» «

סיציליה

המאפיה
מהי המאפיה, ארגון הפשע האלים?



המאפיה (The Mafia) הוא ארגון פשיעה חשאי ולרוב אכזרי, שמטיל את חיתתו על אנשי הסביבה ועוסק במגוון סוגי פשיעה, כמו סחיטה, איומים, פרוטקשן, הימורים, סמים ועוד. מקור השם מאיטלקית, אך היום משתמשים בו גם באמריקה.

המאפיה נולדה למעשה בסיציליה. שם הייתה ה"קוזה נוסטרה", המאפיה הסיציליאנית, שצמחה מארגון עממי, המאפיה, שהתבסס על קודים של כבוד. מטרתו הייתה להילחם בשחיתות של השלטון המקומי בסיציליה, שהיה אז מחובר אל שלטון זר ואף נשלט על ידו. משם יצא המושג לאיטליה והפך נפוץ לכנופיות פשע דומות.

במהלך ההגירה הגדולה, של המאה ה-20, הגיעה המאפיה מאיטליה והתפשטה לארצות הברית. באמריקה צברה המאפיה כוח רב, בין השאר בעסקי אלכוהול, בשוק השחור של "תקופת היובש", עת נאסרה מכירת אלכוהול באמריקה.

חברי המאפיה נקראו כבר אז מאפיונר, או באיטלקית "מאפיוזו". הם נהגו להסתובב עם מכוניות מפוארות ולבלות בברים, לרוב באזור אחורי או סגור להם בלבד ולנהל משם את מעשי הפשיעה שלהם. ברחוב כינו אותם אז "גנגסטרים", כלומר "חברי כנופיה", מהשורש gang-כנופיה.

לאחר שצברה כוח רב והשפעה והטילה אימה על אזרחי אמריקה, החלה נגד המאפיה סדרה של חקירות FBI בשנות ה-70 וה-80. לא מעט מראשי הכנופיות הללו הוכנסו לכלא, מה שהפחית משמעותית את כוחה והשפעתה של המאפיה באמריקה.

אבל מאמריקה התפתח המושג והתפשט לעולם כולו. הוא הפך לכינוי גנרי, כללי, לארגוני פשע במדינות שונות. לא פעם היה מדובר בגנגסטרים שהיו במקור איטלקים, אבל לא תמיד.

במקביל להיסטוריה, אחראי הקולנוע האמריקאי לכך שהגנגסטרים של המאפיה הפכו לדמויות ידועות כל כך. בענייני המאפיה, לא תמיד קל להפריד בין אמת לדמיון. סופרו סיפורים ונולדו אגדות מאפיה ובהדרגה הפכה המאפיה לחלק מהתרבות האמריקאית ונכנסה לסרטים מצליחים, כמו סדרת סרטי "הסנדק".

בהמשך הופקו גם סדרות טלוויזיה מצליחות, כמו "הסופרנוס", שעסקה בגיבורים מהמאפיה האיטלקית. כך נוצר מצב שגנגסטרים הפכו לדמויות מוכרות ומרתקות ובהדרגה החלו גם מפרסמים מסחריים לא לחשוש מפרסום מוצריהם בפרסומות, חלקן בהומור וחלקן לא, שמתבססות על דימויים וסיפורים של המאפיה האיטלקית.

גם אם ברוב הפעמים הוא המושג "מאפיה" מיוחס לארגון הסיציליאני - אמריקאי המקורי, כיום משתמשים בו לא פעם בציבור, לכל קבוצת אנשים העוסקת בפשע מאורגן. לפיכך מוזכרות פעמים רבות המאפיה הרוסית, המאפיה התל אביבית, או המאפיה היפנית, במקום להשתמש בשמה היפני - יאקוזה.


הנה סיפורה של המאפיה:

https://youtu.be/OZliu-WRgLk


על סרט שנעשה על קרבות המאפיה בבוסטון (עברית):

https://youtu.be/e2zm6BPcOjY


הגנגסטרים הידועים בהיסטוריה

https://youtu.be/-Qx9Rw9og8Q


וכמה מסרטי המאפיה הגדולים:

https://youtu.be/mghDRQVrX10


ומבחינה חיוכית כדאי שתראו את "זהו זה" על המאפיה (עברית):

https://youtu.be/Hfs9E_IqBgg?long=yes
הר אתנה
איפה נמצא הר הגעש הכי גדול באירופה?



הר הגעש הגדול ביותר באירופה הוא הר אתנה (או אטנה) שבאי סיציליה. בגובה של 3,330 מטר, אתנה הוא גם הר הגעש הפעיל והגבוה ביותר באירופה.


הנה הר הגעש אתנה בפעולה וקצת על הכפרים שנקברו תחת ההתפרצויות שלו:

http://youtu.be/iomKBpdYRhQ
איקרוס הנופל
מהו פסל איקרוס הנופל?



