהיסטוריה הזאת, ומתארים אותה, זה לזה ולמי ששואל אותם, כתור הזהב הנשכח של בני האדם.

בטבע, שבו ניסו להתקיים בלי אוכל, בלי ציוד הישרדות, בלי גאדג'טים, טלפונים, גזיות - בלי שום פריט מהעולם המודרני,רחצה בעירוםבלי בגדי יםבמקורות המים ש
ו

בלי להבעיר אש, אפילו לא גפרור. רק הם, האדמה, ומה שהיא מציעה בחינם

לסלק את הטכנולוגיה המודרנית שמרחיקה אותנו מהטבע ונותנת לנו אשליית שליטה.
הנה החיים בטבע:


הנה הלקטים המודרניים (עברית):

https://youtu.be/ZhC75nSo_zM?t=53s


גברת שחיה בטבע כבר 10 שנים:

https://youtu.be/zmMZVUFKzDo


איטלקי שפרש לבדו לאי בודד הן הוא חי 30 שנה:

https://youtu.be/iLWTXgC9BKI


וההשראה (עברית):

https://youtu.be/75Zvc-sZcKQ
סרטן נזיר
כיצד מתנחל הסרטן נזיר?



לסרטן הנזיר, הנזירן, גוף רך כשהוא בוקע מהביצה. את הביצים נשאה האם במקום מיוחד מתחת לגופה ועכשיו, מחוץ לביצה, הוא פגיע מאד. לסרטנים הללו אין קונכיות משלהם, שיגנו על גופם הרך. כשהוא מחפש לו דרך להגן על עצמו, משתלט הסרטן הנזיר על קונכיה שהוא מוצא בים והופך אותה לביתו.

לעיתים מנהלים ביניהם נזירנים שונים מאבקים על קונכיות ויש אפילו כאלה שמתנחלים בקונכיה שנזירן אחר שוכן בה ומשתלטים עליה במקומו. כשהנזירן גדל, הוא מחפש לעצמו כל פעם קונכיה גדולה יותר. זה קצת כמו שהמשפחה מתרחבת ומחפשת דירה גדולה יותר, או אדם שקונה לעצמו בגדים גדולים יותר, כי הוא גדל...


הנה סרטון של מאבק בין שני סרטני נזיר, גדול וקטן:

http://youtu.be/Tffgq7eW6uY?t=41s


הנה הגירה של מיליוני סרטני נזיר שבכל אוגוסט מתרחשת:

http://youtu.be/P7br7uuH4ww


הנה סרטון שמראה איך דיירים לעתיד רבים על קונכיה גדולה ואיך בסוף בא סרטן נזיר שלישי ועובר אליה מקונכייתו הקטנה:

http://youtu.be/ExV4b77qfww


והנה סרטון מעט ארוך על צלמת שאוהבת לצלם את הסרטן הנזיר:

http://youtu.be/UiJFWiCdpH4
קן נמלים
מהי מושבת נמלים ואיך היא פועלת בקבוצה עצומה?



מושבת הנמלים (Ant colony) היא קהילת נמלים השוכנת בקן נמלים אחד. מושבה כזו של נמלים יכולה להגיע לגדלים עצומים. קן הנמלים נחפר על ידי הנמלים, לרוב מתחת לפני הקרקע ולעתים בצורות אחרות.

הקן מאכלס את מושבת הנמלים. בו הן אוגרות את מזונן ומגינות על המלכה, הוולדות, והביצים שבמושבה. אוכלוסיית מושבת נמלים מורכבת תמיד מצאצאיה של מלכת המושבה. היא היחידה במושבת הנמלים שמטילה את הביצים.

יש מינים שבהם יש כמה מלכות בקן אחד. לאחר שמלכת הקן מתה, תלך ותדעך אוכלוסיית המושבה והקן ילך ויתרוקן עד שהוא יינטש לחלוטין. אבל מלכות צעירות שהמלכה מולידה, ייצאו כל הזמן למעוף הכלולות שלהן ויקימו קנים חדשים ומושבות נמלים חדשות.

