» «
גשר מפרץ ג'יאוג'ו
מהו הגשר הארוך בעולם מעל המים?



אורכו של הגשר הארוך בעולם מעל המים הוא 42 וחצי קילומטר. הגשר הזה הוא גשר מפרץ ג'יאוג'ו או גשר צ'ינגדאו (Qingdao) שנמצא בסין.

גשר צ'ינגדאו נבנה בתוך 4 שנים בלבד על ידי למעלה מ-10 אלפים פועלים ולגשר הכל כך ארוך הזה יש למעלה מ-5000 עמודי תמיכה. מדהים הוא שהגשר המושקע הזה משרת כ-30 אלף כלי רכב ביום, שזה מספר קטן מאד ביחס לגודל ההשקעה בו.


הנה סרטון של גשר מפרץ ג'יאוג'ו הארוך כל כך:

http://youtu.be/BjO0KAnDQDw


וחלק מהתכנון של הגשר הארוך בעולם:

http://youtu.be/4PMuY5Kg8CE
ציפורניים
מה אורך הציפורניים שאדם אחד מגדל בימי חייו?



אם אדם שמגדל ציפורניים לא היה גוזז אותן, הן היו מגיעות בסוף חייו לאורך של לא פחות מ-30 מטרים!


הנה סרטון על אורך הציפורניים של גברת אחת שלא קצצה אותן 18 שנה:

http://youtu.be/VupYfksIg0k?t=5s
מדרגות נעות
איפה נמצאות המדרגות הנעות הקצרות בעולם?



המדרגות הנעות הקצרות ביותר בעולם נמצאות בחנות כלבו בעיר קוואסאקי שביפאן. באורך של 82 סנטימטרים בלבד, הן נרשמו בספר השיאים של גינס כבר משנת 1989 ועד היום הן מחזיקות בשיא העולמי.

אם תגיעו לקוואסאקי, פנו לחנות הכלבו More's ובקומת המרתף B2 תוכלו לראות את הפלא הקצר הזה.. אתם עולים עליהן ומיד יורדים!


הנה המדרגות נעות הכי קצרות בעולם:

http://youtu.be/yk-eeBluFqM
מנהרת בסיס הגוטהארד
מהי המנהרה הארוכה ביותר בעולם?



אורכה של המנהרה הארוכה בעולם הוא 57 ק"מ. 15 שנים לקח לחצוב אותה דרך האלפים. היא תקצר את זמן הנסיעה של רכבות ממילאנו לציריך לפחות מ-3 שעות - שעה פחות מזמן הנסיעה כיום!

זוהי מנהרת בסיס הגוטהארד, שעוברת מתחת לרכס הרי האלפים שבשווייץ והיא הארוכה ביותר בעולם. אגב, האורך הכולל של המנהרות, המעברים ומנהרות המשנה שבמנהרת בסיס סן גוטארדו הארוכה הוא 151.84 ק"מ!

חציבת המנהרות שנכללות במנהרה הארוכה הזו, כולל מנהרות כפולות בשני הכיוונים, הסתיימה בשנת 2010. אבל פתיחתן של המנהרות לתנועה מתוכננת לשנת 2017, לכשייסתיימו העבודות הנדרשות להכשרתן כמסילות רכבת.

למנהרת בסיס הגוטהארד יש חשיבות סביבתית גדולה, כיוון שהיא תפחית במידה ניכרת את זיהום האוויר בהרי האלפים. זיהום זה נגרם ממעבר של עשרות אלפי משאיות בשנה, במעבר גוטהארד, המקשר בין איטליה לבין גרמניה וצרפת. הדבר גרם לפקקי תנועה גדולים ולזיהום אוויר ורעש בהרים. המנהרה תחסוך מיליון נסיעות של משאיות באירופה בכל שנה.


כתבת טלוויזיה על פתיחת המנהרה (עברית):

https://youtu.be/WSqxBTDu4NI


רגע השלמת החציבה של המנהרה הארוכה בעולם - מנהרת גוטהארד:

http://youtu.be/w76ocMGSqNk?t=22s


והסבר על חשיבותה של המנהרה של גוטהארד:

http://youtu.be/gz3U_aKPefk

אורך

איטי ככל האפשר
מהי היצירה המוסיקלית האיטית בעולם?



