» «
בלוטות'
מה זה בלוטות'?



טכנולוגיית Bluetooth היא תקן תקשורת אלחוטית למרחקים קצרים, המייצר רשת מקומית זמנית לפי הצורך ומחבר באופן אלחוטי בין מכשירים דיגיטליים קרובים.

בכך הבלוטות' מאפשר למשל לחבר מכשירים דיגיטליים קרובים, כמו רמקולים או אוזניות אלחוטיות, למכשירים המפיקים דיבור ומוסיקה, כמו טלפונים חכמים, מערכות קול ועוד. שימוש אחר הוא חיבור אלחוטי של מחשבים למדפסת.

תקן הבלוטות' (Bluetooth) הוא תקן טכנולוגי שאיחד פרוטוקולי תקשורת שונים לפרוטוקול אחד ואחיד. זו טכנולוגיה אלחוטית להעברת מידע בטווח קצר, שפותחה על ידי חברת אריקסון השוודית, ביחד עם IBM, נוקיה, אינטל וטושיבה. היא נועדה כדי לקשר בין טלפונים סלולאריים, מחשבים ניידים, מדפסות, מחשבי כף יד ואוזניות.

תדר הפעולה של בלותות' הוא 2.4GHz.

על המקור המרתק של השם והסמל שלו קראו בתגית "בלוטות', סמלים".


כך פועלת תקשורת הבלוטות':

https://youtu.be/cxP0Mdoz_Bo


וסרטון שמסביר את הבלוטות' (עברית):

http://youtu.be/cRfKR2oL4yk
Bluetooth
מה מקורו העתיק של סמל הבלוטות' ומה הוא מייצג?



תקן הבלוטות' (Bluetooth) הוא תקן טכנולוגי שאיחד פרוטוקולי תקשורת שונים לפרוטוקול אחד ואחיד, המייצר רשת מקומית זמנית לפי הצורך ומחבר באופן אלחוטי בין מכשירים דיגיטליים קרובים.

משעמם. טכנולוגיה...

אבל רגע... סימן הבלוטות', או סמל הבלוטות' (Bluetooth sign) הוא אחד הסמלים המשונים וחסרי הפשר ביותר של ימינו. אז אולי השימוש העצום שאנו עושים היום בטכנולוגיה הזו מזמין אותנו לזנוח רגע את השטחיות האהובה כל כך, לעצור לרגע ולשאול:

בלוטות'? - מאיפה בדיוק מגיע הסימן המשונה הזה?

אז בואו נרחיק אחורה בזמן ונעצור בימי הביניים, של לפני יותר מאלף שנה. זו המאה ה-10 לספירה ועל דנמרק ועוד כמה חלקים מנורווגיה של היום, שולט המלך האראלד הראשון.

אותו האראלד היה דמות היסטורית מרכזית בסקנדינביה של אותם הימים. הוא ידוע כמי שאיחד את דנמרק והפך אותה משבטים יריבים לממלכה אחת. אבל מה שמעניין בו לא פחות הוא הכינוי שדבק בו והיה שגור בקרב רבים מנתיניו: "המלך כחול-השן", או בלשונם Blåtand, שזה "שן כחולה".

מה מקור הכינוי? - מספרים שחיבה משונה שהייתה לו לשיניים כחולות הביאה לכך ששיניו היו צבועות תמיד בצבע כחול. האמת כנראה ארצית יותר - שיניים רקובות, אהבה לא מניות כחולות, הבלובריז הידועות בצבען - ואם לא אז לך תבין מלכים בימי הביניים ומודלים הזויים של יופי שבהם אולי אחזו.

ומכאן ההסבר לכינוי בלוטות'. אבל מה בדיוק סוד הקשר בין טכנולוגיה אולטרה מודרנית כמו הבלוטות' למלך הדני מימי הביניים?

את שם הקוד לפיתוח הציע מהנדס בחברת אריקסון השוודית, יוזמת התקן הזה ב-1994. הוא הטעים שכמו שהבלוטות' היא טכנולוגיה שמיועדת לחבר מספר מכשירים לרשת אחת, או כמה פרוטוקולי תקשורת לפרוטוקול תקני ואחיד, כך בדיוק איחד האראלד בתקופתו, את אותם שבטים דנים מפוצלים.

