» «

המאיה

מאיה
מי היו בני המאיה ומה התרבות שיצרו?



בני המיה או המאיה (Maya) הוא השם שנתנו לשבטים שונים ממרכז אמריקה, עם לשון ותרבות דומות. בני המאיה מנו בשיא כ-14 מליון תושבים וישבו במשך למעלה מ-3,000 שנה, על שטח עצום - ממקסיקו ועד גואטמלה והונדורס של היום.

תרבות המאיה הגיעה לשיא במאות 3-9 לספירה. בני המאיה יצרו את אחת התרבויות המפותחות ביותר באמריקה שלפני הכיבוש האירופי במאה ה־16 ואז החלו לדעוך.

לצד התרבות העשירה של המאיה, שנחשפה בממצאים ארכיאולוגיים, בני המאיה רכשו ידע עצום בתחומים כמו אסטרונומיה ובמדעים כמו מתמטיקה והם יישמו חלק גדול מהידע הזה בהנדסה ובתכנון מקדשים על פי גרמי השמיים.

את כתב הסמלים הייחודי של בני המאיה, מעין הירוגליפים שמזכירים קצת את אלו של המצרים הקדמונים, לא הצליחו עד היום לפענח לגמרי.

בני המאיה היו גם עשירים וזה בא לידי ביטוי בתרבותם. עדות לעושר הגדול של תרבות המאיה העתיקה מהווים השרידים שנחשפו בחפירות ארכיאולוגיות וביניהם פירמידות מדהימות, מקדשים מרהיבים, קברים עצומים, פסלים, כדים, ציורי קיר ותכשיטים יקרים.


הכירו את תרבות המאיה:

https://youtu.be/VtJK6AStK50


קצת על המשך תרבות המאיה בגואטמלה (עברית):

http://youtu.be/qW3J_ekQKZI


הנה אימפריית המאיה:

https://youtu.be/Q6eBJjdca14


סיפורה של תרבות המאיה:

https://youtu.be/pXpdruZ04R4


מצגת וידאו על המיתוסים של בני תרבות המאיה (עברית):

https://youtu.be/2FG0GjMQ1cw


דוגמה למקדשים טכנולוגיים שהדת של המאיה בנתה כדי לזהות את חילופי העונות:

https://youtu.be/l17lhkmFiWI


על אתרי המאיה, בני המאיה שמדברים היום ספרדית ושפת המאיה:

http://youtu.be/U7fqvhjLUyY


אנשי המאיה:

http://youtu.be/86F10IrvVus


וסרטון תיעודי על המאיה:

https://youtu.be/iaKofHyZ00c?long=yes
אמריקה המרכזית
מהי מזו-אמריקה או אמריקה המרכזית?



מזו-אמריקה (Central America) היא מרכז אמריקה, אזור יחסית עני בעולם, הסובל מאלימות רבה ולרוב ממצב פוליטי לא יציב.

גאוגרפית זוהי רצועת יבשה עצומה, עם אקלים טרופי ולח, המשתרעת בין מקסיקו בצפון, קולומביה בדרום והאוקיינוסים במזרח ובמערב. בנוסף להן היא כוללת את גואטמלה, הונדורס, פנמה ואל סלוודור.

מזו-אמריקה היא טרופית וחמה ולחה מאד. גשמים רבים יצרו בה צמחיה שופעת והחקלאות בה מפותחת מאד. במיוחד בולטים בה גידולים חקלאיים כמו קקאו, קפה, בננות, אננס וקני סוכר.

עד שכריסטופר קולומבוס גילה את אמריקה, ישבו במרכז אמריקה קבוצות ילידים שונות. בג'ונגלים של מרכז אמריקה מסתתרות שלל עדויות על תרבויות עתיקות מימי קדם, שנכחדו זה מכבר. המפורסמות מביניהן הן תרבות המאיה והאצטקים.

בשנת 1523 הגיעו הספרדים ובהדרגה כבשו את האזור. בין המאות ה-16 וה-19 נשלטה מרכז אמריקה על ידי הספרדים, בשלטון קולוניאליסטי חזק. ניסיון לקיים במאה ה-19 רפובליקה פדרלית מאוחדת במרבית אמריקה המרכזית נכשל. באמצע אותה מאה, נפרדו הפרובינציות המאוחדות למדינות שונות.

כאן נולד הכינוי הלועג של "רפובליקת בננות". זה היה חלק מתהליך בו נתנו הדיקטטורים ששלטו במדינות שונות במרכז אמריקה את השליטה על הכלכלות שלהם לידיהם של הקפיטליסטים מארצות הברית וצפון אמריקה. קראו על כך בתגית "רפובליקת בננות".