היצירה המוסיקלית האיטית ביותר בעולם היא יצירה של המלחין ג'ון קייג'. בשנת 2001 החלו לנגן את היצירה והיא תנוגן במשך 639 שנים. הנגינה שלה צפויה להסתיים בשנת 2640.

היצירה נקראת "איטי ככל האפשר" (As Slow as Possible ובקיצור ASLSP). האקורד מתחלף בה אחת לפרק זמן של שנה או חצי שנה, בהתאם לאורך הצליל. זה קורה ב-5 לספטמברֿ אחת לשנה, ביום הולדתו של המלחין.

אקורד הוא צירוף של כמה צלילים, רגע בהרמוניה של היצירה והוא אכן מתחלף אחת להרבה זמן. אבל העוגב מנגן, או יותר נכון פולט מעין זמזום נמוך ומדיטטיבי, לאורך כל הזמן שבין התחלפויות האקורדים.

קייג' לא ציין כמה זמן תימשך נגינת היצירה שלו. מה שקבע את האורך הוא למעשה תאריך ההתחלה של הביצוע, בדיוק 639 שנים לאחר שניקולאוס פאבר בנה את עוגב הכנסייה הראשון שלו.

אירוע החלפת האקורד ביצירה הזו מתקיים בכנסייה בהלברשטדט שבגרמניה ומגיעים אליו כ-100 מאזינים שבאים להאזין לאקורד הנוסף ביצירה ובעיקר לחוות חוויה אמנותית מעט מוזרה אך מרגשת, בהתחשב בכך שאיש מהם לא יחיה בסיום הביצוע של היצירה.


לערוך
הקונצרט החל בשנת 2001 בכנסיית סנט בורכרד לשעבר בהלברשטט, גרמניה, והוא אמור להסתיים בשנת 2640, למשך 639 שנים. למרות שקייג' לא ציין משך זמן ליצירה שלו, האורך נבחר מכיוון שתאריך ההתחלה של ההופעה הוא 639 שנים לאחר שניקולאוס פאבר בנה את עוגב הכנסייה הראשון. ביצועים אחרים של היצירה נמשכו בין 29 ל-70 דקות.

ההופעה של הלברשטט, על ידי עוגב אוטומטי, מתקדמת כל כך לאט שהמבקרים נאלצים להמתין חודשים לשינוי אקורד (לשינוי תו אחד, ב-2008, יותר מ-1,000 מבקרים הגיעו להאזין). הם מתרחשים בחמישי לחודש, אבל הבא מתוכנן רק ביולי 2012. האיבר פולט זמזום מדיטטיבי נמוך בכל עת. אתה יכול לשמוע אותו באתר האינטרנט של ASLSP.


הנה סרטון על היצירה האיטית בעולם:

http://youtu.be/irSOBLwBvb0


ואירוע החלפת האקורד הגדול:

http://youtu.be/bSoH4_valAs
רכבת מהירה
איפה נמצא קו הרכבת הארוך בעולם לרכבת מהירה?



בסין נחנך בשנים האחרונות קו הרכבת המהירה הארוך בעולם. הוא מחבר בין בייג'ינג ובין העיר גואנג ג'ואו, מרחק של 2250 ק"מ. מהירות הרכבת 300 קילומטר לשעה ומשך הנסיעה בין שתי הערים הוא כ-8 שעות.


הנה סרטון קצר על קו הרכבת המהירה החדש והארוך בעולם שבנתה סין (עברית):

http://youtu.be/LJ83FLXPVyY
מטר
מה זה מטר ואיך מדדו ומודדים אותו?



מֶטֶר (Metre) היא מידת אורך, אבל כיום נקרא כך בז'רגון העממי גם סרט המדידה, בו משתמשים בעלי מקצוע שונים למדידות פשוטות של מרחק בחללים שונים או מידות ושטחים בחפצים, בדים, ריהוט וגוף.

המטר, ככלי מדידה נייד וקל לנשיאה, מאפשר מדידה מדויקת של קווים ישרים ועקומים. עליו מסומנות יחידות המידה, לרוב סנטימטרים ומילימטרים מצד אחד ואינצ'ים מצידה השני.