זה היה שם זמני אבל הוא תפס וכך גם הקשר שמתבהר.

אבל מכאן מגיעים גם לפשר הסימן המוזר של הבלוטות'. הלוגו הזה הוא בעצם שילוב בין שתי אותיות מקבילות לאותיות h ו-b שלנו, בכתב הרוני העתיק של הסקנדינבים. אותיות אלה הן ראשי תיבות של... האראלד בלוטות' או בשפה המקומית Blåtand.

וכבר לא צריך להסביר למה הסמל של השילוב בין האותיות הללו הוא בצבע כחול, נכון?

אז כך יצא שהסמל של תקן תקשורת מהמאה ה-21 , המאחד פרוטוקולי תקשורת לתקן אחד, הוא שילוב גרפי של 2 אותיות מאלפבית קדום, המסמלות את ראשי התיבות של שמו של האראלד בלוטות' "שן כחולה", דמות היסטורית מפורסמת שידועה כמאחד דנמרק ובעל שיניים בצבע זה.


הנה סיפורו של סמל הבלוטות' המשונה (מתורגם):

https://youtu.be/VdmQp9M9jUo


סיפורו של הכתב הרוני והקשר המפתיע שלו לטכנולוגיה המודרנית:

https://youtu.be/wOcVy5dvwjs


כאן הוא בין סמלים רבים נוספים, עם המקור המרתק שלהם:

https://youtu.be/3qPZq2OsnmU


והסיפור המלא של סמל הבלוטות'

https://youtu.be/x1K_y4h1oUw?long=yes
מקלדת מוקרנת
מהי המקלדת המוקרנת?



המחשוב הזעיר שאנו חווים לא נקרא רק מחשב. מחקרים מוכיחים שרוב הגלישה והשימוש בכלים ממוחשבים נעשים כיום על ידי ציוד מובייל, החל מסמארטפונים ועד לטאבלטים ושלל מכשירים ניידים אחרים.

לשם כך מפותחות יותר ויותר מקלדות מוקרנות (Projection Keyboards), שמאפשרות להקרין את המקלדת על גבי השולחן, במקום לחבר למכשיר מקלדת פיזית כבדה ומסורבלת. הקלדה באצבעות על הקלידים המוצגים על השולחן, מעבירה את הטקסט אל הסמארטפון או המכשיר שממנו משודרת המקלדת הוירטואלית הזו.

על פי הקואורדינטות (נקודות המיקום של האצבעות) יודע המכשיר על איזה "קליד" הקלדנו והוא מכניסו לרצף הטקסט המוקלד, ממש כאילו הייתה זו מקלדת רגילה.

כיום משווקות כמה מקלדות עם הקרנה כאלה. הן מתחברות למכשירים בעזרת שידור בלוטוס או בכבל ועושות את העבודה לא רע.


הנה פרסומת למקלדת מוקרנת של Serafim:

https://youtu.be/DDwZdg7sXxE


המקלדת המוקרנת של Celluon:

https://youtu.be/FpmMxcrbHXY


והנה Banggood - יצרן שמציג מתקן שעולה כמה עשרות דולרים ומקרין את המקלדת הווירטואלית על השולחן:

https://youtu.be/1rQKDwPQET4
כתב רוני
מהו הכתב הרוני הקדום של הוויקינגים?



אבנים עתיקות, שזכו בקרב החוקרים לשם "האבנים הרוּנִיוֹת" או "אבני רונות", פזורות ברחבי ארצות סקנדינביה. על האבנים הללו, מעין מצבות שנפוצו באזור החל מהמאה ה-4 ועד המאה ה-11 לספירה, חרוטות כתובות עתיקות בשפה מוזרה.

מי שכתבו היישר בסלע היו הסקנדינבים של ימי קדם, כנראה ויקינגים. ואכן, השפה בה חרוטים הכיתובים שעל האבנים הללו היא שפה סקנדינבית עתיקה שנקראה "רוּנִית". השורש רון (rún) בא מנורדית עתיקה. בשפות גרמאניות עתיקות משמעותו היא סוד, לחידה או מסתורין.