את חיי מושבת הנמלים ניתן להכיר בעזרת נמלול, קן נמלים שקוף שבו רואים את הנמלים חיות ומתנהלות בקן ובבית הגידול שלהן.


כך פועלת מושבת הנמלים (מתורגם):

https://youtu.be/vG-QZOTc5_Q


אפשר ללמוד על מושבת הנמלים במתקנים שקופים:

http://youtu.be/_lFzDQkOcYU


מושבת נמלים עצומה שנחפרת כדי להתרשם מהיכולת העצומה והחריצות של הנמלים:

http://youtu.be/CmD5ahkOPAQ


מושבת הנמלים השקופה:

http://youtu.be/994zXdEzdnc


יש מושבות נמלים בג'ל שהנמלים ניזונות ממנו:

http://youtu.be/dJSHqOEIhv0


והסבר על מושבת הנמלים:

http://youtu.be/_hdxAy0I-Mw
מלכת הנמלים
מיהי מלכת הנמלים?



מלכת הנמלים (Queen ant) היא הנמלה היחידה שמטילה ביצים בקן. המלכה שגופה תפוח וגדול, מטילה את כל הביצים בקן ומיד לאחר ההטלה, אוספות הנמלים הפועלות את הביצים שלה לחדרים מיוחדים שבהם יטופלו הביצים עד שיבקעו. הן גם יאכילו את הזחלים שייצאו מהביצים, עד שהם יגדלו ויהפכו לנמלים בוגרות. הגדולות מביניהן יהפכו לנמלים חיילות, שיגנו על הקן מפני פולשים והיותר קטנות יהפכו לנמלים פועלות.

המלכה היא הסיבה לקיומו של קן הנמלים. לאחר מות המלכה תדעך אוכלוסיית הקן לאיטה, עד שהוא יינטש לחלוטין.

המלכה מטילה בין הביצים גם ביצים שבהן מלכות נמלים חדשות. כשתתבגר, תערוך כל מלכה צעירה מעוף כלולות ותקים קן חדש משלה. לרוב מוקם הקן כשמלכה מופרית מוצאת כוך שבו תטיל את ביציה. הנמלים שבוקעות מהביצים מתחילות להקים את הקן. מעתה תהיה אוכלוסיית מושבת הנמלים מורכבת רק מהצאצאים של המלכה הזו והם שיטפלו בה כל חייה.

יש מיני נמלים שבקן שלהם ישנן כמה מלכות. במינים אלו הקן יינטש לעיתים רחוקות, מכיוון שכל המלכות בו צריכות למות, כדי שהקן יינטש ויתחילו קנים חדשים.


הנה חייה של מלכת הנמלים:

http://youtu.be/MHoRiFq3ekw


על מלכת הנמלים האורגות, עם הכנפיים והתעופה:

https://youtu.be/PhH4SRvN67k


כך בנוי הקן עם המלכה שבמרכזו:

http://youtu.be/_lFzDQkOcYU


חפירה של קן הנמלים החדש:

http://youtu.be/X-XidMcwKAI


ולעיתים המלכה תחוסל על ידי נמלים מקן אחר, שרוצות להגדיל את סיכויי ההשרדות של הקן שלהן:

http://youtu.be/cVy3k9hXom8

חיים בטבע

נמלה אורגת
מהי הנמלה האורגת?



הנמלים האורגות (leaf cutting ants) הן נמלים שחורות שגודלן כ-6 מילימטר. הן מיומנות בבניה וחיבור של עלים, תוך שימוש בחוטים שהן לוקחות מהזחלים שלהן.

הנמלים בכלל ידועות בתור האדריכליות של עולם הטבע. והנמלים האורגות מוכיחות שהן גם יודעות לבנות היטב את הקן שלהן, מחומרים מפתיעים.

איך הן אורגות את קירות הקן?

