» «
או
מהו האו"ם?



האו"ם, קיצור של האומות המאוחדות, הוא ארגון בינלאומי של כל המדינות בתבל, שמטרתו לשמור על השלום בעולם. הוא הוקם לאחר סיום מלחמת העולם השנייה ולאור ההבנה שאם מדינות העולם לא יעבדו יחדיו כדי לשמור על העולם ולא יעמדו מאוחדים כנגד רודנים וממשלים אכזריים ותוקפניים, העולם יהפוך לגיהנום.

כיום, רוב מדינות העולם, כמעט 200 מדינות, שייכות לארגון. חיילים מרבות מהן נשלחים בכוחות או"ם למדינות במלחמה, כדי לשמור על השלום בין הצדדים. אבל הארגון, שיושב בניו-יורק שבארצות הברית, לא תמיד מצליח לשמור על מטרתו המקורית. ביקורת רבה מושמעת על העובדה שלעיתים קרובות מדי הוא משמש כלי למדינות חזקות ובעלות קשרים עם מדינות רבות אחרות, שנועד כדי להשיג מטרות שאינן קשורות בשלום ולעיתים אף מרחיקות אותו.


מהו האו"ם? (עברית לילדים)

https://youtu.be/zlKRempmObg


סרטון על ארגון האו"ם:

http://youtu.be/1cqw8-ongtY


והנה ההצבעה ההיסטורית באו"ם על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל (מתורגם):

http://youtu.be/mPdXKx74PBk
הרים
איך הרים נוצרים?



ישנן דרכים שונות להיווצרות של הרים וכך גם ממיינים את ההרים בעולם.

ישנם 3 סוגים עיקריים של הרים:

הרי קמטים - הרים שנוצרו על ידי התקפלות או התקמטות של שכבות סלע במעבה האדמה. הם נוצרים בשל לחצים שנובעים מתנועת היבשות על פני כדור הארץ. במיוחד נוצרים כך רכסי הרים, כמו הרי ההימלאיה, הרי האנדים, הרי האלפים ורוב הרי הרוקי נוצרו כך. ניתן לקרוא על תנועת לוחות כדור הארץ, שגורמת להיווצרות של הרים כאלה, באאוריקה - בתגית "טקטוניקת הלוחות".

הרי הערמות - נוצרות מהערמה של סלעים ואפר. הרי געש הם הגבוהים שבהם והם מורכבים מחומרי לבה ואפר, שנערמו מסביב לפתח הר הגעש.

הרים שנוצרו על ידי הסביבה - רמות שבותרו על ידי נהרות או קרחונים לאורך קוי חולשה בקרום כדור הארץ (סדקים או מפגש בין סוגי סלעים שונים). בניגוד להרי הקמטים, למשל, הרים כאלה הם בדרך כלל הרים יחידים.


הנה סרטון באנגלית שמסביר וממחיש את סוגי ההרים, לפי דרך היווצרותם:

http://youtu.be/HVqfaUWurSs


כך יוצרת תזוזה של לוחות כדור הארץ הרים ושרשרות הרים:

http://youtu.be/ngV66m00UvU


וכך נוצרים הרים בטקטוניקת הלוחות:

https://youtu.be/d9bKXY0OMxc
מספר החרקים בעולם
למה יש כה הרבה חרקים בעולם ומה הסוד שלהם?



המין האנושי הוא אולי שליט העולם, אבל החרקים (Insects) הם היצורים הנפוצים ביותר בעולם. על כל אדם יש לפחות מיליארד חרקים בעולם.

למעשה מספרם המלא של החרקים נאמד ב-10 קווינטמיליון בעולם כולו. מדובר במספרים שלא יאומנו - זה 1 עם 19 אפסים!

ומבחינת מגוון המינים זה לא פחות מדהים. בעולם יש מעל מיליון מיני חרקים. המספר הזה של המינים הוא לא נתפס, במיוחד אם משווים אותו למין האנושי, שממנו יש רק אחד.

קצב ההתרבות שלהם מטורף וכל חרקים יוצר מאות ולדות. רובם אמנם לא שורדים, אבל עדיין - כמה מהם לא זו בלבד ששורדים תקופת חיים, אלא גם מייצרים כול אחד עוד כמה עשרות חרקים חדשים וחוזר חלילה.

