» «

דעה קדומה

אנטישמיות
מהי אנטישמיות ואיך היא נולדה?



אַנְטִישֵׁמִיּוּת (Anti-Semitism), או שנאת היהודים, היא לצערנו עניין עתיק יומין. היא נולדה ככל הנראה מהאמונה הנוצרית שיהודי הסגיר את ישו (היהודי גם הוא, מצחיק להזכיר) לרומאים שיוציאו אותו להורג.

אבל נתחיל בפירוש המושג "אנטישמיות", שמשמעותו "נגד השֵמִים". זה מונח מטעה או לפחות מבלבל, כי העמים ה"שֵׁמִים" הם רבים וכוללים גם את הערבים, אבל האנטישמיות מתייחסת לשנאת יהודים בלבד.

שיאי האנטישמיות במהלך ההיסטוריה התקיימו תוך הצגת היהודים כטפילים הנאחזים בחברה והורסים אותה. בשם שנאת יהודים הוקמו להם גטאות באירופה של ימי הביניים ואחריהן, תוך רצון להרחיקם מהמקומיים, שאליהם הם כביכול נטפלו. משנאת היהודים העלילו עליהם עלילות דם איומות ופגעו בהם שוב ושוב, עד כדי גירוש, רצח ואפלייה מתמדת.

בתקופות ובארצות שונות צמחה השנאה האנטישמית יותר ויותר. במקומות כאלה הוטלו בהם סימנים כמו כובע היהודים, השטריימל שנולד כדרך להשפיל ואות הקלון שהיהודי נדרש לענוד, הטלאי הצהוב והידוע לשמצה.

עם הזמן, יאמצו גם המוסלמים את הטלאי הצהוב, כדי להפריד ולהבחין בין המוסלמים והיהודים.

במאה ה-20 הגדילו הנאצים בגרמניה ובמדינות רבות באירופה ופנו לרצח העם הגדול בהיסטוריה, השמדה המונית וחסרת תקדים שקיבלה את השם הייחודי לה "שואה".

מטרת כל אלו הייתה לתייג, לסמן את היהודי ולהבחין בינו לבין הציבור. השיאים היו כמובן פעולות של העלאה על המוקד והוצאות להורג.

כמובן שלשיא תגיע שנאת היהודים בתקופה הנאצית, זמן בו היטלר והפיקוד הבכיר שמסביבו הביאו את גילוייה לממדים נוראים, שבאו לידי ביטוי באפלייה של היהודים, פגיעה בפרנסתם, חינוך לשנאה של כל יהודי באשר הוא, שימוש במדע ואמצעים מדעיים ליצירת תורת גזע שאין בינה לבין עובדות מדעיות שום קשר, השפלה תרבותית מלווה בתעמולה איומה המנוהלת באמצעים החדשניים והאפקטיביים ביותר של הזמן ולבסוף - בהשמדה מאורגנת לפרטי פרטים.

כי חשוב לדעת שהשואה היהודית שנעשתה בידי הנאצים ובהוראת מנהיגיהם האנטישמים, אין לה תקדים. זהו רצח עם מאורגן של 6 מיליון איש, אישה וילד, שכל חטאם הוא דתם. רצח עם שניהל עם אחר ונחשב הרצח המאורגן הגדול ביותר בהיסטוריה.


הנה סמלים אנטישמיים ברשת של ימינו (עברית):

https://youtu.be/dxIS0WVfXHI


האנטישמיות המודרנית בפולין (עברית):

https://youtu.be/YacshciKCHk


אנטישמיות ברשת (עברית):

https://youtu.be/S__f8dxJ_qc


אנטישמיות ניאו נאצית בארה"ב (עברית):

https://youtu.be/-p7vHzhNOkg


דעות על יהודים?

https://youtu.be/JvmKNtffobE


ובחיוך על אנטישמיות בעולם (עברית):

https://youtu.be/Wz1IH-t7fgE
סטריאוטיפים
מהם סטריאוטיפים?



בטח שמעתם שאנשים אומרים דברים כמו בלונדיניות הן טיפשות, יהודים הם חכמים או אוהבים כסף ושעל ערבים אי אפשר לסמוך - אלה סְטֵרֵאוֹטִיפּים (Stereotypes) והם גרועים, גם אם רובנו איכשהו אוחזים בהם, ברמה זו או אחרת.

סטראוטיפים הם חשיבה על אנשים לא כאינדיבידואלים, כאנשים שהם ייחודיים ושונים מאחרים, אלא כחברים בקבוצה, מה שאומר שמאפייניה של אותה קבוצה דובקים גם בהם כפרטים.

