» «
פלייבורד
מה זה פלייבורד?



רציתם פעם לעוף באוויר בגופכם? הפלייבורד יאפשר לכם להגשים את החלום וממש לעוף. הפלייבורד הוא מתקן ספורטיבי שמאפשר לעוף בעזרת סילון המים שהוא יוצר. לחץ המים שיוצא מפתחי הפלייבורד מאפשר לכם לעוף באוויר - לגובה של עד 9 מטרים מעל פני המים.


הנה סרטון שמציג את הפלייבורד בפעולה:

http://youtu.be/m4Bm3cs9TFo


והנה עוד סרטון יפה עם ביצועים מרהיבים של מעופפי פלייבורד:

http://youtu.be/wu9dLanT4Zc

גלישה אווירית
מהו גלשן אוויר?



גלשן אוויר (hang glider), שיש המכנים "גלשון אוויר", הוא מתקן תעופה ספורטיבי לא ממונע. הוא מציע שילוב של תחביב לשעות הפנאי וספורט תחרותי. גולשים מיומנים יודעים לספר שגלישה אווירית בגלשון האוויר היא החוויה הקרובה ביותר למעוף הציפור.

גלשן האוויר בנוי משלד אלומיניום קל ובדים המתוחים עליו. הגולש תלוי על המתקן בעזרת רתמה המחוברת לשלד הגלשן. השליטה בכיוון המעוף של גלשן האוויר מתבצעת על ידי הטיית הגוף ימינה ושמאלה, בעוד שהאטה והאצה של המהירות מתבצעת על ידי תנועת הגוף של הגולש קדימה ואחורה.

בגלישה האווירית ניתן לגמוע מרחקים גדולים מאד. אם בתחילת עידן גלשני האוויר ניתן היה לגלוש רק במורד, כיום עושים גולשי אוויר מיומנים מרחקים של מאות קילומטרים בגלישה אווירית אחת. בישראל למשל, גמא גולש מרחק של 200 קילומטרים בתוך 6 שעות גלישה, מאופקים ועד לעיר אילת. גלישה כזו נקראת "קרוס" (מלשון Cross Country, שהיא "חוצה המדינה"). לטיסות כאלה נדרשת בדרך כלל המראה בגרירה, שמתבצעת על ידי גרירה של הגלשן באמצעות כלי רכב. הרכב הממונע מאפשר לגולש להמריא ולטפס לגובה ואז להשתחרר ולגלוש הלאה באופן עצמאי.

גולשי אוויר מיומנים יודעים לנצל את ה"תרמיקות", שהם זרמי אוויר חמים העולים למעלה, בכדי להגיע לגובה רב. גולש אוויר ישראלי הגיע לגובה של כמעט 5 קילומטרים במעוף שכזה.


הנה גלשן אוויר בגלישה בהרים:

https://youtu.be/S2b4IL1or7I


מעל הים:

https://youtu.be/9URS7fLd_K4


גולש אווירי שהחליט לנחות על דאון:

https://youtu.be/OIk0XzAfbs0


והפעלולן בוב ווילס שחיבר אופנוע לגלשן אוויר ובדק אם יצליח לגלוש עם משקל כזה:

https://youtu.be/lLygZUrLv9M
סאפ
מה זה סאפ ואיך גולשים בו?



רבים שמעו ודאי על ה"סאפ", אבל מהו בדיוק ולמה הוא משמש?

אז הסאפ (SUP), הוא בעצם "פאדל בורד", גלשן חתירה, בו השייט מתנהל בעמידה. הוא די מזכיר את ה"חסקה" שלנו, אבל שונה ממנו (פרטים בהמשך).

הסאפ או "פאדל בורד" ובקיצור "פאדל", הוא גלשן, מעט גדול מגלשן גלים, וכזה שחותרים בו באמצעות משוט בעל להב יחיד.

מקור שמו הפופולרי "סאפ", הוא בקיצור, ראשי התיבות של "Stand Up Paddleboard".


#למה זה טוב?
יתרונו הגדול של גלשן החתירה הוא שכדי לשלוט בו לא נדרש ניסיון קודם בתחום הגלים. הסאפ מתאים הן לגלים סוערים והן למים שקטים.

יש שני סוגים של סאפ. כזה שמותאם לחתירה למרחקים ואחר שמיועד ומתאים לתפיסת גלים.

