» «
סקיי פארק
מהו פארק השמיים של סינגפור?



הסקיי פארק (Sky Park) הוא פרויקט בניה שנבנה בסינגפור ובו נבנתה באוויר טיילת שמזכירה אנייה עצומה, שתחתיתה מרחפת באוויר והיא מונחת מעל שלושה מגדלים בגובה 200 מטר כל אחד. טיילת הסקיי-פארק כוללת בריכה באורך של 150 מטרים והשוחים בה מגיעים עד קצותיה, הנראים כאילו הם מתחברים לשמיים ללא מעקה. כך ניתן להתבונן מתוכה על הנוף, מלמעלה ומתוך המים.

בשלושת המגדלים התמקם מלון ענקי בשם "Bay Sands", שיש בו לא פחות מ-2,500 חדרים וסוויטות פאר, קזינו ענקי, בן מעל 600 שולחנות ו־1,500 מכונות מזל, מרכזי קניות וקניוני ענק ושפע של מסעדות שף, של שמות מפורסמים בענף המטבח העולמי.

למעשה הסקיי פארק היא חלק מפרוייקט גדול יותר שנקרא Marina Bay Sands, עבודה של האדריכל הישראלי הכי מפורסם בעולם, משה ספדיה. במסגרת הפרויקט המלא נבנה לצד המגדלים מבנה לבן, המזכיר פרח לוטוס ענקי, שנראה כאילו הוא צף על פני המים. עלות הפרויקט הזה כולו היא 5.5 מיליארד דולר ו-18 אלף איש בנו אותו במשך 4 שנים.


הנה טיילת הסקיי פארק של סינגפור:

https://youtu.be/6NmhbptmclA


הבריכה שבראש הפרויקט:

https://youtu.be/Hs76qhTNmMI


הנה ה"חוף" שבשמיים:

https://youtu.be/cFGr0m66X3Y


ובית המלון במגדלים:

https://youtu.be/H2RyOkgJHx4
שדה התעופה צ'נגי
איפה נמצא שדה התעופה הטוב בעולם?


שדה התעופה צ'נגי (Changi airport) בסינגפור הוא אחד מהטובים בעולם ובעיני רבים מהנוסעים המתמידים הוא אף הטוב שבהם. שוב ושוב הוא נבחר לנמל התעופה הטוב בעולם. יש בו אינספור פינוקים ואמצעים להעברת הזמן ליותר מ-60 מיליון נוסעים המגיעים אליו בכל שנה, או לפחות למי שממתינים לטיסה הבאה שלהם.

כנהוג, יש בשדה התעופה הזה מקומות וכורסאות למנוחה, מקלחות למי שחייב להתארגן לפני הטיסה הבאה וחנויות דיוטי פרי מרשימות. אבל כדי להוריד את החרדות ולהרגיע את הנוסעים יש בשדה התעופה צ'נגי גם מתקנים ייחודיים ונדירים בשדות תעופה דומים. ביניהם ניתן ליהנות כאן מאולם קולנוע הפעיל 24 שעות ביממה, גן פרפרים ופרחים מרגיע, מגלשת ענק לכל הגילאים, משחק וידאו על מסך גדול כנגד נוסעים אחרים, אזור צפייה בספורט על מסך טלוויזיה ענקי, בריכת שחייה וג'קוזי על הגג להנאת הנוסעים ועוד ועוד.

חובבי האמנות יגלו כאן את מה שנכון ל-2018 נחשב לפסל הקינטי הגדול בעולם, עם 1,216 טיפות עשויות מתכת ויוצרות צורות מרתקות. ב-2019 יוצג במבנה היהלום החדש שייפתח כאן המפל הסגור הגבוה בעולם וחמש קומות של עמק מיוער מלאכותי, עם רכבת קלה פנימית ועוד.

אז אם אתם נקלעים לטיסת המשך בנמל התעופה החדש של סינגפור, אתם כבר יודעים מה לעשות - פשוט להאריך את זמן ההמתנה לטיסה הבאה ככל האפשר ולהתחיל ליהנות כאן מרגע שהגעתם אליו. טיסה נעימה!


