» «
גשר פורת'
מהו הסיפור של הגשר האייקוני פורת'?



בשנת 1890 נחנך בלשון הים של פורת' שבמזרח סקוטלנד, גשר פורת' (Forth Rail Bridge). זהו גשר רכבת שנמצא 14 קילומטרים ממערב לעיר אדינבורו. את הגשר במקום תכנן קודם אדריכל אחר, אך קריסת גשר אחר שתכנן הביאה לביטול הפרויקט ותכנון הגשר הועבר לצמד אדריכלים חדש. בסופו של דבר הם שתכננו את הגשר המוצלח.

גשר פורת' כבר איבד את שיאי האורך והגובה שהיו לו בעת שהוקם, אך הוא נחשב לפלא הנדסי גם בימינו. בתור גשר הפלדה הראשון שהוקם עם מִפתח רחב, הוא בנוי משתי זרועות ראשיות של חצי קילומטר. בבנייתו הושקעו יותר מ-50 אלף טון פלדה.

במהלך הקמת הגשר, כמו בהקמת פרויקטים דומים במאה ה-19, לא פחות מ-57 פועלים קיפחו את חייהם.


הנה סיפורו של גשר פורת':

https://youtu.be/jxWDTga2Fts


ההסבר על גאונות הבנייה של הגשר האדום:

http://youtu.be/xKVnaiGrIk8


הגשר האייקוני מהאוויר:

https://youtu.be/Tk45pTzbKrQ


גשר פורת' בערפל:

https://youtu.be/ZYQxrybpk9A


ההצעה המקורית לבנות אותו:

https://youtu.be/SuukiVsTaCE


הנה השיט מתחתיו:

https://youtu.be/WX1Eno5mbPY


הנה הוא מבעד לערפל האופייני לאזור:

http://youtu.be/ZR3Edb6yhek
גשר שער הזהב
איפה נמצא גשר הזהב?



גשר הזהב המפורסם, או בשמו המלא "גשר שער הזהב", הוא אחד הגשרים המפורסמים בעולם. הוא נחנך בסן פרנסיסקו בשנת 1937 ובזמנו הוא נחשב לאחד ההישגים הגדולים שבנה האדם. הגשר תועד בסרטים רבים והפך לסמלה של העיר סן פרנסיסקו.

ההתנגדות לגשר לפני בנייתו הייתה רבה. מהנדסים רבים הטילו ספק בעמידותו של גשר ישר מעל המים הלא שקטים של האוקיינוס השקט. תושבים רבים התנגדו אז למה שיהפוך לבסוף לשער הכניסה המרהיב לעיר המקסימה, מחשש שיהרוס את הנוף..

בניגוד למה שרבים חושבים, הגשר לא קרוי על שם צבעו הכתום והבולט. מקור שמו הוא "מיצר גולדן גייט" שמעליו הוא בנוי.


הנה סיפור בניית הגולדן גייט (מתורגם):

https://youtu.be/EPd2w5d_qAk


עוד על גשר הזהב:

https://youtu.be/6HygbD44_j4


עוד על גשר הזהב:

http://youtu.be/m8DXQ-nuzxA


גשר הזהב בסן פרנסיסקו מזוויות לא שגרתיות:

http://youtu.be/Ce4uESM1thQ


סקירה על תולדות גשר הזהב:

http://youtu.be/qhwAzaLCJT0


על אמצעי הבטיחות החדשני שננקט בעת בניית הגשר - רשת שאליה נפלו הפועלים, במקום שיפלו אל הים וימותו. לאלה שנפלו אל הרשת הצמידו אז את הכינוי "מועדון חצי-הדרך אל הגהינום":

http://youtu.be/KLRCZAXfEa4


ובואו לשוט מתחתיו:

http://youtu.be/4wsnYFuijeI?qr=yes
גשר מיו
מהו הגשר הגבוה בעולם?



הגשר הגבוה ביותר בעולם הוא גשר מילאו (Millau Bridge). הגשר המרהיב, שתוכנן בידי האדריכל העולמי נורמן פוסטר, מתנשא לגובה של 270 מטרים. הגשר המדהים עובר מעל עמק נהר טארן שבדרום צרפת ופוסטר רצה שהוא יהפוך לחלק מהנוף ולא למשהו זר ומנוכר לו, או במילים שלו "שיתמזג עם הטבע ושעמודיו ייראו כאילו הם צמחו מתוך האדמה". האדריכל הסביר שהוא רצה שהגשר ישתלב בנוף כחלק ממנו "בעדינות של פרפר".

