» «
ברירה מלאכותית
מהי ברירה מלאכותית?



"ברירה מלאכותית" (Artificial selection) היא תהליך שבו האדם ביצע ריבוי טבעי של בעלי חיים מבוייתים נוחים, ממושמעים ומניבים לו, בעוד שהוא מנע את ההתפתחות של גזעי בעלי חיים שלא היו כדאיים לו מספיק. בניגוד לברירה הטבעית שנמשכה מיליוני שנים, "ברירה מלאכותית" הוא תהליך אבולוציוני שעשה המין האנושי, בהילוך מהיר מאד. במילים אחרות, האדם ברר באופן מלאכותי, תוך אלפי שנים במקום מיליוני שנים של הברירה הטבעית וסידר את בעלי החיים המבוייתים לצרכיו.

ניתן לראות את הברירה המלאכותית בחיות משק, בהמות משא, בקר, כלבים ועוד. למעשה, הדוגמה הטובה ביותר של ברירה מלאכותית היא הכלב. האדם ברר לו את הזאבים הידידותיים ביותר, אלה ששיתפו פעולה עימו ושהיו הכי תלויים בו. להם הוא נתן מזון ונעזר בהם בציד. את האלימים, המסוכנים, הפחות-ממושמעים ואלו שגילו עצמאות רבה מדי, הוא הרחיק ואף השמיד. כך, במהלך דורות, התפתחו אותם מינים שתכונותיהם הגנטיות היו טובות לאדם. הם הלכו והתרבו והפכו למה שאנו מכנים "כלבים". למעשה, כל כלב הוא זאב מבוית, שנולד לשושלת של כלבים נוחים ומתאימים לצורכי האדם.

אם נמשיך בדוגמת הכלבים - במהלך אלפי שנים הפך האדם את הכלב שיצר מהזאב, למאות גזעי כלבים שונים ומשונים. הוא ברר את התכונות הגנטיות של אלו שהעדיף וחיבר כלבים בעלי תכונות רצויות, כדי ליצור מהם גזעים בעלי שילוב של תכונות רצויות. בני אדם השתמשו בכלבים בעלי מוטציות רצויות והרבו אותם, כדי לפתח זנים בעלי התכונה שנוצרה במוטציה. כך נוצרו כלבים בעלי מראה שונה, צבעים מגוונים, תכונות שימושיות מסוגים שונים ועוד.

קראו עוד על גזעי הכלבים שנוצרו, באאוריקה בתגית "פיתוח זני כלבים".


הנה הברירה המלאכותית שיצרה את הכלבים:

https://youtu.be/F-XTUpLmhPc


והדרך הארוכה שעשו הזאבים עד שהפכו למאות זנים של כלבים:

https://youtu.be/mCLQ_8I1paY
ברירה מלאכותית
איך בויתו הזאבים והפכו לכלבים?



בתהליך הברירה הטבעית בעולם, לא התערב איש. עקרון הברירה הטבעית, שמתייחס לאבולוציה של מינים שונים בטבע, מסביר שהמינים שהכי מתאימים לסביבתם הם ששורדים ומתרבים, כשהם מעבירים את התכונות שלהם הלאה.

לעומתם, יש מינים שמצוידים בתכונות שמפריעות לשרוד ולהתקיים באותה סביבה, או סתם לא מאפשרות הישרדות בה, תכונות אלא לא מועברות לאורך זמן לדורות הבאים, כי פרטים שהם בעלי התכונות הללו לא שורדים ולכן הם הולכים ומתמעטים, עד לכלייה סופית.

כך לדוגמה, היו פעם ג'ירפות עם צוואר קצר, אך יכולתן להשיג מזון הייתה קטנה משמעותית מאותן ג'ירפות שנולדו עם צוואר ארוך יותר, בגלל מוטציה. בהדרגה לאורך הדורות הלכו והתמעטו בעלות הצוואר הקצר, בשל רעב וכלייה, בעוד שג'ירפים בעלי צוואר ארוך הלכו והתרבו, כי היה להם מספיק מזון ולכן גם חוסן גופני ומהירות בריחה לא רעה מטורפים...