דווקא גודלם הזעיר של רבים מהחרקים הוא שמאפשר להם תזונה ו"מגורים" בפינות זעירות ששום בעל חיים אחר לא היה מסתדר בהן. מצואה וזבל ועד נבלות - הם גם יודעים להשתלט על משאבים שרק הם יכולים לבנות בהם בית או לסעוד מהם בתיאבון, בלי תחרות עם אורגניזמים אחרים ובכך מייצרים התפתחות כמעט בלתי מוגבלת.

הגנטיקה המפותחת שלהם מאפשרת להם הסתגלות מעולה לתנאי מחיה שונים ומגוונים. חלק מהם שורדים אפילו את התנאים הקיצוניים ביותר - מכאלה שיוצאים מהקן בטמפרטורות של מעל 65 מעלות במדבר סהרה ועד ששורדים בקור של מינוס 40 מעלות מתחת לאפס.

החרקים גם בולטים במטמורפוזה שלהם, שמאפשרת לחרק, בכל גלגול שלו, לקבל תזונה מהסביבה, מבלי להתחרות בשלבים אחרים של גלגוליו. לעולם לא תהיה תחרות בין הזחל או הבוגר של הפרפר למשל.


הנה סרטון שמסביר כיצד ומדוע יש כל כך הרבה חרקים בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/2ivZ6GSaK1M


ולחרקים יתרון נוסף ומופלא של המוח המבוזר שלהם (עברית):

https://youtu.be/OQw3TNRnJ1I
ארכיפלג
מה זה ארכיפלג?



ארכיפלג הוא קבוצת איים. מקור המילה הוא מיוונית ("ארכיפלגו" - Archipelago), כיוון שבאזור הים האגאי יש למשל קבוצת איים שנקראו הארכיפלג של האיים הקיקלאדיים.

סיבה אפשרית להיווצרות של ארכיפלג יכולות להיות התפרצויות של הרי געש שגורמות להיווצרות של איים מחומר געשי. במקרים אחרים יכולה להיות בנייה בת מיליוני שנים של איי אלמוגים (אטולים) על ידי בעלי חיים זעירים - זהו ארכיפלג של אטולים.

בעולם ניתן למצוא הרבה קבוצות ארכיפלג. מפורסמים במיוחד הארכיפלג של זנזיבר שבאוקיינוס ההודי, ארכיפלג שמורכב מ-75 איים אטולים וארכיפלג האיים הענקי של אינדונזיה. יפים במיוחד הם הארכיפלג פי פי שבתאילנד, קבוצת האיים המערבית של הפלאווים וארכיפלג איי החברה, שהוא חלק מפולינזיה הצרפתית ובו נמצא האי בורה בורה.


הנה ארכיפלג זנזיבר בצילום מהאוויר:

http://youtu.be/-I1NlL_wqTE


וסְבָאלְבָּרְד, הארכיפלג שבאוקיינוס הארקטי, בין נורווגיה לקוטב הצפוני:

http://youtu.be/1Xu_qyeiilU

העולם

הונג קונג
מה מיוחד בעיר הונג קונג?



על אף שטחם הקטן, העיר והאי הונג קונג הם מהמקומות שמניעים את הכלכלה העולמית.

הונג קונג היא אזור מיוחד של הרפובליקה העממית של סין שהוחזר אליה מבריטניה לאחר שהיתה מושבה בריטית, בין השנים 1997-1842. גם בשליטת סין נשארה הונג-קונג מרכז כלכלי עולמי ועיר קוסמופוליטית וקפיטליסטית משגשגת.

במשך 150 השנים שבהן שלטה בה אנגליה התערבבו בעיר מנהגי המזרח והמערב ונוצרה בה תרבות מרתקת של חדש ליד מסורתי וישן.

העיר היא ממוקדי הפיננסים והמסחר המצליחים והיקרים בעולם. לצד החדשנות והעושר הנוצץ של הונג קונג יש בה גם שמירה על מסורות סיניות עתיקות יומין. שילוב זה של הווה ועבר הופך אותה לאחד המקומות המעניינים בעולם.

