איך דרכו על ענבים כדי לייצר יין בעבר?
הכנת יין (Wine) בימינו מתבצעת באמצעים מכניים. ישנן מכונות הסוחטות את המיץ מהענבים באמצעות לחיצה על הענבים ומעיכתם, עד שיוצא מהם המיץ.
אך בימים עברו, גם אם זה נשמע מעט מגעיל, נהגו לדרוך על הענבים ברגליים יחפות וכך להוציא את המיץ מהענבים. ודאי ששטפו את הרגליים היטב לפני דריכת הענבים (Grape Stomping).
אתם שואלים ודאי למה לא ניתן היה לדרוך בנעליים. מסתבר שאם היו דורכים על הענבים בנעליים, היו הגרעינים שלהם נשברים והיין היה הופך מר מדי.
ייצור היין בימי קדם נעשה בגת (Wine press). הגת הייתה מעין משטח סגור, קצת כמו אמבטיה, שעליו הניחו כמויות של ענבים שנקטפו מהכרם ודרכו עליהם, כדי להוציא מהם את המיץ.
הגת שימשה גם כמשטח דריכה וגם כמקום התסיסה של מיץ הענבים, הנקרא גם תירוש. לאחר ההתססה היה המיץ יורד בתעלה או בצינורות, אל עבר בור האיסוף.
גם כיום דורכים ענבים במקומות שונים בעולם. במרביתם עושים זאת כאירוע קהילתי וחקלאי, חלק מחוויית הבציר של הענבים. עם זאת, ישנם מקומות בעולם שבהם עדיין דורכים על ענבים ובשל מחסור כלכלי נאלצים לוותר על מכונות מודרניות.
הנה דריכת ענבים כמו פעם:
https://youtu.be/o6_4jN8hN4U
יש קהילות שעושות אירוע של דריכת ענבים:
https://youtu.be/d0xw3APFQpY
אפשר גם לשלב את הדריכה עם מסיבה:
https://youtu.be/2nH7jOQgHac
גת עתיקה ביוון:
https://youtu.be/0uqOHQoK-Vs
גת ביזנטית בעיר העתיקה עבדת:
https://youtu.be/MrE9cAoAQCo
הסבר על היין והכנתו ביקב ישפה בצפת (עברית):
https://youtu.be/JI929ifxzCg
כך מועכים את הענבים היום:
https://youtu.be/4UJmB3EqhU0?t=15m43s&end=16m58s