» «
הסכם פריז
מהו הסכם האקלים העולמי, הסכם פריז?



"הסכם פריז" משנת 2015 הוא הסכם האקלים העולמי, העושה כדי להפחית את פליטת גזי החממה, לממן את הטיפול בפליטת גזי חממה בידי מדינות העולם ולמזער את הנזק שכבר נגרם לאקלים כדור הארץ.

עם 195 מדינות שחתמו עליו, הסכם פריז הוא ההסכם המקיף הראשון בעולם בתחום האקלים. ההסכם נקבע בשנת 2015, במהלך התכנסות ועידת האקלים של האו"ם בפריז.

מטרות ההסכם נועדו להיות העצמה של יישום UNFCCC, אמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינוי אקלים. אמנה זו הושקה בפסגת כדור הארץ של שנת 1992.

האמצעים שגלומים בתכנית כוללים, לאו דווקא בסדר החשיבות שלהם, את צמצום פליטת גזי חממה והפחתת פליטות גזי החממה כך שלא יפגע בייצור המזון, הגבלת ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות צלזיוס עד שנת 2050 ול-1.5 מעלות צלזיוס בלבד, עד סוף המאה ה-21. עוד אמצעים הם עידוד של הזרמת כספים לצרכי הפחתת פליטות גזי החממה והעמידות לשינויי אקלים, טיפוח העמידות ושיפור ההסתגלות להשפעות שליליות של שינויי האקלים ועוד.

במסגרת ההסכם התחייבה כל מדינה שחתמה עליו להגיש תוכנת, אחת ל-5 שנים, עם פירוט הדרכים שיינקטו על ידיה לצורך ההתמודדות עם שינויי האקלים.

האסטרטגיה להשגת מטרות הסכם פריז זכתה לכינוי 20/20/20. הפירוש הוא הפחתה ב-20% של פליטת פחמן דו חמצני (CO2), הגדלה ב-20% של נתח השוק של אנרגיה מתחדשת ועליית החסכון באנרגיה של 20%.

שחקנית משמעותית בהסכם היא ארה"ב, בה פרש ממשל טראמפ ב-2017 מהסכם פריז. בינואר 2021, שעות בודדות לאחר שג'ורג' ביידן נכנס כנשיא לבית הלבן, הוא חתם על מכתב שמורה להחזיר את ארה"ב להסכמי האקלים, כולל הסכם פריז.

ביידן גם מינה את ג'ון קרי, לשעבר שר החוץ של ארה"ב, לשליחו המיוחד לענייני אקלים. קרי, המכונה "צאר האקלים", מתכוון להחזיר את ארה"ב לחזית העולמית ולהובלת המאבק במשבר האקלים.


הנה הסכם פריז וכיצד הוא מנסה להתמודד עם משבר האקלים (מתורגם):

https://youtu.be/k1oPVp63eNk


המצב בקיום ההסכם נכון לאמצע 2021 (מתורגם):

https://youtu.be/-wJo5aKBwq0


הסיבות להסכם הזה:

https://youtu.be/I-4F5MJEeqs


הספקנים, שטוענים שההסכם לא יועיל לעצירת התחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/47bNzLj5E_Q


הסבר ההסכם של פריז בקצרה:

https://youtu.be/3tnDjCA4peY


והרצאת טד נהדרת על הסכם פריז (מתורגם):

https://youtu.be/MIA_1xQc7x8?long=yes
היתוך גרעיני
האם ההיתוך הגרעיני יציל את העולם?



זה ייקח שנים רבות, אבל העולם עומד בנקודה בה יתכן שהיתוך גרעיני (Nuclear fusion) יוכל בתוך עשור ומשהו להתחיל ולהחליף את דלק המאובנים.

דלק מאובנים לסוגיו, שאנו מכירים בתור פחם, נפט וגז טבעי, מזהם את העולם, יוצר את ההתחממות הגלובלית ואת משבר האקלים המאיים על העתיד ועוש נזקים קשים בעולם כבר עכשיו.

מומחים מגדירים את היכולת החדשה של היתוך גרעיני כהישג של ממש. הם אומרים על היכולת הזו שהיא קצת כמו "להכניס את השמש לקופסה". ומעניין שעל אף העוצמה האדירה שלו, ההיתוך הגרעיני כלל אינו מסוכן. זאת בניגוד אולי לביקוע הגרעיני שמתבצע בכורים גרעיניים ויש בו גם סכנות, כפי שלימדה אותנו ההיסטוריה הקצרה שלו.

ייצור האנרגיה באמצעות ההיתוך הגרעיני הוא למעשה חיקוי של האופן בו השמש מייצרת את האנרגיה המטורפת שלה ובדומה לכוכבים שאנו רואים בשמיים. הכוכבים הללו כולם הם בעצם שמשות המייצרות אנרגיה כל כך אדירה שהיא מקרינה למרחקים אדירים ובמשך מיליארדי שנים.


#איך היתוך גרעיני כזה עובד?
נסביר בפשטות שהיתוך גרעיני הוא תהליך שבו מתמזגים גרעיני אטומים לגרעין גדול מהם. הסבר מפורט יותר תמצאו בתגית "היתוך גרעיני".

מכל מקום, זהו תהליך שפולט אנרגיה עצומה וזו הכוונה בהישג הזה, שלקח 60 שנה ואלפי מדענים כדי להגיע אליו - לייצר אנרגיה עצומה ונקייה שתניע את העולם קדימה ולא תזהם, תחמם ותהרוס אותו עליכם, ילדינו ונכדינו.

לאורך היקום, האנרגיה שנדרשת להיתוך הגרעיני בשמשות, אותם כוכבים שאנו רואים בשמיים, היא עצומה. את האנרגיה הזו הכוכבים הללו חייבים לדחיסה הכבידתית העצומה שבהם, או במילים אחרות - לכוח הכבידה הענקי שלהם.

את התהליך הזה מנסה וככל הנראה הצליחה סוף סוף הטכנולוגיה האנושית לייצר ואת זה הכריזו המדענים בדצמבר 2022. המפצחים, אגב, נמנים על "המעבדה הלאומית של לורנס ליברמור", חברה פרטית ועסקית שככל הנראה עומדת להיות עשירה כקורח.

שנבין, המדענים כיוונו למטרה זעירה בגודל של גרגר חומוס, לא פחות מ-192 אלומות של קרן הלייזר החזקה בעולם וייצרו היתוך גרעיני מהיר שיצר הליום. המדהים הוא יחס המאמץ והתוצאה האנרגטית שלו. כי האנרגיה שנוצרה בתהליך היא פי 50 גדולה מזו שהושקעה בו - הישג שהטכנולוגיה מעולם לא התקרבה אליו.

