» «

איפור בקולנוע

איפור טלוויזיה
למה צריך לאפר אנשים שמופיעים בטלוויזיה?
למה מאפרים בטלוויזיה ובקולנוע?


שמתם לב שכל מי שבטלוויזיה ובקולנוע נראה מיליון דולר?
פגשתם פעם כוכבים וגיליתם שהם, אפעס, לא נראים ממש כמו עצמם?

אז ברור שהם עצמם נראים הרבה יותר כמו שראיתם אותם במציאות ולא כמו על המסך. מה שעושה אותם כל כך יפים ו"לא מזדקנים אף פעם" הוא האיפור.

האיפור (Makeup) בטלוויזיה ובקולנוע הוא מהמרכיבים החשובים בהפקה המקצועית. משיפור המראה ועד לעיצוב הדמויות, האיפור תורם וחשוב מאד בהפקה. בסרטים וסדרות טלוויזיה, למשל, יוסיף האיפור האמנותי אפקטים כמו חתכים, פציעות וכדומה. מאפר טוב יכול לעשות לגוף האנושי דברים שלא יאומנו, כמו להפוך את הצעיר לזקן, לפצוע, להטיל מומים, לשנות מין ועוד.

אבל תפקיד האיפור בקולנוע ובטלוויזיה הוא קודם כל לשפר את המראה של השחקנים. התאורה באולפן הטלוויזיה ובצילומי הקולנוע חזקה מאד. היא גורמת להזעה ולעור בוהק וחושפת, במיוחד בקלוז-אפ, את הפגמים בעור הפנים. פצעונים, כתמי עור, צלקות, קמטי זקנה וכדומה מועלמים ומוסתרים על ידי האיפור. אפשר לראות את זה בקלות בפניהם של המשתתפים בתכניות הטלוויזיה והסרטים, שנראים חלקים וכמעט ללא קמטים. זו העבודה של המאפרים.

אבל בנוסף להסתרת הפגמים בעור הפנים של המצולמים, עוסק האיפור גם בהדגשת חלקי פנים מחמיאים והעלמה או הסתרה יחסית של מרכיבי הפנים הפחות מחמיאים. כך מחזק האיפור את קווי הפנים ומעניק אופי לדמויות.

התוצאה, אגב, היא שלא פעם אנשים נראים שונים בטלוויזיה מאשר בחיים. אם ראיתם כוכב טלוויזיה או קולנוע ברחוב, אל תעליבו ותאמרו לו שהוא נראה טוב יותר בטלוויזיה א בסרטים. זה האיפור אשם...


כך נראה איפור לטלוויזיה:

https://youtu.be/s7x41HeEAQM


הסבר קצר על עבודתם של מאפרי הטלוויזיה (עברית):

https://youtu.be/OCO1VwvXD0M


ובעידן ה-HD עוד יותר חשוב האיפור כי כל פגם בפנים נחשף מיד:

https://youtu.be/Ethk6q3HQ3w?long=yes
איפור קולנועי
מה עושה האיפור בסרטים?



אחד מהמרכיבים החשובים של תעשיית האשליות הקולנועית הוא האיפור. האשליה בקולנוע שמקורה בטכניקות איפור, נועדה להוסיף אמינות לדמויות ולסיפור כולו. המדהים הוא שממש כמו מוסיקה בסרטים, האיפור במיטבו הוא האיפור שלא מרגישים בו. זה שפשוט עושה את העבודה בשקט ונותן מקום לסיפור, מבלי למשוך תשומת לב.

אם בתחילת ימי הקולנוע היה האיפור רק דרך לסייע למצלמה להעביר את פני השחקנים בצורה אמינה, אקספרסיבית ומלאת הבעה, כיום האיפור משמש כדי לברוא פנים חדשות, לא פעם דימיוניות ולא מהמציאות.

חוץ מלהפוך את השחקנים ליפים כל כך, האיפור בקולנוע משמש לצרכים דרמטיים. איפור יכול "ליצור" פציעות שונות בסרטי "אקשן", להציג דמויות דימיוניות בסרטי פנטסיה ומראה של גיל שונה, שמאפשר להציג את הדמות בזמנים אחרים בחייה.

האיפור בקולנוע כולל מרכיבים כמו חתכים, צלקות, פציעות, הזקנה, דם, יופי ואפילו 'השתלת איברים' בפני הדמויות, כמו אוזניים ועיניים נוספים בפנים של דמויות בסרטי פנטזיה.


