» «

אקדחים

פיסטויה
איפה הומצא האקדח?



לא ידוע שמו של ממציא האקדח, אך העיר פיסטויה (Pistoia) שבטוסקנה באיטליה היא ללא ספק המקום שבו נולד כלי הנשק הזה.

האקדחים הראשונים יוצרו בעיר האיטלקית פיסטויה, ככל הנראה בסביבות שנת 1425. משם הופצו אל אירופה כולה ובהדרגה החלו יצרנים נוספים לייצר אקדחים. אבל עובדת היותם של יצרני הנשק של פיסטויה החלוצים בייצור אקדחים הביא לכך שבשפות שונות מכונה האקדח עד היום "פיסטול" (Pistol), על שם העיר האיטלקית, ערש האקדח.

אז בפיסטויה, שמקומה בטוסקנה שבאיטליה, כ-30 קילומטרים מצפון לפירנצה, נולדו החלוצים של ייצור האקדחים, אבל משם התפשטו כלי הנשק והתפתחה התעשייה הזו לרחבי העולם וזה נגמר בדם. המון דם.


כיום קשה להאמין שמעיר שלווה כזו נולדה תעשיית נשק כה גדולה:

https://youtu.be/bcRLgAWCIdg


הנה היא מהאוויר:

https://youtu.be/xK1ooDB38ak


דו-קרב האקדחים שיוולד בהמשך ההיסטוריה:

https://youtu.be/Toi3JY3LLUM


אקדח הקולט 1911, האקדח הידוע בעולם:

https://youtu.be/4-VbDlLoQBQ


האקדח העתיק ביותר ששרד מ-1597:

https://youtu.be/cdlecO3gyOo


והאקדח הוותיק ביותר שעדיין מיוצר - הברטה בן ה-500:

https://youtu.be/XR4gaEF7bo4
דו קרב חרבות
למה אנשים נלחמו פעם בדו-קרב חרבות?



כשנולדו האקדחים והרובים שינה דו קרב החרבות פנים. אם עד המצאת הנשק החם הוא היה חלק מהלוחמה בשדה הקרב ובימי הביניים הפך גם בידור להמונים, בתור אחד מענפי הספורט בהם התחרו האבירים בטורנירים הספורטיביים שלהם, העולם של אבק שריפה ונשק חם, כבר לא היה בו הרבה טעם.

דו-קרב החרבות (Sword duel) נולד בשדה הקרב עם המצאת החרב. הוא התפתח בטורנירי ימי הביניים, בתור אחד הענפים בהם הפגינו האבירים את יכולות הלחימה שלהם בדרך ספורטיבית, המשיך כדרך מדממת ליישב סכסוכים והסתיים נכון להיום בספורט הסיף האולימפי.

עם השנים הפך דו קרב החרבות לדרך בה יישבו האצילים באירופה סכסוכים אישיים ביניהם. היו שהחזירו את כבודם בחרב, כנגד מישהו שפגע בהם, השמיץ או העליב בפומבי וכדומה.

כי הדו קרב הציע דרך מכובדת ובאופן מוזר גם חצי חוקי, באמצעותה יכול היה אדם שכבודו נרמס ונפגע להחזיר לעצמו את הכבוד.

היו גם דו-קרבות רומנטיים. שני גברים שהתאהבו באישה באותה תקופה נהגו ליישב ביניהם את המאבק על ליבה בדו קרב חרבות. החרב, בתור הנשק העיקרי בדו-קרב, הייתה למעשה השופט שקבע מי יזכה במאבק על ליבה של הגברת.

זה התנהל כך: כששני בחורים בעלי מעמד גבוה התאהבו וחיזרו אחרי אותה נערה, הם נהגו לקבוע ביניהם את המועד לדו-קרב, בדרך כלל עם עלות השחר.

את הצעירה, מיותר לומר, איש לא מיהר לשאול.

ואכן, כשהשמש עלתה היו נפגשים שני בני האצולה לדו קרב. בסרטים זה מתרחש כמעט תמיד ביער כלשהו, אבל הסיבה היא לא רומנטית אלא במטרה לעשות את העניין הרחק מאוכפי החוק ומהשוטרים ולנהל דו קרב בחרבותיהם, עד מוות.

בסופו של הקרב, משהתגלה המנצח, הוא זה שזכה בנערה. המחזר המובס, לעתים חי ולצערו גם לא פעם מת, יישאר בזכרונה של הצעירה רק בתור זיכרון של מישהו שחיזר אחריה פעם.

