» «

בלוטת האצטרובל

שעון ביולוגי
מהו שעון ביולוגי?


קרה לכם שאחרי לילה ללא שינה חשתם עייפות גדולה, אך מרגע שעלתה השמש והאיר היום פתאום חשתם ערניים יותר ומלאי אנרגיה? לעתים אתם מתעוררים בדיוק בזמן שאתם צריכים או רגילים לקום? קרה לכם שנסעתם לארץ רחוקה ולא הצלחתם להתרגל לשעון שנהוג בה?

כל הדוגמאות הללו ורבות נוספות הן תולדה של מנגנון בגופנו שנקרא "שעון ביולוגי", או בשפה המקצועית "המקצב הצירקדי" (Circadian rhythm).

השעון הביולוגי הזה הוא מנגנון בגוף שמאפשר לנו להתכונן בגוף ובנפש לקראת הפעילויות היומיומיות המצפות לנו במהלך היום. תפקידו הוא להתאים את פעילותנו לתנאי הסביבה המחזוריים ולהפוך אותה למיטבית. למעשה, מווסת ומתזמן שעוננו הביולוגי חלק ניכר מתפקודנו היומיומי ומדפוסי ההתנהגות שלנו, כך שאם נעבוד אתו ולא בניגוד לו - נגיע לביצועים טובים מאד!

למה זה כה חשוב? - מכיוון שהשעון הביולוגי מושפע משינויי האור והחושך. כאשר מחזור השעון הביולוגי חופף למחזוריות היומית של השמש, מהזריחה ועד השקיעה, אנו לרוב בתפקוד טוב ויותר. אם לעומת זאת תהיה התנגשות בין שעוננו הביולוגי לבין מחזוריות השמש, הרי שתפקודנו ייפגע באופן משמעותי ותחול עליה בתאונות, מחלות גופניות ונפשיות שאנו עלולים לחוות בעתיד.

בשל צורת חייו, סובל האדם המודרני מפגיעה רבה בשעון הביולוגי שלו. גורמים כמו שעות שינה משובשות, חיים בתוך מבנים סגורים ויציאה לא מספקת לאור היום - כל אלה יכולים לפגוע בשעון הביולוגי ובבריאותכם כולה.

השעון הביולוגי נמצא בחלק המרכזי של המוח, בבלוטת האצטרובל שבאזור ההיפותלמוס. הוא פועל לפי מידע על כמות האור שמסביב, מידע שמועבר אליו מרשתית העין. הוא לא נמצא רק אצל בני אדם, אלא במרבית היצורים החיים - מבעלי חיים, דרך צמחים ופטריות ואפילו אצל חיידקים ממינים מסוימים. בכל האורגניזמים הללו משמש השעון הביולוגי למדידת הזמן, כדי לנהל תהליכים מחזוריים שונים בחייהם, המכונים "מקצבים ביולוגיים".


הנה סרטון שמסביר את ה"קצב הצירקדי" (מתורגם):

https://youtu.be/Y8ZXOfWUbms


כך המוח מנהל את השעון הביולוגי שלנו:

https://youtu.be/jFfAbMbrZrA


הסבר של המושג שעון ביולוגי:

https://youtu.be/-Z-vyLHi2us


והצד המדעי של השעון הביולוגי (עברית):

https://youtu.be/U4TeRjn3jp8?t=13s?long=yes
העין השלישית
מהי העין השלישית אצל הבודהיסטים?



העין השלישית (Third eye), המכונה גם "העין הפנימית" ו"הצ'אקרה השישית", היא איבר מדומה בבודהיזם, המבטיח לבעליו את היכולת להגיע ל"הארה".

משמעות ה"הארה" היא היכולת של המאמין לראות לא רק את אשליית המציאות, זו שלכאורה נגלית ביום יום לשתי עינינו ה"רגילות", אלא את המציאות כמו שהיא, המציאות האמיתית.

העין השלישית חופפת למיקומה של בלוטת האיצטרובל שבמוח. זוהי בלוטה המפרישה כשיורדת החשיכה למחזור הדם את המלטונין, "הורמון השינה". למעשה, המלטונין מווסת את מחזור השינה והעירות שלנו, האיבר שקובע את העייפות והערות שלנו.

מסמיכות המקומות נולדה האמונה, שלא נמצא לה נכון להיום בסיס מדעי, הגורסת שבלוטת האיצטרובל היא בעצם העין השלישית.

על מקומה לפי האמונה של העין השלישית, מעט מעל לקו הגבות ובמרכז המצח, ההודיות נוהגות למרוח ולסמן את ה"טיקה".


#הסיפור המיתולוגי על העין השלישית
האגדה הבודהיסטית מספרת שלפני הרבה שנים התגנבה מאחור פראווטי, בת לוויתו האוהבת של שיווה, האל ההורס והיוצר בעולם.

