» «

המחשב האישי

בייסיק
מה נזקף לזכות שפת התכנות בייסיק?



שפת התכנות בייסיק (Basic computer language) היא שפת התכנות למתחילים של שנות ה-80.

בשנות השמונים, כשהחלו לשווק בהתלהבות את ה-PC, המחשב האישי של IBM ותואמיו הזולים, הוא היה לאוצר של ממש, במיוחד עבור נערים צעירים. הם החלו במשחקי המחשב הפרימיטיביים של אותם ימים ונהנו ממשחקים בגרפיקה בסיסית - ראו בתגית "משחקי מחשב".

בשלב מסוים הבינו רבים מהם שעם קצת השקעה בלימוד בשפת התכנות BASIC הם יוכלו לתכנת בכוחות עצמם וליצור משחקים ותוכנות מגניבות (גם זו מילה מהאייטיז...) משלהם.

וכך החל המתכנת המתחיל להקליד שורות קוד, ללמוד פקודות, לתרגל את התחביר (syntax), לכתוב ולהריץ במחשב הביתי תוכניות שלמות ולראות אותן רצות. כך יכול היה לדבג (למצוא באגים), לתקן את הקוד ולנסות שוב - עד שהוא הגיע להצלחה. ואז, מתחילים לעלות רעיונות - לשכלול, שיפור, הוספת פיצ'רים ושימוש בפקודות ושיטות חדשות ומתקדמות יותר.

מסביב החלו באותן שנים לקום חוגים ופעילויות לילדים ואפילו קייטנות בייסיק לחופשת הקיץ. מגזינים חדשים יצאו והוקדשו לתכנות מחשבים, כשהוצאות ספרים מוציאות לאור ספרי תכנות BASIC לחובבים. היותר מתקדמים, כדי לשלוט בחומר, פנו לספרים שלמים על קוד בייסיק וכתיבת תוכנה בשפה זו, מספרים לשלבי ההתחלה ועד ספרים שכללו את כל הפקודות, שלל אתגרים ולא מעט מכללי התחביר של השפה.

רבים מהלומדים והמתכנתים הצעירים של אותם זמנים הפכו לימים לסטרטאפיסטים ויזמים, הקימו חברות סטארטאפ, עשו אקזיטים והפכו לאנשי הייטק מהמובילים בעולם.

הבייסיק הייתה הבסיס. החשיבות האמיתית שלה, אגב, לא הייתה בתחביר שלה או ביכולות הטכניות, אלא בתפקידה כשפה שהפכה את התכנות מאמנות אזוטרית לכישור נגיש לכולם. בזכות שפת בייסיק, יכולים היו אנשים רגילים להבין שמחשבים אינם קופסאות שחורות ומסתוריות שרק מומחים יכולים לתכנת, אלא כלים שבאמצעות שפה פשוטה יחסית אפשר לתקשר איתם, ליצור דברים, לקבל מחמאות ולקצור הישגים ואפילו כסף.


#ההיסטוריה של BASIC
בוקר אביבי אחד בשנת 1964, שני פרופסורים בקולג' דרטמות' (Dartmouth College) התיישבו לפני ערימת ניירות ושרטטו חזון מהפכני: שפת תכנות שתאפשר לכל סטודנט, לא רק למהנדסים ומתמטיקאים, לתקשר עם מחשבים. ג'ון קמני (John Kemeny) ותומאס קורץ (Thomas Kurtz) לא ידעו אז שהם עומדים ליצור את אחת השפות המשפיעות ביותר בהיסטוריה של המחשבים - בייסיק, או בשמה המלא "קוד הוראות סימבולי לכל מטרה למתחילים" (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code).

באותם ימים רחוקים, מחשבים היו מפלצות ענק שמילאו חדרים שלמים, והתקשורת איתם הייתה נחלתם של מעטים מאוד. קמני וקורץ האמינו שהמחשב צריך להיות כלי חינוכי נגיש לכולם, לא רק לאנשי טכנולוגיה. השפה שהם פיתחו הייתה פשוטה להפליא בהשוואה לשפות אחרות דאז כמו פורטרן (FORTRAN) או קובול (COBOL). הפקודות בבייסיק היו באנגלית פשוטה - PRINT להדפסה, IF-THEN לתנאים, GOTO לקפיצה בין חלקי הקוד. זו הייתה מהפכה אמיתית.