המטר הקלאסי הוא רצועה ארוכה וגמישה, עשויה בד מצופה פלסטיק ומגולגלת ידנית. אם היא עשויה מתכת, היא מגולגלת במארז קטן וניתנת למשיכה החוצה למדידה הרצויה, כשבתום המדידה היא מתגלגלת אוטומטית בחזרה לאחסון במארז.

משיפוצניקים, מייקרים ובנאים, המודדים מרחק ואורך באמצעות מכשיר המטר המתכתי (Tape Measure), ועד לתופרים ומעצבות אופנה, המשתמשות למדידה בסרט מדידה (measuring tape) - המטר הוא אחד המכשירים השימושיים לעבודה.

נגרים משתמשים בו למדידת פיסות עץ ורהיטים. בבנייה ושיפוצים מודדים בו קירות, רצפות, חלונות ודלתות. בתפירה ועיצוב אופנה הוא משמש למדידת בדים ומידות גוף. בעיצוב פנים הוא משמש למדידת חללים ופריטי ריהוט. בגינון משמש המטר למדידת שטחים ומרחקים בין צמחים ובבית הוא משמש למדידת חפצים, מרחקים בין נקודות תלייה וכדומה.

כיום יש מטרים מתקדמים, הכוללים כמה שיטות מדידה במכשיר אחד. למשל "3 באחד" הוא מארז הכולל סרט מדידה מתכתי רגיל ולצידו גם מדידה בגלגלת שמודדת את האורך של המשטח המעוקל שעליו מגלגלים אותה ומדידה באמצעות קרן לייזר, המאפשרת מדידת חפצים לא ישרים ומדידה של מרחק בין נקודות ללא משטח רציף ביניהן.


הנה סרט המדידה המשמש למדידת מידות (עברית):

https://youtu.be/bnladksigjs


המטר הגמיש המודרני הוא גם דיגיטלי ומראה תצוגה מדויקת של המרחק:

https://youtu.be/M8GHwxkKnOU


מטר מתקדם, "3 באחד", עם כמה שיטות מדידה:

https://youtu.be/a8T7MBwHX4Q


ההיסטוריה של המטר ומערכת המידות:

https://youtu.be/dvVCNhWJvvo


מהו מטר:

https://youtu.be/hkOv_aNg0v4


על חשיבות שיטות המדידה (מתורגם):

https://youtu.be/7bUVjJWA6Vw


סיפורה של השיטה המטרית:

https://youtu.be/MekxJse2vgs


תולדות המדידה:

https://youtu.be/NValmBwli1Q


וסרט תיעודי על שיטות המדידה והשיטה המטרית:

https://youtu.be/334wjo8nydQ?long=yes
רחוב פרלמנט
איפה נמצא הרחוב הצר בעולם?



אורכו אמנם כ-50 מטרים, אבל רחוב פרלמנט שבאקסטר שבאנגליה הוא מהרחובות הצרים ביותר בעולם. ברוחב של 64 סנטימטרים בנקודה הכי צרה, מכוניות למשל, לא יכולות לעבור בו ואפילו לא אופנוע של ממש.

הוא קיים מאז תחילת המאה ה-14 ובעבר נקרא "הרחוב הקטן". שמו שונה לאחר שהפרלמנט האנגלי החליט להגדיל את מספר נציגי העם בו.


הנה רחוב פרלמנט הצר:

http://youtu.be/9Lvyamuthdw


ועוד סרטון משם:

http://youtu.be/y0zMfiHE064


לה פס
מהו הרכבל הארוך בעולם?



הרכבל הכי ארוך בעולם שהוא עירוני נמצא בבוליביה. הרכבל של העיר לה פאס (La Paz cable car) מסיע המוני אנשים מהעיר אל-אלטו לעיר לה פס וחוסך להם שעות של טלטולים בדרכים רעועות, צרות ובלתי נסבלות לנסיעה.

למעשה, זוהי רשת רכבלים שנוסעים באוויר ההרים, אל מול נופים פנורמיים של רמת אלטיפלאנו (Altiplano) האדירה וההרים שמסביב. תיירים ומבקרים בעיר נהנים כאן מנסיעה משולבת בהזדמנות נדירה לראות את העיר ממעוף הציפור.

