» «

נרות תקניים

היסט טריגונומטרי
איך מודדים את המרחק בין כוכבים?



מדידה של מרחק לכוכבים נעשית באמצעות שיטה שנקראת היסט טריגונומטרי (Trigonometric Parallax). שיטת ההיסט מתבססת על הסטייה של זווית הכוכב לאחר 6 חודשים של תנועת כדור הארץ. כך ניתן לחשב את המרחק ממנו.

אבל השיטה הזו טובה מאד לכוכבים שנמצאים במרחק של שנות אור בודדות. למרחקים עצומים משתמשים בשיטה אחרת בשם "נרות תקניים". שיטה זו מתבססת על עצמים בחלל שהחוקרים יודעים את עוצמת ההארה שלהם. הם הנרות התקניים שבהם משתמשים החוקרים. כך, למשל, במרחקים כאלה משתמשים בסופרנובות, שהן כוכבים מתפוצצים, בתור נרות תקניים.

אם נמדוד כוכב עם כמות אור ידועה ובהנחה שאנו יודעים שכמות האור שמגיעה אלינו תרד ביחס ריבועי למרחק, הרי שככל שתקטן כמות האור שמגיעה אלינו, נוכל לחשב את המרחק של הכוכב מאיתנו. מכיוון שאת עוצמת האור של כוכב רחוק איננו יודעים, החוקרים נעזרים במדידה של זמן המחזור שלו וכך מחשבים את מרחקו.


כך מודדים את המרחק בין הכוכבים (מתורגם):

https://youtu.be/Op3AYaJc0Xw


והסבר שיטת המדידה של הפרלקס למדידה של מרחקים בין גרמי שמיים:

https://youtu.be/SqI67fkdiL8
נר
מהי ההיסטוריה של הנרות?



הנר (Candle) הוא אחד מאמצעי התאורה הקדומים ביותר. ידוע שכדי להאיר את חשכת הלילה נהגו המצרים הקדמונים, כבר לפני כ-5,000 שנה, להאיר באמצעות לפידים שבערו באמצעות סיבי צמחים שהוצפו בשומן מומס של חיות.

בהמשך השתמשו בנרות חרס. מנורות חימר הבנויות בצורה של קערות קטנות, עם פתח צר כדי למקד את הלהבה. במנורות החרס הוכנס שמן נוזלי והצתת השמן היא שנתנה אור. המנורה האירה כל עוד היה בנר שמן בעירה.

מי שיצרו את הנרות כמו שאנו מכירים אותם בימינו היו ככל הנראה הרומאים. גם הם נהגו לטבול פפירוס בדונג מומס. הדונג היקר הביא לכך שפשוטי העם השתמשו בשומן בעלי חיים שאמנם האיר, אבל הסריח. מאוד הסריח.

רק בסקוטלנד של אמצע המאה ה-19 פיתח לראשונה הכימאי ג'יימס יאנג (Young) שיטה ייחודית לזיקוק של נפט, שאפשרה לו לייצר את השעווה ובזיל הזול. אגב, זו בדיוק השעווה שאנו מכירים כיום, ששמה המדויק הוא בעצם "פראפין".

הפראפין אפשר מהפכה קטנה בעולם הנרות. הוא אפשר את ייצורם של נרות הפראפין הזולים ועל הדרך גם פתר את בעיית הסירחון שהתלווה דורות רבים לנרות מבוססי שומן החיות. מאז המצאת הפראפין מבוססים כל הנרות על הפראפין, או בלשוננו על שעווה.

אמנם כמה עשורים אחר כך הומצאה נורת החשמל על ידי אדיסון. הנרות הלכו ואיבדו את חשיבותם, אבל השימוש בהם נמשך כאמצעי חירום, בזמן של הפסקות חשמל או לצרכים דתיים.


הנה תולדות הנרות:

https://youtu.be/WGMQP-Uvq5E


על הנרות בימי הביניים:

https://youtu.be/mW8DZPTT13M


אחד המקצועות העתיקים של ימי הביניים היה מייצר הנרות:

https://youtu.be/4kFD9vSzziQ


נר עתיק מבוסס שמן מימי החשמונאים (עברית):

https://youtu.be/C9dCCnH0JJE


ונרות חרס מהמאה ה-8 לספירה, תחילת התקופה האיסלאמית (עברית):

https://youtu.be/Leb5KX1iIkE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.