» «
קניבליזם בבעלי חיים
האם יש קניבליזם בעולם החי?



בעבר נהוג היה לחשוב שלמעט במיני דגים מסוימים, קניבליזם בבעלי חיים הוא נדיר. התפיסה המדעית גרסה שתופעת הקניבליזם מתפתחת רק במצבי קיצון כמו מחסור חמור במזון או בשבי.

התפיסה הזו משתנה. מרבית החוקרים מסכימים כיום ש הקניבליזם אצל בעלי חיים (Cannibalism in animals), או אכילת בשר של בני אותו מין, היא תופעה קיימת בעולם החי ואפילו נפוצה.

מרבית החוקרים דוגלים בהגדרה הביולוגית לקניבליזם, שכוללת הרג של פרט או פרטים על ידי בן מינם, או טריפת הקורבן בידיהם.

קניבליזם בבעלי חיים מתקיימת מסיבות שונות, אך במרבית המקרים הקניבלים הם גדולים וחזקים יותר מהקורבנות שלהם. לא פעם בטבע קיימת בין בני מין מסוים תחרות על מזון. הקניבליזם, לפיכך, "מרוויחים" מטריפת קורבנותיהם פעמיים - גם ארוחה טובה וגם הפחתת מספר המתחרים על המזון הקיים.

דוגמאות לקניבליזם אצל בעלי חיים אינן חסרות. יש קניבליזם עוד ברחם האם, בין הראשנים של הסלמנדרה המצויה, חלק מתופעה מרתקת של קניבליזם תוך-רחמי (Intrauterine cannibalism). כך גם קורה אצל העוברים של מיני דגים כמו העמלצאים. הם טורפים זה את זה עוד לפני שנולדו, כשהדבר מאפשר לפרטים הטורפים לשרוד טוב יוחר. במיוחד זה קורה בבתי גידול שבהם יש מזון בכמות מוגבלת.

יש מינים רבים שאצלם הקניבליזם הוא חלק בלתי נפרד ממחזור החיים שלהם. לא פעם הוא משמעותי מאוד להישרדותם, עד לרמה של אוכלוסיות שלמות מהם.

כך למשל, נקבות של גמל שלמה, של עכבישת האלמנה השחורה או נקבות עכבישים ממשפחת הנפיליים טורפות את בן זוגן, תוך כדי או אחרי ההזדווגות. אצל מינים אלו זהו חלק ממחזור הפריון.

אך קניבליזם בעולם החי מתרחש גם במיני עכבישים שונים, כמו עכביש ה-Amaurobius ferox. במינים אלה מעודדת האם את צאצאיה לטרוף אותה.

באופן הפוך יש קניבליזם של צאצאים, כמו שנמצא אצל הדינוזאור הקניבל קואלופיזיס. גם בקרב מרבית העקרבים, הבוגרים טורפים צעירים ולא פעם אפילו את צאצאיהם שלהם.


הנה הקניבליזם בעולם החי (מתורגם):

https://youtu.be/bVMVxJJ7P8M


דובי הקוטב הרעבים טורפים את גוריהם כדי להישרד:

https://youtu.be/VxywrgLaS9A


לאחר שהופרתה בידי הזכר, טורפת אותו נקבת גמל השלמה הגדולה ממנו:

https://youtu.be/ZLkyWe-63do


וסרטון תיעודי על הקניבליזם במיני בעלי חיים:

https://youtu.be/pCPPN2csvfU?long=yes
קואלופיזיס
מיהו הדינוזאור הקניבל?



לדינוזאור הקניבל קראו קואלופיזיס (Coelophysis) שרבים מבטאים את שמו כ"סילופאיסוס".

הוא היה דינוזאור קטן יחסית ואורכו היה פחות מ-3 מטרים, מהדינוזאורים הראשונים שבאו לעולם, טורף מיומן ומהיר בצורה לא רגילה, מה שאיפשר לו שרידות מצוינת.

אבל מה שבאמת מיוחד בדינוזאור הזריז והטורף הזה הוא שהוא היה קרוב משפחה שאף אחד לא רוצה שיהיה לו - עובדה, הוא העדיף לאכול דווקא את בני מינו הצעירים.

זריזותו הרבה של הקואלופיזיס ואהבת הבשר שלו אפשרו לו לטרוף קואלופיזיס צעירים למכביר.


