» «
וסת
מהי וסת ומה קורה בה בגוף הנשי?



נשים רבות נוהגות לקרוא לווסת בשם "המחזור החודשי". אך, למעשה, הווסת הנשית (Monthly cycle), או מחזור הווסת בשמו האחר, היא רק אחד משלבי המחזור החודשי, שלב הדימום, שמתרחש בסוף כל מחזור חודשי.

התופעה הנשית הזו, שבנות רבות מגלות בתחילת גיל הנעורים, היא תהליך טבעי ובריא מחיי כל אישה. אין בה שום דבר מביך, אף שהיא כרוכה בדימום. הווסת היא בעצם הסימן המובהק לכך שהגוף הנשי של האישה מתפקד כראוי והנערה מגיעה לגיל הפריון, כלומר בעלת יכולת גופנית להרות.

אמנם גורמים כמו תורשה, תזונה ומצב בריאותי יכולים להאיץ או לעכב את הווסת הראשונה, אך היא תתחיל בשלב כלשהו בין גיל 9 ל-15, אצל רבות מהבנות בגיל 12. לרוב היא תבוא לאחר שלבי התבגרות קודמים, כמו צמיחת שדיים, הופעת שיער הערווה ושערות בבית השחי.

עם דימום שהוא חזק יותר בימים הראשונים ובהדרגה הולך ונחלש, משך הווסת משתנה. הדימום שמתרחש בסוף המחזור נוטה להמשך לרוב בין 3 ל-7 ימים. בכל מחזור יוצאת כמות של דם שהיא שוות ערך לכ-2-3 כפות, אם כי זה יכול להשתנות מאישה לאישה.

הסיבה לכך שהווסת כרוכה בדימום היא שבה משיל הרחם את הרירית שהכין לקראת אפשרות של הריון.


#הצד הרפואי
אמנם כל נערה ואישה חווה את הווסת באופן שונה, אבל במהלך תקופת הווסת, נשים רבות חוות סימפטומים, או תסמינים, כמו שינויים במצב הרוח, כאבי בטן, ראש או גב, עייפות, רגישות בחזה ולא פעם גם נפיחות.

למי שחווה דימום כבד במיוחד או כאבים חזקים, המפריעים לה בחיי היומיום, מומלץ לדבר על זה עם הורה או רופא. יש דרכים שונות להקל על מצבים לא נוחים בווסת ולטפל בבעיות הקשורות בה.

הדימום הזה, אגב, הוליד מגוון גדול של מוצרי היגיינה לנשים, ביניהם טמפונים, תחבושות, תחתוני וסת ועוד. כל אחת מוצאת את המוצר הנוח לה, אך יש להחליפו בתדירות מספקת לשמירה על ההיגיינה.


הנה הסבר של המחזור הווסתי (מתורגם):

https://youtu.be/cjbgZwgdY7Q


יש גם רגישות במחזור:

https://youtu.be/OOvLtz4XbdQ
המחזור החודשי
מהו המחזור החודשי?



המחזור החודשי (Menstrual cycle) הוא תהליך טבעי שמתרחש בגופן של נשים ונערות, המעיד על פוריותן.

המחזור הוא שלב חשוב מאד לתהליך הפריון והוא שמוביל בסופו ללידת ילדים. מטרתו העיקרית של המחזור בגוף היא להכינו לאפשרות של הריון.

אותו מחזור חודשי הוא חלק חשוב מהבריאות והתפקוד הרבייתי של הגוף הנשי. תחילתו בדרך כלל בסביבות גיל 12, עם הופעת הווסת הראשונה (הרפואה מכנה אותה menarch).

המחזור, שבתחילת הדרך יכול להיות לא סדיר וזה לגמרי נורמלי, יתייצב בהמשך ובדרך כלל יפסיק סופית בין גיל 45 ל-55 (בשלב שנקרא "מנופאוזה").

המחזור החודשי נקרא גם מחזור הרבייה, מחזור הווסת או באופן עממי ומעט שגוי גם וסת. למה שגוי? - כי הדימום שנקרא וסת הוא רק שלב אחד בשלבי המחזור החודשי. למעשה, המחזור כולל 3 שלבים כאלה, כשאורכו של כל אחד בהם משתנה אצל כל אישה ובמהלך המחזורים.


#אורך המחזור
המחזור החודשי כרוך בשורת שינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגופה של כל אישה פוריה. הוא נקרא כך כי הוא מתקיים בערך אחת לחודש.

בשנים הראשונות אחרי קבלת המחזור, הוא יכול להיות לא סדיר ולנערות כדאי לדעת שזה נורמלי.

גם בהמשך, המחזור נמשך בממוצע כ-28 ימים, עם שינויים אפשריים מאישה לאישה ובאורך המשתנה בין 21 ל-35 ימי מחזור.