פירוש השם הונג קונג הוא "הנמל הריחני" והונג קונג מורכבת מהאי הונג קונג, קאולון והטריטוריות החדשות שבסביבתו.


הנה הפלאים של הונג קונג:

http://youtu.be/9iMxEhba470


הונג קונג וחצי האי קואולון מהאוויר:

http://youtu.be/QOA0NjKA_-s


סיפורה של הונג קונג:

https://youtu.be/72__Mdioty8


ומבט בהונג קונג ב-360 מעלות:

http://youtu.be/hdD45ARZYl0?qr=yes
אוקיינוס
כמה גדולים האוקיינוסים בעולם?



למעשה כל האוקיינוסים בעולם הם אוקיינוס אחד גדול. האוקיינוסים מכסים יותר משני שליש מעולמנו, או בדיוק 71 אחוזים מהעולם. באוקיינוס המשותף הזה נמצאים 97 אחוזים מהמים שבכדור הארץ!


הנה גודלו של האוקיינוס העולמי (מתורגם):

https://youtu.be/QUW_Zv_jJb8


המים שבאוקיינוסים:

http://youtu.be/moSBExlLu2M


ובאוקיינוס כה גדול היו ואולי יש בעלי חיים די גדולים:

https://youtu.be/u6DlJR6D3EY


ומפלצות די מפחידות:

https://youtu.be/HabZrAnPBNo
אוקיינוס
כיצד נוצרו האוקיינוסים?



האוקיינוסים שעל כדור הארץ הם אלו שהקנו לו את הכינוי "הכוכב הכחול". מדובר בעניין יחודי במערכת השמש, שהרי אין עוד כוכב לכת מוכר לנו שיש לו אוקיינוסים שכאלה במערכת השמש. השאלה היא בעצם מהיכן באו המים שעל כדור הארץ, שהרי האוקיינוסים הם בסך הכל מצבורי ענק של מים.

והאמת היא שאיש לא יודע עדיין כיצד הם נוצרו. חלק גדול מהמדענים חושבים שזה קרה כשכדור הארץ נוצר, לפני כמעט 4 מיליארד שנים. הרי געש קדומים שחררו אז אדי מים וגזים נוספים, כמו מתאן ופחמן וכל אלה יצרו את האטמוספירה של עולמנו. לאחר שהכוכב התקרר החלו לרדת גשמים מהגזים המעובים הללו ויצרו את האוקיינוסים והימים.

השערה אחרת היא שמקור האוקיינוסים של ימינו הם כוכבי שביט ומטאוריטים עשירים במים, שהתנגשו לפני מיליארדי שנים בכדור הארץ הצעיר ומלאו אותו במים.

יש גם השערה שאולי זו הייתה קרינה חזקה, שגרמה לשבירה של קשרים כימיים בקרום כדור הארץ. הקשרים הכימיים החדשים שנוצרו התגלמו למולקולות מים רבות מספור.

השערה נוספת ליצירת המים שממלאים את האוקיינוסים היא שסלעים הידרטיים שהיו נפוצים בכדור הארץ הקדום, סלעים הידרטיים הם גבישים המכילים בין השאר מולקולות מים, הם שנמסו ושחררו מולקולות מים רבות מספור שמלאו את כדור הארץ במים.


הנה ההסבר של הרי הגעש על היווצרות האוקיינוסים שעל כדור הארץ:

http://youtu.be/BvrzM-BavDg


כך הגיעו המים לעולם:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30


וסרט תיעודי קצר שמציג את נפלאות האוקיינוסים ומקורם (עברית):

https://youtu.be/jp2DnJ1gmOg?long=yes
דגל כדור הארץ
למה צריך דגל לכדור הארץ?



דגל כדור הארץ (The International Flag of Planet Earth) הוא דגל שעוצב במבט רחוק לקראת המסע המאויש הראשון לכוכב מאדים. הדגל לא מסמל מדינה מסוימת, כנהוג בדגלים המוכרים לנו, אלא את המין האנושי כולו ואת כל תושבי כדור הארץ. אם ניקח בחשבון שטכנית הירח שייך לכדור הארץ, זה יהיה הביקור הראשון של המין האנושי בכוכב אחר.

