» «
או
מהו האו"ם?



האו"ם, קיצור של האומות המאוחדות, הוא ארגון בינלאומי של כל המדינות בתבל, שמטרתו לשמור על השלום בעולם. הוא הוקם לאחר סיום מלחמת העולם השנייה ולאור ההבנה שאם מדינות העולם לא יעבדו יחדיו כדי לשמור על העולם ולא יעמדו מאוחדים כנגד רודנים וממשלים אכזריים ותוקפניים, העולם יהפוך לגיהנום.

כיום, רוב מדינות העולם, כמעט 200 מדינות, שייכות לארגון. חיילים מרבות מהן נשלחים בכוחות או"ם למדינות במלחמה, כדי לשמור על השלום בין הצדדים. אבל הארגון, שיושב בניו-יורק שבארצות הברית, לא תמיד מצליח לשמור על מטרתו המקורית. ביקורת רבה מושמעת על העובדה שלעיתים קרובות מדי הוא משמש כלי למדינות חזקות ובעלות קשרים עם מדינות רבות אחרות, שנועד כדי להשיג מטרות שאינן קשורות בשלום ולעיתים אף מרחיקות אותו.


מהו האו"ם? (עברית לילדים)

https://youtu.be/zlKRempmObg


סרטון על ארגון האו"ם:

http://youtu.be/1cqw8-ongtY


והנה ההצבעה ההיסטורית באו"ם על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל (מתורגם):

http://youtu.be/mPdXKx74PBk
הונג קונג
מה מיוחד בעיר הונג קונג?



על אף שטחם הקטן, העיר והאי הונג קונג הם מהמקומות שמניעים את הכלכלה העולמית.

הונג קונג היא אזור מיוחד של הרפובליקה העממית של סין שהוחזר אליה מבריטניה לאחר שהיתה מושבה בריטית, בין השנים 1997-1842. גם בשליטת סין נשארה הונג-קונג מרכז כלכלי עולמי ועיר קוסמופוליטית וקפיטליסטית משגשגת.

במשך 150 השנים שבהן שלטה בה אנגליה התערבבו בעיר מנהגי המזרח והמערב ונוצרה בה תרבות מרתקת של חדש ליד מסורתי וישן.

העיר היא ממוקדי הפיננסים והמסחר המצליחים והיקרים בעולם. לצד החדשנות והעושר הנוצץ של הונג קונג יש בה גם שמירה על מסורות סיניות עתיקות יומין. שילוב זה של הווה ועבר הופך אותה לאחד המקומות המעניינים בעולם.

פירוש השם הונג קונג הוא "הנמל הריחני" והונג קונג מורכבת מהאי הונג קונג, קאולון והטריטוריות החדשות שבסביבתו.


הנה הפלאים של הונג קונג:

http://youtu.be/9iMxEhba470


הונג קונג וחצי האי קואולון מהאוויר:

http://youtu.be/QOA0NjKA_-s


סיפורה של הונג קונג:

https://youtu.be/72__Mdioty8


ומבט בהונג קונג ב-360 מעלות:

http://youtu.be/hdD45ARZYl0?qr=yes
הרים
איך הרים נוצרים?



ישנן דרכים שונות להיווצרות של הרים וכך גם ממיינים את ההרים בעולם.

ישנם 3 סוגים עיקריים של הרים:

הרי קמטים - הרים שנוצרו על ידי התקפלות או התקמטות של שכבות סלע במעבה האדמה. הם נוצרים בשל לחצים שנובעים מתנועת היבשות על פני כדור הארץ. במיוחד נוצרים כך רכסי הרים, כמו הרי ההימלאיה, הרי האנדים, הרי האלפים ורוב הרי הרוקי נוצרו כך. ניתן לקרוא על תנועת לוחות כדור הארץ, שגורמת להיווצרות של הרים כאלה, באאוריקה - בתגית "טקטוניקת הלוחות".

הרי הערמות - נוצרות מהערמה של סלעים ואפר. הרי געש הם הגבוהים שבהם והם מורכבים מחומרי לבה ואפר, שנערמו מסביב לפתח הר הגעש.