הנה היכרות ראשונית:

https://youtu.be/D7fJ8HLSMWQ


על יכולות הטרף של הקואלופיזיס הקניבל:

https://youtu.be/fVPclPzRJk4


קצת נתונים על הציד הקניבל הקואלופיזיס והטורפים שלו:

https://youtu.be/TcUeiNrdklQ


ומצגת וידאו של הקואלופיזיס:

http://youtu.be/886HufMlPNU
עכבישים
כמה מיני עכבישים יש בעולם?


ישנם בעולם אלפי מינים של עכבישים. מיד נסביר את המספרים, אבל חשוב להבין שמיון הטבע מפריד בין עכבישאים ועכבישים.

אם כולנו יודעים שהמילה "עכבישים" היא צורת הרבים של המילה עכביש, אז עכבישאים, ששמם המדעי Araneae, הם שם הסדרה של פרוקי הרגליים במחלקת העכבישנים.

גופם של כל העכבישאים מלולק לשתי יחידות עיקריות: יחידת בטן ויחידת ראש-חזה, אליה מחוברות שמונה הרגליים.

כל העכבישאים הם ארסיים וניזונים מחרקים שהם צדים. מכיוון שבני אדם אינם טרפם, הם בדרך כלל לא ינשכו, אלא אם הנשיכה תהיה כמגננה כאשר מישהו תופס ומאיים עליהם.

העכבישאים, גם אלו המפגינים התנהגות אגרסיבית ועצבנית, יעשו כמיטב יכולתם להימנע ממפגשים עם בני אדם או עם יצורים הגדולים מהם. רובם לא ינשכו מכיוון שבני אדם אינם טרפם, אולם חלקם עלולים לנשוך כמגננה כאשר הם נתפסים.

בעולם קיימים, החזיקו חזק, לפחות 40 אלף מינים שונים של עכבישאים. ציד החרקים אצל מרבית העכבישאים מתבצע על ידי לכידתם באמצעות קורי עכביש, רשתות שהם טווים מהקורים שהם מייצרים בגופם ומתפקדות כמלכודות חרקים.

אצל רבים מהעכבישים נותנות האמהות לצאצאים לאכול אותן. כך במיני עכבישים כמו ה-Amaurobius ferox, בהם מעודדת האם את צאצאיה לטרוף אותה. היא לא חושבת על כך כמובן. זו הדרך הטבועה בה להזין את צאצאיה ולהמשיך את השושלת וקיום המין.

ואגב, לא מעט אנשים בעולם סובלים מחרדה מפני עכבישים, או מעכבישאים. פחד מוגזם כזה מעכבישים מכונה "ארכנופוביה".


הנה העכבישים (עברית):

https://youtu.be/9rr8A7hLKt4


קורי עכביש ליד נחלים הם מלכודות יתושים יעילות:

https://youtu.be/TtmwL7gb-i4


עכבישים מופלאים בעולם, כולל כאלה שקופצים:

https://youtu.be/nCrd7aNwzzk


וכמה מהעכבישים הנדירים ביותר בעולם (עברית):

https://youtu.be/W0QcVlclSrc?long=yes
אלמנה שחורה
מהי האלמנה השחורה?



אלמנה שחורה (Black widow) הוא מין של עכביש ארסי ומסוכן מאד. שמו של העכביש הזה, או ליתר דיוק לעכבישה שלו, ניתן לו בשל העובדה שנקבת האלמנה השחורה, הגדולה משמעותית מהזכר, הורגת אותו לאחר ההזדווגות.

זו הסיבה שמכנים אותה לא פעם "גברת מוות". מעכבישה זו נוצר בתרבות המערבית הדימוי של האלמנה השחורה כרוצחת סדרתית וטורפת גברים. אגב, המעניין הוא שנקבות מרבית מיני העכבישים עושות בדיוק את אותו הדבר...

במציאות מדובר בעכביש ארסי שהארס הקטלני שלו שימש כבר בימי קדם את האינדיאנים, שמשחו אותו על ראשי החיצים שלהם. הם השתמשו בהם בציד ובהגנה על השבט והארס עשה מבחינתם פלאים והכניע חיות או את האויב.

גם במאה ה-20 מצאו לאלמנה השחורה שימושים חשובים. קורי העכביש החזקים והדקיקים של ה"אלמנה" שימשו במלחמת העולם השנייה לייצור של כוונות וצלבי כיוון של טלסקופים, משקפות ומכשירי מדידה מדויקים.