כדי לבנות לה קן באדמה או על העצים, הנמלה האורגת מנצלת את החוטים שמפרישים הזחלים שלה, כדי לטוות פקעות שבהן הם יתגלמו. את החוטים הם מפרישים מבלוטות מיוחדות שנמצאות בחלקו הקדמי של גופם.

הקן שהן מייצרות בהדבקה וטוויה של החוטים יהיה חזק, מוגן מלחות וגשם ויאפשר חיים בתוכו.

אגב, הנמלה האורגת היא גם חקלאית לא קטנה. ביום יום שלהן הנמלים הללו ממש מגדלות, שומרות ומטפחות כנימות עלים, כדי ליצור עבורן תנאי קיום טובים, לא רק בג'ונגלים הטרופיים בהן היא שכיחה, אלא גם ואולי במיוחד בסביבות מדבריות יבשות.

למה הן עושות את זה?

הסיבה פשוטה - הנמלה האורגת ניזונה לא רק מהחי ומהצומח שמסביבה, אלא גם מהסוכר שנותן לה אנרגיה. את הסוכר הזה שהן מפרישות, חולבת הנמלה האורגת מהן ומפיקה מ"טל דבש" שמפרישות כנימות העלים הללו, שהיא כל כך מטפחת.


הנה מלכת הנמלים האורגות, עם הכנפיים והתעופה:

https://youtu.be/PhH4SRvN67k


כך הנמלים אורגות את העלים לקן, בעזרת משי שיוצרים הזחלים שלהן כדי לעטוף את עצמם לגלמים:

https://youtu.be/iPxxW2UhKEY



הכנימות שמספקות להן את טל הדבש המתוק (מתורגם):

https://youtu.be/LVdynVuJsBo


וסיפורה המלא של הנמלה האורגת:

https://youtu.be/B3QTAgHlwEg?long=yes
נמלים
איך חיות הנמלים?



הנמלים (Ants) חיות יחדיו בקן משותף, קן נמלים שהוא צורת חיים המבוססת על שיתוף פעולה טבעי.

קן הנמלים משמש למגורים של מושבת הנמלים. לרוב הוא נמצא מתחת לפני הקרקע. הקן משמש לנמלים מקום לאגירת המזון ולהגנה על הוולדות, על הביצים של הנמלים ועל מלכת הנמלים.

הנמלים יוצאות מהקן לחפש מזון בחוץ. כשהן מוצאות כזה, הן אוספות אותו אל הקן. כל פיסת סוכר על האדמה, או פירור קטן של מזון שנפל על הרצפה בבית, יכולים להיות בשבילן מזון רב ערך בקן. כשנמלה מוצאת פירורי מזון, למשל, היא משאירה אחריה שובל של פרומונים בדרך אל קן הנמלים. כך היא יוצרת שביל ריח ברור שנמלים אחרות יוכלו ללכת אחריו - עד למקום של המזון. זה ההסבר לשיירות הנמלים שאפשר לראות לא פעם, על הרצפה בבית או בגינה.

לרוב מוקם הקן כשמלכה מופרית מוצאת כוך שבו תטיל את ביציה. הנמלים שבוקעות מהביצים מתחילות להקים את הקן. מעתה תהיה אוכלוסיית מושבת הנמלים מורכבת רק מהצאצאים של המלכה הזו והם שיטפלו בה כל חייה.

המלכה היא שמטילה את כל הביצים בקן. הנמלים הפועלות לוקחות את הביצים שלה לחדרים מיוחדים שבהם יטופלו הביצים עד שיבקעו. הפועלות גם יאכילו את הזחלים שייצאו מהביצים, עד שהם יגדלו ויהפכו לנמלים בוגרות. הגדולות מביניהן יהפכו לנמלים חיילות, שיגנו על הקן מפני פולשים והיותר קטנות יהפכו לנמלים פועלות.

לאחר מות המלכה תדעך אוכלוסיית הקן לאיטה, עד שהוא יינטש לחלוטין. כך, כל מלכה שהמלכה מולידה, תערוך מעוף כלולות ותקים קן חדש משלה. יש מינים שבקן שלהם יש כמה מלכות בקן ושם כולן צריכות למות כדי שהקן יינטש ויתחילו קנים חדשים.