הכתב שעל האבנים כתוב באלפבית רוּני. המעניין הוא שהכתב הרוני מורכב רק מקווים אנכיים ואלכסוניים. אין בו כלל קווים אופקיים או מעוגלים. החוקרים סבורים שהסיבה לכך היא שהוויקינגים נהגו לחרוט בסכינים, את הרוּנוֹת על גבי כפיסי עץ. קווים אופקים מתלכדים עם הטקסטורה של העץ וקווים מעוגלים קשים לחריטה בסכין על עץ. לכן, בשפה הרונית הם נמנעו משניהם.

לחוקרים עדיין לא ברור לאיזה צורך ועל ידי מי פותח הכתב הרוני. בתרבות הסקנדינבית תפס הכתב האלפביתי הזה מקום מרכזי וארוך שנים.

הכתב הרוני הוא שימש החל מהמאה ה-1 לספירה את דוברי השפות הגרמאניות העתיקות, שפות של שבטים שעתידים להפוך לימים לאזרחי גרמניה, הולנד, אנגליה של ימינו ועוד. ממצאים ארכאולוגיים שכללו כתב רוני עתיק, נמצאו אפילו בארצות כמו רוסיה, פולין, רומניה והונגריה.

על אף ששימש רבים מהעמים העתיקים של צפון אירופה, הכתב הרוני נתפס בקרב רבים כאלפבית סקנדינבי. ואכן, בארצות סקנדינביה השתמשו בכתב הרוני עד סוף ימי הביניים - יותר מבכל תרבות אחרת. איפה פחות? - גם בגרמניה ובארצות השפלה ישמש הכתב הרוני, אבל עד המאה ה-7 בלבד. באנגליה יכתבו בו עד המאה ה-11.

אגב, בעידן המודרני אומצו פה ושם אותיות מהשפה הרונית כסמלים. בזמן מלחמת העולם השנייה למשל, אימצו הנאצים את האות אותלה כסמל לעליונות הגזע הארי.

משהו נעים יותר שתרמה הרונית למודרנה הוא סמל טכנולוגיית הבלוטות' (Bluetooth sign). הסמל המוזר הזה משלב שתי אותיות רוניות, המקבילות לאותיות H ו-B. האותיות הללו הן ראשי התיבות של שמו של האראלד בלוטות', המלך הדני הראשון ומי שאיחד את השבטים הוויקינגים באזור לממלכת דנמרק. הייתה לו חיבה מיוחדת לשיניים כחולות והוא חיבר בין שבטים, בדיוק כמו הטכנולוגיה שמחברת מכשירים דיגיטליים בימינו, באופן אלחוטי.


הנה סיפורו של הכתב הרוני והקשר המפתיע שלו לטכנולוגיה המודרנית:

https://youtu.be/wOcVy5dvwjs


אבן רונית שמהווה את סלע קיומה של דנמרק ושל טכנולוגיית הבלוטות' (מתורגם):

https://youtu.be/VdmQp9M9jUo


פירוש האותיות הרוניות:

https://youtu.be/oNkrPuFdXXQ


האבנים הרוניות:

https://youtu.be/rwCvYkJFD4U


אבנים כאלה פזורות לרוב בבתי קברות ויקינגיים:

https://youtu.be/nWBk2GsSg7Q


ואבנים רוניות בדנמרק:

https://youtu.be/txFkuMaHeBw

בלוטות'

אוזניות מבטלות רעשים
מי המציא את האוזניות מסננות הרעשים?



נראה שהתרגלנו די מהר לקיומן של האוזניות האלחוטיות הזעירות, עם ביטול הרעשים האקטיבי (Active Noise canceling ובקיצור ANC). העקרון ברור: צמצום רעשים מוגדרים, מבלי לפגוע בקולו של הדובר שבצדו השני של הטלפון, או במוסיקה.

השיטה מתבססת על מיקרופונים מיוחדים שמכניסים את הרעש, שמטופל על ידי מנגנון המשתיק בדיוק אותו ומשאיר את האוזניות לצליל הרצוי - מוסיקה או שיחה.

יש משהו באוזניות הללו שמאפשר לנו להנתק מהרעש שמקיף אותנו כל הזמן וליהנות מהשקט ובעיקר מהרעש שאנחנו אוהבים ושנקרא "המוסיקה שלנו". פשוט ממכר.