הנה שדה התעופה של סינגפור:

https://youtu.be/8MbO3Tz-vdw


תקציר בעברית:

https://youtu.be/5rPFRmvgsEo?end=1m33s


וביקור במקום:

https://youtu.be/fORoJqBaMlw
גני המפרץ
מהם "גני המפרץ" של סינגפור?



"גני המפרץ" (Gardens by the Bay) שבסינגפור הם גנים אקזוטיים ובעלי מראה עתידני, המשתרעים על כ-1,000 דונם. זהו לא סתם פארק ירוק, אלא גן בוטני עם אוסף מרהיב של צמחים מכל העולם.

הגנים ממוקמים בסמוך למלון מרינה ביי המרשים של סינגפור. יש בהם שפע בלתי נתפס של צמחיה ופרחים אקזוטיים ומיוחדים, המציעים חגיגה לעיניים. בין שפע הסחלבים, הפרחים, השרכים והמטפסים שיקיפו אתכם מכל עבר, קשה למבקרים להתנתק כאן מהמולת העיר הגדולה שמסביב.

"גני המפרץ" מפורסמים במראה המדהים של 18 הסופר-טריז (Supertrees), "עצים" הבנויים ממתכת ובטון. אלו מבנים מרהיבים בצורת עצים, שנבנו ברובם במרכז הפארק, באזור שנקרא "סופר טרי גרוב" (Supertree Grove).

העצים המלאכותיים הללו יוצרים רושם עתידני ומרהיב, אבל מעבר לעיצוב המרשים והמיוחד שלהם, הם חלק מפרויקט שנבנה במחשבה על סביבה וקיימות, פרויקט שלם של פיתוח סביבתי. למעשה, "העצים" הללו משמשים בו כמעין גנים תלויים, שעליהם גדלים צמחים שונים והם חלק ממערכת אקולוגית שיצרו כאן.

איך המערכת הזו עובדת? - "עצי הסופר-טרי" אוגרים גם את אנרגיית השמש וגם את מי הגשם. המים והאנרגיה הללו מועברים למיכלים המספקים את כל התצרוכת של שתי החממות הענקיות, המכוסות בכיפות זכוכית.


הנה התכנון של גני המפרץ בסינגפור:

https://youtu.be/TQRQ0dViM28


עוד מגני המפרץ:

https://youtu.be/dIgFrP8rdy0


הפרויקט מהאוויר:

https://youtu.be/FSU6MUysE7g


כך הקימו את הפרויקט המרשים הזה:

https://youtu.be/d7xoirFJryM


וסרט ארוך ומקיף של סיור בחממות וב"גרדנ'ז ביי דה ביי":

https://youtu.be/jJ8j5X1UO2w?long=yes
מסטיק
למה בסינגפור אסור היה ללעוס מסטיק?



סינגפור (Singapore), ארץ מודרנית ועדכנית, היא היום אחת המדינות העשירות והמצליחות בעולם. אבל לא כולם יודעים על ההקפדה שיש בה על בריאות הציבור והנקיון בה.

בסינגפור אסור לירוק על הארץ, למשל, ויש חוקים כבדים למי שמציירים בה גרפיטי על הקירות, או חוצים כביש שלא במעבר חצייה. קנס של סכום המקביל ל-700 דולר מוטל על השלכת סיגריה או לכלוך על הארץ ואלה רק חלק מהחוקים הקפדניים במדינה הנקייה הזו.

אבל אחד החוקים שמדגימים את זה הכי טוב הוא חוק המסטיקים של סינגפור. כן, בסינגפור יש הגבלה ובעבר היה אף איסור על לעיסת מסטיק. החל משנת 1991 לעיסת מסטיקים הייתה אסורה בחוק והעבריינים היו צפויים לקנס כבד או לשנת מאסר!

במדינה הזו אסור היה לייבא, או למכור מסטיקים. גם אם תושבי סינגפור או תושביה חשבו להביא מסטיקים מחו"ל, הם נזהרו מכך, שכן החוק אסר להכניס כלל מסטיק למדינה.