ישנם מינים של נמלים, כמו נמלת הקציר החולית, שנשארים באותו קן נמלים שנים רבות, בעוד שמינים כמו הבנאית הישראלית נודדים מהקן במשך הזמן.


הנה סרטון על הנמלים ומה שמתרחש במושבת הנמלים שלהם (מתורגם):

https://youtu.be/vG-QZOTc5_Q


שיתוף הפעולה המדהים של "הנמלה המשוגעת" (עברית):

https://youtu.be/f01YQn3GKeM


הנמלים החיילות מגינות על הקן מפני פולשים:

http://youtu.be/W8vFFM_k1FI


על חיי הנמלים בקן:

http://youtu.be/Er-OnJCn1gg


כמה עובדות נחמדות על הנמלים (עברית):

https://youtu.be/RmSfAJT-GeQ


על הנמלים הפחות מרשימות שהקימו את אימפריית הנמלים הגדולה בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/cqECNYmM23A?long=yes


וסרטון נהדר על הנמלה הלוחמת שלא הייתם רוצים לפגוש (מתורגם):

https://youtu.be/7_e0CA_nhaE?long=yes
נמלים גוזרות
מהן נמלים גוזרות עלים ומה הקומפוסט שהן מייצרות?



מאז המצאת החקלאות, בני האדם בטוחים שהם היחידים בטבע שמגדלים את מזונם ולא רק מלקטים או צדים אותו. אבל זה לא מדויק. ודאי לא אם בוחנים את עולם הנמלים.

נמלים גוזרות עלים (leaf cutting ants) הן מין מיוחד של נמלים, אם כי לא היחיד, שמגדל את מזונו.

הנמלים הללו גוזרות עלים מהצמחים שבסביבה ונושאות אותם בשיירה ארוכה, כשהעלים מונפים באוויר, עד שהן מגיעות אל הקן התת-קרקעי שלהן, בעומק של מספר מטרים בעומק האדמה.

אבל העלים האלה לא נגזרים על ידן כמזון. מדובר בחלק ממפעל חקלאי של ממש. בקן משתמשות הנמלים הגוזרות בלסתותיהן החזקות, המאפשרות להן לגזור במהירות את העלים הקשים לפיסות קטנות.

את קרעי ופיסות העלים הזעירות מסדרות הנמלים כמעין מצע. באמצעות רוק הן הופכות את מצע העלים הזה לקומפוסט של ממש. בו הן ישתמשו כגינה של ממש ויגדלו עליו פטריות זעירות המשמשות אותן למאכל.

במילים פשוטות, הנמלים הגוזרות עלים הן אחד המינים ולא היחיד של הנמלים החקלאיות - נמלים שמגדלים את מזונם באופן פעיל. כוחן גדול והן נושאות את העלים הכבדים בכוח שלא יאומן. די אם נסביר שהמשקל שאותו הן נושאות מגיע לפי 30 ממשקל גופן!


#אבל מה זה הקומפוסט שהן מייצרות?
על פיסות העלים שהן גזרו והניחו כמצע לגידול הפטריות, מפרישות הנמלים ויוצרות רקבובית שמאפשרת צמיחה של גן פטריות שלם.

זו דוגמה מדהימה לקומפוסט שיוצרים חרקים לצרכים חקלאיים. הנמלים אפילו מדבירות את הגידולים שלהם, באמצעות חומר אנטיביוטי שהן מפרישות על הפטריות, כדי למנוע מתקפת חיידקים שתביא לריקבון ועובש על הפטריות.


כך הנמלים הגוזרות מבצעות את כל התהליך החקלאי, מהתחלה ועד הסוף:

https://youtu.be/-6oKJ5FGk24


ושיירת הנמלים הנושאות את העלים אל הקן:

https://youtu.be/Xxnmh4IDYaU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.