» «
אדריכלות העתיד
איך תיראה אדריכלות העתיד?



אדריכלות העתיד (Future Architecture) תחפש כיצד להתמודד עם בעיות כמו התפוצצות האוכלוסין הצפוייה בעולם, שינויים אקלימיים, התחממות כדור הארץ, עלית מפלס האוקיינוסים, הנהירה לערים הגדולות וכדומה.

חלק מהפתרונות כבר נראים בתכניות של אדריכלים חרוצים. מערים שייבנו בים, עד לערים בחלל, ערים שנחפור עמוק אל תוך האדמה או כאלה שייבנו גבוה באוויר - הכל אפשרי בעתיד. כמובן שהטכנולוגיות הדרושות לכל המשימות הללו אינן עדיין בנמצא, יש חומרים שתכונותיהם עדיין לא מספקות, אבל כולם כבר במחקר ופיתוח של צוותים בכל העולם, זה זמן רב.



ראשית, ניתן לדמיון להוביל אותנו לערי העתיד:

https://youtu.be/FoIawG-j4f4


מודלים אפשריים של אדריכלות העתיד:

https://youtu.be/PrEzo6ZKVMU


האם ערי העתיד יוכלו להתקיים בשמיים?

https://youtu.be/IZOedbGd64E


או מתחת למים?

https://youtu.be/3Wtb5A6CpfI


והנה סרט תיעודי על ערי העתיד החדשניות:

https://youtu.be/yOCpo10zQlM?long=yes
מגורים בשמיים
האם בעתיד יוקמו שכונות בשמיים?
האם ייתכן שבעתיד נוכל לחיות בשמיים?
האם ניתן לחיות בשמיים?


רבים מנסים לחזות כיצד ייראו הערים בעתיד. יש אפילו כאלה שממש מתכננים את ערי העתיד, מתוך מחשבה על האפשרויות והצרכים של החברה שהולכת ומתפתחת כאן ובכל העולם. יום אחד, כשיהיה צפוף ממש בישראל ובמיוחד בערי ישראל, נצטרך אולי לבנות בשמיים. לא סתם גורדי שחקים, אלא שכונות שלמות שיישבו בשמיים.

השכונות הללו יעמדו על רגליים שיחוברו לקרקע, כמו פטריות על רגל, או שירחפו בטכנולוגיה שעדיין איננו יודעים על קיומה. ישנן הרבה אפשרויות לפיתוח כזה של מגורים באוויר וללא ספק זה יעזור לזוגות הצעירים של העתיד לקנות דירה גם במרכז העיר.


הנה סרטון שמציג רעיון לשכונה עתידית ואפשרית בשמיים:

http://youtu.be/IZOedbGd64E


ערי העתיד יוכלו להיראות כך:

https://youtu.be/NmRoc7_jVdo


וכך אולי יהיו גם חוות ושדות בשמיים:

https://youtu.be/2nFQOkzEjxQ
מטה חברת אפל
מהו בניין המשרדים הגדול בעולם של חברת אפל?



מטה אפל החדש, שתכנן האדריכל נורמן פוסטר, נראה לרבים כמו סוג של מקדש אידילי לטכנולוגיה סוריאליסטית או מוצר נוסף של החברה ששמה את העיצוב בראש מעייניה.

סטיב ג'ובס, המייסד והמנכ"ל האגדי של החברה, הצהיר בחייו ש"לאפל יש הזדמנות לבנות את בניין המשרדים הטוב בעולם". הוא התעקש כהרגלו על היבטי עיצוב ומראה רבים ולא ויתר עד שהשיג את הפתרונות ההנדסיים לחלומותיו.

המבנה המדהים, שבנייתו הסתיימה בשנת 2018, הוא ירוק לחלוטין, סולארי בלבד, כמעט ללא צורך במיזוג ובמרכזו ניטע מטע ענקי עם 7,000 עצים, ביניהם עצי דובדבן, משמש, שזיף, אפרסמון ואיך לא - עצי תפוח...