אך יש תהליך שנקרא "ברירה מלאכותית" שאותו חולל האדם, במהלך עשרות אלפי שנים. הכלבים הם דוגמה קלאסית לתהליך זה, שהוא מהיר הרבה יותר מהברירה הטבעית.

"ברירה" היא הוצאה של התכונות הנבחרות של מין מסוים. ברירה מלאכותית היא ברירה כזו שנעשית על ידי האדם.

הכלב למשל, נולד או בוית מהזאבים, ככל הנראה מהזאב האפור שנקרא קניס לופוס (Canis Lupus). זה היה לפני כ-15 אלף שנה, בסוף עידן הקרח האחרון, אם כי יש הערכות גבוהות בהרבה לגבי התקופה בה זה התרחש לראשונה.

מכל מקום, האדם הקדמון בוחר במודע להרבות זאבים שהם בעלי תכונות מועילות. הוא גם מחליט לא להרבות ואפילו להשמיד את הזאבים המתאימים פחות. כך הולכות ומתחזקות במהלך הדורות הבאים התכונות של ה"זאב הנחמד" שהאדם טיפח ויוצר לו הלאה, בעוד הזאבים עם התכונות הרעות, כמו תוקפנות או רעש, הולכים ומתמעטים.

ברירה מלאכותית התרחשה גם בבעלי חיים כמו פרות, סוסים ותרנגולות ובצמחים, כמו החיטה והבננות. כיום, בעידן ההנדסה הגנטית של הצמחים היא מגיעה לשיאים חדשים.

הכל החל כשזאבים התקרבו לאדם הקדמון וחיפשו מזון. אלה מהם שהצייד מצא כידידותיים, זכו לשאריות של מזונו. הזאבים החלו לבוא שוב ושוב לקבל שאריות מזון, אך האדם העדיף להתחלק עם הזאבים הידידותיים, אלה שלא חשפו שיניים ולא נהגו כטורפים.

במהלך דורות של זאבים, הלכו וטופחו זאבים שהיו נאמנים וטובים לאדם. הם הפכו לכלבים, זאבים מבוייתים, שאף החלו לסייע לאדם גם בציד. רבים מהם זכו לתפקידים בציד (כמו הפוינטר "המצביע", הסטר "היושב" ליד הטרף ודומיהם).

התערבות האדם בהתרבות שלהם המשיכה ובהדרגה יצר האדם את הגזעים השונים ("גזע" הוא "מין" מלאכותי של בעל חיים, כזה שנוצר על ידי האדם). האדם טיפח בגזעים מסוימים תכונות של כלבי ציד, בעוד גזעים אחרים התאימו לחיזוק תכונות של כלבי שמירה, ואחרים היו לכלבי מחמד מתוקים..


הנה ביות הכלבים וההיסטוריה שלהם (מתורגם):

https://youtu.be/8_KWmzLObQ4


כך נוצרו גזעי הכלבים מהזאבים:

https://youtu.be/mCLQ_8I1paY


הברירה המלאכותית שיצרה את הכלבים:

https://youtu.be/kPDPTm7NgUE


עד היום מגדלי כלבים עושים ברירה מלאכותית:

https://youtu.be/tukxnJ8Gnbg


וזאב עם האדם או ההיפך? - דיון מיתולוגי ומדעי על מי התחיל עם מי? (מתורגם):

https://youtu.be/T6f1-nEjDdM?long=yes
כלבים קטנים
איך נוצרו גזעי הכלבים הקטנים?



כל גזעי הכלבים נוצרו מאותם זאבים שבויתו לפני עשרות אלפי שנים. במהלך אלפי שנים הם עברו תהליך שנקרא "ברירה מלאכותית" ובו השתמרו כלבים שסייעו לאדם והיו נוחים לו, בעוד שגזעים אחרים לא שרדו, או נטמעו בחזרה לטבע, בתור חיות פרא.

