» «

אה"מ ביגל

אה
כיצד הוליד מסע הביגל את תורת האבולוציה?



אוניית הוד מלכותו "ביגל" (HMS Beagle), שנקראה על שם כלב הציד "ביגל", הוא שמה של אוניית המפרשים שנשאה את צ'ארלס דארווין במסע חקר ארוך, שבמהלכו הוא למד נתונים שיביאו אותו להגיית תורת האבולוציה ולהפיכת הביגל לאחת האוניות המפורסמות בהיסטוריה.

הביגל הושקה ב-1820 במספנת הצי שבנהר התמזה. היא הייתה האונייה הראשונה ששטה תחת גשר לונדון החדש והספיקה להשתתף במשט חגיגי לרגל הכתרתו של המלך ג'ורג' הרביעי. לאחר מכן אוחסנה למשך זמן מה, עד שב-1825 הוחלט שתשמש למחקר.

מכאן היא נטלה חלק ב-3 מסעות מחקר, כשבהפלגת הסקר השנייה הפליג בה צ'ארלס דארווין, ג'נטלמן צעיר שלמד באותה תקופה לקראת הסמכה לכומר כפרי.

במהלך מסע מחקר שערך על אוניית הביגל הוא ניהל יומן בו תיעד את כל ההפלגה. היומן נערך לאחר ההפלגה ופורסם כיומן מסע מדעי ב-1839. הספר, שנודע בשם "הפלגת האונייה ביגל" (The Voyage of the Beagle), זכה לתפוצה רבה ולמהדורות רבות.

מחקריו של דארווין במהלך ההפלגה, בין השאר בתיעוד המפורט שביצע ב-5 השבועות בהם שהתה הביגל באיי גלפגוס (ראו באאוריקה בתגית "איי גלאפגוס"), תרמו להתגבשות תורת האבולוציה והברירה הטבעית (בתגית "אבולוציה").

תיאוריית האבולוציה של דארווין שינתה את פני מדע הביולוגיה והיתה הבסיס לשינוי עצום בכל המחקר ובעולם המדעי כולו. בהמשך למסע הביגל ולתיאוריית האבולוציה, ייוולד גם רעיון "הברירה הטבעית" שחיזק את ההסבר של דרווין לדרך בה התפתחו המינים על פי כדור הארץ.

בני האדם, בכל מקום שאליו, צדו בעלי חיים ובלי להתכוון בצעו "הכחדה" של מינים שונים ובמיוחד מיני חיות גדולים. בכל המקומות האחרים בעולם התיישב האדם הרבה לפני כן והספיק להכחיד מינים רבים של בעלי חיים, במיוחד את הגדולים שבהם אבל לא רק.

איי גלאפגוס שנודעים בעולם עד היום בזכות מגוון מיני בעלי החיים הגדול שבהם והתפתחותם, כמעט ולא הופרעה על ידי האדם. כך יצא שבזכות העובדה שבני האדם הגיעו לאיים רק במאה ה-19, שרד החי בגלאפגוס כמעט במלואו. בכך הוא סייע לתובנות החשובות של דרווין, בדרכו לפתור שאלה מדעית ארוכת שנים.


על מסע הביגל אל איי גלאפגוס ותגלית האבולוציה (עברית):

https://youtu.be/6S_Shu4ykck


מסלול מסעו של דרווין בביגל:

https://youtu.be/uLUxbmgtPKA


סקירת המחקר על הביגל באנגלית:

https://youtu.be/WAKppAtIeh8


הרגע בגאלאפגוס בו עלה בראשו של דרווין רעיון האבולוציה:

https://youtu.be/03YKT7ytJdE
איי גלאפגוס
מה שימרו איי גלאפגוס?



איי גלאפגוס (Galapagos) הם איים געשיים שידועים בכל העולם. במיוחד הם נודעים בזכות מגוון המינים של בעלי החיים האנדמיים שבהם. חובבי בעלי חיים מכל העולם נוהרים לאיי גלאפגוס כדי לצפות ולפגוש בבעלי החיים שידועים בכך שאינם חוששים מבני אדם, בהם צבי ים ענקיים שחיים עד גיל 170 שנה.

החי בגלאפגוס שרד כל כך טוב, במיוחד בשל העובדה שבני האדם התיישבו בהם רק במאה ה-19. בכל המקומות האחרים בעולם התיישב האדם הרבה לפני כן והספיק להכחיד מינים רבים של בעלי חיים, במיוחד את הגדולים שבהם אבל לא רק.