נסיעה מעל גשר מילאו היא כמו נסיעה בשמיים. הגשר מתנשא לגובה מטורף של 343 מטרים מעל פני האדמה, מעט גבוה יותר מאייקון צרפתי ותיק יותר, מגדל אייפל.

באורך של כמעט 2.5 קילומטרים, גשר מילאו הוא גם הגשר התלוי הארוך ביותר בעולם. הגשר הוא גשר כבלים, שבו כבלים המחוברים לעמודים הם שמחזיקים את הגשר באוויר.


הנה גשר מילאו שמעל הנהר:

https://youtu.be/PywECdNkeFA


הסבר על הגשר המדהים של מילאו:

https://youtu.be/6WI2IhGoblM


חיבור דרמטי בין האזור העתיק והגשר המודרני:

https://youtu.be/fmCH2eevFu0
גשר השמיים
מהו גשר השמיים של לנגקווי?



גשר השמיים במלזיה הוא מהגשרים הגבוהים ובעלי הנופים עוצרי הנשימה בעולם. הוא בנוי כגשר מעוגן-כבלים, כמו גשר המיתרים בירושלים. אבל גשר השמיים של מלזיה הוא מהגשרים הגבוהים ביותר בעולם שיש להם עמוד תמיכה אחד בלבד!

גשר השמיים של מלזיה הנמצא בלנגקווי בנוי מעל תהום בגובה של 700 מטרים מעל פני הים. מגיעים אליו ברכבל וההליכה המפחידה עליו היא מהחוויות הכי קרובות שיש להליכה בשמיים!

הנוף הניבט ממנו הוא של הארכיפלג לנגקווי ובזמן של רוחות חזקות לא מרשים לבני-אדם ללכת עליו. אגב, כדי לבנות את הגשר הרכיבו את כולו על הקרקע ואז הרימו אותו לראש ההר באמצעות מסוקים..


הנה גשר השמיים בלנגקווי:

http://youtu.be/ua3yqIa_sIA


ומצגת וידאו של גשר השמיים של מלזיה:

http://youtu.be/roA_wtG6OVs

גשרים מודרניים

גשר ריו-אנטיריו
מהו גשר הכבלים הארוך בעולם?



הגשר מעוגן הכבלים הכי ארוך בעולם הוא גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio bridge שממוקם על פני מפרץ קורינתוס שביוון. באורך של 2,252 מטר הוא נחשב למישור התלוי על ידי כבלים הארוך ביותר בעולם.

הגשר הזה הוא לא רק מרשים, ארוך ויפה במיוחד - הוא גם יצירת מופת ארכיטקטונית והנדסית של ממש. מהנדסי הגשר התגברו במהלך התכנון והבנייה על קשיים רבים, שכללו מים עמוקים, סכנת צונמי באזור המפרץ, חשש מרעידות אדמה בשל תזוזת לוחות טקטוניים שמתרחשת באזור ושגורמים גם להתרחבותו של מפרץ קורינתוס ב-30 מילימטר בשנה.


הנה גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio bridge) שמחבר את יוון הצפונית לחלק הדרומי:

https://youtu.be/rer_tWgi-3I


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/W_xc2u42EjE


וחצייה של הגשר במכונית:

https://youtu.be/RoUORq6RhO8
גשר מפרץ ג'יאוג'ו
מהו הגשר הארוך בעולם מעל המים?



אורכו של הגשר הארוך בעולם מעל המים הוא 42 וחצי קילומטר. הגשר הזה הוא גשר מפרץ ג'יאוג'ו או גשר צ'ינגדאו (Qingdao) שנמצא בסין.

גשר צ'ינגדאו נבנה בתוך 4 שנים בלבד על ידי למעלה מ-10 אלפים פועלים ולגשר הכל כך ארוך הזה יש למעלה מ-5000 עמודי תמיכה. מדהים הוא שהגשר המושקע הזה משרת כ-30 אלף כלי רכב ביום, שזה מספר קטן מאד ביחס לגודל ההשקעה בו.


הנה סרטון של גשר מפרץ ג'יאוג'ו הארוך כל כך:

http://youtu.be/BjO0KAnDQDw


וחלק מהתכנון של הגשר הארוך בעולם:

http://youtu.be/4PMuY5Kg8CE
גשר אקשי-קייקיו
איפה נמצא הגשר התלוי הארוך בעולם?