הגזעים הקטנים, כמו גם כל שאר הגזעים שאינם דומים לזאב, הם יצירה שהיא לגמרי אנושית. כלבים כמו כלבי הפקינז, הפודל והצ'יוואווה נוצרו בשרשרת של פיתוח גזעי כלבים קטנים, כלבי מחמד לאדם.

במהלך השנים, פותחו על ידי האדם זנים וגזעים רבים ושונים של כלבים. גזעים אלו עברו שינויים גנטיים ופיזיים ומוטציות שנראו מתאימות לצרכים שונים של האדם. כך פותחו גזעים חדשים, שהיו בעלי תכונות שלעתים התאימו לאדם ואז הוא הרבה ופיתח את הזן עוד יותר.

גם הכלאות של גזעים שונים זה בזה יצרו גזעים חדשים ובעלי תכונות רצויות לאדם. כך נוצרו כלבי רוח, המצוידים ביכולות ריצה מעולות, כלבי מזחלות, שהיו חזקים ועמידים לקור בשלג של ארצות הצפון. כך נולדו גם כלבי ציד, שיש להם חושים שמתאימים לצרכים שונים שהציידים נעזרו בהם בעת הציד.

וכך נוצרו גם כלבי המחמד, אלה שאין בהם תועלת כמו ציד, שמירה, נחייה וכדומה. המעבר לערים ותרבות השפע הביאו לביקוש לכלבים קטנים יחסית ובעלי תכונות אחרות משל כלבי העבודה. כל המטרה של פיתוח הגזעים הללו הייתה ונשארה ידידות וחברה לאדם. הם פותחו ככלבים קטנים, נוחים לגידול בבית, אוכלים מעט יחסית ולא פחות חשוב - חמודים להפליא, לפחות כשהם לא נובחים עליך מהצד השני של הדלת..


כך נוצרו גזעי הכלבים מהזאבים ועד לגזעי כלבי הבית שאנשים גאים ביצירתם:

https://youtu.be/tukxnJ8Gnbg


גזעי הכלבים הקטנים שנוצרו מהכלאות ומוטציות ושכפול כלבים שכבר מתקיים:

https://youtu.be/bi9Pa0DHG5Y


והברירה המלאכותית שיצרה את הכלבים:

https://youtu.be/mCLQ_8I1paY
גזעי כלבים
מה ההבדלים שבין גזעי כלבים?



עוד מימי האדם הקדמון ועד ימינו יש העדפה של כלבים שהם בעלי תכונות המועילות לנו. במהלך הדורות הרבים, מאז ביות הכלבים הראשונים, הפליא האדם לביית גזעים שונים של כלבים.

בתהליך של "ברירה מלאכותית" בוחר האדם לחזק תכונות וגזעים בעלי תכונות שמסייעות לו להתקיים. "גזע" הוא "מין" מלאכותי של כלבים, שנוצר על ידי האדם. הדבר נעשה על פי תכונותיהם השונות של כל גזע וגזע, כשתכונות הופכות ממש לתפקידים של כל גזע.

מגדלי הכלבים העדיפו שלא להרבות ואפילו להשמיד את הכלבים שאינם מצוידים בתכונות הרצויות, כמו שמירה טובה או יכולת לסייע בציד. את היעילים מביניהם, לעומת זאת, חיזקו ברבייה והעדיפו להרבות גורים לאותם שחיוניים לאדם.

בהדרגה יוצר ומחזק המין האנושי את הגזעים השונים. האדם טיפח בגזעים מסוימים תכונות של כלבי ציד, בעוד גזעים אחרים התאימו לחיזוק תכונות של כלבי שמירה, ואחרים היו לכלבי מחמד מתוקים.

כך נוצרו כמה תפקידים של גזעים שונים:

#כלבי ציד
גודלו לשיתוף פעולה ולתגובה מהירה לפקודות הצייד. תכונות אלה הפכו אותם לכלבים שלרוב יגלו חיבה גדולה כלפי האדם. ביניהם כלבי פּוֹינְטֶר, סְפַּנִייל, סטר, ובמיוחד רְטְרִיבָר, כולל הגולדן והלברדור רטריברים.

