» «
התרבות המינואית
איך נולדה התרבות המינואית באי כרתים?



התרבות היוונית התחילה בכרתים, בתקופה המינואית, על שם מינוס, מלכה האגדי של כרתים. אמנם התקופה הכרתית או המינואית לא נחשבת תקופה בתולדות יוון העתיקה אך היא אחד משורשיה. תקופה זו היא בעצם 3 תקופות, שהיו בין השנים 2000 לפנה"ס ועד 1000 לפנה"ס.

בדת של התרבות המינואית רווחה סגידה לדמויות נשיות ויש השערה שבתקופות משמעותיות אף שלטה בכרתים מלכה. המינואים האמינו באלת האדמה, כאלה יחידה. על פי אמונתם, היא שלטה על הטבע. הדמות המוכרת שלה היא כמחזיקה שני נחשים בידיה - סמל לשלטון ולפוריות.

מלכי המינואים גרו בארמון גדול ומפואר שנמצא ונחפר על גבעה בקנוסוס. בארמון הזה בקנוסוס נמצאו אלפי טאבלטים. אלה היו לוחות חימר כתובים, שסייעו לפענח את השפה היוונית העתיקה.


פענוח השפה היוונית העתיקה היה תהליך ארוך שהחל ממציאת אלפי טאבלטים באי כרתים:

https://youtu.be/iePEw_cHp8s


הנה פרק מהסדרה "היה היה" לילדים על התרבות של כרתים (עברית):

http://youtu.be/IbI93BjIi_E?t=1m29s


והארמון של מלכי המינואים, ההולך ונבנה באנימציה מהשרידים שנשארו היום:

http://youtu.be/4XJd88cTRsU
זורבה היווני
מה הגדולה של "זורבה היווני"?



ראשון היה הספר "זורבה היווני" (Zorba the Greek), רומן שכתב ניקוס קזאנצאקיס ויצא לאור בשנת 1946.

הספר גולל את סיפורו בגוף ראשון של המספר, אינטלקטואל, הנוסע לאי כרתים ופוגש מקומי בשם אלכסיס זורבה, יווני סוער, הרפתקני, מלא חיים ואופטימי תמיד, שהופך לחברו ולמדריך שלו באי ובחיים היווניים.

מספר הסיפור, בזיל, הוא סופר ומעין פילוסוף, שזה עתה ירש מכרה פחם באי יווני רחוק. הוא מחליט לנסוע לשם כדי לפקח על העניינים.

בסירה שמובילה אותו אל האי כרתים הוא פוגש את זורבה הכריזמטי, איש בגיל העמידה שחי חיי הרפתקאות והופך למדריך של בזיל לחיים באי. זורבה חי את החיים, רוקד עושה מוסיקה ומאהב נמרץ, איש של נשים ואנשים.

בזיל נהנה מההיכרות עם זורבה, שמציג אותו בפני המקומיים ומכיר לו את החיים בו ובדרכי העולם ובהדרגה משנה את השקפתו של האורח האנגלי על החיים.

שניהם, בזיל וזורבה מתמודדים עם שורה של אתגרים כשהם מנסים להפעיל את המכרה. הם נתקלים בבירוקרטיה המקומית, מתעמתים עם חלק מתושבי הכפר המגלים עוינות וחווים כישלונות בלתי צפויים.

לאורך כל הסיפור, נשאר זורבה עצמו אופטימי ונראה שהוא נהנה מההרפתקאות, בעוד בזיל מנסה ליישב את הניגודים שבין ערכיו והאידיאלים האינטלקטואליים שלו לבין המציאות המבולגנת שהוא חווה.

מתחילתו ועד סופו המפתיע מציע "זורבה היווני" סיפור מעורר השראה על בני אדם, מפגש תרבותי, הרפתקאות, חברות וחיפוש אחרי משמעות.

