» «

קומודור

קומודור
כיצד הגיע מחשב הקומודור לכולם?



פעם הייתה חברת קומודור יצרנית המחשבים האישיים המצליחה ביותר בעולם. המחשבים שהיא יצרה, במיוחד מחשב הקומודור 64 (Commodore 64) נמכרו כמו לחמניות טריות.

מחשבי קומודור היו פופולאריים בעולם ונמכרו במיליוני יחידות, הצלחה בולטת מאד באותה תקופה. בישראל הם בלטו במיוחד בשיווק המרשים שלהם, במחיר הזול יחסית ובתפוצה הגדולה שלהם. רבים הכירו את עולם המחשבים בזכות הקומודור מדגם ה-64 שקיבלו או רכשו אז. המחשב הזה שיצא ב-1982 מכר אז 17 מיליון יחידות.

שוק המשחקים, התוכנות והציוד ההיקפי של מחשבי הקומודור, היה ענקי ותוסס. היו להם שלל אביזרי הרחבה שאפשרו להתאימם לצרכי המשתמש.

כמו מרבית המחשבים באותה תקופה, גם הם לא הגיעו עם מסך משלהם, אלא חוברו לטלוויזיה הביתית דרך שקע האנטנה. בכך הם הזכירו יותר קונסולות משחק כמו האטארי ופחות את המחשבים האישיים שיבואו אחריהם, כמו מחשב האפל ומחשב הפיסי ובמיוחד מחשב המקינטוש, שיכלול את המסך בתוך מארז המחשב.

גורלו של המחשב החזק שנולד אחרי ה-64, כבר היה שונה. לרוע מזלו, יצא הקומודור 128 לשוק במקביל למחשבי ה-PC של יבמ שהפכו להצלחה מסחררת. מצוידים במערכת ההפעלה "החדשנית" של מיקרוסופט, DOS, השתלטו מחשבי הפיסי ותואמיהם מטאייוון במהירות על עולם המחשבים האישיים. חברת קומודור ראתה בעיניים כלות כיצד הולך ועובר שוק המחשבים, שבו שלטה, לידיים אחרות. די מהר היא נעלמה מהמפה, ביחד עם יצרנים אחרים שהתעקשו להצמד למערכות הפעלה זניחות.

לא מעט מהיזמים ומהנדסי המחשבים הידועים בעולם החלו את דרכם בתור מתכנתי וחובבי קומודור. רבים זוכרים לו חסד נעורים ויצרו לו תוכנות אמולציה, המאפשרות להפעיל את התוכנות שלו על מחשבי פיסי רגילים ולהנות מהזכרונות של הקומודור 64 עם הפיקסלים של פעם.


הנה מחשב הקומודור שהצליח בתחילת שנות ה-80:

http://youtu.be/hx2xb_lD92g?t=2m33s&end=4m43s


יש מי שמשתמשים בו גם ב-2015:

http://youtu.be/cra25jlgyeQ


הנה מייקרית שבנתה ממחשב קומודור 64 כלי נגינה שמשלב באס עם אלקטרוניקה:

http://youtu.be/_kDhpFaf4EY
ספקטרום סינקלייר
מה היה מיוחד בספקטרום סינקלייר?



ספקטרום סינקלייר (ZX Spectrum Sinclair), או בקיצור "ספקטרום", כמו שקראו לו הצעירים של האייטיז, היה מחשב קטן למשחקים. בשנות ה-80 הוא נחשב למושא התשוקה של ילדים ובני נוער רבים בעולם, בעיקר בנים שאהבו משחקים וטכנולוגיה.

מפתח המחשב הזה, סר קלייב סינקלייר הבריטי, הגה בתחילת שנות השמונים רעיון מדהים. הוא לקח את המחשב האישי של התקופה ובדק כמה יוכל להוציא ממנו, כדי ליצור מחשב אישי זול ושימושי, שמיועד בעיקר למשחקי מחשב.