הרים שנוצרו על ידי הסביבה - רמות שבותרו על ידי נהרות או קרחונים לאורך קוי חולשה בקרום כדור הארץ (סדקים או מפגש בין סוגי סלעים שונים). בניגוד להרי הקמטים, למשל, הרים כאלה הם בדרך כלל הרים יחידים.


הנה סרטון באנגלית שמסביר וממחיש את סוגי ההרים, לפי דרך היווצרותם:

http://youtu.be/HVqfaUWurSs


כך יוצרת תזוזה של לוחות כדור הארץ הרים ושרשרות הרים:

http://youtu.be/ngV66m00UvU


בדרך זו נוצר הרכס הגבוה בעולם בהימלאיה:

https://youtu.be/HuSHOQ6gv5Y


וכך נוצרים הרים בטקטוניקת הלוחות:

https://youtu.be/d9bKXY0OMxc
ארכיפלג
מה זה ארכיפלג?



ארכיפלג הוא קבוצת איים. מקור המילה הוא מיוונית ("ארכיפלגו" - Archipelago), כיוון שבאזור הים האגאי יש למשל קבוצת איים שנקראו הארכיפלג של האיים הקיקלאדיים.

סיבה אפשרית להיווצרות של ארכיפלג יכולות להיות התפרצויות של הרי געש שגורמות להיווצרות של איים מחומר געשי. במקרים אחרים יכולה להיות בנייה בת מיליוני שנים של איי אלמוגים (אטולים) על ידי בעלי חיים זעירים - זהו ארכיפלג של אטולים.

בעולם ניתן למצוא הרבה קבוצות ארכיפלג. מפורסמים במיוחד הארכיפלג של זנזיבר שבאוקיינוס ההודי, ארכיפלג שמורכב מ-75 איים אטולים וארכיפלג האיים הענקי של אינדונזיה. יפים במיוחד הם הארכיפלג פי פי שבתאילנד, קבוצת האיים המערבית של הפלאווים וארכיפלג איי החברה, שהוא חלק מפולינזיה הצרפתית ובו נמצא האי בורה בורה.


הנה ארכיפלג זנזיבר בצילום מהאוויר:

http://youtu.be/-I1NlL_wqTE


וסְבָאלְבָּרְד, הארכיפלג שבאוקיינוס הארקטי, בין נורווגיה לקוטב הצפוני:

http://youtu.be/1Xu_qyeiilU

העולם

אוקיינוס
כמה גדולים האוקיינוסים בעולם?



למעשה כל האוקיינוסים בעולם הם אוקיינוס אחד גדול. האוקיינוסים מכסים יותר משני שליש מעולמנו, או בדיוק 71 אחוזים מהעולם. באוקיינוס המשותף הזה נמצאים 97 אחוזים מהמים שבכדור הארץ!


הנה גודלו של האוקיינוס העולמי (מתורגם):

https://youtu.be/QUW_Zv_jJb8


המים שבאוקיינוסים:

http://youtu.be/moSBExlLu2M


ובאוקיינוס כה גדול היו ואולי יש בעלי חיים די גדולים:

https://youtu.be/u6DlJR6D3EY


ומפלצות די מפחידות:

https://youtu.be/HabZrAnPBNo
דגל כדור הארץ
למה צריך דגל לכדור הארץ?



דגל כדור הארץ (The International Flag of Planet Earth) הוא דגל שעוצב במבט רחוק לקראת המסע המאויש הראשון לכוכב מאדים. הדגל לא מסמל מדינה מסוימת, כנהוג בדגלים המוכרים לנו, אלא את המין האנושי כולו ואת כל תושבי כדור הארץ. אם ניקח בחשבון שטכנית הירח שייך לכדור הארץ, זה יהיה הביקור הראשון של המין האנושי בכוכב אחר.