מהספר נוצר בין השאר בשנת 1964 גם הסרט המפורסם, בבימוי המוצלח של מייקל קקויאניס. את אלכסיס זורבה, הדמות הראשית בסרט גילם השחקן המקסיקאי-אמריקאי אנתוני קווין, שכלל לא היה יווני, אך היטיב לגלם את דמותו של זורבה. את דמותו של בזיל, האורח האנגלי, גילם אלן בייטס.

את הסרט צילמו באתרים שונים באי כרתים, כולל בעיר חאניה, בחצי האי אקרוטירי ועוד. את הסצנה הכי מפורסמת מהסרט, זו של ריקוד הסירטאקי, צילמו בחוף של הכפר סטאברוס.


הנה קדימון הסרט:

https://youtu.be/hkuoaKtOZg8


"הריקוד של זורבה", הריקוד המפורסם שעל החוף "סירטאקי" על שיר הנושא:

https://youtu.be/2AzpHvLWFUM


ביוון הסירטקי הפך לריקוד עממי:

https://youtu.be/par4zqR6n80


את המוסיקה לסרט יצר המלחין היווני האגדי מיקיס תיאודורקיס:

https://youtu.be/QskFT7AaKH0


תמונות מההצגה זורבה היווני בתיאטרון הבימה:

https://youtu.be/eaPUkCU8ldc


והתמונה מהחוף עם מוזיקת זורבה היווני:

https://youtu.be/dzlcxN0lxSo
פלשתים
האם תמיד נלחמו הפלשתים בישראל?



מהתנ"ך אנו למדים שהיהודים והַפְּלִשְׁתִים (Philistines) היו לאויבים ונלחמו שוב ושוב ביניהם, כשפעם זה מכה ופעם מכה השני. שמגר בן ענת מכה אותם, שמשון נלחם בהם ומנצח, עד שהוא מובס על ידם ונוקם בהם במותו עימם. שאול מנצחם ואז נופל ביחד עם יהונתן בקרב נגדם ודוד המלך מכניע אותם סופית. הפלשתים עוד שבים לנצח, בעת הפילוג בין יהודה לישראל, אך לבסוף נכבשים על ידי האימפריה האשורית והבבלית ויורדים מבמת ההיסטוריה.

האמת היא קצת יותר מעניינת. מסתבר שפלשתים וישראלים חיו ביניהם גם בשיתוף פעולה, קשרי מסחר ואפילו נישואין ומשפחות מעורבות. אבל את זה התנ"ך פחות תיעד.

אז כן, לאחר שהובסו בידי דוד המלך, החלו הפלשתים להיעלם בהדרגה. הערים הפלשתיות הפכו עצמאיות וכל אחת התקיימה בשלטון משלה. מעם מאוחד הופכים הפלשתים בהדרגה למפורדים וחלשים יותר. בשנת 604 לפני הספירה, לאחר שכבש נבוכדנצר את ערי פלשת והרס אותן, הוא הגלה את תושביהן לבבל. הם מעולם לא שבו לאיזור ובמשך השנים פשוט נטמעו באוכלוסיית בבל.


והפלישתים בכלל:

https://youtu.be/CpH9JlmiMR4


ימים קשים ליחסים - הפלשתים מסיפורו של שמשון הגיבור (עברית):

https://youtu.be/SURAOUucW88


תכנית תנ"ך על היחסים המתוחים בין הפלשתים לישראל (עברית):

https://youtu.be/KW3ylz8glj8?long=yes


וסרט תיעודי על הפלישתים:

https://youtu.be/T6rem2GUidk?long=yes
ספינלונגה
מהו אי המצורעים והפירטים ספינלונגה ומהי הצרעת?



האי הסלעי הזעיר ספינלונגה נמצא במפרץ מירבלו, ממזרח לאי הגדול כרתים. הוא מכונה "אי המצורעים" מאז שנת 1903 בה הקימה ממשלת יוון על האי מושבה למצורעים.

היות ומחלת הצרעת היא מדבקת ומסוכנת, חשוב היה באותה התקופה לבודד את מי שחלה במחלה מהקהילה הבריאה. לכן הוא זכה לכינוי "אי המתים החיים".