#כלבי רועים
כלבי הרועים, כלבי הבקר וכלבי הקולי ("לאסי"), פותחו לעבודת צוות, יחד עם הרועים והחוואים. בזכות כושר ההתמדה שלהם וכדי שירדפו אחרי העדרים וישמרו עליהם, כלבים אלה, פותחו להיות גם נאמנים וגם בעלי מרץ. כשהם מתרגשים הם נוטים לנבוח ויש להם גם נטייה לנשיכות קלות.

#כלבי שמירה
אלו כלבי הרים, שהלכו וטופחו לשמירה על עדרי הכבשים כשהרועה לא נמצא במקום. חוזקו בהם תכונות כמו רוגע ועצמאות, בצירוף נטייה להגנת יתר. יש גם גזעים שטופחו להגנה על הבית והמשק, כמו הבוקסרים והדוברמנים.

#כלבי רוח
כאן יש גזעים שבנויים למהירות ורצים בקלילות ומהר. גזעים כמו סלוקים, אַפְגֶנים, גרייהאונד, ויפט ודירהאונד. כלבי רוח אינם מרבים להפגין רגשות והם נוטים להיות מרוחקים ואדישים.

#טריירים
קטנים וחזקים ומרביתם פותחו במקור לציד של בעלי חיים קטנים ושרצים. הטריירים מצטיינים בנביחות ובחפירה. הם הנוטים ביותר לנשוך ואם מתגרים בהם, נדיר יהיה שהם ייסוגו .

#כלבי לוויה
אלו כלבי הצעצוע, הביתיים, שמאז ומתמיד גודלו כדי להיות חברה לבעליהם. הם נהנים ממגע עם בני־אדם ועוד יותר מגילויי חיבה. ביניהם נמצאים גזעים כמו פּוּדָלִים, סְפַּנִיילים קטנים, צ'יוואווה, טיבטים ובישוֹנים.

#כלבי הרחה
אלו גזעים שגודלו במקור כדי שיילכו בעקבות ריח וליילל לבעלים את הממצאים. הם מסוגלים לעקוב אחרי עקבות קלושים במיוחד והם מתקשרים עם כלבים אחרים מצוין. נמנים עליהם כלבי הביגל, הבָּאסְט הָאוּנד וכלבי הדם.


כך נוצרו גזעי הכלבים מהזאבים:

https://youtu.be/mCLQ_8I1paY


הנה ביות הכלבים וההיסטוריה שלהם (מתורגם):

https://youtu.be/8_KWmzLObQ4


כך עושים מגדלי הכלבים את הברירה המלאכותית:

https://youtu.be/tukxnJ8Gnbg

ברירה מלאכותית

ספורטאים
איך יצרה העבדות את הספורטאים החסונים בעולם?



האם שאלתם את עצמכם פעם איך זה שרבים מהכוכבים הגדולים של הכדורסל, הבייסבול והספורט באמריקה הם שחורים? איך זה שכמעט כל פעם שאנו שומעים על ספורטאי בעל יכולות כמעט על-אנושיות מתברר לנו שהוא כהה עור?

נתחיל בסיבה הסוציולוגית לכך שבחברות מערביות יש הרבה יותר שחקנים שחורים מאשר לבנים או גזעים אחרים. למרבה הצער, הקהילות השחורות הן בעלות מעמד חברתי ויכולת כלכלית נמוכה משל מהלבנים. בדרך כלל הם מתקשים להפוך למדענים, חוקרים, גאוני מחשבים, עורכי דין או אילי-הון. לכן צעיר שחור שרוצה להתקדם ולהצליח בחברה המערבית יחפש ערוצים שיאפשרו זאת. תחומים כמו שירה וספורט היו תמיד פתוחים יותר ומאפשרים לבני הקהילה השחורה לצמוח.