#שלבי המחזור
כמה שלבים למחזור והם מתחילים בשלב הזקיק, כשהגוף מכין ביצית לשחרור. בהמשך מגיע שלב הביוץ, בו הביצית משתחררת מהשחלה. לאחר מכן מגיע השלב הלוטאלי, בו הגוף מתכונן לאפשרות של הריון. לבסוף, אם לא מתקיים ההריון, מגיעה הווסת, בו נושרת רירית הרחם, בתהליך המלווה בדימום והפרשות.


#חשוב לדעת
המחזור החודשי, הכרוך בשינויים הגופניים המתרחשים בגופה של אישה פוריה, הוא חלק טבעי ובריא בחייה. הבנת התהליך תסייע לכל אחת להרגיש בנוח יותר עם הגוף, אבל חשוב לדעת גם מתי לפנות לעזרה.

לכל אחד בעולם גוף שונה ואין אחידות בין הנשים. מה שנחשב לגוף "נורמלי" יכול להשתנות מאישה אחת לשנייה. לא מדובר על אורך המחזור בלבד, אלא גם על סימפטומים, כמו עוצמת הדימום או הכאב.

ועדיין, הנקיון והשמירה על היגיינה אישית הם חשובים מאוד בזמן המחזור וחשוב לעשות מאמץ לשמור עליהם.

מחזור לא סדיר, במיוחד בתחילת הדרך, הוא נורמלי לחלוטין.

בנוסף, בכל מקרה של כאבים חזקים או דימום כבד מהרגיל, יש לגשת ולהתייעץ עם רופא.


הנה הסבר על המחזור החודשי (עברית):

https://youtu.be/ryZNVHdMH-g


כך המחזור החודשי עובד (מתורגם):

https://youtu.be/ayzN5f3qN8g


זה מה שקורה בגוף מבחינה פיזית במחזור החודשי:

https://youtu.be/zDZb-hz8ziY


והאם חברות מסתנכרנות במחזור החודשי? (עברית)

https://youtu.be/X0xRrdQdgds
הריון
מהו ההריון ומה מתרחש בו?



אין כמו הריון, או כמו שנכון לכתוב את זה - היריון (Pregnancy), כדי להשפיע על חיינו. באמצעותו אנו נולדים ובאים לעולם ובעזרתו אנחנו מולידים ילדים.

ההיריון הוא השלב המכריע בתהליך הרבייה של בעלי חיים, בדגש על יונקים ובכללם בני האדם. זהו תהליך שבו נושאת הנקבה ברחם שלה את הצאצאים, אחד או יותר, הקרויים עוברים.

תחילת ההיריון היא בתהליך ההתעברות. בתהליך זה יש הפריה של הביצית של הנקבה על ידי תא זרע של הזכר. הפריה זו יוצרת זיגוטה, כלומר תא יחיד שהוא השלב הראשון ביצירת אורגניזם חדש.

זו תחילתו של עובר, המשתרש ברחם ומקבל בו משאבים, הדרושים להתפתחותו מגוף הנקבה שהתעברה. זה השליש הראשון מתוך שלושה שאורך כל אחד מהם 3 חודשים. בסוף נקלט העובר ונוצרות מערכות הגוף השונות. בשלב זה הסיכון הוא הכי גבוה להפלה טבעית.

מכאן יופיעו בהדרגה האיברים השונים בגופו של העובר. ביניהם יהיו גם כאלה שייעלמו בהמשך ההיריון, כמו קשתות זימים, קרומים בין האצבעות ואפילו זנב. זה תהליך של מוות תאי מתוכנן, שנקרא "אפופטוזיס" ולו תפקיד חשוב בהתפתחות העוברית.

התפתחות העובר האנושי ברחם נמשכת כ-40 שבועות, כ-9 חודשים. במהלך ההיריון מתפתחות בגופו מערכות הגוף השונות שירכיבו אותו ויתפתחו מהתא היחיד ועד לעובר שהוא תינוק שלם.

כל עובר הולך ומתפתח ברחמה של האם, עד לשלב בו הוא יכול לחיות מחוץ לרחם, כלומר נולד. ואכן, היריון תקין של אישה מסתיים בלידה, או המלטה אצל יונקים אחרים. לצערנו, לא פעם מסתיים היריון בהפלה טבעית או מלאכותית, בשל סיבות כמו בריאות העובר, מצבה הגופני של אימו וכדומה.


#משך ההריון
משך ההיריון שונה לחלוטין אצל יונקים שונים. שיאני אורך ההיריון הם הפילים, שאצלם הוא נמשך 22 חודשים. מכרסמים קטנים דוגמת אוגרים ועכברים חווים היריון שאורכו בין 16 ל-20 יום.

אורך ההיריון אצל בני אדם הוא כ-40 שבועות מאז הווסת האחרון שלפני ההתעברות ועד מועד הלידה.

ייחודיים בקרב היונקים בהיריון שלהם הם חיות הכיס השונות, אצלם ההיריון נמשך זמן קצר של ככחודש. אחריו ממשיך העובר להתפתח... בכיס.