וחשוב לומר שניגוד לפיצול אטומים, מה שנקרא ביקוע גרעיני שאנו מכירים מתחנות כוח גרעיניות, ההיתוך הגרעיני מבטיח לייצר את כל האנרגיה הזו מבלי להשאיר פסולת רדיואקטיבית וללא סיכון לאסונות נוסח צ'רנוביל או פוקושימה.

אז יתכן שעשור הוא זמן שאינו מספיק מהיר כי כל המדענים המתמחים במשבר האקלים וגורמיו אומרים בבירור שהשינוי צריך היה להתחיל אתמול, אבל לפחות יש סיכוי לטווח הרחוק שהמצב האקלימי ישתפר.

פרטים נוספים בתגית "היתוך גרעיני"


הנה פריצת הדרך המדעית של הפקת אנרגיה שחומה גדול מהחום שהושקע בתהליך (עברית):

https://youtu.be/eJPFc3QPkfM


מדען מסביר (עברית):

https://youtu.be/QLHf18YwJbg


בניית כור עצום מבוסס ההיתוך הגרעיני לצורך ייצור אנרגיה בריאה וירוקה (עברית):

http://youtu.be/igszbU0XAHk


מה הסיכוי ליצירת היתוך גרעיני ואנרגיה בכמויות? (מתורגם)

https://youtu.be/mZsaaturR6E


וההיתוך הגרעיני לאנושות, ממש כמו בשמש ובכוכבים (עברית):

https://youtu.be/RrjyUutRL2M?long=yes
בשר צמחי
מה בבשר המלאכותי יסייע לפתרון משבר האקלים?



החרדה המתמשכת ממשבר האקלים והעלות הסביבתית האדירה של תעשיית הבשר, האחראית ל-15% מפליטת הפחמן העולמית, יוצרים צורך להביט ולפרגן גם לתעשיית הבשר החליפי, זה שאינו מבוסס על בעלי חיים.

בשר צמחי (Plant-Based meat), בשר מהונדס, בשר מודפס ועוד רעיונות מטורפים ופורצי דרך הולכים ומתגבשים ממשהו מעבדתי וחסר טעם למאכלים מדהימים ונוטפי רוטב.

יש אזורים בעולם שהבשר הצמחי כבר מצליח מזמן. בעיקר בשווקים המתפתחים, כמו באסיה, שם מוצרים טבעוניים כמו טופו זמינים כבר מאות שנים והדתות מגדירות לא מעט מהמותר והאסור על השולחן.

תת היבשת של הודו - אני מתכוון אליכם.

יותר ויותר תופסים בעולם שכך לא נוכל עוד זמן רב. גם מי שלא בוחרים בתזונה צמחונית או טבעונית כבר מבינים שהעולם ומשבר האקלים מחייבים אותנו להחליף קו מחשבה, לפחות במה שקשור בבשר.

במדינות וחברות שבשנה שעברה הגישו מיליארדי סטייקים ונתחים אחרים שבושלו על האש ועוד מאכלי בשר רבים, מבינים כיום שהעולם לא יוכל להמשיך ולהאכיל את עצמו בכמויות הענק של הבשר שאליהם התרגל.

בארצות הברית חברת הסטארטאפ ביונד מיט עושה היסטוריה. גם אצלנו יש לא מעט עשייה, מסטארטאפים שמפתחים מוצרים כאלו ועד מסעדות שעושות שיווק מטורף למנות טבעוניות שמרגישות כמו הבשר האמיתי.

ההשקעה הכספית במוצרים חלופיים, כולל "בשר מהצומח" או "בשר שגודל במעבדה", היא אדירה. יש חברות שמשתמשות בטכנולוגיות חדשניות כדי לייצר בשר מהונדס שמגודל במפעל, מתאי בשר אמיתיים. אחרות מייצרות בשר מהצומח ומגיעות להישגים מעולים, שרק הולכים ומתפתחים עוד. יש מומחים שאומרים שלא ירחק היום שהטעם שלהם יהיה טוב מזה של הבשר האמיתי.

חברות אחרות מגדירות מחדש מהו בשר. למשל רידיפיין מיט (ReDefine meat), המשלבת מדפסות תלת ממד למאכלים ומאפשרת הדפסה של בשר בשלל טעמים.

הבשר המלאכותי הוא רק אחד מהז'אנרים של מוצרים שיוצרים ביחד ביוכימאים, טכנולוגי מזון ומדענים מולקולריים, בצירוף של שפים וגדודי טועמים. הם עושים זאת במסגרת חברות המנסות להתבסס בשוק המזון הסביבתי הזה. הנוסחה שלהם היא להציע מוצרים ודרכים לצמצום צריכת הבשר מבלי שהצרכנים יקריבו את הטעמים וההרגלים שהם כה רגילים ומשתוקקים להם.

כמעט אין מי שלא מבין שההשקעה בפיתוח חלבונים חלופיים, בתחליפי בשר ודגים ובבשר המגודל במעבדות היא השקעה בעתיד האנושות. הבעיה העיקרית היא לא מה אוכלים במסעדה אלא מה קונים הביתה. כי השינוי בהרגלי הקניות ושכנוע בני המשפחה להצטרף לזה, היא המשימה הכמעט בלתי אפשרית בעולם המפונק של ימינו.

תעשיית תחליפי המזון מייצרת היום תחליפים כמעט לכל מאכל שיש. בשוק הטבעוני לבדו יש היום מתחליפי ביצים ועד תחליף שרימפס לצד חיקויים בטעם מצוין של בשר טחון, בשר עוף ונקניקיות.

מכאן שאת רמות הצריכה הנוכחיות והמאוד לא ידידותיות לסביבה נפתור למרבה האירוניה רק בעזרתם האדיבה של יצורים כמו פטריות, סלק ובצל, לצד המבורגרים מטופו וקציצות שעועית, שיוכלו לייצר לנו "בשר" כלבבנו.


הנה הבשר המודפס המדהים את העולם (עברית):

https://youtu.be/jzY23aYtC1Q


טעימות של רידיפיין מיט, הבשר המודפס על שלל טעמיו (עברית):

https://youtu.be/YNlA534excY


השווארמה הטבעונית בתל אביב (עברית):

https://youtu.be/F6LXMGe2ns4


מדפסת של המבורגר חליפי מתוצרת הארץ (עברית):

https://youtu.be/--2VB0O7KKs


וההמבורגר הטבעוני (עברית):

https://youtu.be/X-ov7U6XoTk?long=yes
חשמל בחלל
איך בעתיד ייצרו חשמל בחלל?



האנרגיה הסולארית בכדור הארץ הולכת והופכת שימושית. ככל שמחירי הדלק עולים והעולם פחות ופחות מעוניין להיות תלוי בדלק, גדל הרצון לנצל את השמש לייצור של חשמל זול ונקי לסביבה. בשנים האחרונות חוקרים יותר ויותר את האפשרות לייצר אנרגיה סולארית מהחלל.