את הדגל עיצב הגרפיקאי אוסקר פרנפלדט והוא מכנה אותו "הדגל הבינלאומי של כוכב הלכת ארץ". הצבע הכחול של הדגל מתקשר לכינוי של כדור הארץ "כוכב הלכת הכחול", שהרי הארץ היא כוכב שברובו מכוסה במים. הטבעות המשתלבות לפרח, סמל החיים שעל הכוכב שלנו, מייצגות את שבע היבשות שעל כדור הארץ.

ואגב, דגל כזה יכול לייצג לדברי המעצב לא רק נסיעות לכוכבים אחרים, אלא גם לייצג את אחדות המין האנושי בתחרויות ספורט ואירועים עולמיים אחרים ואפילו לממשלה עתידית של כל כדור הארץ.


הנה סיפורו של דגל העולם כולו (עברית):

https://youtu.be/H6P-0eZEY0E?t=10s&end=1m43s


הדגל המוצע:

https://youtu.be/tF3ID8X1i3g


והערכים הנפלאים שהוא מייצג:

https://youtu.be/7_4vp2wocsw


גריניץ'
איך סופרים את הזמן העולמי מגריניץ' שבלונדון?



גריניץ' (Greenwich) שבלונדון היא נקודת ההתחלה של ספירת הזמן בעולם (GMT) בו עובר קו האורך הראשי, או נקודת האפס של קווי האורך. מצפה הכוכבים המלכותי בגריניץ' שבלונדון הוא הנקודה המדויקת שממנה נוהגים לספור את הזמן בעולם. מצד אחד של קו האורך המשורטט במקום נמצא חצי הכדור המזרחי של כדור הארץ ומצדו השני - חצי הכדור המערבי.

שעון גריניץ', המכונה באנגלית: Greenwich Mean Time ובקיצור GMT, הוא הזמן בקו האורך 0, הנקרא גם קו גריניץ'. השיטה בעולם היא שמשום שהן על אותו קו אורך, בבריטניה ובפורטוגל, למשל, השעון המקומי זהה ל-GMT. קווי אורך אחרים מתייחסים ל-שעון גריניץ', כך שבכל מרכז אירופה, במדינות מספרד ועד פולין הזמן הוא GMTּ+1, כלומר כשבגריניץ' השעה 12:00, שם השעה 13:00.

בישראל השעון הוא GMT+2, מה שאומר שכשבאנגליה השעה היא 12:00, אצלנו, כמו גם בתורכיה או במצרים, השעה היא 14:00.


הנה הסבר קווי הרוחב והאורך ותפקידו של מצפה הכוכבים בגריניץ':

https://youtu.be/jbrAzZNkQoY


המקום שבו מתחילה ספירת הזמן העולמי הוא גריניץ':

https://youtu.be/DmvHZ4omB2A


המון מבקרים מגיעים למצפה הכוכבים של גריניץ' בכל שנה:

https://youtu.be/dBayvpezv0o


וגריניץ' שליד לונדון, המקום שממנו מתחילה היממה:

https://youtu.be/zHVWoE0IAcw
איפה נמצא הבור העמוק בעולם?



הבור העמוק בעולם עומקו 516 מטרים והוא נמצא בהרי ולביט בקרואטיה (Velebit, croatia). מצאו אותו בחלק האחורי של מערה בדרום מערב לזאגרב. חשוב לשים לב שזו אינה המערה העמוקה בעולם, אלא בור שפירושו "נקרה אנכית ישרה".


הנה סרטון שמראה את החוקרים נכנסים אל הבור העמוק ביותר בעולם:

http://youtu.be/28DH89Zjo0Y?t=3m7s
מהי בהוטן?



בהוטן היא ממלכה אסייתית דתית ומסוגרת. זוהי אחת המדינות המבודדות ביותר בעולם, כולל המוצא שאין לה לים - אפילו לא נמל או חוף אחד! התיירות בבהוטן והשפעות הזרות מוגבלות על ידי הממשלה, כך שלא יפריעו למסורת ולדת הבודהיסטית הטיבטית של תושבי בהוטן.

בפי תושביה היא נקראת "ארץ הדרקון" (דרוק יול) ובעבר נקראה בשמות שונים, כמו השם "ארץ החושך הדרומית". לפני כמה שנים היא הפכה דמוקרטית וראש הממשלה שנבחר החליט שהאושר הוא החשוב ביותר לאזרחיה. הוא אפילו הכריז על "מדד האושר הגולמי" כצורת המדידה החשובה של משטרו.