זה בלט במיוחד מרגע שהפכו הג'אז, הבלוז ומוסיקת הנשמה לסגנונות פופולאריים ומרגע שעולם הכדורסל גילה את היכולות האגדיות של שחקנים שחורים. אבל גם בענפי ספורט רבים אחרים התגלו האפרו-אמריקאים ואחיהם במדינות אחרות כמצליחים מאד!

אבל יש עוד משהו והוא אבולוציוני. מסתבר שאם הספורטאים השחורים החזקים חייבים תודה על הכוח והחוזק שהם מביאים עימם למגרשים למישהו, הרי שבאופן אירוני הם חייבים את התודה לסוחרי העבדים ובעלי העבדים שהעבידו את אבותיהם בפרך. "בזכותם" נעשתה במהלך הדורות ברירה מלאכותית, אכזרית אבל יעילה..

איך זה קורה? - התשובה היא ברירה מלאכותית.

העבדות המפרכת, אותו עוול היסטורי שבו עבדו בפרך אפריקנים שהובאו למערב לשירות בעלי האדמות הלבנים, הרגה בהדרגה את החלשים שבעבדים. במשך הזמן הלכה העבדות וצמצמה את אוכלוסיית העבדים, כאשר מי ששרדו את התנאים הקשים והעבודה המפרכת הם החזקים והעמידים שביניהם. כך, טוענים החוקרים, הלך הגזע השחור והשתבח גנטית. הגזע של העבדים הלך והתחזק, כיוון שגברים חסונים במיוחד התחתנו עם נשים חזקות ועמידות במיוחד ובזכות הגנטיקה נולדו להם ילדים חזקים, חסונים ועמידים הרבה יותר. אלו וצאצאיהם הפכו עם הזמן לענקי הספורט שאנו מכירים בליגות המובילות של הספורט העולמי.


הנה הברירה מלאכותית שמסבירה כיצד העבדות חישלה את האפרו-אמריקאים לחסונים וחזקים יותר:

http://youtu.be/R6hF3-obvnA
ברוקולי
מה היופי של הברוקולי?



ברוקולי (Broccoli) הוא ירק עם ראשי פרחים ירוקים כהים, המסודרים בצורה שמזכירה עץ קטן. הוא קצת מזכיר קרובת משפחה שלו - הכרובית. למעשה, החלק שאנו אוכלים בברוקולי, הוא התפרחת הירוקה שלו. כן, הברוקולי הוא פרח אכיל.

אבל ברוקולי הוא גם אחת הדוגמאות היפות בטבע לפרקטלים, דברים שיש בהם דמיון עצמי. מהו דמיון עצמי? - אם תביטו היטב בברוקולי, תוכלו לראות שהוא מורכב מצורות של קונוסים (אצלנו בישראל נפוץ הזן העגול דווקא). מסתבר שאותם קונוסים בנויים על פי הגיון מתמטי מדהים שנקרא "סדרת פיבונאצ'י" (למדו על כך בהרחבה באאוריקה בתגית "סדרת פיבונאצ'י").

אבל הקונוסים שבברוקולי, חוזרים על עצמם בכל גודל בירק הזה. כל קונוס מורכב מחלקים שגם הם בצורת קונוס ובכל אחד מהם יש קונוסים קטנים וכך הלאה - הקונוסים של הברוקולי יחזרו שוב ושוב, בכל קנה מידה שנביט בו. זהו הפרקטל.

החוקרים משערים שמתי שהוא בתקופה הרומית החלו לפתח את הברוקולי, מצמח שנקרא כרוב בר. במשך מאות שנים השביחו אותו בתהליך של ברירה מלאכותית, על ידי דיכוי של התפתחות הפרחים. כך קיבל הגזע את מרב האנרגיה של הצמיחה.

רק במאה ה-16 החל הברוקולי לצאת מאיטליה למקומות אחרים באירופה, אבל הכניסה שלו למטבח האמיתי התרחשה במאה ה-20, כשהתגלו יתרונותיו התזונתיים וערכו הרפואי הרב.