הנה מטה חברת אפל:

https://youtu.be/FzcfZyEhOoI


מהאוויר:

https://youtu.be/MXdXoQBVFmE


סקירה על בניין המשרדים הטוב בעולם:

https://youtu.be/VaApNeppjvg


כך נראה הבניין בתכניות המבנה המקוריות:

http://youtu.be/L4-zr5UxC1U


האדריכל נורמן פוסטר מספר על התכנית והרעיונות של סטיב ג'ובס:

http://youtu.be/gxiBUeEsmH4


ועוד סרטון של המטה בשלב התכנון:

http://youtu.be/FNL-gyxGEag
מגורים בחלל
האם אנשי העתיד יחיו בחלל?



לכל מי שבוחן את קצב התפתחות האנושות ברור שהחיים בחלל יהיו בעתיד בלתי נמנעים. צפיפות האוכלוסיה על פני כדור הארץ היא גדולה ואם לא יקרה אירוע שידלל את האנושות חלילה, הרי שהאדם ימצה בשלב כלשהו את שטחי המחיה על פני הארץ וייאלץ למצוא תחליפים למגורים.

מגורים בחלל או מושבות חלל הן אופציה לא רעה. מגורים על פני כוכבים אחרים ומגורים במושבות שצפות בחלל, כמו שכיום קורה באופן ניסיוני במעבורת החלל - אלה יוכלו להיות אפשרויות מגורים הגיוניות לאנשי העתיד.


הנה העתיד שיחייב את האדם להתגורר בחלל:

http://youtu.be/bMUMPEv5gNA


המחקר לומד כיום את האפשרות של האדם לחיות בתנאים של אי-כבידה:

https://youtu.be/pJej3PelOrQ


ביקור במגורים אפשריים לחלל:

https://youtu.be/EKjZO_Oi2DI


אפשרויות המגורים בחלל כפי שניתן להגשימן בעתיד:

https://youtu.be/Bouplz--hOg


ומגוון של אפשרויות למגורים בחלל עצמו:

http://youtu.be/QCitVw8GP2o

אדריכלות העתיד

ערים צפות
האם ערים צפות אפשריות למגורים?



עליית מפלס המים בעולם מעמיד בסכנה רבות מערי העולם. אם תימשך הפשרת הקרחונים בשל ההתחממות הגלובלית, עלולות חלק מהערים המוכרות לנו להתכסות במי ים. במצב כזה עשויים המגורים על פני המים להיות אחד הפתרונות החכמים לאדם.

הערים הצפות (Floating Cities) ישוטו אז על פני האוקיינוסים ויהיו מעין תיבות-נוח מודרניות. כל עיר כזו תתקיים כשכל תושביה חיים על פני המים.

כיום פועלים במקומות שונים בעולם לתכנון של ערים כאלה. הולנד היא אחת המדינות הפועלות במרץ לתכנון של ערים צפות, במיוחד בעיר רוטרדם, שעד שנת 2030 לקחה על עצמה בניה של שכונה שלמה על פני המים.


הנה רעיון הערים הצפות:

https://youtu.be/rJmB-dtt_qI


סרטון על תכנון ערים מדהימות שיצופו על פני המים בעתיד:

http://youtu.be/PaTvuudh0l4


תכנית נוספת למגורים על המים:

http://youtu.be/SuQTBkLqHxc


תכנית קונספט להקמת עיר שתצוף מעל הזבל שבאוקיינוס, זה שזכה לשם "היבשת השביעית":

https://youtu.be/p2Bv4dBGF2I


ותכנית לעיר צפה מדהימה לא פחות:

https://youtu.be/Lu1CTlC0sPE
חיים על מאדים
האם יחיו בעתיד אנשים על המאדים?



רוב המומחים מסכימים בשנים האחרונות שהתיישבויות על כוכב הלכת מאדים הן הגיוניות הרבה יותר מאשר כל אופציה אחרת להתיישבות בחלל. העובדה שנמצאו שם קרחונים שניתן להסב למים, ביחד עם הדמיון המסוים שבין מאדים לכדור הארץ - אלה מעניקים סיכוי להתיישבות שתתגבר על בעיות ותפתח אופק חדש לחיים בחלל.