רק שנבין - אורך 3 קווי הרכבל, המכונה על ידי המקומיים "Mi Teleférico", הוא 11 קילומטרים. בעבודה מלאה הוא מסיע 18 אלף נוסעים בשעה.

אגב, הרכבל הזה, שהפך לסמל מרשים של קידמה, חדשנות עירונית וקיימות נדירה, הוא בעל מסלול ארוך, כמעט פי שניים יותר מהרכבל בארמניה, בעל השיא העולמי הקודם, שאורכו היה "רק" 5.7 קילומטרים.

ומה שיפה עוד יותר, מבחינה חברתית בעיר, הוא שהרכבל לא רק שיפר את התנועה בלה פאס. הוא גם השפיע תרבותית וכלכלית והגביר את הנגישות לחלקי העיר השונים, תוך חיבור התושבים לשירותים חיוניים בעיר ולהזדמנויות עבודה.


הנה הנסיעה ברכבל הארוך בעולם:

https://youtu.be/5uYgMkLAn7s


מזוויות אחרות:

http://youtu.be/FAriob9Z9NI


כך נבנתה המערכת:

https://youtu.be/Qj_NkJBn5CQ


וגם אירופה יכולה ללמוד מהנעשה כאן:

https://youtu.be/jRPq1K9n0nE?long=yes
איפה נמצא הרחוב הקצר בעולם?



הרחוב הכי קצר בעולם כולל רק בית אחד. רחוב אבנזר פלייס (Ebenezer Place), באורך של כ-2 מטרים בלבד, נמצא בעיירה הסקוטית וויק שבצפון סקוטלנד.

הרחוב הזה הוא הרחוב הקצר ביותר בעולם. הוא קיים כבר מאז המאה ה-19, כשנבנה הבניין ובעליו קיבל הוראה מהעיריה לצבוע את שם הרחוב החדש על הצד הצר שלו.


הנה הרחוב הכי קצר בתבל:

http://youtu.be/Iydtw7h-dYo
איך כל הפרקים בסדרות שווים באורכם?



בסדרות טלוויזיה נהוג לחשוב שהפרקים מדודים היטב בזמן. אבל תמיד נשאלת השאלה כיצד יודעים התסריטאים לכתוב בדיוק לפי משך הזמן המוקצב לפרק בטלוויזיה.

אז האמת היא שהיום, בעידן הבינג', הצפייה ב-VOD וההקלטה המאוחרת, הדברים מעט משתנים והפרקים יכולים להיות באורך קצת שונה זה מזה. אבל אם מחויבים להקפיד על האורך של הפרקים יש שיטה. תסריטאים נוהגים לומר שדף תסריט אחד נמשך בממוצע דקה אחת.

אבל גם אז, לאחר שצולמו החומרים והעורך או העורכת יושבים לערוך את הסדרה, ניתן בעריכה לקזז ולחתוך או להוסיף זמן של סרט, עד כמה שדרוש, כדי להביא את הפרק בדיוק למשך הזמן שנדרש.


ואגב, אין לנו סרטון על אורכם של פרקי סדרות.
מהו רכס האנדים שהוא הרכס הארוך בעולם?



מארגנטינה שבדרום ועד קולומביה בצפון, לאורך 8,000 קילומטרים באזור החוף המערבי של אמריקה הדרומית, משתרע לו רכס הרי האנדים (Andes), רכס ההרים הארוך ביותר בעולם.

משמעותו ומקור שמו של הרכס, "אנדס", הם "פסגה גבוהה" בשפת הקצ'ואה. בגובה של 6,964 מטרים, הר אקונקגווה הוא הפסגה הגבוהה ביותר ברכס האנדים.

רכס הרי האנדים חוצה 7 מדינות בדרום אמריקה: קולומביה, ונצואלה, אקוודור, פרו, בוליביה, צ'ילה וארגנטינה. מדינות אלה זכו לשם "מדינות האנדים". לכל אורכו הוא מספק נופים עוצרי נשימה ונוף אנושי מרתק ומלהיב לא פחות.

הרי האנדים מהווים את לב הכלכלה של מדינות האנדים. ההרים הללו, על מורדותיהם ועל העמקים שביניהם, הם שופעים ומלאי תנובה.

