» «

היפוקרטס

היפוקרטס
מיהו היפוקרטס אבי הרפואה?



אבי הרפואה נחשב היפוקרטס (Hippocrates) היווני. הוא נולד באי היווני קוס ובבגרותו היה לרופא שטבע את חותמו על הרפואה האירופית. עד כדי כך השפיע, שנהוג לראות בו את "אבי הרפואה המערבית". בין השאר הוא יסד את ה"אסכולה ההיפוקרטית", מה שנחשב לבית ספר לרפואה הראשון באירופה ובצידו המערבי של העולם.

היפוקרטס הגיע לגיל המופלג. ישנן גרסאות שונות לגבי אורך חייו המדויק, מדיווחים שהגיע לגיל 83 ואולי אף ל-90 שנות חיים, ועד לגרסה אחרת שלפיה הוא עבר את גיל ה-100. בכל מקרה האריך היפוקרטס ימים באופן קיצוני לתקופתו, מה שהגדיל את המיתוס של איש הבריאות המופלא שהוא היה.

במהלך חייו חיבר היפוקרטס ספרים חשובים ברפואה והציב תורות רפואיות שהשפיעו על דורות רבים של אנשי רפואה. הוא שקבע בין השאר, שהמוח ולא הלב, הוא המקום שבו מתקיימים הרגשות, האינטליגנציה והחושים שלנו.

היו לו עוד תיאוריות מרתקות ופורצות דרך. על אף שחלקן הופרכו בהמשך ההיסטוריה, שיטותיו של היפוקרטס היו מהמשפיעות והחשובות בתולדות הרפואה.

שמו מוכר על ידי כל רופא מודרני עד עצם היום הזה. במיוחד תודות ל"שבועת היפוקרטס" שניסח ושנושאת את שמו. בשבועה זו, שנושאים כל הרופאים הצעירים בעת שהם הופכים לרופאים, הם מתחייבים לנורמות התנהגות המחייבות רופאים באשר הם. החל משמירה על סודיות המידע הרפואי והפרטיות של החולים ועד להגשת עזרה רפואית לכל חולה או פצוע, אפילו של אויב ופושע, שבועה סמלית זו היא תרומתו האדירה והחשובה של היפוקרטס להיסטוריה ולתרבות האנושית.

בניגוד לרופאים מתקופות שקדמו לו, שסברו שהמחלות הן גזירות שמיים או קללת אנשים אחרים, היפוקרטס הגיע למסקנה, המהפכנית לתקופתו, שמקור המחלות בסיבות טבעיות שמחוץ לגוף החולה. הוא זיהה בגוף האדם ארבע ליחות - מרה שחורה, מרה צהובה, ריר ודם. כשנוצר עודף או חוסר באחת הליחות, תמיד מסיבות חיצוניות, ייתקף האדם במחלות. משום כך היפוקרטס דחה את מיני הלחשים והקמעות שנתנו הרופאים בתקופתו וטען שהטבע עצמו הוא הדרך להחלמה. מכאן הוא גזר שתפקיד הרופא הוא לסייע לטבע במלאכת הריפוי, למשל באמצעות הקזת דם או הקזה של ליחות אחרות.

על אף שבעידן המודרני ידוע שאין בסיס מדעי לתאוריה שלו, היא הייתה לגישה השלטת ברפואה המערבית במשך קרוב ל-2000 שנה. לפחות עד המאה ה-15 למדו אותה רופאי המערב ופיתחו לפיה "שיטות ריפוי" רבות שכיום ידוע שלא היו יעילות במיוחד. את העובדה שלא פעם צלחו בכל זאת שיטות הריפוי האלה מסבירים החוקרים באמונת החולים שהם בדרך להבראה. עצם קבלת הטיפול הרפואי המקצועי מרופאים שאנו מאמינים בהם, מסייעת לא פעם לריפוי, גם אם הטיפול עצמו אינו משפיע על גופנו כלל.


הנה סיפורו של אבי הרפואה היפוקרטס:

http://youtu.be/V5_clg6CjSc


ומצגת וידאו על היפוקראטס ופועלו:

http://youtu.be/x2LnqnJY9OQ
שבועת היפוקרטס
מהי שבועת היפוקרטס?