היתרונות בהוצאת הלוחות הסולאריים לחלל הם גדולים ואפשר לסכם אותם בקיצור בכך שאין שום דבר שמפריע לקרני השמש וחוסם חלק מהן, בדרך אל הלוח הסולארי שימיר אותן לחשמל. לא עננים, לא אטמוספרה ולא שום דבר - הדרך פנויה להפקת כמות האנרגיה המירבית.

מערכות חשמל סולארי חללי (Space Solar Power או SSPS) יוכלו לקלוט את קרני השמש ולהמירן לאנרגיה. את האנרגיה ישדרו המערכות החלליות לתחנות קליטה על פני כדור הארץ, בצורה של קרני לייזר או מיקרוגל. שם הן יומרו לחשמל, שישמש לתאורה, חימום ושאר השימושים האנושיים בחשמל.

ביפאן עובדים על תחנה כזו במסגרת תכנית החלל שלהם הנקראת JAXA. הם מבטיחים שעד 2030 תוצב תחנת הכוח החללית הראשונה בחלל ותחל לעבוד. סין כבר הודיעה שתקדים גם היא לעשות זאת וכבר ב-2025 היא מתכוונת למקם חווה סולארית בחלל.


כך ניתן לייצר חשמל בחלל בעתיד בטכנולוגיית SSPS, מה שסין עומדת לעשות בקרוב:

https://youtu.be/zrO3OZ92Znc


הסבר של הרעיון:

https://youtu.be/y2eQfpXQeTQ


כך תועבר האנרגיה שתצטבר בתחנת החלל אל תחנת הממסר שעל כדור הארץ ומשם אל הערים הגדולות והישובים:

https://youtu.be/BoxXlF9mepU


גם כאן:

https://youtu.be/vJcev0Jq3Ig


ומודל של תחנות כוח חלליות שיעבירו חשמל כדי להאיר ערים שלמות על פני כדור הארץ:

https://youtu.be/MrVyr-ndElw

פתרונות למשבר האקלים

פרוטוקול מונטריאול
מהו פרוטוקול מונטריאול לשיקום שכבת האוזון?



"פרוטוקול מונטריאול" היא אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 1987 על ידי רוב המדינות המתועשות בעולם. ההסכמה הייתה על הפסקת השימוש בחומרים שפוגעים בשכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ. הפרוטוקול נחתם, לאחר שבשנת 1985 התגלה הנזק לשכבת האוזון והחור שנוצר בה מעל הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי. הנזק האדיר שגרמה פגיעה זו בבריאות האדם, בחי ובצומח שעל כדור הארץ, דחפו להסכמה זו.

בעקבות פרוטוקול מונטריאול יצאו משימוש גזים מסוגי CFC, מסוג פריאון, שהיו גורמים ראשיים בפגיעה באוזון ושימשו בתרסיסים (ספריי), מזגנים ומקררים.

בזכות העמידה באמנה הבינלאומית הזו, הולך ומשתקם לאיטו החור באוזון. קצב השיקום של האוזון שונה בשכבות השונות של האוזון. בעוד השכבות העליונות שלו משתקמות מהר יחסית, גורמת ההתחממות הגלובלית לשיקום איטי בהרבה של השכבות התחתונות. לפי הערכות המדענים עד 2050, יחזור המצב של האוזון למצבו בשנות ה-80 של המאה הקודמת.


הנה פרוטוקול מונטריאול וחשיבותו לתיקון החור באוזון:

https://youtu.be/tnp0YU3u1r4


ועכשיו לאחר שנים, אפילו סין מתייחסת אליו ברצינות:

https://youtu.be/LvkQDEYBsRA


דיווח על החתימה במונטריאול:

https://youtu.be/KRcwNEEqp8A


הסבר מקיף:
https://youtu.be/h2EWDjYa6-I


וטד על הצלחת המאבק לתיקון החור בשכבת האוזון כהשראה למאבק בהתחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes
אנרגיה מתחדשת
מהן אנרגיות מתחדשות?



אנרגיות מתחדשות הן אנרגיות שנוצרות מהשמש, הרוח, המים, תהליכים ביולוגים, מגאות ושפל ומהחום הפנימי של כדור הארץ.

מקור האנרגיה המתחדשת הוא בתהליכים טבעיים, שיתרונם הוא בכך שהם אינם מתכלים כתוצאה מהשימוש בהם להפקת האנרגיה.

זאת בניגוד למקורות אנרגיה מדלקים מאובנים, כלומר ממשאבי כדור הארץ שהם מוגבלים, כגון דלק, פחם, גז טבעי ופצלי שמן.

מעבר לשמירה על כדור הארץ, בעזרת האנרגיה המתחדשת ניתן לצמצם את פליטת גזי החממה שלא זו בלבד שמזיקים לכדור הארץ, אלא גם פוגעים באדם ובבעלי החיים ובשימוש בה ניתן לתרום משמעותית לאיכות הסביבה.


#מקורות האנרגיה המתחדשת
בין מקורות האנרגיה הירוקים נוכל למצוא את אנרגיית המים, אנרגיית הרוח ואנרגיית השמש (הידועה גם כאנרגיה סולרית) הידועות ביותר.

אבל לצד הפקת האנרגיה בדרכים מוכרות אלה, מפיקים היום אנרגיה גם מתהליכים ביולוגיים, שנקראת "ביומסה". יש הפקה של אנרגיה שמקורה במאגר החום הפנימי של כדור הארץ ונקראת "אנרגיה גאותרמית" ולצידה אנרגיית גאות ושפל, המייצרת אנרגיה מהתופעות הללו, המתרחשות כתוצאה מכוחות המשיכה של הירח והשמש.


הנה סרטון על האנרגיות המתחדשות (עברית):

http://youtu.be/Ljuyf2EVHyk


החשיבות של המעבר לאנרגיות כאלה (מתורגם):

https://youtu.be/RnvCbquYeIM


תולדות ההתמכרות האנושית לדלקי המאובנים הבולמת את האנרגיות מתחדשות (עברית):

https://youtu.be/a415XK4FSCY


על המאמצים ליצירת אנרגיה מתחדשת בישראל (עברית):

http://youtu.be/ZGoUcHwP-co


כמה חשוב לנטוש את האנרגיה המתכלה (עברית):

https://youtu.be/lxIztw8k6do


אנרגיית המימן שמבטיחה להפוך לאנרגיה הנקייה של העתיד (עברית):

https://youtu.be/ZIPX2CeuiyY?long=yes


ודלק המימן שייתכן שישראל תהיה המובילה בו (עברית):

https://youtu.be/ZUKQmVmzsrc?long=yes
איכות הסביבה
איך לשמור על העולם?
איך נשמור על העולם?
איך אנו יכולים לשמור על העולם?


