» «

תקלות

באג
מהו באג במחשבים?



באג הוא השם לתקלה במחשב או בתוכנה. הכל התחיל באחד מראשוני המחשבים בעולם - מחשב "הרווארד סימן 2". כשהתגלה במחשב סוג של עש (באנגלית BUG), מעין חרק שנתקע במחשב וגרם לתקלה הוחלט לקרוא לו "באג".

העש הוסר מהמחשב והודבק לדף ההתקלות 9 בשנת 1947. בעקבות אותו באג ראשון נהוג להתייחס לתקלות במחשב ובתוכנה כבאגים ומכאן המושג "באג". יש הטוענים שהמושג הומצא כבר במאה ה-19 אבל יש על כך ויכוחים רבים וספקות רבים.


הנה הבאגים במחשבים, דרך באג המחשבים הראשון:

http://youtu.be/NUnEoouyvGY
הנס על ההדסון
מה קרה בנס על ההדסון?



בהיסטוריה של התעופה ידועים מקרים רבים של נחיתת אונס, אבל אחת המעניינות שבהן התרחשה קצת לפני השעה 3 וחצי בצהריים, ביום חמישי ה-15 בינואר 2009. אז יצאה לדרכה מנמל התעופה לה גוארדיה בניו יורק, טיסה 1549 של חברת התעופה US Airways.

בתום ההמראה, שעברה חלק, הרים הטייס את עיניו, וראה עשרות ציפורים על כל רוחב החלון. בחלקיק שנייה פגע המטוס בלהקת ציפורים, שעפה היישר אל מנועיו. המנועים הפסיקו לעבוד ובן רגע הפך המטוס כולו לדאון עצום, שבתוך דקות עתיד להתרסק.

זה היה הרגע שבו קיבל הקברניט צ'סלי סאלנברגר את אחת ההחלטות הקשות בחייו. הוא פעל בניגוד להוראות ובמקום לחזור ולנחות בשדה התעופה, עם מנועים כבויים וסיכויים כמעט ודאיים להתרסקות, הוא בחר בפתרון שונה ויצירתי יותר - סאלנברגר הנחית את המטוס בנהר ההדסון, שעובר ליד מנהטן. הנחיתה הצליחה וחייהם של כל 155 הנוסעים ואנשי הצוות ניצלו.

נחיתת האונס בנהר ההדסון, המפריד בין ניו יורק לניו ג'רזי הייתה חסרת תקדים. היא הייתה בתוך מי הנהר, בסמוך לרחוב 48 בפינת ברודוויי בניו יורק. אבל החשוב הוא שהייתה במרחק של כ-900 מטרים מ-3 מעבורות גדולות. הטייס עשה זאת, לדבריו, כדי שהחילוץ של הנוסעים יהיה מהיר ובטוח, באמצעות המעבורות הללו.

הוא צדק. בתוך דקות יצאו הנוסעים, בחליפות ההצלה שלהם והמתינו על כנפי המטוס עד שהמעבורות הגיעו לאסוף אותן.

כשנודע על נחיתת האונס, הפך סלנברגר מיד לגיבור אמריקאי. הציבור האמריקאי לא הפסיק למחוא לו כפיים ולהעריץ את הטייס שנחת בתוך הנהר הגדול ושמר על חיי כל נוסעיו.

אבל האבסורד הגיע מאוחר יותר. מאחר שהמטוס ניזוק מהמים, ללא כל סיכוי לתקנו, סלנברגר נתבע על שלא שמר עליו וגרם לאובדן מטוס בשווי של 75 מיליון דולר. לא עזרה עדותו בפני הוועדת בטיחות התעופה בארצות הברית, ש"המטוס היה איטי מדי ונמוך מדי, מנועיו כבויים, כל ניסיון לחזור למעלה היה עלול להסתיים באסון".

כך או כך, הוא יצא מזה ונשאר בזיכרון הקולקטיבי האמריקאי, בתור הטייס החכם והאמיץ, שנחת במי נהר ההדסון והציל את נוסעיו מאסון נורא.


הנה סיפור הנחיתה המדהימה על ההדסון:

https://youtu.be/4v7kASXPQMc


והקלטות מתא הטייס ברגעים המותחים הללו:

https://youtu.be/JItbos1tYZs
גשר המילניום
איך אדריכל-העל נורמן פוסטר תכנן גשר שהפך לבדיחה?