שבועת היפוקרטס (Hippocratic oath) היא שבועה שנשבע כמעט כל רופא בתחילת דרכו. רופאים צעירים נוהגים להישבע בה, עם סיום לימודיהם בבית הספר לרפואה.

בשבועה הזו מתחייבים הרופאים הצעירים לקיים נורמות בסיסיות של התנהגות, כמו הגשת עזרה רפואית לכל חולה, שמירה על פרטיותו, הבטחת הסודיות של המידע הרפואי שברשותם וכדומה.

"שבועת היפוקרטס" מיוחסת ונקראת על שמו של היפוקרטס, מי שנחשב אבי הרפואה. הוא היה תושב האי היווני קוס וחי בו במאה ה-4 לפני הספירה.

היפוקרטס נחשב למי שיסד את ה"אסכולה ההיפוקרטית", בית ספר הראשון לרפואה באירופה ובצידו המערבי של העולם העתיק.

השבועה הזו, שמיוחסת לו, נחשבת לאבן יסוד באתיקה הרפואית וכמעט כל רופא בעולם המערבי מתחייב בה.

בין הציוויים שמצווה השבועה על הרופאים יש התחייבויות כמו לא לגרום נזק לחולה, להקל על סבלם של החולים, לא לקצר את חייהם, לנהוג בטוהר מידות, להקשיב וללמוד מהמורים שמלמדים אותך ועוד.

חלק מסעיפי השבועה המקורית פחות רלוונטיים כיום ולכן נכתבו נוסחים מודרניים המבוססים עליה ומוסיפים סעיפים כמו חובת הטיפול השוויוני, שמתחייב הרופא לתת לכל אדם באשר הוא אדם.


הנה סיפורה של שבועת היפוקרטס:

https://youtu.be/xzwfv89ULFw


רעיון שבועת היפוקרטס:

https://youtu.be/QbU61uO3Vdw


והנוסח של שבועת היפוקרטס המקורית:

https://youtu.be/0ZOWXKt0TGY
דוקטור מנגלה
מי היה מנגלה, מלאך המוות של אושוויץ?



סדיסט, רע לב, ברוטלי וכאילו-רופא שניצל את הידע שלו למחקרים זוועתיים ומעשים בלתי נתפסים באכזריותם, שעשה בחסרי ישע.

קראו לו יוזף מנגלה (Dr Mengele), אך משום שהוא היה אחת הדמויות האכזריות, אפילו במונחים נאציים, שפעלו בשואה, הוא כונה "מלאך המוות מאושוויץ".

רשימת מעשיו של מי שכבר בצעירותו היה חבר בארגון הימני הקיצוני ומאוד אנטישמי שטאלהלם (Stahlhelm), היא קשה במיוחד. לא פלא שבמחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו הוא זכה לשלל כינויים נוספים, ביניהם "השטן הנאצי".

באושוויץ בירקנאו הוא שימש בתור הקצין הממיין של היהודים, לכאורה על פי גילם ומצבם הבריאותי, מיד עם הגיעם למחנה. על הרציף שליד פסי הרכבת, הוא ניהל את ה"סלקציה". הם חוו את האכזריות והשרירותיות של רגע ההחלטה שלו, להיכן לשלוח כל אחד מהם, לחיים או למוות. מרבית היהודים בסלקציות הללו נשלחו לצד שמאל, שממנו הועברו להמתה מיידית בתאי הגזים. למיעוטם הוא סימן את הצד השני, לעבודות כפייה במחנה הריכוז.

כך הורה מנגלה לשלוח אל תאי הגזים ואל המוות הוודאי מאות אלפי בני אדם, כולל יהודים, צוענים ואוקראינים, חלקם גברים מבוגרים, נכים ומרבית הנשים וכמעט כל הילדים.

בין פשעיו הבולטים של מי שהיה קצין האס.אס אפשר למנות מאות פשעים, שכללו ניסויים מחרידים והתעללות כואבת בבני אדם, ששימשו כולם בתור חיות מעבדה ב"מחקריו" השטניים.