עד 1953, שבה נכנסה לשימוש תרופה שפותחה למחלה, ספינלונגה שימש כמושבת מצורעים, כפר שבו חיו רק מי שחלו בצרעת. ב-1953 מת המצורע האחרון באי ובשנת 1957 הוא פונה מאחרון המצורעים שישבו בו.

את סיפור האי ומושבת המצורעים שהייתה עליו מספר הרומן, הספר העלילתי "האי של סופיה". הסיפור כתוב מזווית אישית וטראגית, על דמות בדויה, אך כזו שדרכה מסופר סיפורם של אנשים שהורחקו ממשפחותיהם, מאהוביהם מחבריהם וקהילתם - הורחקו לכל ימי חייהם וצפו מהאי בכפרם שהוא ממש ממול.

זה היה גורלם של מי שחלו אז בצרעת.

ניתן להגיע אל האי בסירה מהכפר ועיירת הנופש אלונדה. יש בו גם בית קברות שבו נקברו מצורעי האי שנפטרו מהמחלה. בתקופת המצורעים קראו לאי הזה גם בשם "אי המקוללים".

בתקופות שונות ישבו באי עמים שונים ואפילו פיראטים שכנו בו בימים הגדולים של כרתים כמוקד הפיראטים בים התיכון. על האי יש מצודה ענקית ויפה שבנו הוונציאנים ששלטו כאן, בשנת 1579. בימי הוונציאנים היה האי כה מבוצר, שלקח לעותמנים 45 שנה לכבוש אותו!


הנה סיפורו של אי המצורעים ספינלונגה (עברית):

http://youtu.be/3Exq2UCBjq8


מבט אל האי ספינלונגה מרחוק:

http://youtu.be/VHv1Wfa5i4w


הנה מחלת הצרעת:

https://youtu.be/GB6L2lOMnGE


ומותר לצחוק על אנשים שמוכנים לצרעת בשביל גימלים בצבא (עברית):

https://youtu.be/2bOiA3rvl0I

כרתים

פלשתים
מי היו הפלשתים שפלשו מאיים כמו כרתים?



הם היו מהאויבים החזקים של בני ישראל. עלילות תנ"כיות שונות, מדוד וגוליית ועד שמשון ודלילה, מתארות התנגשויות בצד חיים משותפים של ישראל והַפְּלִשְׁתִים (Philistines).

אבל מי היו הפלשתים בעצם והאם הם נעלמו או שהם עדיין כאן?

לפי הטענה התנ"כית היו הפלשתים מהגרים חדשים בארץ ישראל והגיעו אליה דרך הים. גם הממצאים שנתגלו בגן הלאומי באשקלון, עיר פלשתית במקור, מאשרים את הטענה התנ"כית כי הם היו מהגרים חדשים בארץ ישראל, עובדי אלילים ובראשם הַאֶלִיל דָּגּוֹן, ולא ילידי הארץ. זו הסיבה שהפלשתים נקראו גם "גויי הים".

ההערכה המקובלת היא שבני התרבות הזו היגרו לחופי ארץ ישראל מהים האיגאי, כנראה מהאי כרתים. סברה זו מסתדרת גם עם המקורות התנ"כיים וגם עם הממצאים הארכיאולוגיים, שכללו תכשיטים, כלי נשק ועצמות. אלו מצביעים על מקורם המדויק, פחות או יותר, באזור שבין טורקיה ליוון, באגן הים התיכון.

בחפירות ארכיאולוגיות ברחבי הארץ התגלו לא פעם שרידי הפלשתים. לא רק אשקלון - גם ערים כמו אשדוד, קריית עקרון, גת ועזה, היו ערים פלשתיות עתיקות. התרבות שהתגלתה בהן הייתה שונה מאד מהתרבות הכנענית והעברית של התקופה.

ולאיפה נעלמו הפלשתים? מה עלה בגורלם?
- לפי הסימנים ההיסטוריים השמיד נבוכדנצר מלך בבל, בשנת 604 לפני הספירה, את ערי הפלשתים. הוא הגלה את תושביהן לבבל שבמסופוטמיה. בכך תמה שהייתם של הפלשתים בארץ ישראל. הפלשתינים של היום, לפי כל הסימנים, אינם צאצאים שלהם.