בסביבות 10,000 עד 11,000 לפני הספירה, הגיעו אל הרי האנדים ציידים-לקטים מאמריקה הצפונית והיו למתיישבים הראשונים בהם.

על ההרים הללו מלחכים עד היום סוסי האינקה והפרדות האינדיאניות את משטחי הסֶחָס, העשב הדוקרני שגדל באפרי הגבהים.

חוקרים מעריכים שבאנדים בויתו, לראשונה באמריקה, בהמות כמו האלפקה והלמה המצויה. כאן בוית גם תפוח האדמה, בשלב כלשהו לפני האלף השביעי לספירה.

השפע הגאולוגי והביולוגי שבמרומי האנדים אפשר בהם התפתחות של אימפריות אינדיאניות משגשגות ומפותחות, אשר הצליחו מאוד.

שרידי העיר צ'אווין דה ואנטאר באנדים מעידים על כך שככל הנראה בסביבות המאה ה-9 לפנה"ס מופיעה בהם תרבות מפותחת לראשונה.


מבט אל רכס הרי האנדים והר הקשת שבו:

https://youtu.be/dlyzSKna38o


מראות טיול להרי האנדים:

https://youtu.be/VQ46CLbf7p0


ומוזיקה אופיינית למדינות האנדים:

https://youtu.be/fnVDlzgfCMA
מהי ההיסטוריה של שיטות המדידה?



תולדות שיטות המדידה ( Measurement methods) הן תולדות האנושות, בעצם. בהיעדר שיטות מדידה קשה לדמיין את המסחר האנושי, החקלאות, התעשייה, ההנדסה והמדע.

כל הקידמה האנושית נבנתה על התפתחות שיטות מדידה ואלו העבירו את המין האנושי מחברה משל לקטים וציידים לחברה המייצרת את מזונה ואת שאר הדברים הדרושים לה.

שיטות מדידה יעילות הן שאפשרו את קיומן של מערכות משפט, שמנעו סכסוכים מסחריים, למשל, כמו גם מנהל תקין בגביית מסים וכדומה.

מהעת העתיקה ועד ימינו, קבעו האימפריות ומערכות השלטון המקומיות בעולם את תקני המידות והמשקלות. אלו משתנות בין ארצות ואזורים ופעמים רבות אימפריות ששלטו בעבר באזור כלשהו הן שהותירו את שיטות המדידה שהיו נהוגות אצלן.


#שיטות מדידה הראשונות
ככל הידוע לנו, כבר באלף הרביעי לפני הספירה נולדו שיטות המדידה הקדומות ביותר. הן הופיעו בתרבויות הראשונות, שהתפתחו באותה תקופה במצרים, מסופוטמיה ועמק האינדוס.

באזורים אלה יצרו התרבויות המקומיות שיטות מדידה שונות, ששימשו לצורכי אדריכלות בניין, מסחר, מרחקים ואפילו אמנות.

הדיוק של שיטות אלה במדידה של אורך, מסה וזמן היה מרשים. בעמק ההינדוס שבהודו של ימינו, למשל, גילו ארכאולוגים סרגל שנהב עם סימון של יחידות מידה באורך של כ-1.704 מילימטרים. כלי מדידה שכזה המעיד על יכולת טכנית רבה הנדרשת ליצירתו ועל מיומנות גבוהה במדידת אורכים.

בהינדוס פותחה אז גם מערכת מידות עשרונית, עם שיטה למדידת משקל שהשתמשה בחלוקה חכמה מאוד ויחידת משקל בת 28 גרם של היום.

באזור ארץ ישראל של היום, במצרים העתיקה ובבבל, השתמשו באותה תקופה בשיטות מדידת אורך שהתבססו על גוף האדם (אנו מכירים אותן כאמה, רגל, זרת).

למדידת זמן וקביעת השנה והחודש, למשל, השתמשו בגרמי השמיים, כמו הירח והשמש.

ונפח הם מדדו באמצעות זרעים. עד ימינו משתמשים ביחידת ה"קראט", שהתבססה על זרעי או גרעיני פרי החרוב.