ד"ר מנגלה גם עשה ניסויים בבני אדם. בני אנוש שימשו את מנגלה בתור שפני ניסיון, כשהוא מנהל ניסויים הכרוכים בהתעללויות איומות. הניסויים הכאילו רפואיים שלו התמקדו בילדים, תאומים ואנשים צעירים, כשהוא מציג את עצמו בפניהם כ”דוד מנגלה” ומחלק להם ממתקים.

הניסויים האכזריים הללו גרמו בסופו של דבר למותם של מרבית הילדים. ניסויי מנגלה כללו, בין היתר, הזרקה לגוף של חומרים מסוכנים, חשיפה לתנאים קיצוניים שונים, ניתוחים פולשניים ללא הרדמה ואפילו בלי שיכוך כאבים, כריתה של אברי הרבייה והזרקת חומרים שונים לתוך לתוך הלב.

לא מעט תאומים ואסירים נמוכי קומה שימשו גם הם במחקריו הזדוניים. בתאומים הוא השתמש לא פעם כדי להשוות את התאום או התאומה בהם ביצע ניסויים קשים, אל מול אחיו או אחותה, שבהם לא נגע.

את כל אלה ביצע מנגלה, למרבה הזוועה, כשהוא נושא את התואר "רופא". הוא גם פיקד על הרופאים היהודים במחנה ואכף במרץ את כללי הזוועה הגזעניים שלו.

עם סגירת מחנות אושוויץ, לקראת הכיבוש הסובייטי של האזור, עבר מנגלה למחנה הריכוז מאוטהאוזן. לאחר התבוסה הנאצית במאי 1945 נעלמו עקבותיו. בשנים שאחרי הוא הגיע לארגנטינה ומצא בה מיקלט.

כמו פושעי מלחמה נאצים אחרים הוא בנה לעצמו חיים חדשים, כשהוא שומר מרחק מציידי הנאצים ומהמוסד הישראלי. שוב ושוב הוא הצליח להימלט ובשנת 1960 תמונתו פורסמה והשלטונות הגרמניים הציבו פרס על ראשו. לבסוף הוא התמקם בברזיל, בה קשה היה לאתרו.

בשנת 1979 מנגלה מצא סוף סוף את מותו. זה היה מוות בטביעה באחד מחופי הים של ברזיל. אף שנקבר, הוצאה גופתו מהקבר בשנת 1992 ובדיקות דנ"א שנעשו אז אישרו סופית שהשטן הנאצי סוף סוף עבר מן העולם.


ניצולת אושוויץ מספרת בקצרה על מלאך המוות הנאצי (עברית):

https://youtu.be/6i0AoNjIXD0


סיפור הניסויים האיומים של מלאך המוות מאושוויץ:

https://youtu.be/B7SJKS6ifoQ


תאומות מספרות על ניסויי התאומים שעשה בהן (עברית):

https://youtu.be/tyTa24alUbo


ניצולי הניסויים שבים לאושוויץ:

https://youtu.be/8ZswZwcSmUQ


ניצולת הניסויים של דוקטור מנגלה מספרת (עברית):

https://youtu.be/Af4hj_uDDJI


עדה נוספת (עברית):

https://youtu.be/w1y1BXPOvpI


וכתבת טלוויזיה על סופו של מלאך הרשע הנאצי יוזף מנגלה (עברית):

https://youtu.be/ma_M98WQ7g4?t=6?long=yes
מרק עוף
האם מרק עוף אכן מציע אנטיביוטיקה טבעית?



רובנו מסכימים שאין כמו מרק עוף ביתי בימים הגשומים והקרירים של החורף. כשהסערה משתוללת מסביב, מרק עוף מציע לנו את הנחמה המושלמת.

עם לא מעט מזונות הנחשבים לבריאים בזכות תערובות הוויטמינים והמינרלים שמצויים בהם, בכל זאת יש מנה הנחשבת לבעלת השפעה בריאותית טובה יותר מאחרות. מרק העוף.

רבים רואים במרק עוף (Chicken Soup) את הפניצילין היהודי, תרופת הסבתא האולטימטיבית וסוג של אנטיביוטיקה טבעית ועממית. יותר ויותר מחקרים מראים שיש בבירור משהו באמונה העממית הזו.

כבר אצל היפוקרטס, הרופא היווני שנחשב לאבי הרפואה, מוזכרים היתרונות של השימוש במרק צח מעצמות לטיפול בבעיות מעיים. גם הרמב"ם מציין, במאה ה-12, את היכולת של מרק כזה לעכב התפתחות של זיהומים ויראליים בגוף.