מקור המלה "ברוקולי" הוא שיקוף של צורת העץ של הצמח הזה. הוא בא מהמלה הלטינית "ברקיום" שתהפוך באיטלקית ל"ברוקולו". פירושן הוא "ענף" או "זרוע".


הנה צמח וירק הברוקולי:

https://youtu.be/5AVu8XY5Zzw


הברוקולי מדגים היטב מהם פרקטלים:

https://youtu.be/XwWyTts06tU


כך הברוקולי גדל מהפרקטלים שלו:

https://youtu.be/CLiDcYuqT7w


גידול ואיסוף הברוקולי בשדות ארצות הברית:

https://youtu.be/kbTb3VRqZsY


וקלות העבודה אתו במטבח, כמו גם הערך התזונתי שלו, שהפכו את הברוקולי ללהיט (עברית):

https://youtu.be/6j3HpvcbimY
ביות
מהו ביות בעלי חיים?



הביות (Domestication) הוא תהליך של שינויים שעושה האדם בבעלי חיים ובצמחים, כדי להתאימם לצרכיו. השינוי הזה הוא חלק מהחקלאות שהאדם למד לייצר. הוא נקרא ביות והוא מתרחש בתקופת המהפכה הנאוליתית.

במהלך היווצרות הכלכלה האנושית, החקלאות והמעבר להתיישבות קבועה בויתו חיות פרא לחיות משק כמו סוסים, חמורים וגמלים, שנשאו משאות ובני אדם, סיפקו חלב ובשר או כמו השוורים - סייעו בכוחם הרב במלאכות שונות.

צמחים רבים בויתו והפכו לגידולים חקלאיים שהניבו מזון רב. עופות בויתו לצורך הפקת ביצים ובשר וציידים בייתו עופות דורסים לעזרה בציד וכך הלאה.

לא מעט בזכות הביות ומקורות המזון שהוא סיפק להם, עברו בני האדם מחברות של ציידים-לקטים להתיישבות בישובי קבע ולעיסוק בחקלאות, מה שיוביל להיווצרות של התרבויות השונות ולהתקדמות המדהימה של האדם ב-15 אלף השנים האחרונות.

בעלי חיים בויתו בדרכים שונות. יש בעלי החיים שהאדם סיגל אותם לצרכיו לגמרי, כמו כלבים, פרות, סוסים וחיות משק נוספות. באחרות לא שינה האדם את ההתנהגות הטבעית, כמו הדבורים למשל, ויש ששינה חלקית, כמו במקרה של החתולים.

החוקרים סבורים שהביות החל מתועלת הדדית של בעלי חיים ובני אדם. ככל הנראה הזאבים היו מהראשונים שבויתו, כשלמדו שהתרעה על חיות טרף מביאה את האדם הקדמון לחלוק עימם את שאריות מזונו.

בתהליך ארוך של ברירה מלאכותית הפכו בעלי החיים המבויתים לנוחים לצרכי האדם. זה קרה כשהאדם עודד את פריון הנוחים והמניבים שבהם ודאג לעצור את ההתרבות של מי מהם שלא הסתגלו מספיק לצרכיו, היו אלימים מדי, מניבים פחות מדי וכדומה.


הנה הביות והברירה המלאכותית שנדרשה לו:

https://youtu.be/kPDPTm7NgUE


כך בויתו בהמות המשא:

https://youtu.be/_ODCZOcfNSc


האם יכולנו לביית כל בעל חיים?

https://youtu.be/AMV2zE3vaVE


וסרטון תיעודי על הגאוגרפיה של בעלי החיים שבויתו:

https://youtu.be/P6S8JnkJkRg?long=yes
כבש הבית
מהם הכבשים וכיצד בויתו?



כבש הבית (Sheep) הוא חיית משק, מהראשונות שבויתו על ידי האדם, במקרה שלו מכבש הבר. בחקלאות מגדלים את הכבשים לשימושים שונים, בעיקר לאכילת בשרם, להפקת צמר ולחליבה לצורך חלב כבשים.

