» «
גמל שלמה
למה זוללת נקבת גמל שלמה את בן זוגה?



חשבתם שרק אצלנו בני האדם, יש מי שאוכלים את הראש? - קשה להיות אבא בעולם של גמלי שלמה, כי שם הנקבות אוכלות את הראש מילולית ולא מטפורית.

רוצים לדעת איך?

טוב ששאלתם. אז אצל הזכר של גמל שלמה המוח הוא החלק שאחראי לעיכוב השפיכה החיונית הזדווגות. זו הסיבה שנקבת גמלי שלמה אוכלת לזכר את הראש כדי שההפריה תתקיים. רק כשהיא אוכלת ועורפת את שאריות ראשו של הזכר, מתחזקת פליטת הזרע של גוף הזכר, שלמרבה הפלא עדיין פעיל גם בלי הראש, והנקבה מופרית.

אגב, נקבת גמל השלמה כנראה נהנית מהסעודה הקניבלית שהיא ארגנה לעצמה מגופו של הזכר. גם אחרי שההפריה מתקיימת, היא ממשיכה ואוכלת אחרי הראש את שאר גופו של הזכר האומלל.

בתיאבון מאמי, אבל המדהים הוא שמבחינת תפקידו של הזכר בפריון ובקיום המין שלו בטבע, הצלחתו היא בעצם חיסולו על ידי הנקבה הקטלנית. וואו!


הנה הסבר הארוחה הקטלנית שמביאה לפריון:

https://youtu.be/ZLkyWe-63do


נקבת הגמל אוכלת את בן זוגה:

https://youtu.be/Os3OBJSlpUc


לפעמים זו נראית ממש כמו תקיפה באלימות של הזכר בידי הנקבה:

https://youtu.be/JgUAX5rmXNY


יש זכרים שלא מוכנים לכך...

https://youtu.be/znUqEvMQzmE
גמלי שלמה
מה הקשר בין גמל שלמה לשלמה המלך?



מקור שמו של גמל שלמה היא האגדה על שלמה המלך שכעס על הגמל שלו והפך אותו לחרק, הוא גמל השלמה. למעשה יש סוגי חרקים רבים שהם "גמל שלמה" ורובם מאופיינים ביכולת הסוואה מדהימה, ראש בעל זווית סיבוב מאד גדולה של 180 מעלות, שתיים עד חמש עיניים (2 גדולות והשאר קטנות), מחושים ארוכים ויכולת תנועה לא מושלמת.

גמל השלמה הוא מכונת הסוואה מצוינת, אבל לפעמים גם הוא מתגלה. כשההסוואה של הגמל-שלמה נכשלת הוא נעמד בתנוחת התגוננות, שכוללת פרישה של כנפיו והזדקפות, תוך שהוא מניף את רגליו הקדמיות לצדדים. צורת עמידה זו מצליחה לעיתים קרובות להרתיע תוקפים. היא גם הקנתה לו את השם הלועזי Praying Mantis ("גמל שלמה מתפלל").

רגליהם הקדמיות גדולות ומשמשות לאחיזת הטרף ותפיסתו ויכולת הציד שלהם ביחס לגודלם היא מצוינת, כולל עדויות על ציד של ציפורים ונחשים קטנים!


הנה סרטון על גמל השלמה:

http://youtu.be/0aSCPmabRpM


ההסוואה המצוינת שלו כדי לטרוף חרקים שונים:

http://youtu.be/6hGuallLPcM?t=15s


ועל הנקבה של גמל שלמה שטורפת את הזכר בתקופת ההריון:

https://youtu.be/Os3OBJSlpUc


ועוד דוגמה לזוועה:

https://youtu.be/ZLkyWe-63do
גמל שלמה סחלבי
מהו החרק היפה בעולם?



גמל השלמה הסחלבי (Orchid mantis) הוא אחד היפים בעולם החרקים ואולי היפה שבהם. כמו פרחי הסחלבים, הוא כל כך יפה שהוא מותיר את המביטים בו משתאים. אבל גמל שלמה סחלבי הוא גם נוכל ומתחזה מבריק, שנראה כמו פרח סחלב אך הוא בעצם חרק טורף.