את הדגל עיצב הגרפיקאי אוסקר פרנפלדט והוא מכנה אותו "הדגל הבינלאומי של כוכב הלכת ארץ". הצבע הכחול של הדגל מתקשר לכינוי של כדור הארץ "כוכב הלכת הכחול", שהרי הארץ היא כוכב שברובו מכוסה במים. הטבעות המשתלבות לפרח, סמל החיים שעל הכוכב שלנו, מייצגות את שבע היבשות שעל כדור הארץ.

ואגב, דגל כזה יכול לייצג לדברי המעצב לא רק נסיעות לכוכבים אחרים, אלא גם לייצג את אחדות המין האנושי בתחרויות ספורט ואירועים עולמיים אחרים ואפילו לממשלה עתידית של כל כדור הארץ.


הנה סיפורו של דגל העולם כולו (עברית):

https://youtu.be/H6P-0eZEY0E?t=10s&end=1m43s


הדגל המוצע:

https://youtu.be/tF3ID8X1i3g


והערכים הנפלאים שהוא מייצג:

https://youtu.be/7_4vp2wocsw
אוקיינוס
כיצד נוצרו האוקיינוסים?



האוקיינוסים שעל כדור הארץ הם אלו שהקנו לו את הכינוי "הכוכב הכחול". מדובר בעניין יחודי במערכת השמש, שהרי אין עוד כוכב לכת מוכר לנו שיש לו אוקיינוסים שכאלה במערכת השמש. השאלה היא בעצם מהיכן באו המים שעל כדור הארץ, שהרי האוקיינוסים הם בסך הכל מצבורי ענק של מים.

והאמת היא שאיש לא יודע עדיין כיצד הם נוצרו. חלק גדול מהמדענים חושבים שזה קרה כשכדור הארץ נוצר, לפני כמעט 4 מיליארד שנים. הרי געש קדומים שחררו אז אדי מים וגזים נוספים, כמו מתאן ופחמן וכל אלה יצרו את האטמוספירה של עולמנו. לאחר שהכוכב התקרר החלו לרדת גשמים מהגזים המעובים הללו ויצרו את האוקיינוסים והימים.

השערה אחרת היא שמקור האוקיינוסים של ימינו הם כוכבי שביט ומטאוריטים עשירים במים, שהתנגשו לפני מיליארדי שנים בכדור הארץ הצעיר ומלאו אותו במים.

יש גם השערה שאולי זו הייתה קרינה חזקה, שגרמה לשבירה של קשרים כימיים בקרום כדור הארץ. הקשרים הכימיים החדשים שנוצרו התגלמו למולקולות מים רבות מספור.

השערה נוספת ליצירת המים שממלאים את האוקיינוסים היא שסלעים הידרטיים שהיו נפוצים בכדור הארץ הקדום, סלעים הידרטיים הם גבישים המכילים בין השאר מולקולות מים, הם שנמסו ושחררו מולקולות מים רבות מספור שמלאו את כדור הארץ במים.


הנה ההסבר של הרי הגעש על היווצרות האוקיינוסים שעל כדור הארץ:

http://youtu.be/BvrzM-BavDg


כך הגיעו המים לעולם:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30


וסרט תיעודי שמציג את נפלאות האוקיינוסים:

https://youtu.be/eH1s9GCqPKo?long=yes
היווצרות כדור הארץ
איך כדור הארץ נוצר?



התיאוריה המקובלת גורסת שכדור הארץ נוצר לפני כ-4.5 מיליארד שנים. זה קרה לאחר שנוצרה השמש ונותרה ערפילית גז ואבק עצומה. מערפילית אדירת ממדים זו נוצר כדור הארץ, ביחד עם כוכבי הלכת האחרים.

כשנוצר היה כדור הארץ מותך ונוזלי. כשהתקררה השכבה החיצונית שלו, נוצר הקרום החיצוני של כדור הארץ. אז גם נוצרה האטמוספירה הראשונית שלו, מגזים שנפלטו כל הזמן ופעילות געשית מתמדת. כשהחלה הטמפרטורה בכדור הארץ לרדת, החלו מים וקיטור להתרכז וליצור את האוקיינוסים.

