» «

דווייט אייזנהאואר

דווייט אייזנהאואר
מי היה הגנרל אייזנהאואר שניצח את היטלר והפך לנשיא?



כמפקד העליון של כוחות בעלות הברית באירופה, היה זה הגנרל האמריקאי דייוויד אַייזֶנהַאוּאֶר (Dwight Eisenhower), מי שהוביל את הלוחמה בגרמניה הנאצית במערב אירופה.

אבל החלטה אחת, ביוני 1944 היא שהפכה אותו למפקד ומצביא דגול. מיד נספר עליה.

כי במיוחד נזקפת לזכות "אייק", כמו שכינו אותו, העובדה שהוא זה שפיקד על הפלישה לצרפת הכבושה, מה שיסמן את תחילת הניצחון במלחמת העולם השנייה. זה היה ב-"די דיי" (D-Day), יום ומבצע הנחיתה הימי הגדול בהיסטוריה, מבצע הידוע גם כ"מבצע אוברלורד".

הפלישה הזו לצרפת הכבושה הייתה נקודת המפנה במלחמה של בנות הברית נגד גרמנית הנאצית. השתתפו בו מעל 150 אלף חיילים וכ-7000 כלי שיט, כמו גם 12 אלף מטוסים.

אבל רבים לא יודעים שכל המבצע החשוב כל כך הזה היה קרוב לדחייה שהייתה עלולה לשנות את סופו.

כי ביום שלפני מועד המתקפה שרר בנורמנדי מזג אוויר גרוע במיוחד. זו הייתה סופה קיצית קשה מאוד ולא צפויה לחלוטין, אבל כזו שעלולה להטביע בים הסוער עשרות אלפים מחיילי בנות הברית שייצאו לפלישה.

ההחלטה הייתה בידיו של המפקד, הגנרל אייזנהאואר.

האם עליו לבטל את המבצע או לדחותו בכמה ימים ולהסתכן בכישלון? - הרי הנאצים כבר יודעים שהשעון כבר מתקתק למתקפה. הם לא יודעים איפה וזה יתרון אדיר של צבא בנות הברית.

אם המביע יידחה, יהיה קשה לשמור על סודיות ויש חשש שהגרמנים ייאתרו שהמטרה המפתיעה היא נורמנדי. הם גם יראו שגשרים מרכזיים נכבשו יום לפני על ידי צנחני בנות הברית כדי למנוע מהנאצים לפוצץ אותם ולהקשות כך על חיילי בנות הברית שיירצו לנוע לעבר פריז בתום המתקפה המתקרבת.

כדי למנוע מבנות הברית את הניצחון במתקפה, ישמחו הנאצים להזרים כוחות וכלי נשק רבים לאיזור. עוד כמה ימים יהיו בשבילם כל מה שהם צריכים כדי להביס את חייליו.

על כף המאזניים עמד גורלו של המבצע כולו. אייזנהאואר יודע שהחלטתו תקבע במידה רבה את הסיכויים לבצע את המבצע כמו שתוכנן ולנצח. מצד שני, מתקפה בשעת סערה עלולה לגבות מחיר נורא, של אלפי חיילים של בנות הברית שיתקשו לתקוף, יטבעו בהמוניהם וייהרגו.

כאן מתעלה הגנרל אייזנהאואר. במקום לדחות את המבצע הוא החליט אחרת. מי שכבר החליט בהחלטה נועזת ואמיצה לפרוץ דווקא בחופי נורמנדי, בהם הנאצים לא יתכוננו למתקפה, הוא החליט שוב בניגוד לאינסטינקט והורה לצאת למתקפה הגדולה בהיסטוריה, בתוך הסערה ואל תוכה.

החלטתו לממש את המתקפה דווקא בעת סערה ובמזג האוויר הקשה הייתה אילוץ שיהפוך להברקה. בהחלטה של פעם בחיים החליט הגנרל אייזנהאואר לתקוף בכל מחיר. הוא ידע שהכוננות הגרמנית תהיה חלשה גם היא ביום סוער, כמו גם היכולת ורוח הלחימה של חיילי גרמניה והוא הבין שזו גם ההזדמנות הצבאית של בנות הברית, בדרך לניצחון על היטלר.

הוא קיווה לטוב באשר למימי תעלת לאמאנש, צדק והצליח במבצע. רבים מחייליו ייהרגו במהלכו, אך הרבה פחות משחשש וכמעט איש לא בגלל הסערה. מבצע אוברלורד היה ניצחון מטורף.

על שום ניצחונו הגדול על היטלר והנאציזם, אייק יהפוך אחרי המלחמה והניצחון הגדול לראש מטה צבא ארצות הברית (Chief of Staff of the Army), הקצין הבכיר ביותר בצבא ארצות הברית כולו.