פסל "איקרוס הנופל" הוא המונומנט שנמצא בעמק המקדשים בסיציליה. זהו פסלו המרהיב של הפסל איגור מיטוראג' (Igor Mitoraj) שבו מוצג איקרוס היווני, כשהוא שכוב על האדמה ומת. זאת על רקע וליד מקדש קונקורדיה שבעמק.

הפסל מנציח את איקרוס, בנו היחיד של דדלוס. סיפורו במיתולוגיה היוונית מתאר כיצד עף אל השמיים, ביחד עם אביו, בכדי לברוח מהמלך מינוס. הם עפו בעזרת כנפיים מנוצות ציפורים, שחיברו בעזרת חוטים עם שעווה ודונג.

אבל איקרוס שכח את אזהרתו של אביו, לבל יגביה לעוף ויתקרב לשמש. בהתלהבות על שהם עפים, הוא החל להתרומם למעלה, להתקרב לשמש ו...

לפתע הוא צנח אל הקרקע. השעווה והדונג נמסו מחום השמש וכשהתמוססו החיבורים הן התפרקו ואיקרוס נפל ומת.


הנה עמק המקדשים עם הפסל המרשים:

https://youtu.be/-VOUeoAExCI


ביקור והסבר על עמק המקדשים, כשהפסל מצולם בדרך אגב:

https://youtu.be/fN7SFscrsvk


עוד פסלים של האמן איגור מיטוראג' בעמק המקדשים:

https://youtu.be/GCJXX4oCgS4


האזור שלו - חבל אגריג'נטו שבסיציליה:

https://youtu.be/yH07cYdd7nM


סיפורם של דדלוס ואיקרוס:

http://youtu.be/7yp_igX-sDs


וסרטון ארוך של פסליו של איגור מיטוראג' בעמק המקדשים:

https://youtu.be/Bm1zJVxKaY4?long=yes
מנגנון אנטיקיתרה
כיצד הצליחו היוונים להמציא את המחשב הקדום ביותר ולאבד אותו בים?



קבוצת צוללנים שחיפשה ספוגים באי יווני קטנטן מצאה בשנת 1900 אוניה טרופה ליד חופי האי. לאחר שנה הם שבו למקום בחסות ממשלת יוון וערכו את אחת הצלילות-חפירות הארכיאולוגיות הראשונות בהיסטוריה.

כמות האוצרות שנמצאה בספינה ומסביבה האפילו על גוש מוזר ומכוסה שכבת גיר עבה. רק אחרי שהגוש התפרק בעצמו, כמה חודשים לאחר מכן, התגלו בו גלגלי שיניים אכולים ושנתות עמומות.

זו הייתה התגלית המדעית הגדולה ביותר שהתגלתה ביוון של אותם ימים. זה היה כנראה המחשב הקדום בהיסטוריה האנושית - המנגנון מאנטיקיתרה.

האם מנגנון אנטיקיתרה (Antikythera mechanism) היה המחשב העתיק בהיסטוריה?

כנראה שכן. מנגנון אנטיקיתרה הוא מכונת חישוב אנלוגית קדומה, מעין מחשב עתיק שנבנה בכדי לחשב מיקומים אסטרונומיים של גרמי שמיים ומועדים שמסתמכים עליהם.

המנגנון הזה חישב דברים כמו ליקויי חמה, ליקויי לבנה ואת המועדים שבהם יתקיימו האולימפיאדות השונות ביוון העתיקה. המנגנון נבנה בתקופה שבין 100-150 לפני הספירה.

סדרת מחקרים מדהימה, שכללה טכנולוגיות חדשניות רבות, כולל רנטגן, העלתה ממצאים מדהימים על פעולתו של המנגנון המופלא.

מקורו של המנגנון הוא במושבות הקורינתיות או בסיציליה. המדינאי קיקרו כתב שבכיבוש סירקוזה שבסיציליה לקח המצביא הרומי רק מנגנון אסטרונומי שבנה ארכימדס, בן המקום.

על אף הספק אם מדובר באותו מנגנון שנמצא, השערה מעניינת היא שארכימדס יצר מסורת של בניית מכשירים שמנגנון אנטיקיתרה נמנה עליה, אם תרצו, סוג של מחשבים עתיקים שהקדימו את זמנם בהרבה.


כך גילו את מנגנון אנטיקיתרה:

http://youtu.be/UpLcnAIpVRA


על המחשב הקדום בתולדות האדם:

http://youtu.be/XfyK8czCnS8


מודל וירטואלי של מנגנון אנטיקיתרה:

http://youtu.be/MqhuAnySPZ0


מודל משעשע ויצירתי של המנגנון מאנטיקיתרה, שנבנה כולו מחלקי לגו...

http://youtu.be/MT2igTnBZfQ


והמנגנון של המחשב הכי עתיק בהיסטוריה בתלת מימד:

http://youtu.be/6nNkxmq0U8I


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.