כבר בשנת 2025 מתכנן מיזם שנקרא "מאדים 1" להנחית קבוצה של מעל 20 איש על המאדים ולהקים על הכוכב מושבת מחקר ראשונית. המימון לפרויקט היקר והמורכב יבוא, לא תאמינו, מתכנית ריאליטי. כן, כל האימונים, ההכנות וההתיישבות על המאדים יצולמו וישודרו בטלוויזיה כתוכנית ריאליטי עתירת צופים ופרסומות!


הנה הצצה אל העתיד שבו מציג המדען סטיבן הוקינג את החזון שלו לחיים על הכוכב מארס:

http://youtu.be/_FaTBd3gdPI


אחת השיטות לנייד אל המאדים את האנשים והציוד להקמת המושבה הראשונה:

http://youtu.be/Uj45Au3KCRg


הדרכה על מושבה שנמצאת על כוכב מאדים, כמעט..

http://youtu.be/N3HRbDQjpNk


האם כך ניתן ליצור תנאים למגורי אדם בכוכב מאדים:

http://youtu.be/i5D8e71c75U


מצגת וידאו שמציגה מבחר תמונות של החיים האפשריים על המאדים:

http://youtu.be/u9qHGZgQ0JE


כך יוכל המין האנושי לחיות במושבות על מאדים:

http://youtu.be/pcH54ksSkhE


וסרט תיעודי על החיים על מארס במקום בכדור הארץ:

https://youtu.be/30s3E1Z6-sg?long=yes
אקו קפסולה
מהי קפסולת המגורים המקיימת את עצמה?


ה"אקו קפסולה" (Ecocapsule) היא מבנה מגורים, בצורת ביצה, המציע סוג של מענה לבעיות הדיור של רבים בעולם. יתרונו הראשוני והבולט ביותר הוא שניתן למקמו בכל מקום, גם ללא חיבור לרשת החשמל או המים. עם היכולת להסיע את הקפסולה כקרוואן, תוכלו לחיות בה בכל מקום שתרצו, גם בטבע ואף ללא החשבונות שיש לשלם.

מבני ה"אקו-קפסול" נועדו לתפוס מרחב מינימלי לספק למשתכן בהם מקסימום נוחות ואחסון ובו בזמן לתפוס מרחב מינימלי. יתרונם הוא בכך שהם לגמרי מקיימים את עצמם. עם זאת, הקפסולות הללו מבוססות לגמרי על אנרגיה חשמלית.

בית הקונספט הקטן, שמייצרת חברת Nice Architects הסלובקית, מאפשר לדייר לחיות במה שמנסה להיות סוג של מינימליזם מקסימלי. ה-“Ecocapsule” דמוי הביצה מכיל שלל רעיונות ידידותיים לסביבה ולמתגוררים בו. צורתה העגלגלה של הקפסולה משמרת אנרגיה טוב יותר ומאפשרת לאגור מי גשם וטל מהלילה לשימוש חוזר.

בצד החשמל יש טורבינת רוח גדולה, הסובבת מעל הקפסולה ואוגרת כמעט 10 אלפים ואט בשעה ועד לפאנלים הסולאריים שמספקים את שאר החשמל הדרוש ליום יום ולקיום עצמי של 100 אחוזים. מצבר גדול, האוגר את האנרגיה העודפת לשימוש מאוחר ובידוד תרמי המגן ממזג אוויר קשה משלימים את התמונה.


הנה הקפסולה שמקיימת את עצמה לגמרי:

https://youtu.be/rvsUAukQE_8


והצצה שקטה:

https://youtu.be/n5RGM5osphA
מגורים מתחת למים
כיצד והאם נחיה בעתיד מתחת למים?



מגורים מתחת לפני הים הם אחד הפתרונות האפשריים לכמה מהבעיות שנראות באופק העולמי. מהמידבור המתגבר, דרך הערים הגדלות והולכות, מחירי הנדל"ן המתייקרים והתמוססות הקרחונים, כל אלה עלולים לגרום להקטנה של אזורי המחיה היבשתיים או יוקר בלתי נסבל שלהם. כבר כיום ישנן ערים גדולות שנמצאות בסיכון אמיתי להיעלם מתחת לפני הים, ביניהן מנהטן, שנגחאי ובנגקוק.