מעבר לבעלי החיים הנפלאים שבהם, ארכיפלג איי גלאפגוס, שנמצא באזור קו המשווה באוקיינוס השקט, התפרסם בכל העולם בזכות המחקרים פורצי הדרך של החוקר צ'ארלס דארווין. מחקרים אלו שנערכו במהלך מסע המחקר שלו באוניית הצי המלכותי "ביגל" תרמו לגיבוש התאוריה המהפכנית שלו, זו שבה הסביר את תהליכי האבולוציה והברירה הטבעית.

לפי דארווין, הצליחו איי גלאפגוס לשמר את המינים ששרדו בהם הכי טוב. הוא כינה את איי גלפגוס "מעבדת אבולוציה חיה", מכיוון שזיהה בהם את הסימנים למה שיהפוך לתיאוריה שלו אודות הברירה הטבעית והאבולוציה. לדעתו התפתחו באיים אלה מינים שונים, בעוד אחרים נכחדו, כיוון שהיה להם יתרון גופני והם שרדו בתנאים הסביבתיים, תודות ליתרון זה. כך הסיק דארווין מתצפיותיו באיים על התפתחות המינים וכיצד נוצרו גם בני האדם.

באיים חיים כ-25,000 בני אדם, רובם דוברי ספרדית.


הנה סרטון קצר על החי של איי גלאפגוס:

http://youtu.be/8SYyHiot-lE


עוד על האיים המופלאים הללו:

http://youtu.be/Gt93pr2zu0E?t=19s


כך הגה צ'ארלס דארווין את תיאוריית האבולוציה באיי גלפגוס:

https://youtu.be/03YKT7ytJdE


וסרט תיעודי על האיים המיוחדים של הארכיפלג גלאפגוס:

https://youtu.be/bV0F0sjNSAU?long=yes
איי גלאפגוס
איך שרדו בעלי החיים בגלאפגוס ומה הקשר לתורת האבולוציה?



איי גלאפגוס נודעים בעולם בזכות מגוון מיני בעלי החיים הגדול שבהם והתפתחותם, שכמעט ולא הופרעה על ידי האדם.

בני האדם, בכל מקום שאליו, צדו בעלי חיים ובלי להתכוון בצעו "הכחדה" של מינים שונים ובמיוחד מיני חיות גדולים. כך יצא שבזכות העובדה שבני האדם הגיעו לאיים רק במאה ה-19, שרד החי בגלאפגוס כמעט במלואו.

בכל המקומות האחרים בעולם התיישב האדם הרבה לפני כן והספיק להכחיד מינים רבים של בעלי חיים, במיוחד את הגדולים שבהם אבל לא רק.

בזכות ביקורו באיים, על סיפונה של אוניית הביגל עליה ניהל יומן מחקר מפורט, אסף צ'ארלס דארווין הצעיר נתונים רבים. במהלך 5 שבועות בהם עגנה הספינה בגלאפגוס, הוא הלך וגיבש רעיון ראשוני, שעתיד להפוך לתיאוריות האבולוציה והברירה הטבעית, שיסבירו שתיהן כיצד התפתחו המינים על פי כדור הארץ (ראו באאוריקה בתגית "אבולוציה").

את התאוריה העלה דארווין מציפורים קטנות שחקר, הפרושים. צורת המקור שלהם השתנתה לפי המזון שצרכו או התאימו את עצמם לצרוך. פרושים הללו נקראים היום "פרושי דרווין", על שום העובדה שאצלם ובזכותם הוא ראה את ההתפתחות האבולוציונית ופיתח את התאוריה ששינתה את ההבנה האנושית לגבי התפתחות המינים ובכללם האדם.


על מסע הביגל עם דרווין וההגעה לגלפגוס (עברית):

https://youtu.be/6S_Shu4ykck


התרומה ההיסטורית של דרווין באיי גלאפגוס:

https://youtu.be/urSNtaQKOAk


רבים נוסעים לבקר ולטייל באיים הללו כדי לראות בעלי חיים שמהם יצאה התגלית פורצת הדרך:

https://youtu.be/YLoE6hk2Nf0


חלק מבעלי החיים שרואים באיי גלפגוס:

https://youtu.be/b47XR1AgQCk


וסרט ארוך על האיים והמינים שחיים בהם:

https://youtu.be/bV0F0sjNSAU?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.