במשך מאות מיליוני שנים נוצרו היבשות להיווצר והן החלו לעבור תהליך מתמיד של התאחדות ליבשות-על והיפרדות. שוב ושוב נוצרו על פני כדור הארץ יבשות עצומות ואז נפרדו. ראשונה נוצרה רודיניה, יבשת העל הראשונה, כשלפני 750 מיליון שנים היא החלה להתפרק. בהמשך נוצרה פנוטיה (Pannotia), שהתפרקה גם היא לפני כחצי מיליארד שנים. ואז נוצרה פנגיאה, שהתפרקה לפני 180 מיליוני שנים.

החיים על גבי כדור הארץ, אגב, הופיעו כמיליארד שנים אחרי שהוא נוצר. כבר לפני כ-3.5 מיליארד שנים הופיעו בכדור הארץ היצורים החיים הראשונים. כמובן שהם היו תאים חיים ופרימיטיביים ביותר, אבל בתהליך אבולוציוני ארוך ומורכב הם התפתחו למגוון העצום של הצמחים ובעלי החיים שאנו מכירים.


הנה סרטון של דקה שמתאר כיצד נוצרו כדור הארץ וכל יושביו:

https://youtu.be/ZSt9tm3RoUU


אסטרואידים שהגיעו מהחלל תרמו מאד להיווצרותו של כדור הארץ והביאו אליו את היצורים החיים הראשונים:

https://youtu.be/iN3AByKfWQg


האינדיאנים מאמינים שכך נוצר הכוכב שלנו:

https://youtu.be/44ZenHI6HQM


הנה סרט תיעודי העונה לשאלה כיצד נוצר כדור הארץ (עברית):

https://youtu.be/L6nzniWbeCs?long=yes


על היווצרותו של כדור הארץ וכל מה שעליו:

https://youtu.be/qZpcq9laBj4?t=3m47s?long=yes


ומדענים מסבירים כיצד זה קרה בכימיה, פיזיקה ועוד:

https://youtu.be/XYHe5wQeA28?long=yes


גייזר
מהו גייזר?



הגייזר (Geyser) הוא מעיין תת-קרקעי של מים חמים, המתפרץ כל כמה זמן ומעלה לאוויר עמוד של מים חמים וקיטור.

"גייסיר", שמו של הגייזר הנודע ביותר באיסלנד, הוא מקור השם "גייזר".

בפארק ילוסטון, אזור הגייזרים הגדול והעשיר ביותר בעולם, יש כ-400 גייזרים שנמצאים בתשע בקעות עשירות בגייזרים. גם באיסלנד ישנם גייזרים רבים. בחלקם הם מתפרצים בקביעות, כל מספר שעות או דקות.

הגייזרים לא שורדים יותר מכמה אלפי שנים., בגאולוגיה תופעות נמדדות במיליוני שנים. בהיבט גיאולוגי, אם כן, אורך חיים של תופעה כזו שנמדד בכמה אלפי שנים נחשב לפרק זמן קצר יחסית.

#אבל איך גייזר נכחד או מפסיק?

לרוב מה שיגרום לגייזר להיעלם הן רעידות אדמה. לא פעם אפילו רעידת אדמה חלשה יחסית תגרום לשינוי בצורת ובכיוון זרימת המים מתחת לפני האדמה, או להפחתת הלחץ שם. לא פעם שינוי כזה ייצור אזורים חדשים שבהם הלחץ יכול להשתחרר, מבלי ליצור קיטור שייתפרץ בצורת גייזר.


הנה סרטון אנימציה שמציג את דרך ההיווצרות של הגייזר (צירוף של חום גבוה, מים ונקבים וסדקים, בסלעים שדרכם יעבור הקיטור):

http://youtu.be/X4zA_YPCyHs


מצגת וידאו של תלמיד שמסבירה על גייזרים וסוגים שונים:

http://youtu.be/ItcnHjcm5jQ
איפה נמצא הים הצהוב?