ישנן גם מדינות, בעיקר קטנות, שסובלות ממחסור בשטחי בניה זמינים ומחירי הדירות בהן הולכים וגדלים. לכן, לא פלא שחיפוש אחרי מקומות חדשים להתיישבות, כמו הים והאוויר, הופכים לאפשרות סבירה בעתיד.

אך החיים מתחת לפני הים, בערים תת ימיות, מחייבים פתרונות לבעיות שונות שאינן נדרשים בבניית ערים צפות למשל. הראשונה שבהן היא הלחץ של המים במעמקים. כל מבנה במעמקי הים יצטרך להיות חזק מאד ועמיד ללחץ המים הגדול. בין המבנים יצטרכו לבנות מנהרות שיאפשרו תנועה חופשית וקלה של אנשים. צריך גם לאפשר שיטה של תנועה מהירה וקלה לאנשים הרוצים לצאת אל העולם שמחוץ למים ולחזור הביתה למעמקים, משהו מעין "מעלית ים" שתרים ותוריד אנשים אל ומפני המים אל ביתם שבמעמקי הים.


הנה הרצאת וידאו על אפשרויות המגורים מתחת לפני הים:

https://youtu.be/R-BE_TmDOD8


ניסיונות למלון שכבר קיים מתחת למים, אבל לא נראה לא כל כך טוב...

http://youtu.be/EVzbf01QnD0


מלון שחולמים להקים יזמים בסין מתחת לים:

http://youtu.be/uWpmkjnl9P4


כמה מתקנים שעבר נבנו בעבר מתחת לפני הים:

https://youtu.be/6XCLWNG7Fb0


וסרט תיעודי על ערים תת-ימיות או ערים מתחת למים שייבנו בעתיד:

https://youtu.be/3wjrKEcv0KA?long=yes


מציאות רבודה
איך יוצרים מציאות רבודה לחינוך?



המציאות הרבודה (AR) היא טכנולוגיה שתוסיף רובד של ידע, על מה שאנו רואים. בתחומים שונים היא תוכל לעשות מהפכה של ממש. גם בתחום החינוך היא תוכל להעשיר את הלומדים, הן כמי שצורכים ידע חדש והן כמי שיוצרים ידע, שיוצג כשכבה של מציאות רבודה, לעיניהם של אחרים. ההוראה, את זה יודע כל מי שמלמד או מרצה, היא אחת הדרכים הכי טובות ללמוד...

אפליקציות וכלים של מציאות רבודה יוכלו וכבר משמשים בחינוך, בכדי להעשיר את ההוראה ואת עולם הידע של הלומד. כך יוכל להביט על איור בספר כלשהו ולראות כיצד האיור "קם לתחייה" על מסך הסמארטפון או הטאבלט שלו ובעתיד גם במשקפיים חכמות. דמיינו שבמקום ציור קפוא ודו-ממדי, יוכל הלומד לצפות בעצם המוצג לפניו, כשהוא נע ומכל צדדיו. ניתן לחזות במהלך פעולתו של העצם ובשינויים שחלים בו או בסביבתו, במהלך הפעולה. דמיינו אתר עתיק שבמציאות רבודה מוצגת שכבה מעליו ש"בונה אותו מחדש" ומציגה את צורתו והמראה שלו בימיו הגדולים, בטרם נהרס והתבלה. אם תמונה שווה אלף מילים, הרי שמציאות רבודה תוכל להעשיר את התמונה במכפלות מטורפות - בהשוואה למילים ואפילו לתמונות!

אבל לא רק מילים או צילומים. גם הוספה של הסברים והמחשות מילוליות, קישורים חכמים וצלילים יוכלו להעשיר את הלמידה מאד. המציאות הרבודה מאפשרת להוסיף את כל מרכיבי המידע, כך שיופיעו לעינינו על גבי המציאות. לא רק בספר, אלא גם בעולם האמיתי או בסביבה הלימודית שלו. דמיינו מידע כתוב, שמוצג לפי דרישה - על כל אובייקט שהלומד פוגש או נחשף אליו. כך גם יושמע או יוקרן כל מידע קולי, ויזואלי וכדומה.