גמל שלמה הסחלבי חי ביערות הגשם במלזיה והוא משתמש בהסוואת הסחלב, בעת שהוא ממתין לחרקים מאביקים. הללו רואים את צבעיו הדומים לצבעי הפרחים ומגיעים אליו כדי למצוא בפרח צוף מתוק. אז הם נלכדים ונזללים בידי גמל השלמה המתחזה. יותר מכך, הוא משתמש בשיטת ציד מיוחדת, שאין בשום מין אחר, שמאפשרת לו אפילו לא להסוות את עצמו בין פרחים אלא למשך חרקים בכל מקום שבו הוא נמצא, אפילו לבדו או על עלים ירוקים.


הנה גמל השלמה הסחלבי:

https://youtu.be/plmRVnV9wv4


כך הוא צד חרקים:

https://youtu.be/bpSIkPrl6vQ


הנה גמל שלמה סחלבי מאלזי בגוון הוורוד:

https://youtu.be/QdfGCscTMak
קניבליזם בבעלי חיים
האם יש קניבליזם בעולם החי?



בעבר נהוג היה לחשוב שלמעט במיני דגים מסוימים, קניבליזם בבעלי חיים הוא נדיר. התפיסה המדעית גרסה שתופעת הקניבליזם מתפתחת רק במצבי קיצון כמו מחסור חמור במזון או בשבי.

התפיסה הזו משתנה. מרבית החוקרים מסכימים כיום ש הקניבליזם אצל בעלי חיים (Cannibalism in animals), או אכילת בשר של בני אותו מין, היא תופעה קיימת בעולם החי ואפילו נפוצה.

מרבית החוקרים דוגלים בהגדרה הביולוגית לקניבליזם, שכוללת הרג של פרט או פרטים על ידי בן מינם, או טריפת הקורבן בידיהם.

קניבליזם בבעלי חיים מתקיימת מסיבות שונות, אך במרבית המקרים הקניבלים הם גדולים וחזקים יותר מהקורבנות שלהם. לא פעם בטבע קיימת בין בני מין מסוים תחרות על מזון. הקניבליזם, לפיכך, "מרוויחים" מטריפת קורבנותיהם פעמיים - גם ארוחה טובה וגם הפחתת מספר המתחרים על המזון הקיים.

דוגמאות לקניבליזם אצל בעלי חיים אינן חסרות. יש קניבליזם עוד ברחם האם, בין הראשנים של הסלמנדרה המצויה, חלק מתופעה מרתקת של קניבליזם תוך-רחמי (Intrauterine cannibalism). כך גם קורה אצל העוברים של מיני דגים כמו העמלצאים. הם טורפים זה את זה עוד לפני שנולדו, כשהדבר מאפשר לפרטים הטורפים לשרוד טוב יוחר. במיוחד זה קורה בבתי גידול שבהם יש מזון בכמות מוגבלת.

יש מינים רבים שאצלם הקניבליזם הוא חלק בלתי נפרד ממחזור החיים שלהם. לא פעם הוא משמעותי מאוד להישרדותם, עד לרמה של אוכלוסיות שלמות מהם.

כך למשל, נקבות של גמל שלמה, של עכבישת האלמנה השחורה או נקבות עכבישים ממשפחת הנפיליים טורפות את בן זוגן, תוך כדי או אחרי ההזדווגות. אצל מינים אלו זהו חלק ממחזור הפריון.

אך קניבליזם בעולם החי מתרחש גם במיני עכבישים שונים, כמו עכביש ה-Amaurobius ferox. במינים אלה מעודדת האם את צאצאיה לטרוף אותה.

באופן הפוך יש קניבליזם של צאצאים, כמו שנמצא אצל הדינוזאור הקניבל קואלופיזיס. גם בקרב מרבית העקרבים, הבוגרים טורפים צעירים ולא פעם אפילו את צאצאיהם שלהם.


הנה הקניבליזם בעולם החי (מתורגם):

https://youtu.be/bVMVxJJ7P8M


דובי הקוטב הרעבים טורפים את גוריהם כדי להישרד:

https://youtu.be/VxywrgLaS9A


לאחר שהופרתה בידי הזכר, טורפת אותו נקבת גמל השלמה הגדולה ממנו:

https://youtu.be/ZLkyWe-63do


וסרטון תיעודי על הקניבליזם במיני בעלי חיים:

https://youtu.be/pCPPN2csvfU?long=yes

גמל שלמה

הסוואה
למה בעלי חיים צריכים הסוואה?



הסוואה בעולם החי דרושה לבעל חיים, לעתים כדי להגן על עצמו מטורפים ולעיתים כדי לטרוף בעצמו.