הנה סיפורם של הפלשתים:

https://youtu.be/CpH9JlmiMR4


אנו מכירים את הפלשתים מסיפורו של שמשון הגיבור (עברית):

https://youtu.be/SURAOUucW88


ושיר על דוד וגוליית הפלשתי (עברית):

https://youtu.be/FCzpFpAF3HQ
איקרוס
מי היה איקרוס ואיך הוא הצליח לעוף?



איקרוס במיתולוגיה היוונית היה בנו היחיד של דדלוס. הוא היה ילד פזיז ומגושם, שדדלוס אביו היה אמן וממציא. כשהמלך מינוס מכרתים ביקש ממנו לבנות את הלבירינת, מבוך שנועד להסתיר מהעולם ולהחזיק בשבי את המינוטאורוס המפלצתי, בנה של אשתו של אותו מלך מינוס, עשה זאת דדלוס בחפץ לב. הוא הצליח ליצור לבירינת - מבוך שהמיניטאורוס לא יוכל לחמוק ממנו.

אבל משסיים דדלוס לבנות את המבוך, הוא הופתע לגלות שהמלך מינוס כלא אותו ואת איקרוס בנו במגדל, כדי שאיש לא יידע את סודות הלבירינת והסודות לא יתגלו.

דדלוס ואיקרוס הצליחו לברוח מהמגדל והחליטו להימלט מהאי כרתים. אבל האי היה מוקף בספינות ובשומרים ולכן החליט השניים להכין לעצמם כנפיים מנוצות ציפורים, שחוברו בעזרת חוטים עם שעווה ודונג.

לפני שהחלו לעוף, הזהיר האב את איקרוס לבל יגביה לעוף ויתקרב לשמש, מחשש שהשמש החמה תמיס את כנפיו. אבל משהחלו לעוף, איקרוס הפזיז התלהב מהתעופה והחל להתרומם למעלה, כשהוא שוכח את האזהרות של אביו. כמו שחשש דדלוס, חום השמש המיס במהירות את הדונג של כנפיו, ואיקרוס נפל מטה לתוך הים ומת.

מאז מהווה סיפורו של איקרוס מעין תמרור אזהרה לאנשים, לבל יהפכו להרפתקנים שנוטלים סיכונים מיותרים או מוגזמים ולבל יתלהבו וישכחו את אמצעי הזהירות ההכרחיים.


הנה סיפורם של איקרוס ודדלוס (מתורגם):

https://youtu.be/3s2QPQnuaGk


כל הסיפור כולו, מזווית אחרת:

http://youtu.be/7yp_igX-sDs


עוד אנימציה של הסיפור - בדמויות לגו:

http://youtu.be/7W1TZ16W-3k


ושיר סיפור מותו של איקרוס הפך בצוות הווי חיל האוויר לשיר (עברית):

https://youtu.be/Vj_iO_gr-Wk
אל גרקו
כיצד השפיע אל גרקו כל כך על המודרניזם?



זה אולי מפתיע לדעת שהאמן המשפיע ביותר על הציור במאה ה-20 הוא אמן יווני, יליד האי כרתים, שחי בעיר טולדו שבספרד במאה ה-16.

אבל העובדות הן ברורות - אל גרקו (בספרדית "היווני") הוא האמן המשפיע ביותר על הציירים המודרניים.

אל גרקו (1541-1614) נולד בכרתים, אך את מרבית חייו הוא בילה באיטליה וספרד. אף שהיה צייר מפורסם בכרתים, אנשים רבים חשבו שציוריו יותר מדי מעוותים ומוזרים.

במשך 400 שנה לאחר מותו, אל גרקו כמעט נשכח לתמיד. אך בסוף המאה ה-19 הסתבר שהוא משפיע על ציירים כמו פיקאסו וסזאן, מי שנחשבים היום מגדולי הציור, הושפעו ממנו וקיבלו השראה מסגנונו.