כיום יש אפליקציות שמאפשרות ליצור חוויית מציאות רבודה בעצמכם. כל תלמיד יכול היום ליצור סביבות עם מציאות רבודה בקלות די רבה. הכלים עדיין בתחילתם, אבל אם רוצים לייצר תערוכה, למשל, שבה כל עבודה תתעורר לחיים, או תמיד הסבר מילולי או קולי עליה... בקיצור - הבנתם. אנחנו בעתיד!


הנה אפליקציה ליצירת מציאות רבודה על אובייקטים שונים:

https://www.youtube.com/watch?v=ZR4eSmmPCxg


כלי פופולארי במקומות רבים:

https://www.youtube.com/watch?v=GBKy-hSedg8


ויישומים לחינוך ולהוראה:

https://youtu.be/gTU73_i8AOg
איך יקבל את פנינו בית העתיד?



מי יודע איך ינהג ביתם של אנשי העתיד, בעוד 50 שנה? - האם כשנצא מהבית יתחילו רובוטים רק לנקות, כמו שהם עושים היום, או שהמקרר יזמין לנו אוכל שחסר בו, מכונת הכביסה תזין אוטומטית את הכביסה, תכבס ותייבש ואחרי זה גם תקפל אותה.

והאם כשנתקרב הביתה בעתיד יזהה הטלפון הסלולארי את מיקומנו ויעביר לבית העם להתכונן?

אם נבקש שהוא ילמד את ההרגלים שלנו כשאנו מגיעים הביתה, או יעיין בלוח הפגישות שלנו, הרובוט במטבח יוכל להכין לנו ארוחת ערב, הבית יחומם אוטומטית או יפעיל את הדוד בחורף, ימזג את הבית בקיץ לקראת בואנו וכדומה.

כך, כשיזהה הבית החכם שאנו מגיעים בקרוב הביתה, לפי מיקומנו באפליקציית הניווט שלנו למשל, יתחיל המזגן לפעול בטמפרטורה שאנו אוהבים, התאורה תתכוונן למצב קבלת הפנים, התנור במטבח או מכשיר חכם לבישול יתחילו לחמם או ממש להכין את האוכל, כך שיהיה מוכן ממש כשנגיע.

האם הרובוט יכין לנו את המיטות? האם מוסיקה מרגיעה תופעל לפי טעמנו או שהטלוויזיה תקבל את פנינו עם התכנית ההטבה עלינו?

הטכנולוגיה כבר כמה שנים מאפשרת את כל הדברים הללו. רבים אחרים אנחנו אפילו לא מעלים על הדעת, כמו רובוט עיסויים, רופא מלאכותי ביתי או מספר סיפורים וירטואלי לפני השינה.

אבל העתיד, כמו שאנחנו כבר יודעים, מתחיל עכשיו. הערכות סטטיסטיות אומרות שעת כל רעיון שתעלה בימינו, למוצר חדשני או טכנולוגיה פורצת דרך, לפחות 5 יזמים, סטארטאפים או חברות טכנולוגיה עובדים על מוצר שכזה ועל עוד 200 אחרים שאפילו לא הוזכרו כאן.


הנה נסיון לחזות את בית העתיד:

https://youtu.be/CPH1sAY8Vhg


בית העתיד החכם יכלול עוד פיצ'רים שמתחילים כבר עכשיו:

https://youtu.be/AqxRSeuwdL4


תחזית כללית של בתים חכמים לעתיד:

https://youtu.be/5f3sjhPBoqI


וניסיון בטקסס לבנות את בית העתיד כבר היום:

https://youtu.be/6L68XIics5c
מי הייתה אדריכלית-העל זאהה חדיד?



אדריכלית-העל ממוצא עיראקי זאהה חדיד (Zaha Hadid) הייתה ללא ספק דמות מיוחדת באדריכלות המודרנית. היא נחשבה אדריכלית של חדשנות ותעוזה, אישה ערבית וזרה בבריטניה, שהפכה לאחת המבריקות שבאדריכליות, לאשת עסקים מדהימה ולמלכת האפקטים והרעיונות הצורניים הקמורים, עקמומיים ומעוותים במכוון.

חדיד היא האישה הראשונה שזכתה בפרס היוקרתי בעולם לאדריכלים - פרס פריצקר. לבסוף היא אף זכתה בו פעמיים.