הנה סרטון על בהוטן:

http://youtu.be/0cGjTUpxOao
איפה נמצאים מפלי ויקטוריה הגדולים בעולם?



מפלי ויקטוריה שבזימבבואה ביבשת אפריקה, הם משבעת פלאי עולם הטבע. אלה מפלים ענקיים, 1680 מטרים אורכם וגובהם 104 מטר.

מפלי ויקטוריה הם מהמרשימים בעולם והגדולים שבמפלי העולם, על אף שאינם הגבוהים ביותר בעולם.

האפריקאים המקומיים מכנים את מפלי ויקטוריה "מפלי העשן הרועם".


הנה מפלי ויקטוריה האדירים:

http://youtu.be/PTu8kX99hXI


סרטון על מפלי ויקטוריה שבאפריקה:

http://youtu.be/jTX7S6np_F4


ומבט על מפלי ויקטוריה מהאוויר:

http://youtu.be/Zi3UlsLpgfY


בואו לסייר כאן ב-360 מעלות:

https://youtu.be/EJ7YQwfiehc?qr=yes


ועוד טיסה מעל המפלים ב-360 מעלות:

https://youtu.be/FZxA6oQz1ZM?qr=yes
מהו הגלובוס?



הגלובוס (Globe) הוא דגם מוקטן של כדור הארץ, כלומר עגול ולא שטוח. הגלובוס משמש כמפת העולם כולו והוא מציג את העולם בצורה דומה יותר לצורתו האמיתית - צורה של כדור. הגלובוס כמפה כדורית מציג בדרך כלל את המדינות בצבעים שונים ואת קווי האורך והרוחב הדימיוניים שמחלקים את העולם.

הגלובוס מאפשר לראות בקלות את העולם כולו, אך בניגוד למפות, שיכולות להיות מפורטות מאד, קשה מאד לראות בו את המקומות הקטנים יותר. קנה המידה שלו הוא גדול מדי, כלומר כל סנטימטר משקף בו מאות קילומטרים.


הנה הגלובוס הכדורי והעגול והמפות השטוחות:

https://youtu.be/kLrxbbP31NA


וגלובוס שמרחף ומסתובב לגמרי באוויר, בזכות המגנטיות:

https://youtu.be/79yVevN317Q?t=10s
באיזו ארץ יש הכי הרבה פירמידות?



מסתבר שבניגוד למה שאנו חושבים, בסודן יש הרבה יותר פירמידות מאשר במצרים. למעשה, יש בה יותר פירמידות מאשר בכל מדינה אחרת בעולם. בעוד שבתחומי מצרים יש בין 80 ל-110 פירמידות, בערים הסודאניות אל קורו, נורי, גבל ברקל ומרואי לבדן - יש מעל 223 פירמידות!

הפירמידות בסודאן נבנו בתקופת ממלכת מרו המאוחרת (בין 300 לפנה"ס - 300 לספירה). הן הושפעו רבות מצורת הבניה של הפירמידות המצריות ועלו עליהן במספרן, אם כי הן הרבה פחות מרשימות בגודל ובפאר שלהן.


הנה סרטון שמראה את הפירמידות בסודאן:

http://youtu.be/dngum4UPGsk


והפירמידות של סודן ממעוף הרחפן:

https://youtu.be/i-Ne4EIkD_g
מה זה פולקלור?


הפולקלור (Folklore) הוא תחום שעוסק בתרבויות השונות, שמרכיביהן עברו מדור לדור בעל-פה.

בפולקלור יש מסורות, אמונות, מנהגים, ריקודים, שירי עם ואורחות חיים של עמים, כמו גם יצירות ספרותיות כסיפורי עם, אגדות, פתגמים, משלים ומעשיות.

את הפולקלור העממי של עמים חוקרים אנשים שונים, מאנשי מדע כמו אנתרופולוגים ועד לחוקרי תרבות ואמנות המתעניינים בתרבות המקומית של העם.

