» «
אבולה
מהי מחלת האבולה?



אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הקשות שידע העולם במאה האחרונה ואחת המחלות הקטלניות אי-פעם. היא גורמת לחולים דימומים פנימיים קשים המובילים למוות. החוקרים סבורים שהיא הגיעה מעטלפים ומשם עברה לקופים ולבני אדם.

שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, שלידו הייתה בשנת 1976 ההתפרצות הראשונה של המחלה. משם התפשטה המחלה גם לזאיר וגבון, מדינות נוספות ביבשת.

מחלת האבולה מועברת במגע ישיר עם חולים במחלה או עם מי שמתו ממנה. עיקר ההדבקה היא ממגע עם הפרשות ונוזלי גוף של החולים. חוץ מאלפי מתים באפריקה וחולים רבים, חלו בה גם מטפלים וחברים בצוותי רפואה שהגיעו לטפל בהם וחלקם אף מתו.

עם הזמן נעשה מאמץ עצום בעולם לבדוק כל נוסע שהגיע מהמדינות שבהן המחלה התפרצה, כדי למנוע את התפשטות המגיפה למדינות נוספות בעולם.


הנה מחלת האבולה והאיום שלה (עברית):

http://youtu.be/879eSmJMewc


על תולדות מחלת האבולה (מתורגם):

https://youtu.be/UMMwgvLmN-M


הגורמים למגפה (עברית):

https://youtu.be/tFRwWhuEeBs


הסכנה מהנגיף:

https://youtu.be/XCrOde-JYs0


דיווח על עצירת האבולה בכניסה למדינות בעולם (עברית):

http://youtu.be/269XljrDJfI


כך נפגעים ונשמרים מאבולה:

http://youtu.be/juLowzJ1MH0?t=5s


uכך פועל וירוס האבולה וכך החיסון נלחם בו בגוף (מתורגם):

https://youtu.be/sRv19gkZ4E0?long=yes
אבעבועות שחורות
מהן האבעבועות השחורות שהפילו 3 אימפריות?


אין ספק שמבין הנגיפים שהיכרנו בהיסטוריה האנושית נגיף האבעבועות השחורות הוא הנוראי ביותר. לא שלא הייתה לה תחרות נוראה ממחלות איומות אחרות. הכולרה, הדבר, העגבת והקדחת הצהובה בהחלט נתנו לה פייט, אבל "המוות האדום" כפי שהיא כונתה, הייתה הקטלנית מכולן.

החוקרים סבורים שמקורו של מה שעתיד להיות אחד הנגיפים הקטלניים בתולדות האנושות הוא בצפון-מזרח אפריקה, לפני 12 אלף שנה. התקופה היא שם תחילת החקלאות באזור וההנחה הזהירה היא שווירוס האבעבועות השחורות מקורו במחלה של חיות משק, שאיכשהו עברה לבני-אדם.

במהלך הדורות הלך הנגיף והתפשט. בכל מקום אליו הגיע הייתה השפעתו החברתית נוראה. רבים מהשורדים נותרו התעוורו לתמיד, אחרים נותרו עקרים, לאחר שהמחלה פגעה בדרכי הרביה שלהם ומי שלא נפגעו מהמחלה הנוראה חיו בפחד מתמיד ממנה.

פניהם של מי שזכו להתגבר על המחלה ולהישאר בחיים התעוותו קשות. בני זוג אוהבים התחלחלו מהשינוי בפני אהוביהם, אמהות כאבו את התעוותות פני התינוקות והילדים והחברה התרחקה ממי שפניהם הצטלקו והוכתמו כל כך.

זה גם היה גורלה של מלכת אנגליה, אליזבת הראשונה, שנדבקה בנגיף במאה ה-16 והחלימה אך נותרה עם פנים מעוותות וללא שיער.

באירופה של שלהי המאה ה-18 הרג נגיף האבעבועות יותר מ-400 אלף איש בכל שנה. הוא עבר מכפר לכפר ומעיר לעיר והביא את המוות לכל מקום.

כשחצרות הכנסיה התמלאו בגופות, הצביעו הכמרים על וירוס האבעבועות השחורות כעונש אלוהי שלא ניתן לחמוק ממנו. המתים נקברו בהמוניהם ולא היה מזור.

ערים שלמות נמחקו מהמפה בשל המגיפה האיומה. תרבויות נעלמו בגללה לתמיד והמחלה הזו הפילה ברחבי העולם לפחות 3 אימפריות, כולל אימפריית האינקה, האימפריה האצטקית והאימפריה הרומית, שהמגיפה סימנה את התחלת הסוף שלה והיא לא שבה עוד לעוצמתה המקורית.