הגשר התלוי הארוך בעולם הוא גשר גשר אקשי-קייקיו, הוא "גשר הפנינה" שביפאן. אורך המיפתח המרכזי של הגשר, בין שני העמודים המרכזיים שלו, הוא 1,991 מטר ואורכו הכולל כמעט 4 ק"מ (אם לדייק 3,911 מטר).


הנה גשר אקשי-קייקיו המרשים:

http://youtu.be/Mm5ZqRjokQ0
גשר מיתרים
מהו גשר מיתרים ואיך קלטרווה שולט בגשרי המיתרים?



גשר מיתרים (Suspension bridge) הוא גשר שמעוגן בכבלים. הם שאוחזים את הגשר אל עמודי התמך החזקים והם שמקנים לו את המראה המרחף והאוורירי שלו.

גשרי מיתרים רבים נבנו בעולם, במהלך העשורים האחרונים. בכיר מתכנני גשרי המיתרים בעולם כיום הוא האדריכל הספרדי ד"ר סנטיאגו קלטרווה. בין השאר תכנן קלטרווה את גשרי המיתרים של ברצלונה, ולנסיה ובילבאו. הוא נחשב מהטובים שבמתכנני הגשרים בעולם ומי שאחראי לכמה מהגשרים התלויים היפים ביותר.

בארץ ידוע במיוחד גשר המיתרים בירושלים, שתכנן קלאטרווה בכניסה לעיר. הגשר שהאדריכל תכנן עם הדימוי של נבל ושופר תנ"כיים מורכב מ-4 חומרים שונים. בטון ופלדה משמשים בו לנשיאת הגשר וזכוכית ואבן לריצוף ולחיפוי של מסלול ההליכה.

על הגשר בירושלים נעה כיום הרכבת הקלה של העיר והוא משמש גם להולכי רגל. בשנים האחרונות הוא הפך במידה מסוימת לסמל של העיר, שיש לה גם כך סמלים אינספור.


הנה סיפורו של סנטיאגו קלטרבה:

http://youtu.be/qHgU037x_g4


על גשר המיתרים בירושלים:

http://youtu.be/-RllE0nkF0E


גשר המיתרים בדאלאס:

http://youtu.be/lYc6zM5wX5k


הנה גשר המיתרים על שם ואסקו דה גאמה בפורטוגל, הארוך ביותר באירופה:

https://youtu.be/HzoRmsJ6Zng


גשר המילניום
איך אדריכל-העל נורמן פוסטר תכנן גשר שהפך לבדיחה?



הכל החל כשהחליטה עיריית לונדון להקים את הגשר הראשון מעל התמזה, מאז חנוכתו של הטאוור ברידג' בסוף המאה ה-19. העיריה עשתה מכרז גדול להקמת "גשר המילניום" (London Millenium Bridge), שבו השתתפו אדריכלים גדולים מכל העולם.

הזוכה בתחרות לתכנן אותו היה האדריכל הידוע נורמן פוסטר. ביחד עם פסל בשם אנתוני קארו הוא תכנן גשר מרהיב ומיוחד, מודרניסטי ועשוי נירוסטה ואלומיניום.

אבל אוי לאותה הבושה - ביום חנוכת הגשר, כשעשרות אלפי אנשים עלו עליו וחגגו את הגשר החדש, התגלו בעיות. הגשר החל לרעוד ולזוז, הרגשה מפחידה במיוחד וגם משהו שעלול להפוך לאסון, במיוחד אם נזכרים בגשר טקומה שקרס בארה"ב ב-1941, בשל תכנון שלא לקח בחשבון את כל הלחצים והכוחות שמופעלים על הגשר.

התוצאה הייתה שהגשר המפחיד של לונדון נסגר בימים הבאים. היה חשש שהבעיה הזו תגרום לביטול פרויקט נוסף והרבה יותר גדול של פוסטר - הגשר הגבוה בעולם שתכנן באותה תקופה.

רק אחרי כשנתיים של תיקונים נפתח הגשר מחדש, כשהוא בטוח ויציב. רק אז יכולים היו תושבי לונדון להתפעל סוף סוף מהגשר המרהיב שצמח להם בעיר ולצעוד עליו בטוחות.


הנה סיפור התקלה של גשר המילניום:

http://youtu.be/gQK21572oSU


"גשר המילניום" כיום:

https://youtu.be/yC0HsspgUGA?t=12


וסרט נוסף על הגשר היפה הזה:

http://youtu.be/o93t9CLi7P8


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.