המעניין הוא שלא כל כך חשוב מה טבען של האמונות לגבי הקבוצה - חיוביות, שליליות, נכונות או שגויות. הסטריאוטיפים משמשים אותנו לא פעם כדי לקטלג אנשים אחרים במהירות ובקלות, מבלי להתחשב בהם עצמם, באופיים האמיתי, בייחוד שלהם.

לא טוב.

הרי זו הכללה הקשורה למאפייניה של קבוצה חברתית כלשהי, תוך הדבקה של המאפיינים הללו לכל חבר וחברה בקבוצה, בלי הבדל ביניהם.

אגב, בדרך כלל הסטריאוטיפ יהיה על קבוצה חברתית, שיש לה בסיס אתני, מגדרי ולעתים מאפיין חיצוני, כמו הבלונד שהודגם בהתחלה או בעלי אף סולד למשל.

מדובר בסוג של דעות קדומות או הכללות על קבוצה וחבריה, שקשה מאוד לשנות אותן. ההתייחסות לקבוצות בחברה ולתכונות שלהן או לדברים המיוחסים להן, עוברת לפרטים, כלומר לחברי הקבוצה, ללא הבחנה בין אדם לאדם.

הפירוש של המילה שמקורה ביוונית סְטֵרֵאוֹטִיפּ הוא "רושם מוצק" או בתרגום מילולי "חריתת רושם". יש לו גם מילה עברית לא רעה - "הֶטְפֵּס", מלשון טיפוס.


#מה ההבדל בין סטריאוטיפ לדעה קדומה?
מדובר במשהו שהוא שונה במעט מסתם דעה קדומה. כי בעוד שדעה קדומה היא עמדה מוקדמת, בדרך כלל שלילית כמובן, שיש כלפי אדם שעדיין לא הייתה לנו איתו כל אינטראקציה חברתית, אלא רק על סמך השתייכותו החברתית, בסטריאוטיפ מדביקים את מאפייני הקבוצה על הפרט בכל מקרה, גם אם וכשמכירים אותו.

הדעה הקדומה נוטה להביא ליחס חברתי משפיל, להתנהגות עוינת ולביטויים שליליים ואף מפלים לרעה חברים המשתייכים לקבוצה חברתית מסוימת. כי איכשהו, אצל בעלי דעות קדומות תהיה נטייה כמעט בשגרה להעריך את חבריה של הקבוצה
חברתית באופן שלילי או לפחות להעריך אותם בעיקר על סמך השתייכותם לקבוצה זו.


#האם סטראוטיפים הם שליליים?
בהחלט לא. בניגוד לדעות קדומות, הסטראוטיפ לא חייב להיות בעל אופי שלילי. במקור הוא מסייע לנו להתמודד מול כמויות מידע גדולות במהירות. כי כשאיננו יודעים על אדם יכול המידע על הקבוצות אליהן הוא משתייך לסייע לנו במהירות באבחון של דרכי התקשורת וההבנה שלו או שלה.

הבעיה היא, אפרופו ההבדל שבין סטראוטיפ לדעה קדומה, כשמערבבים ביניהם. אם הופך הסטראוטיפ לדעה קדומה, היא יכולה לפגוע באדם שמולו אנו עומדים. יש גם מי שמזכירים בעיה פחות מדוברת, לפיה דעה קדומה שהייתה לנו ולכאורה מתאמתת אצל אדם פרטי, עלולה להפוך או לחזק סטראוטיפ, שיפגע מעתה באנשים הנמנים על העדה, הדת, הלאום שלו וכדומה.


הנה הסטריאטיפים, שמרגישים לרבים כאילו כולנו ממוינים, מתויגים ומסווגים לתוך קופסאות ומגרות חברתיות מדומות (מתורגם):

https://youtu.be/6HY04AzsomY


יש סטריאוטיפים מגדריים, של בנים ובנות, שפעם היו בכלל הפוכים (מתורגם):

https://youtu.be/c36nzG5VUow


הסיבה שאנחנו לא אוהבים לשמוע שפות זרות ברחוב שלנו (עברית):

https://youtu.be/H2r3W9sOB6o


גם המבטא מציק לנו (עברית):

https://youtu.be/aIYjWWuTJAM


אנחנו כמו שרואים אותנו מבחוץ (עברית):

https://youtu.be/5nSD0yuhR3c


שיר של זמר שלא רוצה שיגדירו אותו (עברית):

https://youtu.be/80GtXgCSYJw


פואטרי סלאם מבריק של ערביה ישראלית (עברית):

https://youtu.be/6z7NL4Saasg


שיר סטריאוטיפי בוואן שוט ובחיוך (עברית):

https://youtu.be/ValQdjCfjN4


בחיוך על הסטראוטיפים שנפגשים במסדרון (עברית):

https://youtu.be/w4W0sRUa_jY


וכתבת טלוויזיה על סטראוטיפים בישראל (עברית):

https://youtu.be/Yc-pwo0wNVw?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.