» «

אנרגיה אטומית

קריה למחקר גרעיני נגב
איך הוקם הכור בדימונה?



הקריה למחקר גרעיני (Negev Nuclear Research Center), או בפשטות הכור בדימונה, היא מרכז מחקר גרעיני שהוקם בנגב, בלב מישור ימין, ליד העיר דימונה. הקריה למחקר עסקה באופן רשמי במחקר בנושאים של אנרגיה גרעינית ובאופן לא רשמי ואף מוכחש על ידי ממשלת ישראל, בייצור של נשק גרעיני. לפחות על פי מקורות זרים, הצליחה מדינת ישראל, השומרת על מדיניות של "עמימות גרעינית", להגיע ליכולות גרעיניות מרשימות, שיכולות לאפשר לה הגנה צבאית למול אויבותיה.

הכור כונה לא פעם בראשי התיבות שלו: קמ"ג, קיצור של קריה למחקר גרעיני. בשנותיו הראשונות לא הודתה ישראל בבניית הכור הוא הוצג כ"מפעל טקסטיל" ואחר כך כ"תחנת מחקר במטלורגיה" - תחום מדעי של לימוד וחקר המתכות. ישראל אישרה את הקמתו של כור אטומי לצרכי שלום, רק אחרי שמשרד החוץ האמריקאי פרסם דו"ח שאישר זאת בשנת 1960.

הכור הוקם בשנות ה-50, בסיוע של ידע צרפתי שהיה חלק מהסיוע הביטחוני שקיבלה אז ישראל מצרפת. הדוחף והמניע של הקצמת הכור היה מנכ"ל משרד הביטחון אז, שמעון פרס, שהחליט להפוך למציאות את הרעיון של ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, ארנסט דוד ברגמן. הדבר נעשה אז בניגוד לדעתם של חלק מחברי הממשלה, כולל "האיש החזק" של מפא"י, פנחס ספיר, שהתנגד נחרצות להקמת הכור והקשה מאד על הקמתו.


הנה סיפורו של הכור בדימונה:

https://youtu.be/QbpqPcweB7I?t=13s


איך מתמודד הכור הוותיק עם איכות הסביבה ובריאות הציבור:

https://youtu.be/bHc5grVyIaY?t=17s


יש עוד כור גרעיני, בנחל שורק:

https://youtu.be/DOJgEsWhg1c


ותחקיר טלוויזיה על האטום הישראלי והכור בדימונה:

https://youtu.be/Iw8WMiDmzy8?long=yes


ויש מי שרואה את ניהול הכור באופן משעשע למדי:

https://youtu.be/Rn7OiExtA8s
ניסוי בנשק גרעיני
מה גורמים ניסויים גרעיניים?



ניסויים גרעיניים (Nuclear Tests) הם ניסויים שנועדו לבחון את השימוש בנשק גרעיני, תוצאותיו, יעילותו והשפעותיו על היבטים שונים בחייהם של בני אדם ובעלי חיים בסביבה.

במהלך המאה העשרים, מרבית המדינות שפיתחו נשק גרעיני בחנו אותו באמצעות ניסוי. לא פעם משמשים ניסויים גרעיניים להפגנת כוח ויכולת גרעינית של אומות, שכן בכך "מאותתת" המדינה שעורכת את הניסוי, שלא כדאי להילחם בה, בהיותה בעלת יכולת השמדה גרעינית. כך באו לעולם המעצמות הגרעיניות, אלו שהראו לעולם כולו את יכולותיהן הגרעיניות וקיבעו בכך את מעמדן כמעצמות.

הניסוי הגרעיני הראשון בהיסטוריה היה "ניסוי טריניטי". את הניסוי הזה ערך צבא ארצות הברית ב-16 ביולי 1945, כחלק מתוכנית מנהטן, לייצר את פצצה האטום שתכריע את מלחמת העולם השנייה. עוצמת הפיצוץ של הפצצה היחידה שהתפוצצה בו הייתה שקולה ל-21,000 טון של חומר הנפץ TNT.

לאחר מלחמת העולם השנייה המשיכו הניסויים הגרעיניים. סדרת הניסויים הכי מפורסמים בנשק גרעיני, בוצעו על ידי ארצות הברית במסגרת "מבצע פרשת דרכים ". הניסויים נערכו בקיץ 1946 באטול ביקיני (Bikini Atoll), שבאיי מרשל, באוקיינוס השקט. האמריקאים פינו את כל תושבי האטול, כדי לבצע בו סדרה של 23 ניסויים גרעיניים. 23 פצצות הגרעין שהוטלו על ספינות ומטוסים ישנים שפוזרו בסביבות האי, נועדו לבחון את יעילות הפצצות והנזק שהן יגרמו לנשק ולסביבה.

לאחר הניסויים הבינו כולם שניסוי כזה הופך את המקום לאתר שבני אדם ובעלי חיים לא יוכלו לחיות בו במשך שנים ארוכות. באי ביקיני נרשמה הכחדה של כל בעלי החיים באתר הניסויים ומסביבו. גם הדגה נפגעה במרחקים של מאות קילומטרים מהאטול, בשל תופעות של קרינה. דייגים רבים ביפאן דיווחו במהלך השנים על דגים "מוזרים" שניצודו. ככל הנראה חלק גדול מהמוטציות נזקפו לחובת סדרת הניסויים האטומיים של ארצות הברית.


סיפור ניסויי ההפצצות הגרעיניות על איי מרשל וביקיני (עברית):

https://youtu.be/9_Yu3HckZug


כך נראה ניסוי גרעיני כזה:

https://youtu.be/Ge865CR9pN8


וניסוי גרעיני סובייטי שנעשה ב-1953, במקביל לניסויים האמריקאיים באי ביקיני:

https://youtu.be/r0dUIq8gHgc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.