לכבשים המבויתות שאנו רואים במרעה יש צמר. את הצמר הזה מפיקים על ידי גזיזת הצמר מהכבשים, במה שנקרא 'גז' (Wool harvest).

כבר אלפי שנים שהצמר של הכבשים משמש לייצור סיבים ובדים. אבל נדרש בעבר תהליך ארוך של ביות, כדי להביא את הצמר הטבעי שלהן לכדי הצמר הנהדר שיש להן היום.

איך זה התרחש?

במהלך הביות שלהן ובתהליך שנקרא "ברירה מלאכותית", עברו הכבשים תהליך מדהים. הצמר שלהן הלך והפך לצמר עבות ושימושי לאדם.

הברירה המלאכותית, בניגוד לברירה הטבעית שנוצרת בתהליך האבולוציה ונמשכת מיליוני שנים, היא מצב שבו החקלאים, מי שגידלו את הכבשים, בחרו בכל דור את מי מהן להרבות. הם עשו זאת על פי איכות וכמות הצמר שלהן.

כבשת הבר המקורית הייתה מאוד דלילה בצמר שלה. על גופה היו מעט מאוד זקיקי צמר, שמהם גדל הצמר ובעיקר זקיקי שיער. כן - לכבשים היה אז גם צמר וגם שיער.

לפני כ-10,000 שנה, כשהחל האדם לביית את הכבשים, הוא העדיף לברור ולטפח את הכבשים שיש להן יותר זקיקי צמר מזקיקי שיער. ההחלטה הייתה להרבות אותן באופן מלאכותי, כך שהן יתרבו על חשבון הכבשים מרובות השיער.

מי מהכבשים שהיו בעלי בעלות צמר עבה ועשיר, גודלו והופרו שוב ושוב, כך שייוולדו להם צאצאים רבים עם זקיקי צמר והגנטיקה תדאג שמרבית הצאצאים הללו יפיקו את אותו צמר שרצוי לאדם ולא את השיער, שלא נחוץ לו.

מנגד, כמה עצוב, מי שלא התברכו בצמר האיכותי והשימושי לאדם, לא הורבו על ידי החקלאים. באופן כזה הם הלכו עם הזמן ונעלמו, לעומת בעלי הצמר המשובח, שהופרו והתרבו שוב ושוב.

הצמר הזה שימש ומשמש מאז לייצור של סיבים ובדים, לסוודרים, גרבי חורף, אפודות צמר וכדומה.

ואגב, האדם המביית בחר אפילו את צבע הצמר הנוח לו. מכיוון שהצמר הלבן הוא הקל ביותר לצביעה, מרבית הכבשים המבויתות היו לבנות. כך הפכו, בספרד למשל, הכבשים מגזע מרינו (merino) לכבשים שאותן מגדלים הכי הרבה.

אגב, בימי הביניים וכדי לשמור על הכבדים המעולות הללו בספרד, לא איפשרו הספרדים ייצוא של הכבשים הללו ומי שהעיז לעשות כן נידון לעונש מוות. כיום מגדלים את כבשת המרינו גם במדינות אחרות, כמו אוסטרליה וניו זילנד והיא נפוצה ברחבי העולם

רק הערה לסיום - מבין מאות גזעי הכבשים לא לכולם יש צמר איכותי ורב. בחלק מהגזעים טופח דווקא הבשר והורבו דווקא כבשים בעלי בשר טוב וטעים, גם אם הצמר שלהם פחות מוצלח.


הנה הצמר של הכבשים:

https://youtu.be/E96bxNErse0


עדר הכבשים מהשמיים:

https://youtu.be/gV6ozSLyrOk


והגז של הצאן:

https://youtu.be/Mddybz04D78


המהפכה החקלאית
מה הייתה המהפכה החקלאית?