בתרבות משתמשים לא פעם באלמנה השחורה לצרכים שונים, מסיפורים, סרטים, משחקי מחשב ועד דימויים שונים. למשל משחק ארקייד מצליח של חברת אטארי, שהשתמש באלמנה השחורה כדי לאפשר לשחקנים להגן על הרשת שטוותה האלמנה, מחרקים פולשים. על שמה גם נקראה דמות הקומיקס של חברת מארוול לגיבורת-על נשית ומיומנת בלוחמה. קיראו עליה באאוריקה בתגית "האלמנה השחורה".


הנה האלמנה השחורה:

https://youtu.be/wcdKlgFOPsQ


קרב בין שניים מהארסיים שיש, עקרב צהוב ואלמנה שחורה - מי ינצח לדעתכם?

https://youtu.be/1-7HEhf3tw8


מישהו שמסתכן ונותן לאלמנה שחורה לטייל על ידיו. אתם לא תנהגו כך, נכון?

http://youtu.be/r4OftWZn5BU


הרפתקן שמחפש לפגוש את האלמנה השחורה בטבע:

https://youtu.be/Q7HXfgZ2Qmw


ודיון על האלמנות השחורות:

http://youtu.be/W42xShK0h8o

קניבליזם בבעלי חיים

עקרב
מדוע העקרב עוקץ את עצמו?



האגדה על כל שהעקרב עוקץ את עצמו כשהוא חש סכנה לחייו היא די נפוצה, אך אינה נכונה. כמו כל בעל חיים אחר בטבע, גם העקרב אינו מתאבד בעת סכנה. כנראה שהולדת האמונה על העקרב המתאבד נובעת מכך שכשמבעירים סביבו אש, הוא מת עוד לפני שהאש מגיעה אליו, אבל הסיבה היא ככל הנראה בכך שהעקרב מנסה להילחם באש בניסיון לעקוץ אותה ובכך מקרב את קיצו שלו.

במקרים אחרים, של חומרים שהורגים אותו, העקרב שוב נראה כעוקץ את עצמו, כמו שרואים בכמה בסרטונים שונים.

אגב, עקרבים הם מהמינים בטבע שטורפים את בני מינם. זה מתרחש כשהבוגרים טורפים עקרבים צעירים ולא פעם גם את צאצאיהם שלהם.


הנה עקרב שכשמגיע אליו חומץ הוא עוקץ את עצמו ומת:

http://youtu.be/lUYzzzRLz_I
סלמנדרה
מהי סלמנדרה?



סלמנדרה (Salamandra) היא דו-חי במשפחת הסלמנדריים, הכוללת כמה מינים שונים ונפוצה באזורי מערב אסיה, אירופה וצפון אפריקה.

אורך גופן של סלמנדרות בוגרות מגיע לכ-30 סנטימטרים. לסלמנדרות בלוטת ארס שנמצאת בקדמת הגולגולת שלהן, באזור העיניים. יש להן לשון מעוגלת וטורי שיניים בצורת האות הלטינית S, כשאלה משמשים ככלי הציד היעיל שלהן, ביחד עם יכולת הסוואה טובה, שמאפשרת להן לצוד ביעילות בעלי חיים קטנים, כמו חרקים ועכברים.

מקור השם סלמנדרה בא מהשפה הפרסית. משמעות המילה סלמנדרה בפרסית היא "באש". ואכן, במיתולוגיות עתיקות של עמים שונים, כמו המיתולוגיה היוונית, המיתולוגיה הרומית ואפילו בתלמוד היהודי, הסלמנדרות נקשרו לאש.

הן מוזכרות שם שוב ושוב כקשורות באש. היוונים, למשל, מתארים את הסלמנדרה כלטאה יורקת-אש או אפופת להבות. חוקרי התרבויות העתיקות משערים שהקשר שיצרו הקדמונים בין הסלמנדרות לאש היה בשל צבעיהן העזים.

אגב, הראשנים של הסלמנדרה המצויה מבצעים פרקטיקה מרתקת בה הם טורפים אחד את השני כדי לשרוד, עוד בטרם נולדו. זהו חלק מתופעה נדירה יחסית, של קניבליזם תוך-רחמי (Intrauterine cannibalism).

וחשוב שלא להתבלבל - ישנם בעולם כמה מינים של דו-חיים שנקראים בטעות "סלמנדרות", כמו סלמנדרת הענק הסינית וסלמנדרת המנהרות האיטלקית, אבל הם אינם שייכים למשפחת הסלמנדריים.