כיאה לאדריכלית-על, עבודותיה של מי שהקימה משרד קטן עם 5 עובדים ופיתחה אותו למשרד מטורף ובו 400 אדריכלים, פרושות בכל העולם.

המבנים פרי תכנונה ניצבים בכל יבשת - מסין ועד אירופה, אמריקה ולמעשה - בכל מקום בעולם שבו חיפשו מבנה מעוצב שכאילו נלקח מעולם אחר, או לפחות ממסך מחשב.

ואכן, יכולותיה העיצוביות של חדיד נגזרות מהדמיון והשליטה המוחלטת שלה בגרפיקת מחשב. כיוצרת ומתכננת מבנים מזרם שקיבל את השם "האדריכלות הדיגיטלית", היא התמחתה בקווים מקומרים ונועזים ובצורות שנראות כאילו נלקחו מעולמות אחרים.

קשה לדבר על גאונית-העל הזו במונחים של מי שהייתה. באופן מסוים קל יותר לתפוס אותה כמי שהייתה העתיד, או זו שהצליחה בעידן המודרני לשרטט, תרתי משמע, את האדריכלות של העתיד, שאותו לא תזכה לצער כולם לחוות.

השליטה המקצועית הפנומנלית של האישה, שנולדה בעיראק ושברה כל סטריאוטיפ אפשרי בדרך לטופ של האדריכלות המודרנית, הייתה מוחלטת. מתחילת לימודי האדריכלות שלה באנגליה, היא הצטיינה בדמיון ובחשיבה נועזת והתעלתה על כל חבריה ללימודים ביכולותיה.

מאוחר יותר היא תפרוץ לעולם המחשבים וביחד עם שותפה פטריק שומאכר היא תהיה הראשונה לתכנן מבנים בגרפיקת מחשב וליצור מבנים שרק דמיונה היה יכול לפנטז ורק מחשב יכול לאפשר להנדס. השמרנים של עולם האדריכלות יתפלצו. יהיו מהם מי שיטיחו ויכתבו בפומבי ביקורות קשות ואף פוגעניות, עם הגדרות כמו "מפלצות ארכיטקטוניות" למבנים החדשניים שלה. אבל על כל ביקורת כזו שספגה חדיד בחייה, היא קיבלה שלל סופרלטיבים ומחמאות שזכתה להם מכל עבר, מכל כתב עת אדריכלי ובמיוחד מהתקשורת ומהציבור הרחב.

כמעט כל מבנה חדש שלה, נתקל בהתנגדות ומחאות בהתחלה ואז הפך לגאוות העיר או המקום שבו נבנה.

ואכן, השימושים שלה בתוכנות מחשב, אותם יישומים ומומחיות שאפשרו לה לתכנן בתים מטורפים ביופיים ופורצי דרך בצורניות הייחודית, המקומרת, שוברת הצורות הסטנדרטיות - כל אלו מיקמו אותה הרחק בעתיד. שום אנציקלופדיה לא אמורה לכתוב כך, אבל לא קשה לדמיין את זאהה חדיד, האישה הטובה ביותר בתולדות האדריכלות ומגדולי האדריכלים בהיסטוריה, ממתינה לנו אי-שם בעתיד, עם עוד שלל הפתעות שהכינה לנו על המחשב האלוהי שלה בגן-עדן.


הנה סיפורה של חדיד (עברית):

https://youtu.be/chUW2Q_p1TQ?t=23s


במילותיה שלה על הקריירה המופלאה של מי "שהכל היה נגדי, אבל...":

https://youtu.be/lKT-mCO66GY


כמה מבנים של זאהה חדיד בעולם:

https://youtu.be/P9SjD1J0omk


על הארכיטקטית זאהה חדיד:

http://youtu.be/T1s0x5jmggo


הגלקסי סוהו שתכננה חדיד בבייג'ינג סין:

https://youtu.be/8mRPnFVSUzE


על המבנים הגדולים שתכננה זאהה חאדיד:

https://youtu.be/MrRvX5I8PyY


יאכטה שעצבה חדיד לחברת אוניות:

https://youtu.be/02Tz_tdwKZI


לאחר מותה הסתיימה בנייתו של בית המגורים "קפיטל היל רזידנס" שהיא תכננה לאיל נדל"ן רוסי. הנה נורמן פוסטר מדבר עליה ועל הבית שהורישה:

https://youtu.be/-00n12nnzTI


על האישה והאגדה:

https://youtu.be/FwOqd5Rf0tc?long=yes


והנה משרד האדריכלים שלה - בסרט תדמית מטורף:

https://youtu.be/kp_ZTnanbZ8?long=yes
מהו הבית שיושב על גג של בית?