הים הצהוב הוא אזור בחופי האוקיינוס השקט, באזור שבין סין, קוריאה ומנצ'וריה. הים הצהוב מקבל המון טיט צהוב מנהר הואנגהו. הטיט צובע את הים באזור השפך בצבע צהוב ומכאן שמו - הים הצהוב.


הנה סרטון מהים הצהוב:

http://youtu.be/ODLu7TaM_Jg


השלווה של הים הצהוב:

http://youtu.be/Y4GBFz94bBc


ותופעה של אצה שהופכת את הים הצהוב לירוק:

http://youtu.be/tkXZYOcDVTo
מהי יוון, ארץ הבוזוקי והאוזו?



יוון הקדומה היא כנראה מקור התרבות של העולם המערבי. כל כך הרבה רעיונות והמצאות נולדו בה. כה הרבה חוכמה יצאה ממנה. מהתיאטרון שנולד בקומדיה והטרגדיה היוונית, הפילוסופים הגדולים שמהם נולדה החוכמה המערבית והדמוקרטיה היוונית שהייתה ערש הרעיונות המדיניים של העולם החופשי, דרך הולדת המדע אצל אריסטו ועד הפוליטיקה, הגיאומטריה וההמצאות העתיקות שניבאו בה את המחשוב והטכנולוגיה המודרנית - יוון היא המעצבת הגדולה של תרבותנו.

כיום יוון היא מלכת התיירות של הים התיכון ואחת המדינות הצבעוניות והמהנות להיות בה. גם בתקופות של משבר כלכלי יודעים אנשי המדינה השלווה הזו, עתירת האיים הקסומים וחובבת המוסיקה העממית, לבלות ולהנות מהחיים.

המוסיקה היוונית היא מוסיקה מלאת אהבה (ביוונית סאגאפו) ובולט בה הבוזוקי - כלי פריטה אופייני ומלא רגש. גם האוכל היווני, שמבוסס על מעדני ים, יוגורט, גבינות צאן, שמן זית וירקות טריים, הוא טעים ולפי מחקרים רבים גם מהבריאים ביותר.


הנה יוון של היום:

https://youtu.be/8yegu-Y2_7I


כך משווקים את יוון (עברית):

https://youtu.be/-ws0GmQBgwU


קצת מההיסטוריה והמנטליות היוונית (עברית):

https://youtu.be/LOUC2qH_HkM


אחד הקטעים המפורסמים במוסיקה היוונית - מתוך הסרט "זורבה היווני":

https://youtu.be/8UgndyMfe-8


ובחיוך - קומבינטור ישראלי ביוון שמתעקש להיות הוא (עברית):

https://youtu.be/H7uwl5vPCsg
איך נוצרת הרוח?



ישנו תהליך מחזורי שקורה כל הזמן בשמיים. האוויר שקרוב לקרקע מתחמם בגלל קרני השמש שפוגעות ומחממות את הקרקע. כשהאוויר מתחמם הוא עולה ואוויר קר מחליף אותו קרוב לקרקע. האוויר הקר הזה הוא דחוס יותר מהאוויר החם (הרי חום הוא בעצם דחיסות של חלקיקים) וכשהוא יתחמם, הוא יעלה שוב ויוחלף שוב באוויר קר ודחוס. ביחד עם סיבוב כדור הארץ, התנועה של האוויר למעלה ולמטה הופכת לרוח.

הגורם העיקרי ליצירת רוחות, אם כן, הוא הפרשי הלחצים באטמוספירה, שנוצרים בעיקר בשל הפרשי טמפרטורת האוויר. ואכן, הפרשי לחצים הללו הופכים לאנרגיה קינטית, אנרגיה של תנועה - שהיא הרוח. רוחות נוצרות גם בשל הפרשים במשקל הסגולי של גושי אוויר שונים ובגלל הצורה של פני כדור הארץ.


כך נוצרת הרוח:

https://youtu.be/9uvMGB3G6X8


הסבר לילדים:

https://youtu.be/0yXC45dgmSs


רוח בעוצמה של 100 קילומטרים בשעה ואיך היא מזיזה ומרימה מטוס נוסעים על הקרקע:

http://youtu.be/cHhZwvdRR5c


ורוח נושבת בצמרות העצים:

http://youtu.be/3zvZO5SbASM
כמה יבשות יש בעולם?