גמל שלמה נראה לעיתים כמו גבעול ושממית רחבת זנב מצוידת בעור שדומה לקליפת גזע של עץ ובזנב שדומה לעלה. שניהם משתמשים בהסוואה כדי להסתתר מפני טורפים.

לעומתם הזיקית מסווה את עצמה בצבעים שונים וכשמתקרב אליה טרף היא שולחת אליו בהפתעה את לשונה הארוכה ולוכדת אותו.

גם הדיונון משתמש בטריק דומה במים וגופו משנה צבעים כל הזמן, בהתאם למשטח שלידו או מעליו הוא נמצא.

ראו באאוריקה בתגית "הסוואה, בעלי חיים" את השיטות השונות שמשמשות בעלי חיים כדי להסוות את עצמם.


הנה הסוואות מדהימות - ללא מילים:

https://youtu.be/GFUiCsUSzyw


זיקית מחליפה צבעים במהירות, כדי להסוות את עצמה:

https://youtu.be/ioblgpA5eTo


בעלי חיים עם הסוואה טובה (עברית):

http://youtu.be/fZ7w4S5vN_8


וסרטנים שמסווים את עצמם בצורה מושלמת מכל מה שיש סביבם:

https://youtu.be/rUfp5lhtML0
מוח החרקים
מה מופלא במוחם של החרקים?



מוחם של החרקים (Insects) הוא מופלא ביותר, אבל לא בגלל שהוא משוכלל, אלא משום שהוא... מיותר.

טוב, לא ממש מיותר, בכל זאת מוח. אבל זה של החרק בנוי באופן מבוזר וזה אומר שהתפקידים שממלא מוח רגיל מפוזרים אצל החרקים בין איברי גוף שונים.

נתמקד רגע - כל אדם או יונק אחר שיאבד את מוחו, לא יחיה וימות בתוך שניות מהרגע בו יוותר ללא מוח. כי המוח, כמה בנאלי, הוא הכרחי לחיים אצל מרבית היצורים בטבע.

אצל החרקים, לעומת זאת, עיקר התפקודים החיוניים מצויים בעמוד השדרה שלהם. מכאן שאובדן הראש לא יגרום למותם המיידי.

בניגוד ליונקים למשל, התפקודים שממלא המוח בראש החרק הם שוליים ולא הכרחיים כדי שהוא יחיה. הוא יוכל להמשיך לתפקד גם בלעדיהם, לפחות זמן מה.

מתי זה ייגמר? - מותו של החרק שאיבד את ראשו יגיע רק כשהוא ימות מרעב, כי בראשו, כמו אצל מרבית בעלי החיים, נמצא הפה שהכרחי לתזונה ולאנרגיה הכרחית.


#דוגמאות לחשיבותו הפחותה יחסית של מוח החרק
אצל הזכר של גמל שלמה המוח הוא החלק שאחראי לעיכוב השפיכה החיונית הזדווגות. זו הסיבה שנקבת גמלי שלמה אוכלת לזכר את הראש כדי שההפריה תתקיים. רק כשהיא אוכלת ועורפת את שאריות ראשו של הזכר, מתחזקת פליטת הזרע של גוף הזכר, שלמרבה הפלא עדיין פעיל גם בלי הראש, והנקבה מופרית.

גם בעולם החיפושיות יש מי שבונה על המוח החלשלוש שלהן. כשהחדף, בעל חיים הניזון מהן באופן קבוע, מאתר מקום ובו חיפושיות רבות, הוא עושה מעשה מעניין, כשהוא ממהר לנגוס את ראשן של כל החיפושיות.

היות ואצל החיפושיות המוח הוא מרכז התנועה, כשהראש ננגס והמוח כבר איננו הן מאבדות את יכולת התנועה ולא יכולות לברוח. מצד שני הן ממשיכות לחיות ומאפשרות לחדף מאגר מזון חי וטעים, שמדי פעם, כל אימת שהוא רעב, הוא אוכל ממנו לשובע.


הנה המוח המופלא והמבוזר של החרקים (מתורגם):

https://youtu.be/OQw3TNRnJ1I


על המוח האנושי המבוזר היה גם ויכוח גדול פעם (מתורגם): לבדוק אם זה תקף או לערך נפרד

https://youtu.be/pv6QHxkBFzY


ומדוע יש כל כך הרבה חרקים (מתורגם):

https://youtu.be/2ivZ6GSaK1M


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.