הנה החשיבות של שיטות המדידה (מתורגם):

https://youtu.be/7bUVjJWA6Vw


סיפורה של השיטה המטרית:

https://youtu.be/MekxJse2vgs


הנה תולדות המדידה:

https://youtu.be/NValmBwli1Q


ההיסטוריה של המטר ומידות האורך:

https://youtu.be/dvVCNhWJvvo


למה המידות בבגדים שאנו קונים כל כך בעייתיות? (עברית)

https://youtu.be/9yBXYBZpksc


וסרט תיעודי על שיטות המדידה והשיטה המטרית:

https://youtu.be/334wjo8nydQ?long=yes
מהו מסלול הנחיתה הקצר בעולם?



אורכו של המסלול הנחיתה המסחרי הקצר בעולם הוא 396 מטרים בלבד! - זהו מסלול סאבא הקאריבי, הנמצא בקצהו של הר באיים האנטילים ההולנדיים. בסוף המסלול, למי שלא הבין, יש ים. טייס שלא הצליח לבלום או החליק על המסלול - יפול עם המטוס לשחיה לא ממש נעימה בים..


הנה מסלול הנחיתה הקצר ביותר בעולם:

http://youtu.be/wCIzIU8rkwE


ונחיתת מטוס בו מתא הטייס:

http://youtu.be/EF8uW2jPE8I
מה מיוחד במערת הממותה?



מערת הממותה, או מערת מאמות' שבארצות הברית, היא המערכת הכי גדולה בעולם של מערות שנוצרו באופן טבעי. אורך כל המערות והמחילות שבמערכת זו הוא ארוך ממדינת ישראל כולה - 560 קילומטרים!

במערת הממותה לא פחות מ-8 מפלים ו-3 אגמים גדולים. יש בה גם כ-70 אולמות ענקיים ואפילו מקדש אינדיאני עתיק ועצום מידות. בעבר הרחוק חי במערה גם האדם הקדמון.


הנה סרטון של מערת הממותה:

http://youtu.be/a9y0qFNpJZM


ועוד מיופיה ומימדיה של מערכת מערות הממותה:

http://youtu.be/fTNlZl7-s4w
מהי הדרך הארוכה בעולם?



הכביש הפאן-אמריקאי (Pan-American Highway), המשתרע לאורך של כמעט 48,000 קילומטר, הוא הדרך הכי ארוכה בעולם. הוא עובר ב-15 מדינות לאורך כל האמריקות, מארגנטינה ועד לקנדה שבצפון. מדובר במערכת כבישים ארוכה להפליא, שמחברת בין הנקודות הקיצוניות בשתי יבשות אמריקה ומשמשת עורק חיים ותעבורה מהחשובים בעולם.

צעירים רבים באמריקה מתייחסים לנסיעה בכביש הזה כאל מסע התבגרות. מאז טייל בו צ'ה גווארה הצעיר על אופנוע, הוא זכה להילה מיוחדת בקרב הצעירים שמחפשים משמעות לחייהם ודרך, תרתי משמע.


הנה הכביש הפאן-אמריקאי:

https://youtu.be/uTWzA9J2u2A


על הכביש הפאן-אמריקאי באופנוע:

https://youtu.be/Up44Pj-w3w0


פרסומת לנסיעה למסע בכביש:

http://youtu.be/NmyRtR2kK0s


מהאוויר:

https://youtu.be/TaDfW9pj3qU


ומצגת וידאו של הכביש:

http://youtu.be/Q1SIZTkSYe4
מהי מעלית החלל?



דמיינו שאתם יכולים להיכנס למעלית ולעלות הרבה קומות, המון קומות ועוד ועוד - עד שתגיעו לחלל... נשמע פנטזיה, נכון? נשמע כמו דימיון? - דעו לכם שהרעיון הזה נשקל ברצינות רבה ויש לא מעט מדענים ואנשי חלל שאומרים שהוא לא רק אפשרי אלא גם מוצלח במיוחד.

מעלית חלל (Space Elevator) היא חלום ותיק של ממציאים. שנים רבות חוזרים הרעיונות של מעין מעלית ארוכה שתחבר את פני כדור הארץ אל החלל. התכנית היא שמעלית חלל כזו תאפשר שילוח פשוט וזול של אנשים וציוד אל החלל. מעלית כזו תוכל גם להיות הפתרון למצב שבו רק עשירים מופלגים יוכלו לצאת אל החלל בטיסות יקרות במיוחד. כבר היום הרי נרשמו עשרות מולטי-מיליונרים לטיסה לחלל, בעלות של כרבע מיליון דולר לכמה שעות של טיסה מחוץ לאטמוספרה.