האופן המשוחרר בו נהג בצורה והתייחסותו לתאורה ולצבע ביצירתו, השפיעו בהמשך על החשובים שבמודרניסטים של המאה ה-20. ביניהם היו האמנים המהפכניים כמו ג'קסון פולוק, האקספרסיוניסט המופשט שטפטף צבע על הבד וכמובן המהפכן הקוביסט של המאה ה-20, פיקאסו.

יש, אגב, מומחים הרואים באל-גרקו את הממציא האמיתי של סגנון הקוביזם, שפיקאסו הוא הצייר הבכיר בו.

ממש כמו שיעשו האמנים הסוריאליסטים במאה ה-20, אל גרקו שילב ביצירותיו מרכיבים דמיוניים. הוא צייר דמויות מוארכות, עד כדי כך שחשדו מסביבו שהוא סובל מבעיות ראיה. הוא השתמש במראות מעוררי הוד ומסתורין, כמו השמיים המנופצים שצייר מעל העיר טולדו ועוד.


הנה אחדים מציוריו של אל גרקו:

https://youtu.be/oaxpKdl1-54


קדימון מהסרט על חיי אל גרקו:

https://youtu.be/V7gCX8RpaYc


ועוד מציוריו:

https://youtu.be/Vr4fY21qxTo
מינוטאור
מהו המינוטאור המיתולוגי ולמה נכלא בלבירינת?



המינוטאור (Minotaur), או המינוטאורוס, הוא מפלצת שתוארה במיתולוגיה היוונית, יצור כלאיים שחציו אדם וחציו שור.

לפי המיתולוגיה היוונית הוא התגורר בתוך לבירינת (Labyrinth), בעברית מבוך, שבנה הממציא דדלוס, גאון של ממש לפי התיאור, בפקודת מינוֹס מלך כרתים.

המינוטאור היה בנה של אשתו של אותו מלך מינוס. פרטים בסיפור האגדה שלמטה.

הלבירינת נבנה כדי שיסתיר מהעולם את המינוטאורוס המפלצתי ויחזיקו בשבי. המלך גם ציווה שאחת לתשע שנים תשלח למינוטאורוס מִנְחה של שבעה עלמים ועלמות.

לפי המיתולוגיה היוונית היה זה הגיבור תסאוס, שהרג את המינוטאורוס. עזרה לו בכך בתו היפה של מינוס מלך כרתים, אריאדנה (Dido). לאחר שתזאוס הרג את המינוטאור, ברחו השניים מכרתים, כי דיידו פחדה מזעמו של אביה המלך. היא ותזאוס, שהבטיח להינשא לה, הפליגו לאתונה שם נמצאת ממלכת אביו.


#האגדה
האגדה מספרת שמינוס התפלל לאל פוסידון, בטרם היה למלך. הוא ביקש מהאל סימן שהוא ולא אחיו הוא מי שיקבל את המלכות.

אך מינוס הפר את הבטחתו לפוסידון שיקריב את היצור שייצא מהים לקראתו. זה היה כשפוסידון שלח לו פר מופלא, לבן ומרהיב ביופיו. המלך מינוס ריחם על הפר הנפלא והקריב במקומו שור רגיל.

זועם על הפרת ההבטחה, גרם פוסידון לפסיפאה, המלכה הרעייה של מינוס, להזדווג עם הפר. מהם נולד יצור הכלאיים של שור ואדם וקיבל את השם מינוטאורוס - פירושו ביוונית "השור של מינוס".

אותו מינוטאור התגלה כיצור אכזר ופראי. הוא הטיל אימה על תושבי כרתים. המלך מינוס פנה אל האורקל מדלפי. לפי עצתו הוא כלא את המינוטאורוס בלבירינת, מבוך שאי אפשר לברוח ממנו.

מינוס ניצח באותם ימים במלחמה עם אתונה, מלחמה שהייתה מבחינתו נקמה על שאתונאים הרגו את בנו. כעונש נדרשה אתונה לשלוח, כל תשע שנים שבעה צעירים וצעירות, כדי שיהיו לטרף בלבירינת למינוטאורוס.