בשנים 1953 עד 1961 הוא יהיה לנשיאה ה-34 של ארצות הברית ואמריקאי נערץ, ששמו נישא בפי כל.


הנה סיפורה של ההחלטה הצבאית אולי החשובה בהיסטוריה:

https://youtu.be/Ip3htBMu-EQ


תכניות הפלישה לנורמנדי (עברית):

https://youtu.be/OMCyWRk5UxA


הפלישה עצמה (עברית):

https://youtu.be/QJ3xMhReUog


קיצור חייו של אייזנהאואר:

https://youtu.be/Ze2mFRn6rnM


סרט ארוך יותר, אמיתי ובצבע, של הפלישה לנורמנדיה:

http://youtu.be/lvZCDfhoNxA?long=yes
יוניוואק
איך הביס מחשב יוניוואק את המומחים בתחזית בחירות?



זה היה בשנת 1952 כשמחשב ה-UNIVAC בחדש שפיתחו פרספר אקרט וג'ון מאושלי, ממציאיו של מחשב ה-ENIAC הצבאי, הובא לאולפן טלוויזיה.

זה ערב הבחירות לנשיאות ארצות הברית, בבחירות של 1952. המחשב הזה, שיהיה הראשון שיזכה לתפוצה מסחרית, שקל 8 טון. עד אז השתמשו בו בעיקר במוסדות אקדמיה ומחקר מובילים ובעלי ממון.

המחשב הזה הובא לאולפן, כי אנשי הטלוויזיה, בראשות המגיש המיתולוגי וולטר קרונקייט, ביקשו ממפתחיו שהוא ינסה לנבא בערב יום הבחירות את תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב.

כבר בהגיעו לאולפן רשם היוניווק לעצמו הישג מרשים באותו ערב. היסטורית, הוא היה למחשב הראשון שהגיע להשתתף בתכנית בטלוויזיה. אבל השיא היה עוד לפניו. כי המחשב הזה עתיד היה באותו ערב לנצח מומחים אנושיים, בתחום המומחיות שלהם ולהשאיר את הציבור הרחב עם לסת שמוטה מתדהמה.

איך זה קרה? - בערב, כשהגיעה שעת השידור, הצליח היוניווק לנבא במדגם הבחירות לנשיאות ארה"ב את נצחונו של המועמד דווייט אייזנהאואר. הניבוי של המחשב היה מנוגד לזה של הסוקרים המקצועיים והסברה הכללית באולפן הייתה שהוא טועה. לא היה מדובר בזוטי אחוזים.

יוניווק צפה ניצחון מוחץ, באנגלית" לנד סלייד" (Landslide) של אייזנהאואר, מי שאמנם היה מצביא דגול ומפקד בעלות הברית באירופה של מלחמת העולם השנייה, אבל התחרה מול סטיבנסון הדמוקרטי, פוליטיקאי מיומן שכל המומחים וגם הציבור ראו בו את המנצח הוודאי.

בשעת השיא ולשאלת המגיש, החליטו המפעילים שלו ואנשי המדגם לענות שאין לו עדיין תשובה. האמת הייתה שונה. הם פשוט לא האמינו לתוצאה ופחדו לבייש את רשת הטלוויזיה CBS ואת תכנית החדשות הסמכותית והמצליחה של קרונקייט.

אבל בסוף הערב, כשהסתבר שאייזנהאואר אכן ניצח, התגלה לראשונה לכולם שהמחשב היה היחיד שהעריך נכון וניתח היטב את הנתונים.

עיתונים הבוקר שאחרי השתוללו מהתפעלות. כותרות העמודים הראשיים סיפרו על "הגאדג'ט שניצח את האדם". זו הייתה ההוכחה המשמעותית הראשונה שהציבור הרחב קיבל, לכך שמחשב יכול לנצח מוחות אנושיים ועוד של מומחים. אז זה נראה סקופ נדיר ומפתיע, היום אנחנו יודעים שההישג חסר התקדים הזה רק רימז על העתיד לבוא.


הנה UNIVAC בשידור הרדיו המפורסם, בו הוא מביס את המומחים בניבוי תוצאות הבחירות לנשיאות:

https://youtu.be/nHov1Atrjzk


והניצחון הזה ישנה לחלוטין את כיסוי הבחירות מאז 1952 ועד היום:

https://youtu.be/abibiFa3gj0


כמובן שגם בבחירות הבאות ב-1956 ה-UNIVAC מגיע לאולפן של קרונקייט:

https://youtu.be/v7K8MW8wQWs


והנה סרט תיעודי עם שלל סרטי שיווק שעשו יצרני המחשב למכירות שלו:

https://youtu.be/j2fURxbdIZs?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.