במאה ה-16, לאחר שהחיילים הספרדים של קורטז ושל פיזארו הדביקו ללא ידיעתם, את הילידים באמריקה, הכחיד וירוס האבעבועות השחורות, בתוך מאה אחת, כ-90% מהאינדיאנים של אמריקה.

נתונים אחרים מראים שהנגיף כמעט וחיסל את כל אוכלוסיית דרום אמריקה. כך הפכו 80 מיליון איש שחיו בה, לפי אומדן מדעי, למיליון איש בלבד.

עד המאה ה-18 מסוגל היה פצעון על המצח של אדם בודד לגרום להיסטריה בכל העיר. תושב בוסטון שנדבק באבעבועות שחורות הביא בתחילת מאה ה-18 לבריחת תושבי העיר ממנה בהמוניהם. זה הסתיים במותם של כמעט 15% מהתושבים, כששליש מהשורדים התעוורו ורבים אחרים איבדו את יכולתם להביא ילדים לעולם.

במאה ה-20 חוסל הנגיף לתמיד. יכולתו של וירוס האבעבועות השחורות לעבור רק בין בני-אדם והיעדרן של מוטציות ששינו את הסממנים החיסוניים שלו, הם הגורמים שאפשרו את הכחדתו.

ההישג הרפואי של ביעור האבעבועות השחורות הוא ייחודי בהיסטוריה, שכן אבעבועות שחורות היא המגפה היחידה שהאדם הצליח למגר לחלוטין. גם אם אינן מהוות איום על חיינו, עם כל שאר המגפות אנו ממשיכים לחיות.


על מחלת האבעבועות (עברית):

https://youtu.be/hTGdetPBhho


סיפור הנצחון על המחלה (מתורגם):

http://youtu.be/yqUFy-t4MlQ?t=6s


והאבעבועות השחורות היא ההוכחה לכך שניתן להביס מגפות לתמיד (מתורגם):

https://youtu.be/oBSandHijDc
נחושת
מהי נחושת ואיך תרמה לאדם מאז ימי קדם?



הנחושת (Copper) היא אחד החומרים המרתקים והחשובים בהיסטוריה של המין האנושי.

מסתבר שכבר בימי קדם הבינו את הפוטנציאל הגדול של הנחושת. היא ככל הנראה הייתה המתכת הראשונה שהאדם החל לעבד לצרכיו. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שלעתים אפשר היה למצוא גושים של נחושת על פני האדמה.

כבר בתקופות קדומות הנחושת הייתה מצוינת ליצירת תכשיטים, של כלי נשק ואוכל ואפילו לצרכים רפואיים.

אגב, השם האנגלי "קופר" בא מהשם בו קראו לה בלטינית: "קופרום". זהו שם שבא מהאי קפריסין, בו כרו בימי קדם הרבה נחושת.

בהמשך ההיסטוריה התגלו יתרונות רבים אחרים וחדשניים. את הנחושת ניתן לרקוע היטב, מה שאפשר להשתמש בה לתכשיטים.

בהמשך החלו לשזור ממנה כבלים דקים וגילו שהיא חומר מוליך מעולה של חשמל וחום.

די מהר גם הסתבר שהיא עמידה בפני שיתוך ומתערבבת היטב עם מתכות אחרות, מה שהפך אותה לחומר מעולה ליצירת סגסוגות מתכת שימושיות בשלל תחומים (סגוסגת היא שילוב של שני יסודות כימיים או יותר, שאחד מהם הוא מתכת ולכן היא יוצרת חומר בעל תכונות מתכתיות).

בין הסגסוגות המכילות נחושת ניתן למצוא את הניקל, המשמשת לייצור מטבעות ולהבים של טורבינות, את סגסוגת הארד, שממנה מייצרים בין השאר מדליות ופסלים וכמובן גם את סגסוגת הפליז - הסגסוגת השימושית בייצור של צינורות ואינספור חלקי מכונות.


#הפקת נחושת
את הנחושת ניתן להפיק ממאות מינרלים המכילים אותה. בין המתאימים להפקה של נחושת נמצא את הקָלְקוֹצִיט (שהיא נחושת גפרית), קוּפְרִיט (תחמוצת הנחושת), כמו גם המינרלים הצבעוניים ביותר מַלְכִיט (שצבעו כחול ירוק) ואָזוּרִיט (נחושת פחמתית שצבעה כחול).