מרק העוף נחשב באופן מסורתי כתרופה להתקררות ולעוד מחלות. בנוסף, המרכיבים השונים במרק העוף מסייעים ומקדמים עוד יתרונות בריאותיים שנוגעים לכלל בריאות שלנו.

אז אין ויכוח על השם שיצא למרק העוף של אימא, אבל האם יש לדימוי הזה תמיכה מדעית? - הרי עד לא מזמן היו אנשי המדע ספקנים לגבי התועלת האמיתית שבו. רבים מהם בכלל ייחסו את סגולות המרפא שלו להשפעה פסיכולוגית, משהו כמו נשיקה שמרגיעה כאב, כשאימא או אבא נושקים במקום שקיבלנו בו מכה, או לאפקט הפלצבו הנובע מהתחושה הנעימה שמספק לנו מרק העוף.

ובכן, הגורמים להצטננות הם נגיפים, וירוסים ובכלל לא חיידקים. נראה שלמרק עוף יש דרך מסתורית, או לפחות כזו שאינה מוסברת לחלוטין, להילחם באותם וירוסים. המרק החם הזה מצליח לסייע לפרק את הגודש הידוע שאנו חשים בהצטננות או שפעת.

היום אנו יודעים שהוא תורם לחיזוק מערכת העיכול ולחיזוקה של מערכת החיסון, בה הוא משפר את פעילות התאים הלבנים שנלחמים בזיהומים.

חזקה גם העובדה שהמרק הזה מקל על הסימפטומים של המחלה, על ידי חימום דרכי הנשימה העליונות והקלת קשיי נשימה ושיעול. עם הזמן התגלה יותר מזה - שתיית מרק צח יעילה יותר לזה משתיית מים חמים רגילים.

בנוסף לחמימות של המרק, גם המלח שבו מסוגל לתרום ולהרגיע כאבי גרון. לא מעט מחקרים מראים שיש במרק העוף גם אי אילו תכונות אנטי-דלקתיות, המקילות על הגודש ועל תסמיני התקררות בדלקות בדרכי הנשימה העליונות.

לא נמשיך עם עוד הרבה נתונים, כמו מרכיבי סחוס וקולגן שמתפרקים בעקבות הבישול האיטי, מהעצמות שבמרק אל הנוזל שבו ובכך מסייעים להפחתת דלקת מפרקים ומכאוביה ולשמירה על עצמות חזקות. אותו קולגן, ביחד עם הסיליקה ונוזלי המרק גם שומרים על בריאות העור. גם הג'לטין במרק, שכבת החומר המפורסמת שיושבת על המרק כשהוא יוצא מהמקרר, מעודד גדילה של ציפורניים חזקות וצמיחת שיער בריא.

ומעבר לתכונות הריפוי שלו, מרק העוף גם מספק לגוף החולה נוזלים הכרחיים. למרבית האנשים חסרים נוזלים בחורף, משום שאיננו מרגישים בו צמא כמו בקיץ. הוא גם מתגבר בגופנו את כמות הנתרן והאשלגן. הנתרן מגיע מהעוף שבמרק והאשלגן - מהירקות שנוספו לו ושאנו אוכלים פחות בחורף. ביניהם בולטים גזר, קישואים, בצל, פטרוזיליה, שמיר ודלעת.

אז נראה שסבתא צדקה. ברור עתה שהדימוי שיצא בשנים האחרונות למרק העוף כ"מזון העל החדש" הוא מוצדק, גם אם מעט מוגזם. לפחות נקפיד מעתה לא לזלזל ב"עוף המכובס" ממרק העוף ונדע שהוא תורם לבריאותנו כמעט כמו התרופות שאנו צורכים בזמן מחלה ופסיכולוגית אף יותר. בתיאבון ורק בריאות!


הנה מרק העוף הבריא:

https://youtu.be/DC-NazzsawI


מתכון של מרק העוף (עברית):

https://youtu.be/h8vs-U6ERGM


ויש את המרק התימני, הלא פחות בריא (עברית):

https://youtu.be/YqiTwzBnOEk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.