זהו ההריון ומה שמתרחש בו בגוף (מתורגם):

https://youtu.be/F_ssj7-8rYg


כך נוצר היריון (מתורגם):

https://youtu.be/f7q5jebmSDA


על בדיקת הריון (מתורגם):

https://youtu.be/aOfWTscU8YM


השוואת משך ההריון ביונקים שונים:

https://youtu.be/2_89COtwhDw


רבים מדברים על תופעה של טפשת ההיריון (עברית):

https://youtu.be/aXA0LRaUB7Q?long=yes
התחלפות קול
למה הקול מתחלף אצל בנים בהתבגרות?



בגיל ההתבגרות מתחלף הקול אצל בנים, אם כי חשוב לדעת שהשינויים הללו מתרחשים באופן פחות מהיר וברור יותר גם אצל בנות.

מכל מקום, בגיל זה בולט המעבר מקול של ילד, גבוה ודומה לקול של ילדה או אישה בעלת קול גבוה, לקול נמוך ואופייני לגבר.

אצל כל הגברים מתחלף הקול בגיל ההתבגרות. השינויים האנטומיים במיתרי הקול שלנו הם שגורמים לקול שלנו להשתנות כשאנו מתבגרים.

השינויים הללו כוללים התקשות של קולגן, ניוון של סיבי אלסטין ונפיחות של מיתרי הקול שלנו, הממוקמים בגרון.

כשאנו מדברים, האוויר שיוצא מהריאות דוחף את מיתרי הקול וגורם להם לרטוט ולהפיק קול. עוצמת הקול שאנו מפיקים נקבעת לפי כמות האוויר שנדחף אליהם. גובה הקול נקבע על פי הרטט של קפלי הקול, וליתר דיוק - כמה הרטט הזה הוא מהיר או איטי.

במהלך ההתבגרות, מתארך הגרון של המתבגר וגם מיתרי הקול. זה גורם, במיוחד אצל גברים, להפיכה של הקול לנמוך יותר. לגדילה המהירה של מיתרי הקול אחראית בין השאר פעילות הורמונלית מוגברת, האופיינית לגיל הזה. במהלך ההתבגרות, מקבלים מיתרי הקול גם 3 רבדים ברורים, המוסיפים עומק וניואנסים לקול.

מגיל ההתבגרות יישאר קולם של רוב האנשים יציב, למשך תקופה של כ-50 שנה. רק בזקנתם יחולו שינויים שונים בקולות הללו, בשל התקשות הקולגן במיתרי הקול, התנוונות ואובדן הגמישות של סיבי האלסטין ושינויים ההופכים את הקול למתנשם או מחוספס יותר ונובעים מהיחלשות השליטה בשרירים.


הנה הסבר להתחלפות הקול בהתבגרות (מתורגם):

https://youtu.be/rjibeBSnpJ0


הסבר חילופי הקול בכיל ההתבגרות באנגלית:

https://youtu.be/QqhBD4u7T74


וכך זה קורה:

https://youtu.be/YIkV_Cof5Yg

בגרות מינית

סקס
מה זה סקס?



סקס זו אהבה שיוצרת ילדים. זו הדרך שבה אימא ואבא הביאו אותך לעולם. זה קצת כמו צמחים, אבל של בני אדם. אבא נתן לאמא זרעונים, שמהם נולד ילד אחד (כמוך), או כמה ילדים - תאומים, שלישיה וכדומה.

ביולוגית, כשתא הזרע של הגבר מפרה את תא הביצית של האישה, נוצר בדרך כלל עובר שיהיה לתינוק חדש. באמצעות הגֵנים, מעבירים תא הביצית הנשי ותא הזרע הגברי את ההנחיות שיקבעו את גודלו, מראהו הכללי והתכונות של התינוק.

סקס נקרא גם יחסי מין. זהו דבר מדהים, שמעסיק מאד את המבוגרים, בעיקר כי כך הם גם מבטאים אהבה וחיבה אחד לשני. ממנו גם נולדים ילדים מקסימים כמוך. אבל עושים את זה רק בגיל המתאים ותמיד עם מי שבוחרים ואוהבים.

מבחינה גנטית, אגב, המין, כלומר הסקס, הוא סוג של ערבוב של החבילה הגנטית, כלומר ערבוב של אוסף הגנים של ההורים ויצירת צאצא חדש. לכן כל כך מפתיעים, גם הדמיון המדהים לא פעם של ילדים להוריהם, וגם ההבדלים שבין אחים שונים, בתכונותיהם החיצוניות והאחרות.


הנה שיר שמסביר את הדרך שבה נפגש הזרעון בביצית ונוצר תינוק:

https://youtu.be/O94BtcRjieQ


והסברים איך ילדים לא באים לעולם:

https://youtu.be/ccj4bhnoiMk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.