למינרל הקָלְקוֹפִירִיט (תערובת של נחושת וברזל גפרי) יש נצנוץ צהוב מתכתי המזכיר זהב, מה שהעניק לו בהיסטוריה את הכינוי "זהב השוטים".

אחד ממרבצי הנחושת הגדולים בעולם נמצא ב"רצועת הנחושת" של זמביה וזימבבווה, בעבר רודזיה.


הנה הנחושת (עברית):

https://youtu.be/Q71xjKMGVwg


הנחושת היא גם חומר ציפוי עיצובי (מתורגם):

https://youtu.be/oorB5sxXx6Q


ומכרה קדום של נחושת:

http://youtu.be/cZJtrElE4Ic
נגיף
מהם וירוסים או נגיפים?



וירוס (viruses), בעברית נגיף, הוא סוג של חומר גנטי, טפיל, שלא יכול לחיות בעצמו, אבל יכול להתרבות ולגרום נזק בריאותי כבד, אם כי לא כל הווירוסים גורמים לנזק כזה.

הווירוס זקוק ל"מארח" שבו הוא יתקיים וממנו הוא יחיה. וירוסים אינם פעילים כלל מחוץ לתא חי, שאליו הם נטפלים.

מדהים לחשוב איזו השפעה אדירה על בעלי חיים גדולים ולמעשה על העולם כולו יש ליצור כל כך קטן. הווירוס הוא יצור זעיר שגודלו הוא עד מאית מגודלו של חיידק ואלפית מגודלו של תא בודד בגופו של בן אנוש. את מרבית הווירוסים ניתן לראות רק במיקרוסקופ אלקטרוני. הם כה קטנים שבמעבדה חוקרים ועובדים חוקרי נגיפים בדרך כלל רק עם תאים שהודבקו בווירוס ולא עם הווירוס עצמו.

הווירוס חודר אל תאים חיים של אורגניזם או יצור חי, מהגדולים ביותר בעולם ועד לקטנים כמו החיידקים. ללא תא מארח הם לא יכולים להתרבות, לא זזים, אין להם חילוף חומרים וכללית הם לא מראים סימני חיים.

אז מבחינה מדעית הווירוסים אולי חיים, אבל סימני חיים הם מראים רק כשהם מתארחים, נטפלים ולצערנו לא פעם גם מציקים לגוף חי. בנסיבות כאלה הם מתרבים באופן אקספוננציאלי, כלומר בגדילה מעריכית ומהירה להחריד ואף מפתחים וריאנטים חדשים, כלומר זנים.

המדהים הוא גם שוירוסים, נגיפים שמתאכסנים בגופנו, יכולים שלא לגרום נזק ולהכניס את עצמם למידע הגנטי שלנו. החוקרים יודעים לספר שבגנום שלנו נמצאים שרידים לנגיפים קדומים, משלבי האבולוציה של האדם.

אבל וירוס אינו חיידק. למעשה, חיידקים ווירוסים הם דברים שאין להם כמעט שום דבר במשותף (ראו באאוריקה בתגית "וירוסים, חיידקים").


הנה וירוס הקורונה, הנגיף התורן שמדביק את העולם (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo


הסבר,

https://youtu.be/kufvGibHWTM


איך נלחמים תאי הגוף בווירוסים (מתורגם):

https://youtu.be/oqGuJhOeMek


כך חודר הוירוס לגוף:

http://youtu.be/Rpj0emEGShQ


וירוסים יכולים לפגוע גם בצמחים, כמו זה שמאיים על העגבניות (עברית):

https://youtu.be/Hjdj577mzAY


ונגיף האבולה - הווירוס שאיים בזמנו על הבריאות בעולם (עברית):

http://youtu.be/269XljrDJfI

נגיפים

מחלה זיהומית
מי ראה במחלות זיהומיות היסטוריה?



"הזמן הגיע לסגור את הספר על מחלות זיהומיות. הצלחנו למחות את האינפקציה בארה"ב." אמר ויליאם סטיוארט בשנת 1967.

מחלות זיהומיות הן מחלות שבהן עלול ללקות אדם, שמקורן ביצורים זרים שפוגעים במערכות שונות בתוך גופו. בין היצורים הללו ניתן למצוא חיידקים, נגיפים, פטריות ועוד.

בשנת 1967 לא זו בלבד שלא הודברו המחלות הללו, אלא שכמה מהמחלות הזיהומיות שהתפרצו מאז היו מחלות קשות במיוחד. ביניהן מחלת האבולה, שבעשור השני של המאה ה-21 הייתה הסיבה לחשש הבריאותי הגדול ביותר אך היא זוהתה כבר בשנת 1976.