פירוש המושג "פולקלור" מורכב משתי מילים: עם – folk, וידע – lore


הסבר קצר על הפולקלור:

http://youtu.be/FTzbTQPiy2M


פסטיבלי פולקלור מתקיימים בכל העולם ומהווים מפגש בין תרבויות ועמים:

http://youtu.be/y_aws7xomiQ


ריקודי פולקלור לתיירים מקובלים במקומות רבים בעולם, כמו בטברנה היוונית באי כרתים:

http://youtu.be/GVc_OvsTQ-w


לא פעם המוסיקה העממית אומצה על ידי מלחינים קלאסיים, כמו הריקוד ההונגרי מספר 5 של ברהמס:

http://youtu.be/Nzo3atXtm54


ושירה עממית גם היא משורשי הפולקלור:

http://youtu.be/cgPySvHoCi0
איך נוצרת הרוח?



ישנו תהליך מחזורי שקורה כל הזמן בשמיים. האוויר שקרוב לקרקע מתחמם בגלל קרני השמש שפוגעות ומחממות את הקרקע. כשהאוויר מתחמם הוא עולה ואוויר קר מחליף אותו קרוב לקרקע. האוויר הקר הזה הוא דחוס יותר מהאוויר החם (הרי חום הוא בעצם דחיסות של חלקיקים) וכשהוא יתחמם, הוא יעלה שוב ויוחלף שוב באוויר קר ודחוס. ביחד עם סיבוב כדור הארץ, התנועה של האוויר למעלה ולמטה הופכת לרוח.

הגורם העיקרי ליצירת רוחות, אם כן, הוא הפרשי הלחצים באטמוספירה, שנוצרים בעיקר בשל הפרשי טמפרטורת האוויר. ואכן, הפרשי לחצים הללו הופכים לאנרגיה קינטית, אנרגיה של תנועה - שהיא הרוח. רוחות נוצרות גם בשל הפרשים במשקל הסגולי של גושי אוויר שונים ובגלל הצורה של פני כדור הארץ.


כך נוצרת הרוח:

https://youtu.be/9uvMGB3G6X8


הסבר לילדים:

https://youtu.be/0yXC45dgmSs


רוח בעוצמה של 100 קילומטרים בשעה ואיך היא מזיזה ומרימה מטוס נוסעים על הקרקע:

http://youtu.be/cHhZwvdRR5c


ורוח נושבת בצמרות העצים:

http://youtu.be/3zvZO5SbASM
איזו מנהרה מחברת בין אירופה לאסיה?



בתורכיה נחנכה בשנת 2013 מנהרה באורך של 13 קילומטרים ובעומק של 60 מטרים מתחת לפני הים - המנהרה העמוקה בתבל. שמה העממי של המנהרה הוא "מנהרת הבּוֹסְפּוֹרוּס" ובשמה הרשמי מנהרת אירו-אסיה (Eurasia Tunnel).

המנהרה מחברת בין חלקי העיר איסטנבול - האירופי והאסייתי. אבל למעשה, מחברת המנהרה הזו בין יבשות אירופה לאסיה. איסטנבול היא העיר היחידה היושבת על שתי היבשות הללו.

עוד בזמן הסולטן העותומני חלמו התורכים על מנהרה כזו, שתחבר את חלקי העיר הקרובים כל כך, אבל מיצר הבוספורוס מפריד ביניהם ולא הייתה להם המיומנות והטכנולוגיה לבצע אותה.

במנהרה נוסעים הרכבת התחתית של איסטנבול וכלי רכב פרטיים. הנסיעה במנהרה שמהווה חיבור בין אירופה לאסיה אורכת רק 4 דקות והיא מקצרת משמעותית את המעבר, אם לוקחים בחשבון את מצב התנועה בעיר הסואנת והענקית הזו.

מנהרת הבוספורוס היא היחידה בעולם שמחברת בין יבשות ובסביבות 2 מיליון איש עוברים בה בכל יום.


נסיעה במנהרה העוברת מתחת למצר הבוספורוס:

http://youtu.be/CfIJUaKSfzw


תכניות המנהרה עוד לפני שהיא נבנתה:

http://youtu.be/-AKDiyHXzsY


חגיגות פתיחת המנהרה ביומה הראשון:

https://youtu.be/OBgKpSKcEKY


והסבר מקיף על המנהרה היחידה בעולם שמחברת בין יבשות:

https://youtu.be/idKFlrRYGCY?long=yes


מה גורם למים של אגם הילייר להיות ורודים?