ישנן צורות שונות שבהן סופרים את יבשות כדור הארץ. אם בעבר נהגו לומר שישנן 6 יבשות, כיום נוטים לדבר על 7 יבשות. שבע היבשות שעל כדור הארץ כוללות את אמריקה הצפונית ואמריקה הדרומית כיבשות נפרדות, בעוד שבעבר הן נחשבו ליבשת אחת.


הנה הבעיה שבספירת היבשות:

https://youtu.be/3uBcq1x7P34


סיפורן של יבשות העולם:

http://youtu.be/urr53arh--E


נסו לזהות את היבשות על מפת העולם:

http://youtu.be/gdl1qVTKQkU


ועובדות על יבשות העולם:

https://youtu.be/knsx2XeT5cQ?t=7s
מהו הבור הגדול בעולם?



"החור הגדול" היה מכרה יהלומים בעיר קימברלי שבדרום אפריקה. כיום הוא כפי הנראה, הבור הגדול בעולם מעשה ידי-אדם. בעבר הוא היה מכרה יהלומים אבל הוא נסגר, התמלא במים והפך כיום לאתר תיירות.

המכרה התחיל כשנמצאו שתי אבנים לבנות במורד גבעה על גדת הנהר אורנג'. האבנים הללו התגלו כיהלומים גדולים ואנשים החלו לכרות שם יהלומים. כך נוסדה העיירה ניו-ראש ("בהלה חדשה" - על שם הבהלה לזהב) ושמה הוסב לאחר מכן ל"קימברלי" (על שם המזכיר הבריטי של מושבת הכף, הרוזן מקימברלי).

כך מהגבעה שעל גדת הנהר החוצבים שינו את הנוף והאזור הפך לבור עצום. עד שנסגר המכרה בשנת 1914 הוצאו ממנו כמעט 3 טונות של יהלומים גולמיים.


הנה ה"ביג הול" בצילום מהקרקע:

http://youtu.be/VLgy-PT4qDM


וכאן "החור הגדול", הפעם בצילום מהאוויר:

http://youtu.be/kqpcMhbGK_I
מהן מערות השיש בצ'ילה?



מערות השיש של צ'ילה, "Capilla De Marmol", הן פלא טבע מהפנט ואחד מאתרי המערות היפים בעולם. המערות נמצאות על שפת אגם גנרל קררה, או אגם קררה, שנמצא על הגבול שבין צ'ילה לארגנטינה. המערות נמצאות בצד של צ'ילה.

המערות חצובות באופן טבעי בסלע עשוי מאבן גיר, בתהליך טבעי ומתמשך שנמשך מיליוני שנים. המים החרוצים של האגם חצבו ופיסלו בסלע ויצרו כוכים מרהיבים דמויי שיש.


פעילות קצרה: נסו למצוא ב"ביקור וירטואלי" את מיקום המערות האמיתי באגם. במפות של גוגל התמונה של המערות ממוקמת במקום הלא-נכון.


הנה מערות השיש מבפנים:

http://youtu.be/dSEp73s0hZg


מערות השיש מבחוץ:

http://youtu.be/FezAghSzJvE


שיט שלם לאזור המערות ולתוכן:

http://youtu.be/XQBlBdSTqQ8


מצגת וידאו של מערות השיש:

http://youtu.be/KSlPD0I1DlQ
מה גורם למים של אגם הילייר להיות ורודים?



יש אמנם עשרה אגמים ורודים בעולם, אבל אחד המיוחדים שבהם הוא האגם הוורוד של אוסטרליה, אגם הילייר, שנמצא בסמוך לים הכחול, בארכיפלג של מערב אוסטרליה.

אצה בשם "דוּנַלִיאֵלָה סַלִינָה" שמתפתחת רק באגמים מאד מלוחים, היא האחראית לצבעם המיוחד של אגמים ורודים מהסוג הזה. האצה המיקרוסקופית הזו מפיקה את ה"קרוטונואיד", הצבע הטבעי הוורוד שצובע את המים.