בפאדל בורד אפשר לגלוש לא רק בים פתוח, אלא גם במקווי מים, תעלות גדולות, אגמים ונחלים.

יתרונו על הגלשנים הוא בכך שגלשן הגלים מחייב גלים טובים לגלישה וגלשן הרוח תלוי ברוח טובה, כזו שבמקומות רבים בעולם וישראל בתוכם, מוגבלת לימים בודדים בשנה.

לסאפ לא נדרשים כל אלה והוא מתאים לכל מזג אוויר וסיטואציה. גם בהשוואה לקייט סרפינג, הסאפ תלוי פחות בתנאי הסביבה, מה גם שהוא הרבה פחות מסוכן לגולש ולסביבה.

אפילו על הקיאק הסאפ עדיף, כי הוא לא עובד רק על פלג הגוף העליון, כמו בקיאק, אלא מפעיל שרירים רבים בכל הגוף.

הסאפ מהנה למי שאוהבים להפעיל את השרירים. לא מדובר רק בגברים, אלא גם בנשים, בני נוער וכולל את מי שלא עסקו מימיהם בספורט ימי.יש אפילו מי שמשלבים את הבילוי על הסאפ עם יוגה, מדיטציה ושיעורי פילאטיס.


#המקור של הסאפ
במקור הפאדל בורד נולד באיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט. שם השתמשו בהם, כבר לפני מאות שנים, ראשי השבטים כסוג של סמל סטטוס, שעליו גלשו מעל פני המים ומעל שאר חברי השבט.

בפיג'י, כשהספורט הזה עשה את צעדיו הראשונים במים, איש לא חשב שלוח השיט הזה יכול להפוך ללהיט עולמי. אבל במאה ה-21 בצעו מספר גולשים מאיי הוואי מהלך שיווקי מדהים.

היזמים הצעירים הללו החיו את כלי השיט העתיק והצנוע. הם יצרו דגם מודרני ומעוצב שלו, תוך שימוש בחומרים חדישים והתוצאה התגלתה כגלשן מודרניסטי, המשלב גלישה וחתירה.

מהוואי הם החלו לשווק את ה"סאפ" וממנה פשטו הפאדל בורדים אל חופי קליפורניה האופנתיים ואחריהם לחופים אחרים בארצות הברית ומשם לשאר חופי העולם.


#ההבדלים בין סאפ לחסקה
אז מה בכל זאת ההבדל בין הפאדל, כלומר הסאפ, לחסקה הים תיכוני?

בגלישה על חסקה אין הרבה קושי פיזי. העמידה על לוח רוחב וארוך לא מחייבת מאמץ רב. בגלישה על הסאפ, לעומת זאת, נדרש מאמץ על קבוצות שרירים רבות לצורך היציבה.

בנוסף לכך, אם במשוט החסקה והקיאק יש שני להבים, שני צדדים שניתן לחתור בהם - לצד ימין ולצד שמאל, במשוט של הסאפ יש, כמו במשוט של סירת הקאנו, רק להב אחד.


הנה הסאפ (עברית):

https://youtu.be/276yIOZ_dSk


גלישת גלים עם שיבומי סאפ שמיוצר בארץ:

https://youtu.be/iy3a275AB9A


כך תשתמשו בסאפ:

https://youtu.be/ES2mShoQ3_Q


סקירה על הסאפ המתנפח (עברית):

https://youtu.be/w7F_MDgTgBo


לומדים לגלוש בסאפ:

https://youtu.be/UvGCxnRc5aI


בונה הגלשנים הישראלי שבונה סאפים מעץ (עברית):

https://youtu.be/LxHtTRhq_uA


ומה ההבדלים בין סאפים קשיחים, מתנפחים ועוד? (עברית)

https://youtu.be/hT2T67UGk_4?long=yes
סקייטבורד
מהו הסקייטבורד?