הנסיך תזאוס, בנו של מלך אתונה, ביקש שישלחו אותו אל הלבירינת, כך שיוכל להרוג את המפלצת. בכרתים ועוד לפני שהוא נשלח ללבירינת, התאהבה בו אריאדנה, בתו של המלך מינוס. היא החליטה לסייע לו בחיסול המינוטאור. תזאוס קיבל ממנה פקעת חוטים, שיוכל לקשור את הכניסה ולצאת בעזרתה מהלבירינת.

ואכן, תזאוס הצליח להרוג את המינוטאור. עם החוט החוצה הוא הוביל את שאר האתונאים והם יצאו מהמבוך וברחו בחזרה לאתונה, ביחד עם אריאדנה.

משגילה מינוס שהאתונאים ברחו מהלבירינת הבלתי אפשרי לבריחה של דדלוס, הוא כעס. המלך החליט להעניש את דדלוס, מתכנן המבוך. כך הופתע דדלוס לגלות שהמלך מינוס כלא אותו ואת בנו איקרוס במגדל. אולי בכך רצה המלך גם למנוע את דליפת סודות הלבירינת.

כך או כך, דדלוס ואיקרוס הצליחו לברוח מהמגדל. הם רצו להימלט מהאי כרתים, אבל הספינות והשומרים שהקיפו את האי מנעו מהם בריחה דרך הים. השניים החליטו לברוח דרך השמיים. הם הכינו לעצמם כנפיים מחוטים ונוצות של ציפורים, שאותם הדביקו בדונג ושעווה. מכאן מתחיל סיפור מרתק של הטייסים הראשונים בהיסטוריה, לפחות לפי המיתולוגיה היוונית. תוכלו לקרוא עליו בתגית "איקרוס".


הנה סיפור המינוטאור והבסיס המדעי שלו (מתורגם):

https://youtu.be/2aoIs-5zqoI


וסיפורם של תזאוס והמינוטאור:

https://youtu.be/X_1s_UZfs5c


סנטוריני
מה הופך את סנטוריני לאי הפוסטר של יוון?



סנטוריני (Santorini) הוא ללא ספק אחד האיים המרהיבים מבין איי יוון. האי הידוע, ששמו הקדום הוא תירה, נחשב בעיני רבים לאי הפוסטר של יוון. המבנים הלבנים עם הכיפות הכחולות, החופים השלווים, השקיעות היפות להפליא שלו והאווירה היוונית האופיינית לאיים - כל אלה הם מגנט לתיירים, צלמים, אנשי רוח ואמנים.

מעבר ליופיו הבלתי רגיל, האי היווני סנטוריני הוא בעצם קבוצת איים שיוצרת מעין מעגל. הסיבה לכך היא שאיי סנטוריני הם למעשה שרידיו של הר געש קדום.

הר הגעש הזה נהרס ככל הנראה בהתפרצות אדירה, שהחריבה את התרבות המינואית שהתפתחה בו ובאי הסמוך כרתים. לפי הערכות המדענים זה קרה בשלב כלשהו במאות 16-17 לפני הספירה. יש השערה שההתפרצות הגעשית הזו היא המקור לאגדת אטלנטיס.

המעגל שיוצרים איי סנטוריני מקיף לגונה, שהיא בעצם לוע געשי שנפער בעקבות אותה התפרצות. הפעילות הגעשית נמשכת באופן זעיר עד ימינו.


הנה חוויות בטיול בסנטוריני:

https://youtu.be/f06PC-d7fU8


הקסם של אי הפוסטר של יוון:

https://youtu.be/CtEp4PZHsv8


יממה באי סנטוריני:

http://youtu.be/1TuGoUW1Ies?t=5s


טיול רגלי באי המרהיב סנטוריני:

https://youtu.be/5R77gDKQ4_s


ומהאוויר:

https://youtu.be/EllQfqlng4Q


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.