רק בשנת 2004 הגמישו השלטונות מעט את החוק ואישרו להתחיל ללעוס מסטיק בסינגפור, אבל מותר לרכוש רק מסטיקים בריאים וקונים אותם רק בבתי מרקחת, עם רישום של פרטי הקונה, למקרה שיצטרכו לאתר אותו לחקירה, כשיתגלה מסטיק ברחוב.


הנה סיפורו המחויך של חוק המסטיק בסינגפור (עברית):

https://youtu.be/aNT06Z3C8wk


שתי אמריקניות שמחליטות להתחכם וללעוס:

https://youtu.be/PtMGRkoLZAg


והתוצאה - כך נראית סינגפור:

https://youtu.be/P_q3BdrFsLI

סינגפור

דה אינטרלייס
מהם המגדלים האופקיים של סינגפור?



פרויקט "דה אינטרלייס" (The Interlace) שנבנה בסינגפור הוא אחד הפתרונות היפים לניכור שבמגדלים המודרניים. במקום לבנות מגדלים מנותקים זה מזה, שאין ביניהם קשר ושמושג הקהילה נעלם בהם מזמן, החליטו המתכננים, משרד בשם OMA, שלא להיכנע לניכור המודרני ולהתמודד איתו. הפתרון שנמצא היה "להשכיב" את 31 המגדלים, כך שכל שישה מגדלים הוצבו כך שביניהם יווצרו חצר גדולה או אזור שכונתי, ממש כמו פעם. המתכננים מכנים את מה שנוצר בכינוי "כפר מאונך", או "כפר ורטיקלי".

המגדלים השוכבים יוצרים מראה מהמם ולחלוטין לא שגרתי, שבמבט ראשון נראה קצת כאילו הורכבו על ידי ילד יצירתי שסידר יפה את הקוביות שלו, בלי קשר למה שנהוג ומקובל.. ואולי כך צריך להביט על האדריכלות המודרנית, במבט קצת ילדותי, יצירתי, קצת מופרע.. במחשבה שניה, כך בדיוק הם עושים את הקסמים שבבניינים רבים המופיעים באאוריקה בתגית "אדריכלות מודרנית".


הנה "המגדלים השוכבים" בסינגפור:

http://youtu.be/Ya69WuHcq8M


מצגת וידאו מקיפה יותר של הכפר המאונך:

http://youtu.be/aSbdSnwsWMs


מבט מהאוויר, מרחפן שהועלה מעל הפרויקט המסקרן בכפר האנכי:

http://youtu.be/O7_H39epKIU


והסבר כיצד נבחר הכפר הבנוי לגובה ל"מבנה השנה של שנת 2015" בפסטיבל האדריכלות העולמי:

http://youtu.be/UogcoxFO884
מוזיאון ArtScience
מה מזכיר מבנה ה-ArtScience בסינגפור?
מהו מבנה המוזיאון שצורתו של פרח לוטוס לבן


מוזיאון "ארטסיינס" (ArtScience) שבסינגפור נמצא על קו המים והוא מוזיאון המדע המקומי. לא ברור הקשר בין מטרתו של המוזיאון המדעי לבין צורתו של המבנה, הנדמה לפרח לוטוס ענקי שצף על פני המים, ממש כמו הפרח האגדי שבמזרח הרחוק כל כך סוגדים לו.

מדובר במבנה לבן בצורה של פרח עצום, הנפתח פרח לוטוס ענקי, או לדעת אחרים כמעין כף יד הנפרשת לברכת שלום.

מתכנן המבנה הייחודי, האדריכל הישראלי המפורסם משה ספדיה, שחי ויוצר בקנדה, אמר שהוא לא התכוון ליצור את המבנה בצורה של לוטוס או כף יד דווקא ושהוא שמע הרבה פרשנויות מגוונות וזו זכותם של כל מי שרוצים להעלות רעיונות כאלה.

ואגב, ספדיה גם תכנן את שלושת המגדלים העצומים שסמוכים למוזיאון ואת בריכת השחייה הגבוהה בעולם, שבנויה על פלטפורמה מעליהם.