ומחשב הספקטרום שהוא עיצב היה אכן קטן, בגודל של מחצית מגודל מקלדת מחשב של אותם ימים. בתוך גוף המחשב נכללה גם המקלדת, שהייתה קלידים שבלטו ממנו, או בליטות של גומי, שעליהם הודפסו הקלידים.

קלייב סינקלייר גם הכניס לתוך המחשב מראש מגוון של משחקי מחשב ובכך אפשר לרוכשים להפעילו כבר מהרגע הראשון. בהמשך הם יכולים היו לקנות משחקים על גבי קלטות טייפ ולהעלותם למחשב באמצעות טייפ קלטות שחובר אליו.

המחשב הזה היה המפגש הראשון עם עולם המחשבים, של מי שיהיו בשנות האלפיים יזמי הייטק ומפתחים מהמובילים בעולם. מחשבים ומשחקי מחשב, חייבים לומר זאת עתה, כבר אז לא היו משחק.


הנה סיפורו של מחשב הספקטרום סינקלייר:

https://youtu.be/M1bC9wXe2LQ


פרסומות ספקטרום סינקלייר:

https://youtu.be/MPSSJ_hFYhQ


אנבוקסינג 35 שנה אחרי:

https://youtu.be/sP3ucWSUtKs


ו-50 מהמשחקים שהובילו בזירת הספקטרום סינקלייר:

https://youtu.be/9xoL8FmQcoM
קומודור אמיגה
במה בלטו מחשבי אמיגה?



מחשבי אמיגה (Amiga) נמכרו בסך הכל במשך 8 שנים, בין 1985 ל-1993. האמיגה היה מחשב גרפי ובעל יכולות צליל ובמידה רבה הקדים את זמנו. אמנם הוא יצא כשנה אחרי המקינטוש, מחשב המולטימדיה הראשון, אבל מחירו הזול משמעותית מהמקינטוש, התוכנות הרבות שהוא הריץ ויכולותיו הגרפיות והמוסיקליות, כל אלה הפכו אותו ללהיט כמעט מיד.

היצרנית, חברת קומודור הנודעת, הייתה מרוצה משלל המשתמשים שרכשו אותו וקיבלו ביצועים מרהיבים במחיר זמין. מבתי-ספר, שאפשרו בעזרת האמיגות לתלמידים לעבוד על יישומי מולטימדיה פשוטים ועד למפיקי וידאו ואולפני טלוויזיה, שיצרו איתו אפקטים מיוחדים לתכניות וסדרות טלוויזיה שצילמו - אמיגה היה להיט!

אבל האמיגה לא הצליח לככב בשוק זמן רב. הן מחשבי המקינטוש המצליחים שידעו לעשות הכל טוב יותר והן מחשבי ה-PC, שנמכרו בעולם בכמויות בלתי נתפסות, כולם נכנסו לתחום הוויזואלי ולעולם הצליל והמוסיקה האלקטרונית. הנגיסות במכירותיו והלכו והקטינו את חלקו בשוק.

כמו מחשבי עבר שונים, גם האמיגה נותר מושא לגעגועי האנשים שגדלו עליו. משחקים ותוכנות שלו עדיין ניתנים להורדה ברשת ורבים מפעילים אותם בעזרת תוכנות אמולציה, תוכנות שמאפשרות לדמות את האמיגה על גבי מחשבי פי. סי ולהריץ את התוכנות שלו כמו פעם.


הנה מחשב האמיגה, המלך של העידן שלפני המקינטוש:

https://youtu.be/k5CYsgVCzYY


כך מסבירים את השימוש בציוד החדשני של אמיגה, כמו עכבר למשל:

https://youtu.be/IS-NYK-8KL0


הוא עושה דברים מדהימים - פרסומת משנות ה-80 למחשב אמיגה:

https://youtu.be/MpY0WFPHUro


הנה האנשים היצירתיים שהסבירו כמה אמיגה התאים להם:

https://youtu.be/IZdEFPoXpVk


יצירות מוסיקה שנוצרו על האמיגה:

https://youtu.be/eclMFa0mD1c?long=yes


וסרט ארוך על מחשב האמיגה:

https://youtu.be/oP1nLzT_t0o?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.