לופטקיוב (Loftcube) הוא יחידת מגורים ניידת, קוביית הלופט קומפקטית וחכמה שנועדה לתת פתרון דיור לצעירים האורבניים של המאה ה-21, אלו המתגוררים ונחים בעיר הגדולה והיקרה. מדובר בקובייה שהיא כמעט כולה שקופה, הניתנת להעברה אל המקום בו רוצים לגור, באמצעות מנוף או הליקופטר משא. אם זה בראש בניין ואם זה בקרחת יער - הלופטקיוב הוא נייד, אופנתי, מתוכנן בדייקנות ויפה להפליא בתור מקום מגורים.

את הלופטקיוב תכנן האדריכל הגרמני ורנר איסלינגר בכדי לספק מקום מגורים ארעי ובר-הזזה. הוא מודולרי ומציע אפשרויות בחירה לקונה. כל Loftcube נבנה במפעל ומועבר בנוי, כיחידה אחת, אל המקום המיועד לו. השלד שלו מיוצר מחומרים קלים כך שיהיה קל להזזה והנפה במנוף או המסוק, קירותיו עשויים מזכוכית מחוסמת והקונה המאושר יכולים לבחור את דרגת שקיפות שלהם, צבעו ומידת עמידותו לתנאי מזג אוויר קשים.

מרכיביו הפנימיים של הלופטקיוב הותאמו לחלל המצומצם. הם גם תופסים מקום מינימלי, כמו במקרה של היחידות הסניטריות קטנים, או של המטבח קומפקטי ומתוכנן בצורה חכמה מאד. יחידות הבית גם גמישות ומשתנות לצרכים שונים בהקשרים שונים במהלך היום. אם זה שולחן בר שזז על צירו והופך ברגע אחד לשולחן אכילה ובזמן אחר לשולחן שימושי לעבודה, בצד השני של המחיצה. כך גם ראש המקלחת, שמסתובב על ציר ויכול להשקות, כשהוא אינו משמש לרחצה, את הצמחים שבעציץ הכניסה לבית.

בינתיים נראה שהלופט קיוב לא משיג את החזון של מתכננו. הוא חלם על גגות הערים, מרחב פתוחים ובלתי מנוצלים לחלוטין, שיכוסו בלופטים זעירים כאלו ויאפשרו מקומות מחיה קטנים לרווקים ולזוגות המעוניינים בחלל מעוצב ולא גדול בעיר, או לאנשי עסקים שיבקשו לרכוש חלל מנוחה בעיר הגדולה. אך נראה שהשינוי הזה לא מתרחש כל כך מהר. כנראה שהמחיר שמגיע לחצי מיליון שקלים והשטח הקטן, בן ה-36 מטרים רבועים, לא משכנעים את ההמונים בצדקת ההשקעה.


הנה הלופט קיוב:

https://youtu.be/4AWPtsqWU7Q


הממציא איסלינגר מספר על הלופטקיוב ואפשרויותיו:

https://youtu.be/NyskCUtWmtI


כך הציבו את האבטיפוס בתערוכה בה הוא נחשף:

https://youtu.be/_0tvWoXotBw


וראו כמה זה יפה:

https://youtu.be/EnUUkg_64_8
מהי עיר חכמה?



עיר חכמה (Smart City) היא מושג שעדיין לא הוגדר לחלוטין. בשנים האחרונות ניתנו הרבה הגדרות למהן ערים חכמות. על פי הגדרה אחת העיר החכמה מקפידה על רמת שירות איכותי לתושבים, משתמשת במידע הקיים בעיר כדי להשתמש נכון במשאבים ולקבל החלטות טובות לתושביה ולעתידה. עיר חכמה חוזה ויוזמת פתרונות לבעיות והיא מתמודדת טוב יותר עם מצבי חירום שונים. חדשנות וטכנולוגיה משמשות אותה לתכנון והתוויית דרכים יצירתיות לשינוי והתפתחות.