רק עם המצאת האקדחים בעלי בריח צור (Flintlock), הוחלפה החרב סופית באקדח. באקדחים מנהג הדו-קרב נמשך שנים רבות, אבל לרוב היה קצר כזמן של ירייה אחת.

כיום, דו קרב החרבות מתקיים רק בסרטים, כשהגיבור והנבל אוחזים בחרבות ונלחמים עד זוב דם. במציאות, החרב נתלתה כבר מזמן על הקיר והצעירה פשוט בוחרת: "שמעון, אותך אני רוצה!"


דו-קרב חרבות בימי הביניים:

https://youtu.be/8uJM5LXvkMM?t=14s


השורשים הוויקינגיים:

https://youtu.be/xFiIDl_mt2c


דו קרב רומנטי בסרטים - לא לילדים צעירים!!

https://youtu.be/JOBTFfHJjV8


דו קרב קולנועי, עם טוני קרטיס:

https://youtu.be/QY3PpSx31Uw


הדו קרב שהורישו הסמוראים לתרבות היפנית:

https://youtu.be/ICDUWdfcUDg


ודו קרב האקדחים שצולם בשנת 1896 ונצבע לאחרונה:

https://youtu.be/liJ3x6Hovnc
משתיק קול
איך פועל משתיק קול באקדח?



משתיק הקול (Gun silencer או Suppressor) הוא מתקן או אביזר המוצמד לאקדח או לרובה ומחליש את הרעש הנוצר בזמן הירי.


#מה גורם לצליל היריה של כלי נשק?

משתיק קול מפחית גם את הרתע שיוצר הירי. אבל מטרתו העיקרית של משתיק הקול היא כמובן להחליש את רעש הירייה. הרעש הזה חזק מאוד, במיוחד בשל התפשטות מהירה מאוד של הגזים. ההתפשטות המואצת הזו נובעת מכך שמהירות הקליע עוברת את מהירות הקול, כשמתווסף אליה גם פיצוץ מרעום הכדור על ידי הנוקר.

ישנם משתיקי קול המחלישים את עוצמת צליל הירי בעשרות דציבלים. אחרים, פחות מתוחכמים, מפחיתים את הרעש פחות.


#אבל איך משתיקים את קול הירי?

השיטה היא של תאי התפשטות. אבל זה לא מה שאתם אולי חושבים... תאים מיוחדים מחלקים את פנים משתיק הקול ובכך הם שולטים בקצב התפשטות הגזים שנפלטים בשעת הירי. הם שמעמעמים את רעש הירי במשתיק הקול. זה קורה מפני שהם כופים פיזור הדרגתי של הגזים שנפלטים בירי, מה שמקטין דרמטית את קול הנפץ.

משתיקי קול של רובים עובדים מעט פחות טוב ויעילותם גם פוחתת ככל שיורים בהם. לחלקם אורך חיים מוגבל מראש ובכל מקרה הם מחייבים טיפולחם להארכת יעילותם.


#האם השתקת הקול פועלת?

בסרטי קולנוע ובסדרות בלשים ואקשן מאפשר משתיק הקול שעל האקדח לירות ולהרוג אנשים ללא רעש ומבלי למשוך תשומת לב. האם גם במציאות זה כך?

אז לא. המתקן הזה, המתלבש על כלי הנשק, מהווה עַמְעַם, שגם אם אינו משתיק לחלוטין את רעש הירייה, הוא מחליש אותו באופן משמעותי. אבל עדיין, מי שנמצא במרחק של מטרים אחדים מהיורה, ישמע ללא ספק את רעש הירייה.

אגב, לא בטוח שהוא יזהה אותו כיריה, במידה ואינו מנוסה בצלילי ירי וחיסולים.

הסיבה היא שבסרטים הללו מרבים להציג את משתיק הקול כמתקן שמשתיק את רעש הירייה כמעט לחלוטין. בחדר העריכה מוסיפים לו סאונד אפקט שמקובל כצליל של ירי עם משתיק קול. הסאונד הזה הוא פשוט לא הצליל האמיתי של ירי כזה.


#האם שימוש במשתיק קול הוא חוקי?