התכניות שהוצעו בעבר ומוצעים גם בזמננו נראות אפשריות, על אף המימד הבדיוני והמופלא שיש בהן. ולא רק על כדור הארץ מדובר, אלא גם בחלומות להשתמש במעליות החלל הללו בכוכבים אחרים בעתיד.

מהמהנדס הרוסי שהגה לראשונה את הרעיון, לפני 60 שנה, לבנות מעלית ישירה לירח ועד לקבוצת "לייף-פורט" האמריקנית שבראשה מהנדס לשעבר בנאס"א, כולם מצאו במעלית החלל את חלומם. אנשי "לייף פורט" אפילו מנסים לגייס לצורך כך כסף במימון המונים באינטרנט.


הנה רעיון מעלית החלל המהפכנית שתאפשר יציאה לחלל ללא חללית (מתורגם):

https://youtu.be/HQhmsDkZhQA


מעלית החלל שתוביל אנשים לגובה של 35 אלף קילומטרים מעל לאדמה:

http://youtu.be/pnwZmWoymeI


התכנית החדשה של מעלית החלל המודרנית:

https://youtu.be/qPQQwqGWktE


סרטון שמסביר עד כמה גבוה ניתן לבנות אותה:

http://youtu.be/GJ4Qp2xeRds


וסרט תיעודי על תכנית מעליות החלל והמורכבות שבה:

https://youtu.be/dc8_AuzeYKE?long=yes


מהו גשר הכבלים הארוך בעולם?



הגשר מעוגן הכבלים הכי ארוך בעולם הוא גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio bridge שממוקם על פני מפרץ קורינתוס שביוון. באורך של 2,252 מטר הוא נחשב למישור התלוי על ידי כבלים הארוך ביותר בעולם.

הגשר הזה הוא לא רק מרשים, ארוך ויפה במיוחד - הוא גם יצירת מופת ארכיטקטונית והנדסית של ממש. מהנדסי הגשר התגברו במהלך התכנון והבנייה על קשיים רבים, שכללו מים עמוקים, סכנת צונמי באזור המפרץ, חשש מרעידות אדמה בשל תזוזת לוחות טקטוניים שמתרחשת באזור ושגורמים גם להתרחבותו של מפרץ קורינתוס ב-30 מילימטר בשנה.


הנה גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio bridge) שמחבר את יוון הצפונית לחלק הדרומי:

https://youtu.be/rer_tWgi-3I


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/W_xc2u42EjE


וחצייה של הגשר במכונית:

https://youtu.be/RoUORq6RhO8
מהי החומה הסינית, החומה הארוכה בעולם?



החומה הגדולה של סין היא החומה הארוכה ביותר בעולם. היא נבנתה במשך 2,000 שנה ומיליונים מתו בעבודה הקשה של הקמתה.

ודאי ידהים אתכם לגלות שהבטון עדיין לא הומצא כשבנו את החומה הזו. איזה חומר לדעתכם מילא את תפקיד הדבק של האבנים שלה? - התשובה היא אורז. כן, אורז דביק או באנגלית "סטיקי רייס", הוא שמדביק את אבני החומה הסינית.

בנתה אותה שושלת מינג שהשתלטה על סין והחזירה אותה מהשליטה של המונגולים. החומה נועדה למנוע כיבוש מונגולי מחודש של סין.

החומה הגדולה של סין היא בעצם צירוף של חומות שונות שהתחברו לחומה אחת ארוכה בת כ-6,500 קילומטרים! הרוחב שלה הוא של עד 9 מטרים. היא כה רחבה שגדודי חיילים יכולים לנוע בה בחופשיות. לאורכה נבנו 10 אלפי מגדלים, שכל אחד מהם נועד להכיל 10 חיילים. היא נכללת ברשימת שבעת פלאי עולם החדשים.