הנה כמה מהאיפורים הגדולים של הקולנוע:

https://youtu.be/X-LSCfhbN_g


כך הופך האיפור שחקנית רגילה לכמה מהדמויות המפחידות בתולדות סרטי האימה:

https://youtu.be/BMJkKFiUoc0


כך הופכת שחקנית לאשת הברזל מרגרט תאצ'ר:

https://youtu.be/PgMwsQ3WjV8


דוגמה לאיפור שמייצר חתך בגוף:

https://youtu.be/fhjHTKvi5iM


למתקדמים - הנה צוואר של זומבי:

https://youtu.be/gRRIaN_NZC8


והנה סרטון תיעודי על המאפרים שעושים את הקסם הזה:

https://youtu.be/UYOcJf9PLq4?long=yes
פאם פאטאל
מהי הפאם פאטאל ההורסת וכיצד עליה להיראות?


גבר, אישה, יופי, מסתורין, פיתוי, תשוקה וסודות אפלים - כל סרט פעולה או ריגול משתמש בחומרים הללו. הפילם נואר, אותו סגנון מיתולוגי של סרטי בילוש בשחור לבן, עשה מהם קריירה.

אבל קחו רגע דמות ענוגה, של אישה יפה וסקסית, שקשה לעמוד בפניה, אישה שמצד אחד היא נשית כמו הנשים בציורים של בוטיצ'ילי ומצד שני היא עצמאית ולא תלויה בגבר, ונחושה להשיג את מטרותיה, לרוב הן להפיל את הגיבור ברשת ובתככים ולשעבד אותו לקסמיה. זוהי ה"פאם פאטאל" (Femme fatale) או הפאם פטאל.

דמיינו דמות של ערפדה נשית ומינית, עם תאבון אפל להרוס גברים ולמצוץ את חייהם והצלחתם.

הפאם פאטאל, בעברית "אישה קטלנית", היא מושג המייחס לנשים מסוימות את היכולת להפעיל את קסמיהן על גברים. כשמפעילה אישה הורסת שכזו את קסמיה על הגבר, היא יכולה להביא לנפילתו ואף למותו.

כי גברים לפי האמונה העממית, מתפתים לנשים כאלה כמו זבובים. אם בשל יופיין ותכונותיהן ואם בשל מניפולציות ומזימות מכוונות מצידן, שהביאו להתאהבות שכזו.


#תולדותיה של הפאם פאטאל
את מוטיב האישה המפתה גבר ומביאה לאובדנו, מתחילה כבר חוה, שעליה ועל הנגיסה המפורסמת בתפוח נכתב בספר בראשית "נברא שטן עמה". אחריה הרסו את הגברים שלהן מדיאה בתיאטרון, דלילה את שמשון, שלומית שדרשה את ראשו של יוחנן המטביל, הלנה היפה שהביאה מלחמה על טרויה ופנדורה שפתחה את תיבת השדים.

יש עוד שפעלו לבד, אבל לפעמים הנשים הללו באות בקבוצות, כמו במקרים המיתולוגיים של המדוזות הקטלניות או הסירנות המפתות את יורדי הים בשירת המוות שלהן.

מהפולקלור והדתות ועד לאמנות, ספרות, קומיקס או קולנוע - ניתן למצוא ביטויים לנשים שכאלה כמעט בכל מקום, תקופה או הקשר תרבותי בעולם. אבל כמושג, הושרשה הפאם פאטאל בתרבות המערבית רק במאה ה-19.

במאה ה-20, בסרטי הפילם נואר ההוליוודיים של שנות הארבעים, נוצר ממש סגנון איפור שהותאם לפאם פאטאל של סרטי הפילם נואר. היות ואלה היו בעיקר סרטי שחור-לבן, עם שימוש מרובה בהצללה והארה ממוקדת, איפרו בהם את השחקניות כך שהאיפור ידגיש את הנשיות שלהן, בדגש על אזור השפתיים והעיניים ותוך הימנעות ברורה מצבעוניות מרובה.

על שמראה הפאם פאטאל, שנוצר בסרטי הפילם נואר השתמש במסקרה מודגשת, באייליינר שחור ועבה מעל העפעף, סומק מתון ושפתון כהה או אדמדם.


הנה דימויים של נשות פאם פאטאל:

https://youtu.be/OFgvkvjVN5Y


דמויות של נשות "פאם פאטאל" בקולנוע:

https://youtu.be/eUpIbZuWl6Q


השיר "פאם פאטאל" של לו ריד בביצוע של אורלי זילברשץ (עברית):

https://youtu.be/-3baw2_Z-PE


ניקו ו"מחתרת הקטיפה" בשיר המקורי של לו ריד:

https://youtu.be/NziBR8I4c48


לארה קרופט מ"טומב ריידר":

https://youtu.be/8ndhidEmUbI


וסיפורה של הפאם פאטאל:

https://youtu.be/tTBTOtfdn9M?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.