מי שמביטים אל החוף של עיר-המדינה סינגפור, ורואים את המבנה הלבן, הוא נדמה להם כפרח הלוטוס שצף על פני המים, גם בשל צבעו הנרי, ממש כמו הלוטוס שקדושתו נובעת מיכולתו לשמור על נקיונו גם בתוך המים המלוכלכים ביותר.

לא רבים יודעים שאת המבנה בנו כ-18 אלף עובדים, שהשלימו אותו בתוך פחות מ-4 שנים.


הנה מבנה הלוטוס בסינגפור:

https://youtu.be/_uHUkh-xftU


מוזיאון "ארטסיינס" המופלא:

https://youtu.be/pautYCk4RDM


המוזיאון מבפנים:

https://youtu.be/-6Z-YRiuhwk


ואמנות פוגשת מדע ב-ArtScience:

https://youtu.be/HYrKVUYNO9U
ראש השנה הסיני
מה מיוחד בראש השנה הסיני?



צ'וּן גִ'י, הוא ראש השנה הסיני (Chinese New Year) הוא החג הפותח את השנה החדשה בסין ומדינות בעולם עם רוב סיני או לפחות אוכלוסייה גדולה של סינים, כמו סינגפור או טאיוואן.

את חגיגות ראש השנה הסיני חוגגים במשך השבועיים שלפני ראש השנה. באותם שבועיים שלפני ראש השנה נוהגים לתלות שלטי מזל טוב על הבתים, לצד פנסים, מנורות וסרטים אדומים.

אז גם צועדים במצעדים, מתחפשים, מפריחים זיקוקים ורוקדים ריקודי דרקונים וחיות המזלות של השנה הנפתחת.

בערב החג מתכנסות המשפחות לחגוג יחד. התאריך בו חוגגים את החג עצמו משתנה בכל שנה. הסיבה היא שאת לוח השנה הסיני חוגגים על פי הירח,בניגוד ללוח הגריגוריאני, המקובל בעולם.

למחרת, בחג עצמו, נותנים ההורים חבילות קטנות לילדים, כשבתוכן מתנת כסף צנועה ואיחולי אושר ומזל בחיים. סינים רבים אף הולכים להתפלל במקדש ומביאים איתם מקלות קטורת להדליק.

האמונה של הסינים היא ששנה חדשה מביאה עימה מזל טוב. לכן, אחת הברכות הכי מקובלות שהם נוהגים לשלוח בכרטיסי ברכה לחג הזה היא "מזל טוב".

ואגב, את ראש השנה של הסינים חוגגים כיום בעוד הרבה מקומות וערים בעולם, משום שיש הרבה ערי בירה או ערים גדולות בעולם עם קהילות סיניות גדולות.


הנה ראש השנה הסיני (עברית):

https://youtu.be/_T8d5BWCHsQ


סרטון על המטבחים העיקריים של סין גם בהקשר לראש השנה הסיני

https://youtu.be/GgN5aI9zRHM


חגיגת שנת הדרקון בהונג קונג:

http://youtu.be/ptF4E_WmTpM?t=3s


חגיגת שנת הדרקון ברובע הסיני בניו יורק:

http://youtu.be/qAELVZKxn4c


וראש השנה הסיני בטאיוון:

https://youtu.be/D8uoEvjt4V8?long=yes
פנסי נייר
מהם הפנסים הסיניים שמככבים בפסטיבלי המזרח הרחוק?



פסטיבלי הפנסים (Lantern Festival) הם פסטיבלים שנתיים שמתקיימים בסין, יפן ובמדינות שונות בדרום-מזרח אסיה. המרכיב הבולט ביותר בהם הוא, מן הסתם, האור.

ולא סתם אור. אור קסום ממיליוני פנסים קסומים ומהפנטים. צפים על המים, תלויים במקדשים, מופרחים לשמיים, או תלויים לאורך הרחובות - את הפנסים הסיניים בחגים ובאירועים כאן, לא ניתן להחמיץ.