הכל החל כשהחליטה עיריית לונדון להקים את הגשר הראשון מעל התמזה, מאז חנוכתו של הטאוור ברידג' בסוף המאה ה-19. העיריה עשתה מכרז גדול להקמת "גשר המילניום" (London Millenium Bridge), שבו השתתפו אדריכלים גדולים מכל העולם.

הזוכה בתחרות לתכנן אותו היה האדריכל הידוע נורמן פוסטר. ביחד עם פסל בשם אנתוני קארו הוא תכנן גשר מרהיב ומיוחד, מודרניסטי ועשוי נירוסטה ואלומיניום.

אבל אוי לאותה הבושה - ביום חנוכת הגשר, כשעשרות אלפי אנשים עלו עליו וחגגו את הגשר החדש, התגלו בעיות. הגשר החל לרעוד ולזוז, הרגשה מפחידה במיוחד וגם משהו שעלול להפוך לאסון, במיוחד אם נזכרים בגשר טקומה שקרס בארה"ב ב-1941, בשל תכנון שלא לקח בחשבון את כל הלחצים והכוחות שמופעלים על הגשר.

התוצאה הייתה שהגשר המפחיד של לונדון נסגר בימים הבאים. היה חשש שהבעיה הזו תגרום לביטול פרויקט נוסף והרבה יותר גדול של פוסטר - הגשר הגבוה בעולם שתכנן באותה תקופה.

רק אחרי כשנתיים של תיקונים נפתח הגשר מחדש, כשהוא בטוח ויציב. רק אז יכולים היו תושבי לונדון להתפעל סוף סוף מהגשר המרהיב שצמח להם בעיר ולצעוד עליו בטוחות.


הנה סיפור התקלה של גשר המילניום:

http://youtu.be/gQK21572oSU


"גשר המילניום" כיום:

https://youtu.be/yC0HsspgUGA?t=12


וסרט נוסף על הגשר היפה הזה:

http://youtu.be/o93t9CLi7P8
החפת לווייתנים
למה דולפינים ולווייתנים מתאבדים על החוף?



תופעת ההחפה (beaching), מלשון "חוף", היא תופעה קשה, בה יונקים ימיים כמו לווייתנים ודולפינים עולים מהים אל החוף ומתים.

זוהי תופעה מסתורית ומוזרה, שמתרחשת שוב ושוב בחופי העולם. איש לא יודע בוודאות מה גורם לקבוצות גדולות של יונקים אלה לעלות אל החוף ולהתאבד.

מדענים משערים שפגיעה בחוש הניווט שלהם גורמת לתופעה. השערות המדענים שפגיעה כזו נובעת משיבושים טבעיים בשדה המגנטי של כדור הארץ - זה שמכוון את בעלי החיים בנדידה.

השערה אחרת מתייחסת לגלי הקול שנשלחים על ידי מערכות סונאר של ספינות ורעשים על-קוליים שגורם האדם בים ומבלבלים אותם. כי לווייתנים, כמו דולפינים עטלפים, משתמשים בניווט ואיתור מזון על ידי אקולוקיישן, שיטה טבעית מדהימה, של השמעת קולות והאזנה להדים המוחזרים מהם. יש סיכוי שבתדרים מסוימים, פוגע הסונאר הצבאי או זה של הספינות ביכולת הניווט של הלווייתנים והם מתבלבלים ועולים על חופי הים מבלי יכולת לחזור.

השערה אלא היא שזה קשור דווקא בזיהומים במי הים שפוגעים ביכולת הניווט ואפילו השערה על אודות התאבדות יזומה של בעלי החיים הללו, בשל אחווה והזדהות עם פרטים חולים או תשושים, טענה שלא מקבלת הרבה תמיכה מדעית.


הנה סרטון שבו נופשים בחוף בברזיל מצילים להקת דולפינים שנסחפה אל החוף על ידי החזרתה אל הים:

http://youtu.be/oF2CdXKWX3U


החפה של 50 לווייתנים שנסחפו אל החוף ומתו:

http://youtu.be/Xl29gPgfIjE


אנשים שמצליחים להחזיר לים ולחיים 43 לווייתנים מתוך כ-200 שנסחפו לחוף:

http://youtu.be/ezzmkEQILO0


ו-39 לווייתנים שמתבלבלים אל החוף ומתים:

http://youtu.be/8K3gs0Fy7A0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.