השחקנית העיקרית בשוק הזה הייתה, עד לפני כמה שנים, חברת Bose. זה ממש לא במקרה, כי Bose היא מי שהמציאה ופיתחה את הטכנולוגיה הזו ראשונה.

למעשה, האדם שעלה על הרעיון לייצר אוזניות המבטלות רעשים היה מנכ"ל חברת האודיו Bose והאיש החזק בה, ד"ר אמר בוז (Amar Bose).

בוז, מייסד החברה, טס בשנות ה-70 בטיסה מציריך לבוסטון. כמו בכל טיסותיו, הוא נוכח שוב עד כמה רעש הטיסה וליתר דיוק רעש המנועים ומערכות המטוס, מפריע לו להאזין למוסיקה. באותה טיסה הוא מחליט לפתח מערכת לביטול רעשים, שתשתיק את הרעש הזה.

הדרך תהיה ארוכה ויקרה, אבל בוז עומד בראש חברת אודיו מובילה והוא עצמו הראה בעבר גם תבונה עסקית וגם חושים מצוינים לפיתוח של טכנולוגיות קול משובחות. 50 מיליון דולר ועשר שנים אחר-כך, ב-1986, הושלם פיתוח הגרסה הראשונה של מערכת ביטול הרעשים שפיתחה Bose.

האוזניות הראשונות נרכשו עבור טייסים במטוסי נוסעים ובמטוסי קרב. פה ושם הוזמנו אזניות כאלה עבור הנוסעים במחלקות הראשונות ומחלקות העסקים במטוסים מסחריים.

השנים עברו ואם עד לא מזמן היה שוק האוזניות מבטלות הרעש שוק פרימיום, שהוא יקר מאוד, בשנים האחרונות הופכת טכנולוגיית ביטול הרעשים האקטיבי (ANC) לזולה ונגישה במיוחד.בשוק נמכרות כיום אוזניות עם ביטול רעשים אקטיבי במחירים שמתחילים במאות שקלים בודדות.

וכך מופצים היום בשוק אינספור דגמים של אוזניות עם ביטול רעשים אקטיבי. חלקן אוזניות גדולות וקלאסיות, בגודל מלא, היושבות על האוזניים, מכסות אותן ומצוידות במערכות ביטול רעשים מתוחכמות, אך נמכרים גם המוני דגמים של אוזניות אין-איר (In ear) קטנות, שעושות עבודה טובה, ברמות שונות של ניקוי או ביטול רעשים וגובות מחיר בהתאם.

אוזניות האין-איר הללו הן אוזניות זעירות ואלחוטיות, היושבות בתוך האוזן ומבטלות רעשים בגבורה. ההצלחה שלהן היא תודות לשבבים משוכללים, זולים וזעירים מאי פעם, של חברות שבבים כמו קוואלקום ומתחרותיה ומזעור של הרמקולים האיכותיים ומערכות האלקטרוניקה לביטול הרעשים, לגדלים שלא יאומנו.

וכך, עם דגמים היושבים מעל האוזן ומקיפים אותה, כמו דגם Sony WH-H900N המשובח של שנת 2021 ודומיו, ודגמים בתוך האוזן כמו אלה של חברת Jabra או אפילו באייר פודס של Apple, השוק הזה מתפוצץ ומגיע לכל כיס כמעט.


הנה סיפור המצאת האוזניות מבטלות הרעשים של מייסד Bose:

https://youtu.be/zj33WAODsJg


אוזניות עם מערכת סינון רעשים אקטיבית מצליחות להשתיק את הרעש כמעט לחלוטין:

https://youtu.be/-1bVSz3hs4c


היום שוק האוזניות עם ביטול הרעשים האקטיבי, בקיצור ANC, הוא עצום (עברית):

https://youtu.be/LpTyBNRAFJM


סקירת אוזניות עם סינון רעשים אקטיבי (עברית):

https://youtu.be/tKdfnjRjMkM


ומערכת ביטול הרעשים המודרנית והחכמה לאוזניות האלחוטיות:

https://youtu.be/VIi04uD8LtY


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.