אצלנו, מורשות יחידות מובחרות של צה"ל ושל משטרת ישראל להשתמש במשתיק קול. אך באופן אזרחי לא חוקי לייצר או להתקין משתיקי קול במדינת ישראל. החריגים היחידים הם סוחרי נשק או חרשי נשק (יצרנים), שמוכרים על ידי המדינה ומקבלים אישורים לכך. אחזקת משתיק קול על ידי אזרחים רגילים עלולה לעורר לגביהם חשד לעבירה פלילית.


הנה משתיק הקול (עברית):

https://youtu.be/UbPPUHb6UA4?end=151


וכך פועל משתיק הקול של האקדח:

https://youtu.be/OfNFbpkOgqA
אקדח תלת ממד
איך מותר להדפיס כלי נשק במדפסת תלת ממד?



היה זה קודי ווילסון (Cody Wilson), צעיר אמריקני בן 25, סטודנט למשפטים ואנרכיסט, במובן הפילוסופי של המושג, שהעלה לדיון עולמי את נושא האקדחים המודפסים בבית. ווילסון הצליח ליצור בהדפסה תלת ממדית את ה"ליברייטור" - אקדח עשוי פלסטיק, שהורכב מ-16 חלקים שמודפסים במדפסת תלת מימד ביתית.

קודי וילסון יכול היה להשתעשע לבדו בנשק התלת ממדי שיצר, אבל אנרכיסט או לא אנרכיסט - הוא מיהר להפיץ את התכניות של ה"ליברייטור" באינטרנט, תוך שהוא מאפשר לגולשים להורידן מהרשת וליישמן במדפסות שלהם.

אגב, את הפריט היחיד שאינו עשוי פלסטיק באקדח שלו, הנוקר של האקדח, אפשר לקנות בחנות למוצרי בניין הקרובה למקום המגורים שלכם. עניין של פחות מסנט אמריקאי...

הקשר בין האקדח המודפס, שכבר זכה לכינוי "אקדח רפאים" (Ghost gun), אל התיקון השני לחוקה האמריקאית, המתיר לכל אמריקני לרכוש נשק כרצונו, הוא נושא לדיון משפטי ופוליטי ארוך באומה הזו. אבל את הדפסת האקדחים סרבו לאפשר לו.

5 שנים לאחר חשיפת הליברייטור ולאחר קרב משפטי מרשים שניהל וילסון, לאחר שהגיש תביעה נגד המדינה, הוא הגיע להסכם עם הממשל. לפיו יותר לכל אדם בארה"ב לגשת למידע טכני המאפשר ייצור נשק במדפסות תלת-מימד, לדון במידע הזה, לשכפל אותו וכדומה. וילסון גם קיבל פיצויים מהממשלה...

בכך ניצח קודי, האיש שייצר את האקדח הראשון אי-פעם במדפסת תלת מימד, לקיצוני בהתרת החופש הזה. כפעיל למען הזכות לשאת נשק, הוא רואה עצמו כחלק מהמאבק של אנרכיסטים ושוחרי חופש, ליברטניים, בהגבלות שמציבות ממשלות על נשק ובפיקוח שהן מנהלות על רכישתו ונשיאתו.

וילסון הקצין במיוחד, לאחר שהכריז על הקמת ארגון ללא כוונת רווח בשם "דיפנס דיסטריביוטד", שמטרתו המוצהרת היא לאפשר לכל מי שמעוניין ליצור לעצמו כלי נשק, באמצעות מדפסת תלת ממד. בשנת 2013 הוא אף הצליח להפוך את הארגון ליצרן נשק חוקי בארה"ב, כשקיבל רישיון נשק פדרלי מהממשל האמריקאי.

אם שאלתם את עצמכם למקור השם "ליברייטור", בעברית "המשחרר", הרי שההשראה ההיסטורית הם האקדחים החד-פעמיים בשם זה שהוצנחו על ידי בעלות הברית במלחמת העולם השנייה.


הנה הטכנולוגיה המאתגרת של הדפסת נשק במדפסת תלת ממד (עברית):

https://youtu.be/3gCP-QALqoA?t=1m42s&end=9m09s


האקדח המודפס:

https://youtu.be/SGHOFxeaDr4


קודי ווילסון שפיתח את השיטה, נלחם על "חופש הביטוי" שלו:

https://youtu.be/PK_4gDuHgoY


הדפסה של אקדח בתלת ממד:

https://youtu.be/dB25H7pD2jg


מה היעילות של אקדח כזה?

https://youtu.be/IylGx-48TUI


וגם נשיא ארה"ב לומד את הנושא:

https://youtu.be/1MhVCBLGy9I?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.