ההווה גם הוא לא תמיד פשוט. רבים מהחיים במדינות מרכז אמריקה מאופיינים במצב כלכלי לא טוב ובחוסר יציבות פוליטית. ברבות מהן הדמוקרטיה לא מתייצבת והמאבק לעצמאות כלכלית לא תמיד פשוט.


הנה מבט מהיר בתמונות לכמה מתרבויות אמריקה המרכזית (עברית):

https://youtu.be/r8n64QD-F0s


על 3 האימפריות העתיקות ששלטו כאן בזמנים שונים:

https://youtu.be/FLqIGiNn_Ig


כלכלת הבננות שבשבילן עקרו את יערות הגשם:

https://youtu.be/esvycD1O3cM


על רפובליקות הבננות שצמחו במזו-אמריקה:

https://youtu.be/iif8r15bA48


וסרט שמתעד טיול אחרי צבא לתרבויות מרכז אמריקה הנעלמות (עברית):

https://youtu.be/BjYvuaMIhG4?long=yes?t=16s
פירמידת אל קסטיליו
מהי הפירמידה של קוקולקן?



פירמידת קוקולקן (Kukulkan), הידוע גם כפירמידת אל קסטיליו (El Castillo Pyramid) היא פירמידה שנמצאת באתר הארכאולוגי של עיר המאיה צ'יצ'ן איצה שבמקסיקו, במרכז אמריקה (מזו-אמריקה).

זהו מקדש קוקולקן שנבנה בין המאות ה-11-13, לפני מילניום, אלף שנים, על ידי תרבות המאיה העתיקה. פירמידת המדרגות המרשימה הזו נבנתה לכבוד אל הנחש קוקולקן. כאן הקריבו לו בני המאיה קורבנות אדם.

כמו רבות מהפירמידות ביבשת אמריקה גם אל קסטיליו, או פירמידת קוקולקאן, בנויה בשכבות. בגובה של 98 רגל, זו פירמידת שלבים, הבנויה מ-365 מדרגות ענק מרובעות, עם גרמי מדרגות בכל אחד מצדי הפירמידה.

מה שלא רואים מבחוץ זו הפירמידה המקורית, הקטנה בהרבה, ששימשה בתור הבסיס של הפירמידה הענקית ובעצם נמצאת בתוכה.

"כנגד כל הסיכויים", הסרט הרומנטי והיפה משנות ה-80, השתמש בפירמידה של קוקולקן בצ'יצ'ן איצה, כאתר מרכזי בחיפוש של הגיבור אחרי אהובתו הנעלמת.


#המסתורין האדריכלי במקדש
במהלך שוויון האביב, אנשים רבים נוהרים אל הפירמידה, כדי להתפעל מהגאונות התכנונית של אדריכלי תרבות המאיה.

כי הפירמידה הזו לא הייתה רק ​​מקום פולחן. היא גם מדגימה את הידע המרשים של המאיה במתמטיקה, אסטרונומיה ובלוח השנה. כי המסתורין והקסם בפירמידה של קוקולקאן בא לידי ביטוי בכך שבימים של השוויון של האביב והסתיו, בשעות הזריחה והשקיעה של השמש, פינת הפירמידה מטילה צל בצורה של נחש המכוסה בנוצות - זהו קוקולקן.

ןאגב, בשני ימי השוויון הללו ורק בהם, הצלליות מהפינות גולשות בשורות למטה לצד הצפוני של הפירמידה כשהשמש עולה ומקבלות אותה!

עוד תופעה מעניינת בפירמידה היא התופעה האקוסטית שמתרחשת כשמוחאים כפיים בקרבת הפירמידה. גם היא קשורה באל הנחש. אם מוחאים כפיים בעמידה מול המדרגות בבסיס הפירמידה, שומעים הד שמזכיר ציוץ של ציפור או את הקול של נחש מצלצל (Quetzal). לא ברור אם זה תוצר לוואי רנדומלי, אקראי, של האדריכלות, או שזה אפקט אקוסטי מתוכנן, שנועד למטרות דתיות או טקסיות, אבל זה מדהים.


הנה סיפורו של המקדש המרשים הזה:

https://youtu.be/pbG0AK3dRkQ


העיר צ'יצן איצה והפירמידה של קוקולקן:

http://youtu.be/kyvw6G9Max0


על תרבות המאיה, שבנתה את המקדש והעיר:

https://youtu.be/Q7llX0YGlsw


מדריך מסביר על פירמידת קוקולקן שהוקדשה לאל הנחש ומדגים את האקוסטיקה של מחיאות הכף:

https://youtu.be/RyEB7Ao-0FY


בתוך הפירמידה:

https://youtu.be/fINFprTeUTE


למעשה, מדובר בשתי פירמידות:

https://youtu.be/lg9HZ6pz_tU


ועוד מבט יפה:

https://youtu.be/Zvv9EnBuem4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.