הייתה גם מחלת האיידס, שזוהתה לראשונה ב-1979, מגפת הסארס שפגעה בשנת 2003 ומחלת הלגיונרים משנת 1976. ומי שכח את הכולירה, טיפוס, מלריה ודומותיהן? - יש מקומות בעולם שבהן הן מרימות ראש מעת לעת.


כך הגוף מגן על עצמו מחיידקים המזהמים אותו (מתורגם):

https://youtu.be/zQGOcOUBi6s


וההבדל בין זיהום למגפה:

https://youtu.be/8GE8ZiXX79E
וירוס קורונה
מהו נגיף הקורונה ומהו הכתר שלו?



וירוס או נגיף הקורונה (Coronaviruses) מוגדר כ"תסמונת נשימה חריפה וירוס קורונה 2" (SARS-CoV-2). הוא גורם למחלה הנקראת Covid-19, שכולם פשוט קוראים לה וירוס הקורונה.

הקורונה הפך למגפה עולמית. ניתן לראותו כ"ברבור שחור" קלאסי, כלומר אירוע משמעותי שאיש לא חזה או צפה. הוא מסעיר את הכלכלה העולמית ואף את החיים על כדור הארץ, לפחות כמו שאנו מכירים אותם.

הקורונה הוא וירוס (virus), בעברית נגיף, שיש לו מראה ייחודי בצורת כתר, המאפיין אותו. מכאן גם מגיע שמו "קורונה", מילה שבלטינית פירושה "כתר" או "עטרה".

חשוב לומר שנגיפי קורונה הם סדרה של וירוסים וזה המפורסם שבהם. רובם שכיחים בקרב יונקים, זוחלים ועופות. ואכן, הווירוס הזה, שיש לומר שהוא רק אחד ממשפחה שלמה של וירוסי כתר שכאלה, הוא נגיף שבתחילת 2020 עדיין אין לו תרופה או חיסון אפקטיביים ומאושרים לשימוש.

הסיבה שהזן החדש של הווירוס הזה מצליח לחולל בהלה עולמית היא שלראשונה הוא עבר גם לבני אדם. התפשטותו המהירה בעולם והקושי לעצור את נוכחות הנגיפים הללו באומות העולם, היא מבהילה. במדינות מסוימות היא מדווחת בתקשורת באופן שגובל בהיסטריה של ממש, בעוד שבאחרות הסיקור שלו בפברואר 2020 הוא עדיין סביר.

המעניין הוא שגם אם נגיף הקורונה עדיין מוגבל יחסית במספרי המתים ממנו, אצלנו הוא כוכב תקשורת של ממש. לפחות בישראל, הדיווחים מהעולם בנושא זה, היו בכל השלבים בפרופורציות מטורפות, ביחס לנתונים האובייקטיביים שלו.


#כמה פרטים רפואיים על הקורונה בלשון פשוטה
עיקר הנגיפים הללו מועברים בין בני אדם במגע ישיר עם הפרשות של מי שחולים, דרך טיפות נוזלים ובמקרים מסויימים גם בנשימה.

נגיפי הקורונה מחוללים בדרך כלל אצלנו בני האדם זיהום קל של מערכת העיכול או בדרכי הנשימה העליונות.

התחלואה הנשימתית הקשה, שחשים כרגע חולי קורונה בעולם מופיעה בעיקר בקרב זקנים ואנשים חולים, שחיסונים לא משפיעים עליהם כמעט, חולים מדוכאי חיסון או מי שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.


הנה וירוס הקורונה (עברית):

https://youtu.be/AK8mpWczKDE


מבט בווירוס הזה (מתורגם):

https://youtu.be/D9tTi-CDjDU


כתבת טלוויזיה על הנגיף התורן שמדביק את העולם (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo


שיר לקורונה(עברית):

https://youtu.be/BLG3Zbw61gk


כך העולם התכונן:

https://youtu.be/QG0yzweCYAg


הבידוד שנכפה על מי שנחשפו לאנשים שנושאים את הנגיף (עברית):

https://youtu.be/8vc2il7V6qc


האם בעולם של וריאנטים יש סיכוי שהוא ייעלם (מתורגם):

https://youtu.be/e2vfBo-pG8I


ממשרד החיוך (עברית):

https://youtu.be/Tgq46rxmz_s


וסרטון תיעודי המסביר איך פועל נגיף הקורונה (מתורגם):

https://youtu.be/BtN-goy9VOY?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.