במשך שנים סברו שהחומה הסינית היא כה ארוכה עד שניתן לראותה מהחלל. רק בשנים האחרונות מצאו בתכנית החלל הסינית שהדבר אינו אפשרי ושמהחלל ניתן לראות הרבה דברים אחרים, אבל לא את החומה הסינית.

אגב, במה שמרביתנו רואים בתור החומה הגדולה יש שקר קטן - התיירים אינם יודעים שהחלק הכי מפורסם של החומה הסינית, זה שהתיירים הכי מגיעים אליו, הוא למעשה חיקוי שהוקם בשנות ה-60 של המאה הקודמת, למטרות תיירותיות ולהעלאת היוקרה של סין. המדינה הקומוניסטית רצתה להציג את גדולתה של סין העתיקה ולכן בנתה חומה מרשימה ו"שמורה היטב", חדשה לגמרי.


משימה:
=====
נסו לבחון בצילום הלוויין שבקישור המצורף האם תוכלו לזהות את החומה הסינית. האם הצלחתם?


הנה מצגת וידאו קצרה של החומה הסינית (עברית):

https://youtu.be/a-9lWdMoUpw


כך נולדה החומה הסינית (מתורגם):

https://youtu.be/23oHqNEqRyo


סיפורה של החומה הסינית:

https://youtu.be/9dIyk65vR-g


החומה הסינית מהאוויר:

https://youtu.be/EotbKqZmBuY


מי בנה את החומה הסינית הגדולה?

https://youtu.be/95bnzxzSaso


כמה עובדות על החומה הארוכה בעולם:

http://youtu.be/xnNgcm9KYtM


הסיפור ההיסטורי של הקמת החומה הגדולה בסין:

http://youtu.be/dTY7yJ7JWFU


הרחבה על החומה הסינית:

https://youtu.be/tHrh5xIjmhU?long=yes


וסרט תיעודי על חומת סין הגדולה:

https://youtu.be/VjlydnRqcmw?long=yes
מהן המדוזות הארוכות בים?



אולי קשה להאמין, אבל בעל החיים הארוך ביותר בים הוא מדוזה. מדוזת רעמת האריה (Lion's mane jellyfish) שמגיעה לאורך של 36 מטרים, היא בעל חיים ארוך יותר מהלווייתן הכחול, ענק היונקים, שאורכו המירבי שנצפה עד היום הוא 33 מטרים!

למדוזת רעמת האריה זרועות ציד איומות, שאורכן הרב הוא שיוצר לה את מידות הענק שלה. אף על פי כן, טוענים החוקרים שתצפית אינה מוסמכת לחלוטין ושיתכן שהיא שגויה ושפרט כה ארוך אינו קיים.

המדוזה נראתה בעבר בצפון האוקיינוס האטלנטי, במימי אוקיינוס הקרח הצפוני, ובצפון האוקיינוס השקט.


הנה מדוזת רעמת האריה הענקית:

https://youtu.be/Cc8JT4A7Sp4


בציפה איטית וצבעונית:

https://youtu.be/5MPDfqWQvq8


בין דגים:

https://youtu.be/Q6PUA9fYPFg


וסיפורה של מדוזת רעמת האריה:

https://youtu.be/UTVyNURPrOk?long=yes
מהו הנחש הארוך בעולם?



הנחש הארוך בתבל הוא נחש הפיתון המרושת (Reticulated Python). אורכו מגיע ליותר מ-10 מטרים!

הפיתון המרושת חי ביערות הטרופיים של דרום אסיה, במדינות כמו מלזיה, סומטרה והפיליפינים. הפיתון חונק את טרפו על ידי לפיתה חזקה וכשהוא הורג אותו, הוא בולע אותו ומעכל את המזון לאיטו, במשך ימים רבים.

הוא אוכל בעלי חיים גדולים, כמו חזירי בר, קופים ואפילו מטיילים חצופים שנקלעים למעמקי היערות שבהם הוא שוכן...


הנה הפיתון המרושת, הנחש הגדול בעולם, טורף אליגטור:

http://youtu.be/dVRhRzE_AkQ


וכאן הפיתון המרושת מנצח נחש קוברה בחניקה:

http://youtu.be/e3dwL50w2IU
מי הדינוזאור הארוך ביותר שהיה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.