» «

דנטה אליגיירי

קרברוס
מהו קרברוס או סרברוס, הכלב התלת-ראשי מהמיתולוגיה?



קרברוס (Cerberus), סרברוס או צרברוס, היה שמה של מפלצת אגדית שבמיתולוגיה היוונית שמרה על השאול.

הקרברוס היה כלב מפלצתי וגדול במיוחד, בעל שלושה ראשים וזנב דרקון והיה אחראי על שמירת שערי השאול. תפקידו העיקרי הוא לא למנוע כניסה אל השאול אלא למנוע מהמתים לחזור לעולם החיים.

בנוסף לשומר שער ממלכתו היה סרברוס כלב הציד של אל השאול היווני האדס, בנם של טיפון ואכידנה.

לפי הסיודוס היו לקרברוס 50 עד 100 ראשים. במקומות אחרים הוא תואר כמי שזנבו הוא נחש, ביחד עם עוד המון ראשי נחשים שיש לו על גבו. מכל מקום, בזנב הנחש שלו הוא נוהג לכשכש בידידות כלפי הבאים להאדס או אל השאול. את מי שרוצה לצאת משם, לעומת זאת, הוא בולע.


#בתרבות
במיתולוגיות שמור לקרברוס מקום חשוב. מעטים הם הגיבורים שהצליחו לפי המיתולוגיה היוונית להביס את הקרברוס או לחמוק ממנו. כולם נדרשו להברקה כדי לחמוק ממנו. אורפאוס הצליח להרדים אותו בנגינתו המופלאה, הרקולס הצליח לפתות אותו היוגה מתוקה ולקבל את רשותו של האדס אדונו. איניאס במיתולוגיה הרומית עובר אותו כשהפתיון הוא עוגה מורעלת. פסיכה מצליחה לעבור את קרברוס על ידי מתן עוגה בה מוטמן סם שינה.

הסופר האיטלקי דנטה מציב את קרברוס ב"קומדיה האלוהית" לשמור בתופת הגיהנום על מי שחטאו בחטא הגרגרנות, חטא שבנצרות דינו מוות.

עד ימינו מושאל המושג קרברוס לתיאור של שומר קפדן, נאמן ואכזרי.


הנה סרברוס, שומר השאול:

https://youtu.be/LKUGpfktx10


קרברוס הכלב בעל 3 הראשים:

https://youtu.be/nAAnJCI76ak


משחק מחשב - דוויל קינג נלחם בקרברוס שומר השאול:

https://youtu.be/jIGP5G61KwU


וחידת האדס והסרברוס מאבטח השאול (מתורגם):

https://youtu.be/tbkiYideS-4
האיש החושב
מי פיסל את "האיש החושב"?



הפסל הצרפתי אוגוסט רודן הוא שפיסל בשנת 1880 את "האדם החושב" - מהפסלים המפורסמים בעולם.

הפסל הזה, כמו עוד כמה פסלים מהחשובים ביותר שלו, לקוח מתוך היצירה שרודן מעולם לא סיים "שערי הגיהנום", יצירת ענק שהוזמנה ממנו בשנת 1880 על ידי המשרד לאמנויות יפות וכללה 180 דמויות, אבל הפסל הגאון לא הצליח לסיימה עד מותו.

אגב, הפסל שאנו מכירים בתור "האדם החושב", נקרא במקור "המשורר". הסיבה? - הוא היה חלק מ"שערי הגיהנום", אותה יצירת ענק בלתי גמורה של רודן, שהתבססה על יצירתו של דנטה אליגיירי, הידוע בתור דנטה.

אוגוסט רודן היה ידוע בסגנונו הריאליסטי (שמעתיק את המציאות) והושפע רבות מהפסל מיכלאנג'לו, אם כי תמך גם באימפרסיוניסטים, שהיו רחוקים מסגנון זה.

רודן התפרסם בפסלו "תקופת הברונזה" שהפך אותו לאמן מעורר מחלוקת, כי טענו שהוא השתמש במודלים חיים, בני אדם של ממש, כדי ליצור את תבניות הגבס לפסל. כמו שקורה גם היום, דווקא המחלוקת סביבו היא שהביאה לו פרסום רב והפכה אותו לאמן ידוע מאד.

סגנונו המיוחד איפשר לרודן לבטא רגשות בפסלים שלו, באמצעות הבעות פנים ותנוחות גוף שונות ואמיתיות. הוא ידע ליצור שקעים עמוקים בפנים של הדמות המפוסלת והצליח בכך למנוע צללים. אך הוא עדיין הצליח לשמור על שטח הפנים מלא חיים ואפילו תחושה של תנועה, שבפיסול הקלאסי לא הכירו עד אז.

כמה שנים לפני מותו תרם רודן את כל עבודותיו לממשלת צרפת והציב אותן במו-ידיו במוזיאון רודן, בו הן מוצגות עד היום, בדיוק כפי שבחר להעמידן בחייו.


הנה סרטון אותנטי וקצר על רודן, בו רואים אותו הולך לסטודיו ומפסל בו:

http://youtu.be/OcGTqxsIUjM


דוגמאות לפסלים המיוחדים של אוגוסט רודן:

http://youtu.be/QxK9fw7J3lc


והסבר מעמיק על היצירה:

https://youtu.be/Z4AEXRtDEEY?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.