סקייטבורד (Skateboard) הוא מתקן גלישה שמורכב מלוח עץ צר עם שני זוגות גלגלים המחוברים אליו. הסקייטבורד הוא המצאה של גולשי גלים מקליפורניה. לא יודע מי המציא אותו ואיש לא הרוויח מאחד המתקנים או הצעצועים המצליחים בהיסטוריה. כללית, ידוע שהסקייטבורד הראשון נבנה בתחילת שנות ה-50 כשלכמה מאותם גולשים נמאס לסחוב את הגלשן שלהם אל החוף. הם הלבישו גלגלים שפירקו מגלגיליות ישנות על הגלשן שלהם ונסעו עליהם אל החוף. היו מי שראו והתקנאו בהם ודי מהר הם הבינו שזו דרך לגלוש אפילו ללא גלים וללא ים. הם הקטינו את הלוח שהותקן על הגלגלים והסקייטבורד נולד.

די מהר הפך הסקייטבורד לסגנון חיים, המכירות עלו במהירות והוא הפך לתעשיית ענק משגשגת. הגלגלים הלכו ושופרו והמכשיר החל להיות מהיר ומרגש. די מהר החלו לקיים גם תחרויות של גולשים ואליפויות, שהתנהלו כמו תחרויות ספורט לכל דבר. אחר כך חלה ירידה בפופולאריות שלו, אבל בשנות ה-70 חזר הסקייטבורד בגדול, כשהוא משוכלל יותר ומצויד בגלגלים משופרים, שאפשרו גלישה מהירה, קופצנית ונועזת במיוחד. סגנון הרכיבה המטורף שאימצו להם הגולשים החדשים חיבר אותם לתרבות הפאנק והם הפכו למגניבים של שנות ה-80 ואילך.

הסקייטבורד, אגב האקדמיה ללשון עברית עברתה אותו לגַּלְגֶּשֶׁת, הפך מאז להיט גדול אצל בני נוער. ברחובות הערים הגדולות מככבים סקייטרים נועזים, בני הנוער שגולשים על הסקייטבורד, אם בגלישה במשטחי הגלישה שבפארקים ואם ברחובות הערים, בקפיצות על המדרגות בירידה, או על מעקות ומדרכות משופעות.

הגלישה בסקייטבורד נפוצה כיום בקרב צעירים העוסקים בו כספורט אתגרי לכל דבר. רבים מהסקייטרים הצעירים הללו חולמים על רכיבה מקצועית שתפרנס אותם, בתחרויות, פרסומות וסרטים.


הנה סקייטר מכור (עברית):

https://youtu.be/bmAhn2ljJ70


חבורות מיומנות בטירוף:

https://youtu.be/S-AzdRko09s


גם בנות הן מעולות בסקייטבורד:



מעולות? - הנה סקיי בראון - הילדה שלא תאומן (עברית):

https://youtu.be/a10VA2eSp6Q


כבר בגיל 8 היא הדגימה מה אפשר לעשות כשמוכשרים ומתאמנים:

https://youtu.be/oYZuJ1cMUNM


וכשכוח הכבידה לא עובד רגיל אז הסקייטבורד עושה בעיות...

https://youtu.be/Z0nHSMM_69w


הסקייטבורד החשמלי:

https://youtu.be/Gka-FXoU5-g


גלישה שלא תאומן על לולאת ספירלה:

https://youtu.be/gaf8zHp-iaY


וסרט תיעודי קצר על האלופים של הסקייטבורד ומאיפה הם באים:

https://youtu.be/nPuEU16P3zg?long=yes

גלשנים

לונגבורד
מה זה לונגבורד?



לונגבורד הוא משהו בין גלשן לסקייטבורד. לרוב, הלונגבורד משמש לגלישה במורד הרים. השליטה בלונגבורד יותר מזכירה גלישת גלים מגלישה על סקייטבורד, שמאד דומה לו במראה.


הנה הלונגבורד בתרגילים שונים שעושים בו:

http://youtu.be/mXqmRAUsn9U


גלישה במורד הר בעזרת לונגבורד:

http://youtu.be/kkviQ41u0eQ


וגולשות מדגימות את השליטה המוחלטת שלהן בלונגבורד:

https://youtu.be/tQNzYSUsJdk
האברבורד
מהו הוברבורד?



קשה לכם להתנייד בעיר? האופניים החשמליים מיצו את עצמן? מה דעתכם להשתמש בסקייטבורד מעופף כדי להגיע ממקום למקום? - בשנות ה-80 של המאה הקודמת חלמו ילדים רבים על מכשיר כזה בדיוק ולא התקשו לדמיין איך הוא ישנה את חייהם. לאחר שראו כבר את המכשיר הזה בפעולה..