שמירה על כדור הארץ היא לא משימה קשה מדי. בסך הכל כדאי לאמץ הרגלים טובים, כמו לכבות מכשירי חשמל כשלא צריך אותם, לכבות את האור בחדר שיוצאים ממנו וכדומה. כדאי גם לארגן את בני הבית כולם לא להשליך בקבוקים, נייר ומוצרי פלסטיק לפח הרגיל אלא להשליכם לפחים המיועדים למיחזור.

כדאי גם לעודד את אבא ואימא לקנות רק מה שצריך ולהפסיק לקנות יותר מדי ולזרוק את המיותר. זה גם חסכוני וישאיר יותר כסף לדברים חשובים בתקציב המשפחתי וגם יהיה טוב לכדור הארץ שלנו ולנו.


הנה הקיימות, פיתוח בר קיימא וחיים תוך שמירה על העולם (מתורגם):

https://youtu.be/zfnrB3QZD7E


סיפור שמדגים כמה חשוב שנשמור על העולם:

http://youtu.be/fxnrylPLBuE


כך כל אחד מאיתנו יכול לעשות הרבה למען הסביבה (עברית):

http://youtu.be/S2BqMdR7hl8


אפילו מותגי ענק משתדלים לתרום את חלקם ולייצר מוצרים מתכלים (עברית):

https://youtu.be/rIjSrXYeKpI


עוד דברים שנוכל לעשות לשמירת העולם:

http://youtu.be/bn8R_XqjjI0


מיחזור - מה שכל אחד מאיתנו יוכל לעשות למען הסביבה (עברית):

http://youtu.be/1FQF-lGSmlk


העולם שכל כך חשוב לנו:

http://youtu.be/thuViaxRd_w?t=25s


וסרט תיעודי מהמם ביופיו על כדור הארץ ומה המין האנושי גורם לו:

https://youtu.be/NEnRsTlSsxM?long=yes
בורסת גזי החממה
מהי הבורסה של גזי החממה?



"אמנת קיוטו" שנחתמה על ידי מדינות רבות, נועדה לצמצם את "גזי החממה" בכדור הארץ, על ידי כך שהגבילה את הזיהום התעשייתי המותר לכל מדינה לגרום. הרעיון היה לעצור את מה שנקרא "אפקט החממה", או התחממות כדור הארץ, הנוצרת כתוצאה מפליטות מספר גזים מזיקים המכונים "גזי חממה".

פרוטוקול קיוטו שעליו חתמו, חייב את המדינות המפותחות שהצטרפו ל"אמנת קיוטו", להפחית את כמויות הפליטה של גזי חממה לצורך עמידה ביעדיו, כשהמטרה הברורה היא להקטין משמעותית את פליטת "גזי החממה".

אבל הייתה בעייה אחת באמנה הזו - יש מדינות עם תעשייה מפותחת מאד, הגורמות זיהום משמעותי, בעוד אחרות לא מפותחות בתעשייה שלהן ולפיכך גם לא מנצלות את כל הזיהום שמותר להן לגרום.

כך נפתח בקיוטו פתח לאחת הבורסות המעניינות בהיסטוריה - בורסה לזיהום אוויר מותר. לא פחות!

מדובר בתקנה שאפשרה למדינות המתועשות, מדינות מפותחות כמו ארצות הברית, בריטניה וכדומה, לסחור במכסות של פחמן דו-חמצני, עם מדינות מתפתחות שלא ניצלו את כל מכסת הפחמן הדו-חמצני שלהן. במילים אחרות, המדינות המתפתחות יכולות למכור את ה"חיסכון" בזיהום אוויר, שמביא להפחתה בפליטת גזי חממה, למדינות מפותחות. האחרונות, אם נגדיר זאת ישירות, קונות בכסף רב את הזכות לזהם את העולם, ממדינות שלא מזהמות אותו מספיק...

במילים פשוטות, הבורסה הזו אפשרה למדינות שהתעשייה בהן דלה, מדינות לא מתועשות או לא מפותחות, שאינן מייצרות זיהום שכזה, כמו רבות ממדינות אפריקה למשל, או ישראל, "למכור" חלק מהזיהום שמותר להן באמנת קיוטו ולא נגרם לכדור הארץ, למדינות מתועשות שזיהמו יותר ממה שמותר להן.

כך, לא עוברת האנושות את המכסה שקבעה לעצמה, על מנת לשמור על כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה מאוזנת ומצד שני יכולות התעשיות העולמיות להמשיך ולייצר. הרבה.


הנה הבורסה לפליטת גזי חממה (עברית):

https://youtu.be/RWqOjm6pJq8


והנה סרטון על בעיית גזי החממה (מתורגם):

https://youtu.be/1M8sdTjmnfk


כבשן סולארי חללי
כיצד ירוכזו קרני השמש מהחלל וייצרו חשמל?



קרני שמש חוצות את האטמוספירה בדרכן אל כדור הארץ. קולטי שמש סולאריים שפותחו עם השנים יודעים להמיר את הקרניים הללו לחימום מים וליצירת קיטור שמפיק חשמל. אך אותה אטמוספירה בולמת לא פעם את הקרניים, בשל מזג האוויר המעונן, בגלל זיהום אוויר וכדומה.

אחד הרעיונות החדשניים ליצירת חשמל בעתיד הוא העלאת כבשן סולארי לחלל, שימוקם מחוץ לאטמוספירה. הכבשן הסולארי החללי (Space solar furnace) ירכז את קרני השמש ויכוון אותן לנקודה אחת על פני כדור הארץ, שבה תצטבר אנרגיה השווה לאנרגיה המופקת מ-5000 שמשות. כך יופק חשמל רב וירוק, השומר על הסביבה ושאין לו סוף.

העקרון של כבשן החלל דומה לזה של קרן המוות העתיקה, שהמציאו היוונים הקדמונים. הדמיון הוא בשימוש באלפי מראות שיכפילו את הכוח של קרני השמש הפוגעות, על ידי כיוון של כולן אל נקודה אחת בכדור הארץ וצבירת האנרגיה העצומה בנקודה זו, כך שתגיע לטמפרטורות עצומות, שיומרו לחום ואנרגיה.


הנה התכנית ליצירת הכבשן הסולארי בחלל:

https://youtu.be/vJcev0Jq3Ig


על השיטה יש עדיין הרבה מחשבות, אבל העיקרון של ריכוז קרני השמש והמרה שלהן לאנרגיה, מוסכם:

https://youtu.be/iIXI_pl-Akk


והדגמה של ריכוז הקרניים לעבר חומרים שונים:

http://youtu.be/TtzRAjW6KO0
מהי התחממות כדור הארץ ואיך ניתן לעצור אותה?



התחממות כדור הארץ, שרבים מציינים בשם "אפקט החממה", נוצרת כאשר חום נלכד באטמוספרת כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים שלה.

ההתחממות שכולנו חשים כיום נגרמת כשגזים שונים עוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.


#איך היא נגרמת?
ההתחממות נוצרת כשחום נלכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה. מה שגורם להתחממות הוא אותם גזים שעוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.