הנה סרטון של האגם הוורוד באוסטרליה:

http://youtu.be/Fn4idlVqQ8k


והסבר מדעי באנגלית לתופעה של האגם הוורוד:

http://youtu.be/SmUzpzZrEyg
מהם מפלי איגואסו?



מפלי איגואסו (Iguazu Falls), מפלאי עולם הטבע, הם המפלים הרחבים בעולם ובין הגדולים והמרשימים שבמפלי העולם. בין יערות גשם עבותים ואלפי ציפורים מסוגים שונים, יש בהם כ-275 מפלים גועשים, שצורתם היא צורת פרסה רחבה. בתוכם שווה להכיר את "לוע השטן". זהו מפל דמוי פרסה שרוחבו כ-700 מ' וגובהו 82 מטרים והוא המרשים והגבוה מבין המפלים של איגואסו.

אורך המפלים הללו הוא בן 4 קילומטרים וגובהם הוא עד 82 מטרים. פירוש שמם של המפלים הוא "מים גדולים", בשפת הגוארנה המקומית.

מקומם של מפלי האיגואסו על הגבול שבין ארגנטינה לברזיל ובסמוך להצטלבות עם גבול פרגוואי, מבטיח את היותם אטרקציה תיירותית.

האגדה מספרת שמפלי האיגואסו נוצרו כשטרובה, לוחם אינדיאני קדום, נמלט מהנהר עם אהובתו נאיפי בסירת קאנו, שהוקרבה לאל הנהר. אל הנהר הכועס החליט לנקום את נקמתו בהם ומוטט את קרקעית הנהר שבו שטו השניים והם נפלו ללוע הסדוק וטבעו. יש המספרים שמאז הפכה הנערה לסלע ואהובה הפך לעץ ושמאז ועד היום הוא משקיף אל אהובתו ואל הנהר השוצף מכעסו הקדמון אל הנהר.


הנה מפלי איגואסו:

https://youtu.be/MtCBSx7TX_M


מבט ממעוף הציפור על המפלים:

http://youtu.be/9lfMb20QLXg


מצגת וידאו עם הסברים:

http://youtu.be/w_BCLwtadEs


מבט מהליקופטר על מפלי איגואסו מהאוויר:

http://youtu.be/1A50zBSt8rU


וסרטון רטוב של "לוע השטן" במפלי איגואסו:

http://youtu.be/pg4WA20wbFc


מה זה פולקלור?


הפולקלור (Folklore) הוא תחום שעוסק בתרבויות השונות, שמרכיביהן עברו מדור לדור בעל-פה.

בפולקלור יש מסורות, אמונות, מנהגים, ריקודים, שירי עם ואורחות חיים של עמים, כמו גם יצירות ספרותיות כסיפורי עם, אגדות, פתגמים, משלים ומעשיות.

את הפולקלור העממי של עמים חוקרים אנשים שונים, מאנשי מדע כמו אנתרופולוגים ועד לחוקרי תרבות ואמנות המתעניינים בתרבות המקומית של העם.

פירוש המושג "פולקלור" מורכב משתי מילים: עם – folk, וידע – lore


הסבר קצר על הפולקלור:

http://youtu.be/FTzbTQPiy2M


פסטיבלי פולקלור מתקיימים בכל העולם ומהווים מפגש בין תרבויות ועמים:

http://youtu.be/y_aws7xomiQ


ריקודי פולקלור לתיירים מקובלים במקומות רבים בעולם, כמו בטברנה היוונית באי כרתים:

http://youtu.be/GVc_OvsTQ-w


לא פעם המוסיקה העממית אומצה על ידי מלחינים קלאסיים, כמו הריקוד ההונגרי מספר 5 של ברהמס:

http://youtu.be/Nzo3atXtm54


ושירה עממית גם היא משורשי הפולקלור:

http://youtu.be/cgPySvHoCi0
מהו קן הנמרים בבהוטן?



