» «

לוח השנה הרומי

לוח השנה הרומי
באיזה חודש החלה השנה הרומית?



הרומאים נהגו להחשיב את תקופת החורף לתקופה שאין בה חודשים. חודשים ינואר ופברואר לא היו קיימים בלוח השנה של אותה התקופה. הרומאים לא מצאו בתקופת החורף עניין רב, ככל הנראה מכיוון שלא התקיימו בתקופת זו מאורעות מעניינים מבחינה חקלאית ומכיוון שלא ניתן היה לצאת למסעות מלחמה בחורף. השנה הרומית, שהייתה מבוססת על לוח שנה ירחי, החלה בחודש מרץ, עם תחילת ההתחדשות באביב ולאחר החורף הקשה של אירופה. חודש מרץ נקרא על שם מארס אל המלחמה במיתלוגיה הרומית. לא במקרה בחרו הרומאים לקרוא לחודש הראשון בשנה על שם אל המלחמה, מכיוון שבתקופה זו של תחילת השנה הרומית, נהגו הרומאים לפתוח מסעות צבאיים, לצאת שוב למלחמות, לכבוש ולשלוט בעולם העתיק...

גם לכוכב מאדים הנקרא בלועזית מארס (Mars), קראו הרומאים על שם מארס אל המלחמה המיתולוגי, שכאמור חודש מרץ קרוי על שמו - מכיוון שצבעו האדום של כוכב מאדים התקשר בעיניהם לדם ולמלחמה.

רק בהמשך ההיסטוריה הרומית תוקן לוח השנה והתקופה "האבודה" הזו זכתה בחודשים משלה. אז נוספו ללוח השנה הרומי החודשים ינואר ופברואר והם סיימו את השנה הקודמת. הרומים אגב, המשיכו להחשיב את פברואר לחודש בלי מזל, מכיוון שהוא היה שיא החורף והחודש שבו מתו הכי הרבה אנשים. וכך הקצו הרומים לחודש המדכא, הקר והקטלני ביותר בלוח השנה, פחות ימים מלשאר החודשים, אולי בניסיון תמים לקצר את הזמן הקשה ומחוסר המזל בשנה...


הנה הסיפור בתולדות לוח השנה:

http://youtu.be/J7zrHvmnhq4


וההיסטוריה של לוח השנה:

http://youtu.be/kzprsR2SvrQ
לוח השנה הרומי
איך קיבלו החודשים יולי ואוגוסט את שמם?



יוליוס קיסר היה הקיסר הרומי שהחליט להעביר את לוח השנה הרומי מלוח שנה שהיה מבוסס על הירח ללוח המבוסס על השמש. זה קרה לאחר שבילה זמן רב במלחמה במצרים וגילה שלתרבויות אחרות יש לוח שנה הרבה יותר חכם - לוח שמבוסס על השמש. עד אז העדיפו הרומאים לספור את ימי השנה על פי הירח, אך בחודשי החורף, כשלא רואים את הירח, הם פשוט הפסיקו לספור...

השינוי ללוח השנה היוליאני היה מוצלח ובד בבד שינו את שם החודש שבו נולד יוליוס לחודש יולי. כך הפך חודש קווינטיליס לחודש יולי. זמן מה אחר-כך הרגו הרומאים את הדיקטטור יוליוס, אבל החודש שנקרא על שמו המשיך לפאר ולהנציח את זכרו של יוליוס קיסר.

יורשו של יוליוס קיסר היה בנו המאומץ, גָאיוּס אוקטָביָאנוּס, שהוסיף לעצמו את שם המשפחה של יוליוס מאמצו - קיסר, ואימץ את תואר הכבוד "אוגוסטוס", כך נוצר הכינוי המוכר שלו - "אוגוסטוס קיסר".

אוגוסטוס החליט שהחודש שאחרי יולי יהיה על שמו. כך נקרא החודש "אוגוסט", על שם יורשו האגדי של יוליוס, שנחשב לגדול קיסרי רומא. אוגוסטוס אגב, לא הכריז על עצמו כדיקטטור והמשיך לחיות ולשלוט למשך שנים ארוכות..


הנה סיפורם של שני החודשים של הקיסרים הרומיים:

https://youtu.be/358fY7vb-44


הכירו את אוגוסטוס קיסר (מתורגם):

https://youtu.be/QrcmojhFmzY


סיפור המעבר של הרומאים ללוח המבוסס על השמש, במקום על הירח והעונות:

https://youtu.be/AgKaHTh-_Gs


ותקציר חייו של אוגוסטוס:

http://youtu.be/EaCbHw-ZbZQ
ירח כחול
מהו ירח כחול?



ירח כחול הוא הירח המלא השני שמופיע בחודש אחד. הוא אינו כחול ממש, אלא כינוי לירח מלא שני באותו חודש גריגוריאני (נוצרי, חודשים כמו ינואר, פברואר וכו').

תופעת הירח המלא פעמיים בחודש מתרחשת בגלל האופן שבו בנוי הלוח הנוצרי. מכיוון שהירח המלא מופיע רק פעם בחודש אך חלק מהחודשים בשנה כוללים 31 ימים, אחת לשנתיים וחצי בממוצע קורה שפעמיים באותו חודש יהיה הירח מלא.

בחודשים העבריים אין תופעה כזו, מכיוון שהם בנויים על פי חודש ירחי.

אגב, אין קשר בין שם התופעה לצבע האמיתי של הירח. בתופעת הירח הכחול לא משתנה צבעו לכחול באמת. כשאתם רואים ירח כחול ממש, הסיבה היא אופטית - כשהירח מקבל צבע תכלכל בשל שריפות גדולות שפולטות עשן לאוויר והמיסוך הזה יוצר את הגוון הכחול. סיבה נוספת והיסטורית לירחים כחולים היא אפר געשי, שנוצר בשל התפרצות הר געש שיוצר תופעה דומה.


הנה הסבר של תופעת הירח הכחול:

https://youtu.be/rOvv___q-3o


והנה ההופעה האחרונה בינתיים של ירח כחול:

https://youtu.be/n4BWtKVrDbs?t=9s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.