אבל הגורם האמיתי הוא לא הגזים הללו שהרי הם היו תמיד באטמוספרה. הגורם הוא פליטה של יותר ויותר מהם, בשל גורמים שונים וכתוצאה מכך הקטנה דרמטית של פליטת החום מהאטמוספרה לחלל. זה מה שמעלה את החום בכדור הארץ וזה ימשיך עוד ועוד. לגבי הגורמים המדויקים לחום הזה - ראו תגית "גורמי משבר האקלים".


#איך ניתן לעצור את התחממות כדור הארץ?
את התחממות כדור הארץ, או מה שנקרא "אפקט החממה", ניתן לעצור באמצעים שונים, שהמשותף להם הוא שכולם כרוכים בריסון ושינוי ההרגלים שיצר לעצמו המין האנושי. כולם מובילים להקטנה של גזים כמו מתאן ופחמן דו חמצני באטמוספרה. כמה מהם מפורטים בתגית "פתרונות למשבר האקלים".

מהפסקת השימוש בדלק מאובנים מזהם (נפט, פחם וגז טבעי) לטובת אנרגיה ירוקה וחליפית, דרך הפחתה בכריתת יערות, מניעת זיהום אוויר והקטנה של כמויות הבשר שאנו אוכלים (כמויות המחייבות גידול של כמויות עצומות של בהמות,שלצערנו פולטות מפעילות המעיים שלהן גז מתאן הרסני לאטמוספרה) ועוד.

עוד אחד מהאמצעים החשובים שניתן ליישם כדי לעצור את התחממות כדור הארץ הוא לכידת פחמן דו חמצני. קראו כל כך בתגית "לכידת פחמן דו חמצני".

יש גם יוזמות ומחקרים ראשונים בכיוון של קירור כדור הארץ. חברה אמריקאית של יזם סדרתי בשם איסמן משגרת בתחילת 2023 בלונים המשחררים דו-תחמוצת הגופרית, כדי לקרר את האטמוספירה. המטרה היא ליצור גשם חומצי והתכנית העמעט דמיונית היא שבעלות של כ-10 מיליארד דולר בשנה תופעל תכנית שתביא לקירור כדור הארץ במעלה אחת צלזיוס. זה זול מאוד בהשוואה לרעיונות אחרים לעורכת הטמפרטורה, אבל הניסויים רק מתחילים.

מכל מקום, יזם הניסוי מציין שהקירור עובד. כשהר הגעש פינטובו בפיליפינים שחרר ב-1991 אלפי טונות של דו תחמוצת הגופרית לסטרטוספירה, הוא הביא על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב לירידה זמנית של הטמפרטורות בעולם, ירידה ממוצעת של כמעלה אחת פרנהייט.

גם אם הרעיון לשכפל את התנאים הללו על מנת שניתן יהיה להילחם כך בהתחממות הגלובלית ובמשבר האקלים נשמע כמו מדע בדיוני, נראה שרק רעיונות יצירתיים באופן יוצא דופן יוכלו לקדם אותנו. לכן חוקרים אותו גם גופי מחקר וחברות נוספות. אפילו הבית הלבן מפתח כרגע תוכנית מחקר לכיוון זה.

אז איזה מהתרחישים והרעיונות האלה גרוע פחות? רוב המדענים שחוקרים את הבעיה אינם בטוחים, אבל הם חושבים שחשוב להתחיל לחקור את ההשלכות והכיוונים השונים כי השעון האקלימי מתקתק במרץ והעתיד, במקרה שלא ייעשה דבר, פשוט מבהיל.


הנה סקירה על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/RoW4JcQCQt8


ודאי תתפלאו, אבל ההורים שלכם ואתם יכולים לעצור את משבר האקלים בעצמכם (עברית):

https://youtu.be/SkOOoAPWD4Y


והסבר על הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs
איך פועלים פאנלים סולאריים?



רבים כבר יודעים שבניגוד לייצור חשמל מנפט וגז, שיש אותם בכמות מוגבלת בעולם ושייצור חשמל מהם נעשה בתהליכים הרסניים לכדור הארץ, ייצור של חשמל מקרני השמש הוא נקי, לא מזיק וטוב הרבה יותר.

פאנלים סולאריים (solar panels), אותם לוחות סולאריים שעל הגג או במקומות שונים לייצור חשמל, מאפשרים ליצור חשמל זול, בריא ורב,שאינו מבזבז משאבים מתכלים ואינו מזהם את כדור הארץ.

ייצור חשמל על ידי תאים סולאריים מבוסס על אפקט פוטו-וולטאי, ההופך את קרני השמש לחשמל. האפקט הזה מדבר על אור הפוגע בתא פוטו-חשמלי, שמורכב מחומרים המאפשרים להמיר את קרינת השמש לאנרגיה חשמלית. חיבור מוליכים חשמליים לשני החומרים הצמודים הללו ממיר את האנרגיה הזו לזרם חשמלי.

מבחינה מדעית, אם נפשט את התהליך, ייצור חשמל בשיטה זו מתבסס על כך שפגיעה בסיליקון, של פוטונים בעלי אנרגיה, המצויים בקרני השמש, גורמת למטענים חיוביים ושליליים, המצויים בחומר, לעבור ממצב סטאטי למצב דינאמי וליצור זרם חשמלי. אחרי המרה לזרם חילופין שמשמש ברשת החשמל של חברת החשמל, משמש החשמל הזה במערכת החשמל הרגילה.

אז התאים הסולאריים קולטים את קרני השמש, שעומדות לרשותנו בכמות לא מוגבלת, ומייצרים מהן חשמל. בכך הם מאפשרים לייצר חשמל נקי ובריא יותר, לחסוך ים של אנרגיה הדרושה להפקת נפט וגז מהאדמה ולמנוע עשן וזיהום אוויר משריפה של הנפט או הפחם, היקרים והמזהמים יותר.


כך מייצרים חשמל בפאנלים סולריים (מתורגם):

https://youtu.be/xKxrkht7CpY


פעולת הפאנל הסולארי (עברית):

https://youtu.be/H0PaPTVhpjo


כך קרני השמש מייצרות אנרגיה חשמלית (עברית):

http://youtu.be/YzbtvGmOYZQ


חברה ישראלית שמייצרת פאנלים סולריים קלים, גמישים וחדישים (עברית):

https://youtu.be/rVJocBVIssI


ומעט ממה שתאפשר לנו בין השאר אנרגיית השמש, אם ננצל אותה כראוי (מתורגם):

http://youtu.be/S6QJtado9dw
מה יהיו הדרכים הסולאריות?