מנזר טאקצאנג, או "קן הנמרים", הוא בן 1200 שנה ועדיין נצמד כמו אזוב אל הצוקים הסלעיים שבממלכת בהוטן. יש ממנו נוף עוצר נשימה ורק הנזירים המזמרים מלווים את השקט והשלווה שם. המנזר שוכן בגובה של 3200 מטרים, על מצוק גרניט נישא, מעל עמק פארו שבמדינת בהוטן.

זהו אחד המנזרים החשובים בממלכה. הוא נקרא כך כיוון שלפי המסורת, קדוש טיבטי חלף ממש כאן רכוב על נמר, בהפיצו את הדת הטיבטית. עוד קובעת המסורת שכל אזרח בהוטן חייב להעפיל אל המנזר הזה לפחות פעם אחת בחייו.


הנה קן הנמר בבהוטן:

http://youtu.be/FH1PTJ20pZU


והמנזר מהעמק:

http://youtu.be/980iLJ2wmwU
מהו היום הראשון של החורף?



"היום הראשון של החורף" המכונה גם "יום ההיפוך החורפי" הוא כינוי ל-21 בדצמבר, התאריך מציין את תחילת החורף בחצי הכדור הצפוני על פי הגדרה אסטרונומית.

כדור הארץ מסתובב סביב צירו סיבוב אחד בכל יום סיבוב אחד ממזרח למערב. אורך סיבוב זה הוא "יממה" אחת - יום ולילה.

"אורך היום" - הוא הזמן מהזריחה עד השקיעה, "אורך הלילה" הוא הזמן מהשקיעה עד הזריחה.

לאורך השנה אורכי היום והלילה אינם קבועים, כך שישנם ימים בשנה ש"אורך היום" שלהם, גדול מ"אורך היום" של ימים אחרים. תופעה זו נגרמת בגלל נטיית כדור הארץ סביב צירו ביחס למישור התנועה שלו סביב השמש.

ב-21 בדצמבר, "היום הראשון של החורף", מתרחשת תופעה מעניינת: בחצי הצפוני של כדור הארץ, יום זה הוא היום הקצר ביותר בשנה והלילה הוא הארוך ביותר בשנה. ומיום זה ואילך הימים מתחילים להתארך והלילות להתקצר.

בחצי הדרומי של כדור הארץ, יום זה הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הוא הקצר ביותר בשנה, ומיום זה ואילך הימים מתחילים להתקצר והלילות להתארך.


הנה תנועתו של כדור הארץ סביב השמש (מתורגם):

https://www.youtube.com/watch?v=WdioxH4m5T0


והשיר "חורף" שמבצע גידי גוב (עברית):

https://www.youtube.com/watch?v=Y5bbt872LA0
מהו צוק גיברלטר?



צוק גיברלטר (Gibraltar) או סלע גיברלטר הוא מקום מיוחד שמצוי קרוב מאד למיצרי גיברלטר, המקום שבו נפתח הים התיכון אל האוקיינוס האטלנטי וחלק מגיברלטר.

זהו מונולית (הר שעשוי מאבן יחידה) שעשוי מאבן גיר. הוא משתרע על רוב שטחו של חצי האי גיברלטר, שנמצא בדרום ספרד, אבל שייך לאנגליה. גובהו הוא 426 מטר בנקודה הגבוהה שלו.

צוק גיברלטר הוא אחד משני עמודי הרקולס שמשני צדדיו של מצר גיברלטר - העמודים שסימנו בזמנים עברו את קצהו המערבי של העולם הידוע, שהתרכז בסביבות הים התיכון.

גיברלטר נקרא קרוי על שמו של המנהיג המורי איבן זיאד ג'בלטאריק.


הנה סרטון על הסלע של גיברלטר:

http://youtu.be/rNwDwchvZxM
איפה נמצאים מפלי ויקטוריה הגדולים בעולם?
כמה שפות יש בעולם?
מה מיוחד באירלנד?
מה מיוחד במפלי פונגור של וייטנאם?
איפה נמצא הבור העמוק בעולם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.