מההיבט הסביבתי שואפת עיר חכמה לניצול מיטבי של המשאבים העומדים לרשותה, לשמירה על איכות הסביבה ובריאות התושבים ושמה תוך כדי כך דגש על שירותים איכותיים לתושביה. לרוב זה מתבצע תוך שמירת איזון בין העלויות הכלכליות, החברתיות והסביבתיות.

יש המציעים הגדרה ששמה את הטכנולוגיה במרכז. הם מצביעים על הפיכת הערים ל"ערים חכמות" (Smarter Cities) באמצעות שימוש בטכנולוגיה לטובת שיפור השירות לתושב. כבר כיום ניתן לראות ניצנים של הגישה הזו בתחומים כמו אינטרנט חופשי ברחבי העיר, נגישות לשירותים דרך האינטרנט, מרכז תקשורת זמין לפניות ותלונות התושבים וכדומה.


הנה הערים החכמות:

https://youtu.be/RKWuj1OlDPo


החזון של חברת אינטל לעיר החכמה:

https://youtu.be/IfPXXMK6dJ8


סרטון אנימציה שמסביר את החזון בדרך משלו:

https://youtu.be/Br5aJa6MkBc


כמה מהערים החכמות בעולם כיום:

https://youtu.be/VdOv-QIKL6s


סרט תיעודי קצר על ערי העתיד וכוונתן להיות ערים חכמות:

http://youtu.be/8fN9R7Pxox4?long=yes


וסרט תיעודי על ערי העתיד החכמות:

https://youtu.be/HgPx_TuF-Js?long=yes
מהי מציאות רבודה?



מציאות רבודה היא טכנולוגיה חדשנית בעולם המחשבים שמציגה רובד חדש על המציאות, או בפשטות - מידע נוסף על המציאות הנראית בתמונה.

במציאות הרבודה מוצגים לדרישת המשתמש מרכיבי מידע מהאינטרנט או ממקורות מידע אחרים. מרכיבי מידע אלו מתמזגים עם הסביבה האמיתית בזמן אמת וניתנים לשליטה אינטראקטיבית, כלומר המשתמש יכול לשלוט בהצגתם באופנים שונים, כמו בפקודות קוליות, במסכי מגע ועוד.

מרכיבי המידע של המציאות הרבודה יכולים לכלול מידע כתוב, קולי או ויזואלי (ציורים, איורים וכדומה). ניתן להציג כך דגמים בתלת ממד של תמונה, הדגמות בווידאו של פריטים שאתם רואים בפוסטר, ספר, מודעה בעיתון וכך הלאה.

שימושי מציאות רבודה ניתן למצוא כיום באפליקציות סלולאר וטאבלטים, במשקפיים חכמים ועוד.


הנה סרטון עם דוגמאות של מציאות רבודה לחיי היום יום:

http://youtu.be/tnRJaHZH9lo?t=1m6s


שימוש במציאות רבודה כדי לתת מידע על מקומות בתל אביב:

http://youtu.be/KAp5xBQTMoE?t=5s


משחק מציאות רבודה לסמארטפונים, שבו מחפשים פוקימונים ומתחרים באחרים מי יתפוס אותם:

https://youtu.be/2sj2iQyBTQs


בקמפיין פוליטי הנשיא אובמה הצטלם במציאות רבודה עם בוחריו:

http://youtu.be/B4qsLf-S0I4


ומציאות רבודה בעולם הפרסום:

http://youtu.be/oH_LfXnklRw


באדריכלות המודרנית:

https://youtu.be/oGLb1cxGm-c


האמנות:

https://youtu.be/yFcSbGBBLMg?t=3m17s&end=4m15s


החינוך:

https://youtu.be/Q_xF8ujj7ko


וסרט תיעודי על עולם המציאות הרבודה:

https://youtu.be/Xg4pKgXSJho?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.