הוברבורד (Hoverboard), או האברבורד, הוא אחת ההמצאות העתידניות שהציתו את הדימיון בטרילוגיית הסרטים העתידניים "בחזרה לעתיד". זהו הסקייטבורד המעופף, שעליו מעופף הגיבור מרטי מק'פליי בסרט "בחזרה לעתיד 2" משנות ה-80 של המאה הקודמת.

הסקייטבורד המעופף מהסרט הוא כמובן תוצר של אפקטים מיוחדים בקולנוע. אנשים שונים השתעשעו ומשתעשעים עד היום ביצירת האברבורדים ממונעים בטכנולוגיות קיימות. חלקם יצרו משטחים מעוררי השראה המרחפים קלות מעל פני האדמה למספר דקות, אבל כולם נשארו בגדר ניסיונות חביבים וביתיים של גיקים מוכשרים ולא בסיס למוצרים עממיים ושימושיים באמת.

בשנים שמאז צאת הסרט היו ניסיונות שונים לפתח את המכשיר המופלא כמוצר מסחרי, אבל גם אחרי שעבר התאריך העתידי מהסרט "בחזרה לעתיד 2", איפה שהוא באוקטובר 2015, וגם אחרי שחברת נייק הגשימה את הנעליים בשריכה אוטומטית, המצאה עתידנית נוספת ששימשה את מרטי מק'פליי בסרט, ה"הוברבורד" הוא עדיין המצאה שלא הגיעה למימוש ונותרה בגדר פנטזיה קולנועית. אולי בני נוער בשנת 2045 יזכו לגלוש בה לבית הספר..


הנה ההוברבורד בסרט:

http://youtu.be/TkyLnWm1iCs


הפנטזיה של ההאברבורד המיוחל:

https://youtu.be/A4vE_vpkr90


הנה הוברבורד ביתי שנבנה עם כוח ההרבה של נושפי עלים:

http://youtu.be/8dflaK2OgNg


והכי קרוב שפותח להוברבורד הקולנועי הוא הפרסומת הזו של לקסוס:

https://youtu.be/SDn6Z6vfJGs


אבל אז הסתבר שהוא קיים לחלוטין:

https://youtu.be/bvYUq6Ox0Hc
גלשן גלים
ממה עשוי גלשן גלים?



מי לא ראה בחוף את גולשי הגלים הנהדרים שמצליחים לשלוט בגלי הים ונראים לעתים כאילו הם ניצבים מעליהם?

גלישת גלים הפכה לאחד מענפי הספורט ופעילות הפנאי הפופולריים ביותר במדינות שיש להן חופי ים וגלים. הגולשים ניצבים על גלשנים, הנישאים על פני הגלים.

אבל ממה עשוי גלשן גלים (Surf board)? מה החומרים שמצליחים לשאת את משקל הגולש ועדיין להיות קלים, חזקים מאוד, גמישים יחסית וכל כך יפים? איך ניתן ליצור את צורת הגלשן האופטימלית כדי להגיע לביצועים כה מרשימים בגלישה על גלים אימתניים כל כך?

אז לא, כלוח המשמש לגלישה על פני המים, הגלשן כבר מזמן לא עשוי עץ, או לפחות לא עשוי בלעדית מעץ. החומרים שמהם הגלשן עשוי הם בעיקר פיברגלס, קצף מוקשה ומעט עץ.

המבנה של הגלשן מעניין למדי. הגלעין של הגלשן, או המרכז שלו, עשוי קצף. הוא מחוזק בקורת עץ אופקית, שנועדה לחזק אותו ולתת לו כוח. כיסוי הקורה עשוי חומר סינתטי שנקרא פיברגלס. מעל כל אלה הגלשן מכוסה בפוליאסטר או בחומר אפוקסי. אלה נועדו להקשיח את החלק החיצוני של הגלשן ולהפוך אותו עמיד בפני המלח והמים.


הנה הפיזיקה של גלשן הגלים (מתורגם):

https://youtu.be/5nCcE-jABSo


הסבר על גלשן הגלים הרך (עברית):

https://youtu.be/8IvZtUxYXms


ובונה הגלשנים הישראלי שבונה גלשנים וסאפים (עברית):

https://youtu.be/LxHtTRhq_uA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.