יש אמנם עשרה אגמים ורודים בעולם, אבל אחד המיוחדים שבהם הוא האגם הוורוד של אוסטרליה, אגם הילייר, שנמצא בסמוך לים הכחול, בארכיפלג של מערב אוסטרליה.

אצה בשם "דוּנַלִיאֵלָה סַלִינָה" שמתפתחת רק באגמים מאד מלוחים, היא האחראית לצבעם המיוחד של אגמים ורודים מהסוג הזה. האצה המיקרוסקופית הזו מפיקה את ה"קרוטונואיד", הצבע הטבעי הוורוד שצובע את המים.


הנה סרטון של האגם הוורוד באוסטרליה:

http://youtu.be/Fn4idlVqQ8k


והסבר מדעי באנגלית לתופעה של האגם הוורוד:

http://youtu.be/SmUzpzZrEyg
מהו קן הנמרים בבהוטן?



מנזר טאקצאנג, או "קן הנמרים", הוא בן 1200 שנה ועדיין נצמד כמו אזוב אל הצוקים הסלעיים שבממלכת בהוטן. יש ממנו נוף עוצר נשימה ורק הנזירים המזמרים מלווים את השקט והשלווה שם. המנזר שוכן בגובה של 3200 מטרים, על מצוק גרניט נישא, מעל עמק פארו שבמדינת בהוטן.

זהו אחד המנזרים החשובים בממלכה. הוא נקרא כך כיוון שלפי המסורת, קדוש טיבטי חלף ממש כאן רכוב על נמר, בהפיצו את הדת הטיבטית. עוד קובעת המסורת שכל אזרח בהוטן חייב להעפיל אל המנזר הזה לפחות פעם אחת בחייו.


הנה קן הנמר בבהוטן:

http://youtu.be/FH1PTJ20pZU


והמנזר מהעמק:

http://youtu.be/980iLJ2wmwU
מהו צוק גיברלטר?



צוק גיברלטר (Gibraltar) או סלע גיברלטר הוא מקום מיוחד שמצוי קרוב מאד למיצרי גיברלטר, המקום שבו נפתח הים התיכון אל האוקיינוס האטלנטי וחלק מגיברלטר.

זהו מונולית (הר שעשוי מאבן יחידה) שעשוי מאבן גיר. הוא משתרע על רוב שטחו של חצי האי גיברלטר, שנמצא בדרום ספרד, אבל שייך לאנגליה. גובהו הוא 426 מטר בנקודה הגבוהה שלו.

צוק גיברלטר הוא אחד משני עמודי הרקולס שמשני צדדיו של מצר גיברלטר - העמודים שסימנו בזמנים עברו את קצהו המערבי של העולם הידוע, שהתרכז בסביבות הים התיכון.

גיברלטר נקרא קרוי על שמו של המנהיג המורי טַארִק בִּן זִיאַד. השם "גיברלטר" פירושו "סלע טארק", בערבית גיבר טארק. שמו הערבי של ההר עצמו הוא "ג'בל טארק", ההר של טארק.


הנה גיברלטר הוא "סלע טארק":

http://youtu.be/rNwDwchvZxM
כמה מדינות יש בעולם?



כיום ישנן 192 מדינות בעולם. הן נמצאות על פני העולם כולו, מהגדולה ביותר ועד הזעירה שבהן. אפשר להכיר אותן באאוריקה בתגית "מדינות".


(מתורגם):

https://youtu.be/4AivEQmfPpk


שיר-טון (שיר וסרטון) של מדינות העולם לפי מקומן:

http://youtu.be/G3utxmAVbTc


דגלי מדינות וקטעי ההמנונים שלהן:

http://youtu.be/joCIT0hwi2k


וכל העולם בכמה דקות:

https://youtu.be/UGnrT0F-Igs
מה מיוחד במפלי הניאגרה?
מה מיוחד באירלנד?
איפה נמצא הים הצהוב?
איך כדור הארץ נוצר?
מהי יוון, ארץ הבוזוקי והאוזו?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.