ואלו לא סתם פנסים שמביאים אור. מדובר בפנסי נייר מסורתיים ועתיקי יומין, עששיות נייר ססגוניות וקסומות, שרבים מכנים בעולם "פנסים סיניים".

אז הפנס הסיני (Paper lantern) הוא עששית נייר פשוטה ומסורתית, בה משתמשים במזרח הרחוק כבר אלפי שנים. זהו גוף תאורה שעשוי שקית נייר המעוצבת במגוון צורות וצבעים, מקושטת ומעוטרת לא פעם בציורים וכיתובים. לא פעם הוא מכיל בתוכו שלדת מתכת או במבוק היוצרת צורה לפנס ובמרכזה נר.

את חגי הפנסים, בראשם ראש השנה הסיני, חוגגים בארצות שונות, החל מסין וטאיוון, דרך סינגפור, מלזיה, וייטנאם ותאילנד. המשותף לכל המדינות הללו הוא שהן נבעו מהתרבות הסינית או מכילות באוכלוסיה קבוצות גדולות של יוצאי סין. רובם חוגגים את ראש השנה הסיני גם היום.

קראו מעט על החגים והשימוש בעששיות הנייר הסיניות בתגית "פנסי נייר".


הנה הפנסים הסיניים שבסין היו לאמנות שלמה:

https://youtu.be/XLeLgmvnSX0


פסטיבל הפנסים בסין:

https://youtu.be/xrhHvbHLbMc


הפרחת פנסי נייר גדולים, למפיונים, אל על:

https://youtu.be/RFcGvmFtR-s


עוד מפסטיבל הפנסים של הסינים:

https://youtu.be/jyBGsBfwxzA


כך תכינו בבית עששית נייר סינית:

https://youtu.be/4gA0zE_7j2k


האוויר החם הוא שמעיף אותם אל השמיים:

https://youtu.be/s30TZXb9CFE


ומעקב אחרי למפיון מרגע שהוא עולה ועד לסופו:

https://youtu.be/VreA6bYto3o


חג הפנסים
מהו חג הפנסים של מזרח אסיה?



בחג הפנסים, שנקרא בסינית "יואן שיאו" צועדים הסינים עם פנסים, מאירים את בתיהם בפנסי נייר צבעוניים בצורת דמויות וסמלים מהמיתולוגיה הסינית ועוד.

החג מסמל את סופו של ראש השנה הסיני, על פי לוח הירח. את ראש השנה הסיני חוגגים ביום המעבר מהחורף לאביב בסין, ביום ה-15 בחודש הראשון על פי לוח השנה הסיני.

על פי האגדה מקור החג הוא כעסו של שליט השמים על תושבי עיירה סינית. הוא רצה להעלות את העיירה באש, אך הפייה שמעה על המזימה והזהירה את תושבי העיירה. ביום שבו אמורה היתה לפרוץ השריפה, התושבים הדליקו פנסים רבים ומרחוק נראה שכל העיירה עולה בלהבות. שליט השמיים, שחשב שמישהו נקם את נקמתו בתושבים, ויתר על שריפת העיירה ומאז המנהג של חג הפנסים.

במדינות לא מעטות חוגגים את ראש השנה הסיני ואת חג הפנסים. ביניהן סין, סינגפור, טאיוואן, מלזיה, וייטנאם ותאילנד. אלה מדינות שנבעו מהתרבות הסינית או שיש בהן אוכלוסיה גדולה של יוצאי סין שחוגגים את החג.


הנה הפרחת פנסי נייר לשמיים בחג הפנסים:

http://youtu.be/SeOvxozzgeY


מתארגנים ומפריחים מנורות נייר באוויר:

https://youtu.be/O1Hjoujji10


בתאילנד:

https://youtu.be/Q-q-Lojqtow


הערים המוארות בחג הפנסים:

http://youtu.be/K9Lxrv3hUJE


פסלים מוארים מנייר שנעשו בשביל חג הפנסים:

http://youtu.be/StyL-TP8XmE


וקלייר קרוסבי - ילדה בת 3 שמלווה מעוף של פנסי נייר בקולה הקסום:

https://youtu.be/iRim619Iguc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.