המהפכה החקלאית הייתה המעבר שחל בתקופת האבן החדשה (בתקופה הנאוליתית), בדרך שבה השיג האדם הקדמון מזון. היא סיימה את תקופת הציידים-לקטים והחלה את התקופה החקלאית.

התקופה החקלאית ידועה גם כמהפכה הניאוליתית והתבטאה בכך שבני האדם החלו לעבד את האדמה ולגדל את מזונם. רבים רואים במהפכה הזו את השינוי המשמעותי והחשוב בהיסטוריה של המין האנושי.

עד המהפכה החקלאית צד האדם חיות וליקט ירקות ופירות. לכן נקרא המבנה החברתי והכלכלי, בתקופה של טרם מהפכת החקלאות, מבנה של "ציידים-לקטים". האדם הקדמון סמך אז על כוחו לצוד או על מזלו, למצוא אוכל ללקט. לאחר המהפכה החקלאית עברו בני האדם למבנה חברתי שבו הם החלו לכלכל את עצמם, באמצעות ביות של בעלי חיים וצמחים. מעתה לא היו תלויים במזל וביכולת לצוד.

המהפכה החקלאית, שהחלה לפני כ-12 אלפים שנה, אפשרה להומו ספיאנס להתרבות בקצב מסחרר ולהשתלט על העולם. בתוך עשרת אלפים שנה הפך המין האנושי חלקות אדמה נרחבות לשדות וביית צמחים שיהפכו למזונו העיקרי, כמו חיטה, אורז, תפוחי אדמה, תירס ודוחן.

המעבר הזה נקרא גם המהפכה הנאוליתית, על שם התקופה שבה התרחש המעבר מחברה של ציידים ולקטים לחברה של חקלאות נייחת. היא התרחשה בהדרגה ובמקביל באזורים שונים בעולם. האזור הראשון היה האזור שלנו, אזור מסופוטמיה ("הסהר הפורה") שכולל את איראן, טורקיה, סוריה וישראל של היום.

לחוקרים יש תאוריות שונות לגבי הגורם העיקרי למהפכה החקלאית. יש מהם שרואים באקלים החם והיבש שנוצר בסוף עידן הקרח האחרון בעולם כולו. האקלים הביא לעיבוד תבואה מוצלח מבעבר ולצורך להתיישב ליד מקורות מים.

חוקרים אחרים מתייחסים לתוצאה של הולדת עיבוד האדמה שבמהפכה החקלאית ומציינים שהחקלאות הביאה את מהפכת הסמלים והטקסים החברתיים. אלה החלו להיווצר בחברה האנושית ויצרו את הקדמה האנושית המטורפת של עשרת אלפים השנים האחרונות.

והכי מעניין שגם כיום, עם כל החידושים - המדעיים, הטכנולוגיים וההנדסיים שזכינו בהן במאות האחרונות ועם כל הקידמה האנושית בה זכינו בעקבותיהם, עדיין מעל חצי מאוכלוסיית העולם עוסקת בחקלאות לפרנסתה.

החקלאות היא שמאפשרת את חיינו על כדור הארץ.


האם כך נולדה החקלאית הראשונה בהיסטוריה?

https://youtu.be/xbXWWzxC1e0


סיפור הולדתה של החקלאות:

https://youtu.be/ydyIn4zZXvo


כך המשיכה להתרחש מהפכת החקלאות:

http://youtu.be/-7bqi70B3tE


הולדת החקלאות הייתה שינוי מכריע בגורל האדם:

http://youtu.be/bhzQFIZuNFY


על תחילת החקלאות וביות החיות במסופוטמיה:

https://youtu.be/k837R16PvOk


כך השפיעה מהפכת החקלאות על התרבות עד לאינטרנט של היום (מתורגם):

https://youtu.be/3Evl0tQAdXI?t=14s


הנה סרטון תיעודי על המהפכה החקלאית שהשיקה את התרבות האנושית וההיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/CWu29PRCUvQ?long=yes


והרצאה על המהפכה החקלאית (עברית):

https://youtu.be/thSZqJ4_Gcg?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.