דרך סולארית (Solar road) היא רעיון "פורץ דרך", לדרך, שלכל אורכה תהיה מורכבת מפאנלים סולאריים, לוחות הקולטים את אור השמש וממירים אותו לחשמל. על הלוחות הסולאריים הללו ניתן לצעוד ולנסוע עם מכוניות ומשאיות, הם אינם נשברים בקלות, שכן הם מצופים בזכוכית מחוסמת שחוזקה הוא גדול בהרבה מאספלט של כבישים, מבטיחים לשרוד מיליארדי שנים ויש להם יתרונות שונים נוספים.

למשל העובדה שהם יכולים לכלול נורות לד, שיאירו את הדרך לכל אורכה, או החימום שמותקן בהם, בכדי למנוע הצטברות של שלג וקרח על הכביש בחורף. יש בהם יכולות תקשורת, בינם לבין עצמם, בינם לבין מרכזי בקרה ועם מכוניות שנוסעות עליהם.


הנה טכנולוגיית הדרך הסולארית:

https://youtu.be/YQba3ENhlKA


הטכנולוגיה:

https://youtu.be/qlTA3rnpgzU


בצרפת היו הראשונים לסלול דרך סולארית:

https://youtu.be/I7H2qPZZwa4


החברה הזו כבר פיתחה את הקולטים הסולאריים כך שיציגו תמרורים וצבעים על הדרך:

https://youtu.be/-n7R6I5Q5uY


ויש גם שיטה מעניינת ליצירת חשמל מהנסיעה בכביש:

https://youtu.be/MraQUltjkQ8
מהו פרוטוקול קיוטו שהגביל את פליטת גזי החממה?



כשראו מדינות העולם את העובדות לגבי התחממות כדור הארץ והנזק שגלום בה לאנושות, הן החליטו לעשות מעשה ולעצור את האסון.

פרוטוקול קיוטו שעליו חתמו האומות בשנת 1997 בעיר קיוטו שביפאן הקציב לכל מדינה מכסה מותרת לפליטה של גזי חממה. כך הוכרחו המדינות המפותחות להפחית את היקף הפליטה של גזים הגורמים להתחממות כדור הארץ ולאפקט החממה.

הסכם קיוטו הוליד תופעה כלכלית מדהימה של סחר בגזי חממה. לפיה מפעלים במדינות מפותחות שחייבים בהפחתה של פליטת גזי חממה ולא מצליחים לעמוד במכסה שהוקצבה להם לפליטת גזי חממה, יכולים עדיין לרכוש זכויות פליטה ממפעלים שחסכו בפליטה וקיבלו זיכוי מהאו"ם. זיכוי זה מאפשר להם למכור את הזכויות שחסכו לאותם מפעלים במדינות המפותחות שלא עמדו בהפחתה הנדרשת ולא הצליחו לעמוד במכסה שהוקצבה להם ולפיכך הם בחריגה. כך יש מוטיבציה לכל הצדדים לחסוך בפליטת גזי חממה והיתרות שנשארות יכולות לעבור תמורת תשלום, מהחסכנים שבמזהמים אל ה"בזבזנים" שבהם, שנאלצים לשלם עבורן בכסף.


הנה הסבר על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/aXdmqXG3ITU


תיאור מצויר של התנהלות מדינות העולם אחרי החתימה על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/B11kASPfYxY


הסבר למסחר בפליטות גזי חממה:

http://youtu.be/ReOj12UAus4


וסרטון נוסף שממחיש את המסחר בזיהום שנובע מההתחייבויות שנטלו על עצמן המדינות:

http://youtu.be/fJrFSLfaeeE
איך נייצר אנרגיה בעתיד?



בעתיד העולם הולך לשלם מחיר כבד אם לא נייצר אנרגיה בשיטות חדשות ומזיקות פחות לסביבה.

זיהום האוויר, התחממות כדור הארץ ושינויי אקלים קשים - כל אלה ותופעות קשות אחרות יכריחו את האדם לייצר אנרגיה מתחדשת, מאור השמש, הרוח, המים וכדומה. האנרגיה בחיינו ובמיוחד החשמל, הם חשובים מאוד. אבל עליהם ליצור חשמל נקי ולהתבסס על אנרגיה מתחדשת.

השיטות הישנות והמיושנות הן לא רק מזיקות, אלא גם משחיתות ומייצרות פוליטיקה עולמית שבה כולם תלויים במספר מדינות שיש להן נפט והן מוכרות אותו ביוקר ומשתמשות בהכנסות העצומות ממנו למטרות שאינן תמיד טובות.

לכן, סביר שבמוקדם או במאוחר יעבור העולם לייצור חשמל ואנרגיה ממקורות חלופיים, בריאים יותר, מזיקים פחות וכאלה שיתרמו טוב יותר לרווחת האדם. מקורות כאלה הם הרוח, אור השמש, אנרגיית מימן, היתוך גרעיני, כוח המים ועוד. למדו עליהם לעומק בתגית "אנרגיה חלופית".


הנה דלק המימן שייתכן שישראל תהיה המובילה בו (עברית):

https://youtu.be/ZUKQmVmzsrc


האנרגיות המתחדשות של העתיד:

http://youtu.be/Gz_L6KuqvFI


אפשרות אחרת של איים סולאריים לייצור חשמל:

http://youtu.be/D1XyR3YOVZQ


וכמה ממקורות האנרגיה האפשריים בעתיד:

http://youtu.be/uStFvcz9Or4
איך מפיקים אנרגיה מקרני השמש?



קרני השמש יכולות לשמש לייצור חשמל. תאים סולאריים קולטים את קרני השמש ומייצרים מהן חשמל.

בשנים האחרונות, מתקינים אנשים רבים על גג ביתם קולטים סולאריים ומייצרים חשמל. את החשמל הם מוכרים לחברת החשמל. כך ניתן לייצר חשמל נקי יותר ולחסוך עשן וזיהום אוויר משריפה של הנפט או הפחם, היקרים והמזהמים יותר.

באמצעות המרה של המתח והזרם הדרושים למכשירים חשמליים, מאפשר החשמל שמייצרים מהפאנל הסולארי להפעילם.

את החשמל המופק מהשמש ניתן גם להמיר לזרם חילופין, הזהה למתח המסופק על ידי חברת החשמל ברשת החשמל שלה. רבים מבעלי קולטים הסולריים הללו מקבלים בעבור "החשמל שלהם" תמורה כספית.


#איך הופך אור השמש לחשמל בתאים הסולאריים?
ייצור החשמל על ידי תאים סולארים כאלה ממיר את האור הפוגע בתא הפוטו-אלקטרי לחשמל. התהליך הוא מעניין:

התא הפוטו-חשמלי הזה מורכב משני חומרים שונים. אם מחברים לשני החומרים הצמודים הללו מוליכים חשמליים, מקבלים זרם חשמלי.

פגיעה של פוטונים בעלי אנרגיה בחומר שנקרא סיליקון, למשל, מביאה מטענים חשמליים חיוביים ושליליים לעבור ממצב סטטי למצב דינמי. כך נוצר זרם ישר.