פראווטי כיסתה בשעשוע את עיניו של שיווה ומיד חשך העולם. כולו כמו החשיך ללילה שחור משחור, כשאפילו ירח לא נראה בשמיים.

אבל אז, ממש מקץ רגע, נצנץ ובקע ממרכז מצחו של שיווה אור בוהק וחזק מאוד, אור שהאיר את העולם כולו. את הנקודה שממנה בקע האור במצחו של שיווה מסמנים עד היום המאמינים בטיקה, הנקראת במקומות שונים גם טילאק או בינדי.


הנה הסבר על העין השלישית:

https://youtu.be/AXwGIdsLW3M


חכם הודי מסביר על העין השלישית:

https://youtu.be/YxA9Xh37AmY


הסבר נוסף של העין השלישית:

https://youtu.be/AXwGIdsLW3M


בנות זוכות לסימון טיקה במקדש שימלה:

https://youtu.be/fEg8U5WA8lQ


סימון הטילאק:

https://youtu.be/P7IWuqu0DfA


סימנים לכך שהעין השלישית שלך פתוחה:

https://youtu.be/ax0_5uwA3HM


וכך מעירים, לפי העידן החדש, את הצ'אקרה של העין השלישית (עברית):

https://youtu.be/StpCj9Wosrk
בינדי
מהו הבינדי שעל מצח ההודיות?



ודאי יצא לכם לראות הודית שעל מצחה מתנוססת נקודה מצוירת בצבע אדום. זוהי ה"בינדי" (Bindi) שנקראת גם "טיקה" או "טילאק".

האגדה קושרת את הנקודה עם האל שיווה, האל ההורס והיוצר. מאחורי גבו התגנבה פעם בת לווייתו פראווטי וכיסתה את עיניו בידיה. אז נפלה חשיכה מוחלטת על העולם. הנס התרחש כשממרכז מצחו של שיווה החל לבקוע אור בוהק וחזק שהאיר את כל העולם.

הבינדי שעל המצח הבודהיסטי נועד להציג את העין השלישית (Third eye) או "העין הפנימית", שלפי האמונה הבודהיסטית מסמנת "הארה". גם בהינדואיזם יש לה תפקיד חשוב ועם הזמן היא הפכה פופולרית ובעלת משמעות בחוגי "העידן החדש".

כמובן שהעין השלישית, המכונה גם הצ'אקרה השישית, היא לא איבר ממשי אלא סוג של איבר מיסטי, המסמל התעוררות, הארה ורוחניות ונחשב כבעל יכולות אינטואיציה, טלפתיה ואף ראיית הנולד.

משמעות ה"הארה" היא שהמאמין יוכל לראות את המציאות כמו שהיא, ולא רק את אשליית המציאות, זו שאנו רואים בשתי עינינו ה"רגילות".

את ה"בינדי" האדום נוהגות ההודיות הבודהיסטיות למרוח על מקומה של העין השלישית, מעט נמוך במצח, מעל לקו הגבות ובין שתי העיניים. לסימון הנקודה ההודים משתמשים בחומר שמביא לגירוי מעט מטריד במקום. בכך עולה המודעות של המאמין לאזור, מה שיוצר קשר רציף ותת-מודע עם הצ'אקרה.

בעבר נעשו ניסיונות לחקור באופן מדעי את הקשר בין העין השלישית לבלוטת האצטרובל, השוכנת פיזית בדיוק במקום זה במוח. בלוטה הזו היא שמפרישה למחזור הדם את המלטונין, הורמון שהגוף מפריש עם חשיכה וכך מסמן למוח שהגיע הזמן לשינה.

במאה ה-17 כינה רנה דקארט את בלוטת האיצטרובל "מושב הנפש" ובמאה ה-18 טענו חוקרים שבדומה לרשתית העין, היא רגישה לשינויי אור וחושך.

ועדיין עם הזמן נמצא שאין קשר בין הבלוטה הזו ו"העין השלישית". כיום אין כל עדות מדעית לקיומו של איבר בלתי נראה במקום זה של הראש ולא נמצא גם בסיס מדעי לסגולות כלשהן המיוחסות לאזור זה. לכן ל"עין השלישית" אין בשלב זה חלק בשיח המדעי.


מהי העין השלישית, סימן הבינדי ההודי:

https://youtu.be/Gm6IqVVqCGo


בנות זוכות לסימון טיקה במקדש שימלה:

https://youtu.be/fEg8U5WA8lQ


נימוקים מדעיים ותולדות סימון הבינדי האדום על מקום העין השלישית:

https://youtu.be/E38vimlsJnQ


מצגת וידאו מוסברת של האל שיווה עם עינו השלישית:

https://youtu.be/SaJoVrjT3rs


סימון הטילאק:

https://youtu.be/P7IWuqu0DfA


ויש גם וריאציות כמו קום קום בינדי:

https://youtu.be/EHl3xUtsaw8


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.