הנה סלמנדרה והראשנים שגדלים לה:

https://youtu.be/zVa9JO-9PmY


כך היא צדה חרקים:

https://youtu.be/MjAiWnzU2aE


הסלמנדרה היפנית הענקית שכאמור אינה סלמנדרה:

https://youtu.be/buzqM1kHS5M


כאן היא נלכדת:

https://youtu.be/r-IvReyJAiM


זו היכולת המופלאה של הסלמנדרה לגדל איברים מחדש:

https://youtu.be/siX4V7uxMMQ


וכאן היא טורפת דגים בקרח:

http://youtu.be/SPQlv_OdyIw
דוב קוטב
מהו דוב הקוטב, טורף היבשה הגדול ביותר?



דוב קוטב או בשמו הנוסף "דוב לבן" הוא דוב שחי בקוטב הצפוני בלבד. הוא יכול לחיות ביבשה, בים ובקרח. דובי הקוטב הם הטורפים היבשתיים הגדולים ביותר בעולם (כמוהם גם דובי הקודיאק). הזכרים יכולים להגיע למשקל של כמעט טון!

הדב הלבן נראה חמוד מאד, אבל הוא טורף-על. כלומר, בסביבתו לא מאיים עליו שום טורף כלשהו.

הוא עצמו ניזון בעיקר מכלבי ים, אך כל טרף אחר מזין וטעים לו. דב קוטב יכול לעבור מרחקים גדולים מאד בחיפושיו אחרי מזון וגם כושר השחיה שלו מעולה.

בעידן המודרני ובמיוחד לאור ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים העולמי הולך הדוב ומאבד את מקורות המזון שלו. למרבה העצב צולמו לא פעם דובים ודובות נקבות הטורפים את גוריהם בכדי לשרוד.


הנה סרטון של דוב הקוטב בניסיון לצוד כלב ים:

http://youtu.be/B0DCOTaZgtA


דובת הקוטב עם גוריה יוצאים באביב משנת החורף שלהם מתחת לשלג:

http://youtu.be/OwZH_aT0FGI


ואיש שהעדיף לגדל בבית דוב קוטב, כי כלבים נובחים ומפריעים לשכנים:

http://youtu.be/g7rZTZBOrqQ?t=3s
כוח ענק
מיהו דרקון קומודו, הלטאה הגדולה בעולם?



בשנת 1910 נפוצו שמועות בעולם שבאי קומודו ישנם דינוזאורים. שנה אחר כך, בשנת 1911, נפל למים הסמוכים לחוף של האי, מטוסו של אחד מחלוצי התעופה ההולנדיים. כשהטייס ניצל הוא סיפר על המפלצות שראה באי. משלחת מחקר שנשלחה לקומודו אימתה את הדבר וגילתה לטאות ענק שלא היו ידועות עד אז.

כשהביאו כמה מהן למערב, בשנת 1926, ההתרגשות הציבורית הייתה עצומה. היא הייתה השראה לסיפורי קומיקס מלהיבים ובשנת 1933 גם לסרט המפורסם "קינג קונג".

אבל זה לא דרקון ולא דינוזאור.

כי "הכוח הענק", שזכה לשם דרקון הקומודו (Komodo dragon), הוא למעשה לטאה ענקית, טורף-על, שחי באיי קומודו שבאינדונזיה ושאורכו יכול להגיע עד 3 מטרים.

הלטאה הזו היא כה גדולה עד שהיא טורפת גם איילים, המהווים בדרך כלל את הטרף העיקרי שלה. פה ושם הדרקון מקומודו גם אוכל את בני מינו הצעירים ולכן נחשב לקניבל בטבע.

הקומודו מהיר מאד ויכול לתקוף במהירות הבזק. מהירות ריצתו של דרקון קומודו, כמעט 20 קילומטרים לשעה, מהירה ממהירותם של רוב בני האדם, שלא פעם הוא גם תוקף ואף טורף אותם.

חוץ מריצה מהירה, הלטאה הזו, הנקראת גם "כוח ענק", גם שוחה ומטפסת על עצים. הדרקון קומודו חי במיוחד בפארק הלאומי קומודו, אחד משבעת פלאי עולם הטבע.


הנה סיפורם של דרקוני הקומודו (עברית):

https://youtu.be/XRln6p99YA0


דרקון הקומודו הענקי:

https://youtu.be/28FzV5OHqMU


האימתני:

https://youtu.be/H5SOvHu10OQ


והמשחר לטרף:

http://youtu.be/r2919oDC57U


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.