כך נוצר החשמל בתאים הסולאריים, באמצעות האפקט הפוטו-וולטאי, שגורם לפליטת אנרגיה חשמלית.


כך יכולות קרני השמש לייצר אנרגיה חשמלית (עברית):

http://youtu.be/YzbtvGmOYZQ


מעט ממה שעוד תאפשר לנו אנרגיית השמש, אם ננצל אותה כראוי (מתורגם):

http://youtu.be/S6QJtado9dw


וזו כבר כימיה - מה יקרה אם נביא חלק מהשמש לכדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/J0ldO87Pprc?long=yes
מהן תחנות הרוח המעופפות ומה יתרמו בעתיד?



תחנות רוח מעופפות (Flying wind turbines) הן סוג של דאונים ממונעים הטסים במעגלים וזרמי האוויר. אלה מניעים בהם מדחפים המחוברים לדינמו ויוצרים חשמל.

ככל שתחנת הרוח המעופפת עולה לגובה רב יותר, הרוח חזקה יותר ומאפשרת ייצור של יותר חשמל וביעילות רבה מזו של כל שבשבת רוח קרקעית.

מומחים מעריכים שתחנות החשמל המעופפות ישמשו בעתיד לייצור של חשמל באזורים נידחים שבהם לא ניתן ליצור חיבור רציף לרשת החשמל. מבסיסי צבא ומוצבים מרוחקים ועד למתקני מחקר שונים, או התיישבויות מרוחקות תחנות החשמל הללו יוכלו לספק חשמל זול וקבוע, מבלי להתבסס על גנרטורים המחייבים אספקה קבועה של דלק.


הנה סרטון על תחנות רוח המעופפות והפתרון שהן מאפשרות ליצירת חשמל מהרוח:

http://youtu.be/BIcwd0uRn10?t=26s


שימוש אפשרי בעתיד במסוקי רחפן שהטורבינות שלהם ישמשו לייצור חשמל:

http://youtu.be/m13VJ2SYcjM


ניסויים בטורבינת הרוח המעופפת Wing 7 שמדחפיה מייצרים חשמל:

https://youtu.be/hbPXXpaW5ws
מהו העץ הסולארי?



אם תראו בשנים הקרובות עץ מוזר, עם גזע וענפים ופנלים סולאריים במקום עלים, דעו שאתם חוזים ב"עץ הנדיב". אבל זה לא אותו עץ נדיב מהסיפור המרגש מאת של סילברסטיין, אלא עץ סולארי ששמו eTree.

העץ הזה מייצר חשמל מאנרגיית השמש ומאפשר לאנשים לטעון את הטלפון הסלולארי שלהם, מספק אינטרנט אלחוטי Wi-Fi חופשי, מים קרים, פינת מידע ואפילו קצת אור בלילה.

"העץ הסולארי" הוא רעיון ופיתוח של כמה יזמים שהחליטו לעשות מעשה ולשלב את טובת הסביבה, חשמל נקי וטובת בני-האדם. לא ברור כמה רשויות ועיריות ירצו להשקיע את הממון הנדרש להקמת עצים כאלה, אבל היוזמה החדשנית, כולה ישראלית אגב, מסקרנת רבות מהן בעולם כולו.


הנה סרטון שמציג את המיזם של "העץ הנדיב":

http://youtu.be/gCAdxeH0ITg


למה צריך טורבינות רוח?
מה עושות טורבינות הרוח?
איך עובדות טורבינות רוח?


טורבינות הרוח מאפשרות לאדם להפיק חשמל מכוחה של הרוח ולא מפחם ומזוט, שעולים הון ומזהמים את כדור הארץ.

זוהי אחת הדרכים הטובות לייצר אנרגיה ירוקה, כלומר אנרגיה שלא מנצלת חומרים שכמותם מוגבלת ושהשימוש בהם מזהם והורס את כדור הארץ.

טורבינות הרוח מתאימות למקומות גבוהים ופתוחים ולמעשה בכל האזורים שבהם הרוח מרובה. הן נחשבות מהמכשירים הטובים ביותר ליצירת אנרגיה חלופית וזולה. לכן כל המדינות החכמות מקימות חוות טורבינות ומייצרות בכך חשמל זול ונקי.


הנה מצגת וידאו שמסבירה את היתרונות של טורבינות הרוח להפקת חשמל:

http://youtu.be/NXUPMWDbzYs


כך יוצרות טורבינות הרוח המודרניות חשמל מהרוח:

https://youtu.be/qSWm_nprfqE


האם אפשר לסמוך על חשמל מרוח ושמש (מתורגם):

https://youtu.be/ObvdSmPbdLg


קבלו את טורבינות הרוח שעל רמת הגולן:

https://youtu.be/ubLoCHKu_pA


והצד הפוליטי של טורבינות הרוח (עברית):

https://youtu.be/pymi6O16GY8?long=yes
אילו מבנים ייצרו חשמל בעתיד?



המירוץ לייצור חשמל ואנרגיה נקיים ולא מתכלים הוא בעיצומו. חברות רבות בעולם מנסות לחשוב על רעיונות יצירתיים לייצור של אנרגיה מהשמש, הרוח והמים.

חברות שונות כבר בנו דגמים בגודל טבעי של איים סולאריים שמייצרים חשמל מהשמש בלבד. איים כאלה ירוצפו בלוחות סולריים, קולטים סולריים של קרני השמש, שימירו את החום של קרני הזמש לאנרגיה חשמלית.

הכוונה היא שאם הדגמים הללו יוכחו ככדאיים, כבר בעשור הבא יתחילו בבניית איים כאלו בלב ים. רעיונות אחרים עדיין בשלב הסקיצות ובדיקת התכנות, ביניהם גשרים לייצור חשמל ומגדלים סולאריים שייצרו אנרגיה מאוויר חם שעולה ואוויר קר שיורד.


הנה התכנית של איים סולאריים לייצור חשמל:

http://youtu.be/D1XyR3YOVZQ


אבטיפוס של האי הסולארי כבר נבנה:

http://youtu.be/TcC3WHkAnuM


גשרים שיוכלו להיות תחנות כוח של ממש:

http://youtu.be/TkaPjhYuPtQ


ואולי הפתרון הוא מגדלים סולאריים בגובה של קילומטר:

http://youtu.be/0tWlP0knKQU
מהי לכידת פחמן דו חמצני ואיך תוכל לבלום את ההתחממות הגלובלית?



הפחמן הדו-חמצני (CO2) הוא גז שנחשב לאחד הגורמים המשמעותיים במשבר האקלים הגלובלי. בכל שנה פולטת האנושות 50 מיליארד טון ממנו. אלה כמויות הרסניות ששום יער גשם, גדול ככל שיהיה, לא מסוגל למחוק.

בצד צעדים כמו מעבר לאנרגיות ירוקות ובנייה של מפעלים חסכוניים יותר באנרגיה, אחת הטכנולוגיות החשובות כיום לעולם היא זו של לכידה של פחמן דו חמצני (Capturing carbon dioxide), כך שלא יפגע ויחמם את כדור הארץ.

הרעיון הוא ללכוד את הגז במקומות ובדרכים שבהם יפגע פחות בכדור הארץ. זהו צעד שיכול להסתבר כקריטי במאמץ שמתנהל לצמצום הפליטות שהובילו להתחממות כדור הארץ במאה האחרונה.

לכידת הפחמן דו חמצני תוכל להתבצע בתהליך בן שני שלבים:

לכידת הפחמן הדו חמצני - אם יילכד הגז הזה ישירות מהאוויר, או על ידי תפיסתו ולכידתו, עוד לפני שהוא נפלט מתחנות הכוח והמפעלים שפולטים אותו. מסננים שיותקנו בארובות תחנות הכוח והמפעלים, למשל, יוכלו לאגור את הפליטות הללו עוד לפני שהן נפלטות לאטמוספרה.

איחסון או שימוש חוזר - לאחר שהוא נלכד, יוטמן הפחמן דו חמצני עמוק באדמה, כך שלא יחמוק לאטמוספרה. בחלקו ישתמשו התעשייה, לטובת מוצרים שבהם הוא שימושי, כמו סודה, משקאות מוגזים, מוצרי פלסטיק וכדומה.

כיום ישנם נסיונות ופיתוחים רבים העוברים תהליכי ניסוי ובדיקת יעילות. אחת הטכנולוגיות היא קיבוע והמרה של פחמן דו-חמצני למינרלים פחמניים בקרקע. הרעיון הוא יצירת תגובה כימית בין הפחמן הדו-חמצני למתכות וסלעים כמו בזלת, אותו סלע געשי שמצוי בקרקע ובתחתית האוקיינוסים. בכך יומר הגז למינרלים כמו קלציט ויורחק מהאטמוספרה.

טכנולוגיה אחרת היא של נטיעת "עצים מכניים", שבדומה לתהליך הפוטוסינתזה בצמחים, ישאבו פחמן דו-חמצני מהאוויר ובכך יתרמו ללכידת הגז הגורם לשינוי האקלים.

כל השיטות האלה עשויות לסייע בהורדת ריכוזי גז החממה הזה באטמוספרה. מדענים ואנשי סביבה אומרים שניתן לשער שטכנולוגיה ללכידת פחמן כזה תאפשר להפחית את פליטתו בסביבות 20% מהכמויות של היום. כך ניתן יהיה לדבריהם לייעל את התמודדות עם משבר האקלים בכ-70%.

אילון מאסק, האיש העשיר בעולם בזמן כתיבת הערך והמנכ"ל המיליארדר של החברות טסלה וספייס X, הכריז על פרס אישי בגובה 100 מיליון דולר, שהוא ייתן למי שיפתחו את הטכנולוגיה הטובה ביותר ללכידת פחמן דו חמצני.

גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, במסגרת התחייבותו להעמיד את נושא האקלים בראש מעייניו, התחייב להתמקד בצמצום הפליטה. הוא מעוניין שעד שנת 2050 תצומצם פליטת הפחמן בארה"ב לאפס.


הנה החשיבות והשיטות ללכידת הפחמן דו חמצני:

https://youtu.be/ROEFaHKVmSs


הסבר מעמיק לנושא:

https://youtu.be/XxjNhLZCae0


כך הפחמן הדו חמצני משפיע על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הפרס שמציע אילון מאסק למפתחי הטכנולוגיה היעילה ביותר ללכידת הפחמן:

https://youtu.be/h8T1BWfhsDE


והרצאת טד על הבעיה ואחד הפתרונות שלה (מתורגם):

https://youtu.be/XY_lzonfE3I?long=yes
האם בעתיד נאכל בשר מתורבת?



כשרשת מרכולי בריאות בארה"ב גילתה תוויות בשר שגויות על מוצרי תחליף בשר ששיווקה, הם הוסרו במהירות מהמדפים. אבל ההפתעה הגדולה הייתה העובדה שאיש מהצרכנים שקנו את מוצרי ה"בשר" לא הבחין בטעות.

הדבר מדגים את השיפור העצום בטעמים של תחליפי בשר, שאינם בשריים. אבל רבים מהצרכנים מעוניינים בכל זאת באכילת בשר והיו שמחים לוותר על שחיטה של בעלי חיים לשם כך. האם ניתן לגדל בשר תעשייתי?

התשובה היא כבר כן. בשר מתורבת הוא בשר מלאכותי שמגדלים במעבדה, מתאי פרות, תרנגולות וחזירים. זה אינו מזון צמחוני, אבל הוא יכול להפחית את פליטת גזי החממה לעומת גידול חיות אמיתיות. כבר כמה עשורים מנסים את הכיוון המחקרי הזה, אך בשנים האחרונות מצליחים סוף סוף המדענים להגיע לתוצאות ראשונות. שיטות לגידול מלאכותי של בשר דג נעשו בשנות ה-90 כדי לאפשר לאסטרונאוטים בשר שישמש לתזונה בחלל, אבל המיזם לא צלח.

בשנים האחרונות נוסו שיטות גידול בשר חדשות וגודלו בצלחות תרבית עשרות אלפי רצועות שריר מתאי גזע. לאחר שהוכנו להמבורגר הוא נמסר לטעימה וחוות הדעת היו טובות יחסית, במיוחד בהתייחס לעובדה שאין בבשר המתורבת של ההמבורגר הזה שומן.

התקווה היא שהכיוון הזה יציע בעתיד בשר זול ונכון לסביבה. לא רק הדאגה לרווחת בעלי החיים צריכה להוביל לייצור של בשר כזה, אלא גם הצורך במענה לדרישה הגוברת בעולם לבשר והצורך הדחוף בהקטנה של פליטות הפחמן הדו־חמצני והמתאן לאטמוספירה.


הנה קונספט הבשר המתורבת (מתורגם):

https://youtu.be/k-jdYzMWjlo


כך ניתן לייצר בשר מתורבת:

http://youtu.be/gyxPxcE_4to


זו הסיבה שמפתחים אותו (מתורגם):

https://youtu.be/6c-pSSsNdFM


הסבר הייצור המתורבת של הבשר (עברית):

https://youtu.be/LWTAcBAf0Ak


פרסומת למסעדה המבוססת על בשר כזה (ללא מילים):

https://youtu.be/amWRS1gTiOQ


מדפסת המבורגר חליפי מתוצרת הארץ (עברית):

https://youtu.be/--2VB0O7KKs


והבעיות שיוצר הבשר הרגיל לעולם ומדוע משתדלים לייצר במקומו תחליף תעשייתי:

http://youtu.be/gdMQND4TPqM
מהו המגדל הסולארי?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.