הצלחתה הראשונית של בייסיק הייתה במוסדות חינוך, אך הפריצה הגדולה הגיעה בתחילת שנות ה-70, כאשר חברת מיקרוסופט (Microsoft) הצעירה, בהובלת ביל גייטס (Bill Gates) ופול אלן (Paul Allen), פיתחה גרסת בייסיק למחשב האישי הראשון, האלטאיר (Altair) בשנת 1975. למעשה, בייסיק הייתה המוצר הראשון של מיקרוסופט, עוד לפני מערכת ההפעלה וינדוס (Windows).

המהפכה האמיתית התרחשה בשנות ה-80 כאשר מחשבים אישיים החלו להופיע בבתים פרטיים. כמעט כל מחשב ביתי הגיע עם גרסה כלשהי של בייסיק מובנית במערכת - הקומודור 64 (Commodore 64), האפל II (Apple II), וה-IBM PC כולם הציעו למשתמשים את האפשרות לתכנת בבייסיק ישר "מהקופסה". זה היה כמו לקבל פסנתר שבא עם חוברת שמלמדת אותך לנגן.

דור שלם למד לתכנת באמצעות בייסיק. ילדים בני 10 יכלו לכתוב משחקים פשוטים או תוכניות שמציירות דברים על המסך. בייסיק הייתה השער שדרכו נכנסו מיליוני אנשים לעולם התכנות, ובהם רבים מהשמות הגדולים בתעשיית הטכנולוגיה של היום. הסיפור המפורסם על ביל גייטס וחברו פול אלן שהקימו את מיקרוסופט התחיל בכתיבת מפרש (interpreter) לבייסיק.

בשנות ה-90, מיקרוסופט פיתחה גרסה חדשה ועוצמתית של השפה - ויז'ואל בייסיק (Visual Basic), שהייתה אחת הכלים הפופולריים ביותר לפיתוח תוכנה בסביבת חלונות. היא אפשרה ליצור ממשקים גרפיים בקלות יחסית, מה שהפך אפילו מתכנתים חובבים ליצרני תוכנה מקצועיים.

כיום, יש הרואים בבייסיק שפה מיושנת, אך לא ניתן להתעלם מהתפקידה ההיסטורי שהיא מילאה. שפת הבייסיק הייתה הגשר הראשון בין האנושות הרגילה, ילדים, בני נוער ומבוגרים - לבין עולם המחשבים. לפני שהיא הגיעה, מחשבים היו נחלתם של מדענים ומהנדסים. אחריה, המחשב הפך לכלי שכל אחד יכול היה ללמוד להבין ולתכנת. זו הייתה מהפכה דמוקרטית אמיתית שהשפעותיה בעולם הטכנולוגיה מהדהדות עד היום בכל מכשיר חכם שאנו משתמשים בו.

למרות ששפות כמו פייתון (Python), ג'אווה (Java) וג'אווהסקריפט (JavaScript) הן הדומיננטיות בעולם התכנות, ההשפעה של בייסיק עדיין ניכרת. רעיונות רבים מבייסיק המקורית משתקפים בשפות מחשב מודרניות, בעיקר כאלה שמיועדות למתחילים.


הנה BASIC - השפה הייעודית לתכנות למתחילים:

https://youtu.be/O_QU8eaMymo


ההנאה מפיתוח משחקים בשפת התכנות BASIC:

https://youtu.be/sIeAPr-9tmk


השפה המשודרגת שהחליפה אותה Visual Basic:

https://youtu.be/xW2wdTjLSjY


סיפורה של המהפכה שהביאה את התכנות לכל אחד בשפת BASIC:

https://youtu.be/seM9SqTsRG4?long=yes


והכל על שפת התכנות שכל מחשב בשנות ה-80 הציע:

https://youtu.be/5ky1-Zr7wII?long=yes
שנות ה-80
מה היה מיוחד בשנות ה-80?



שנות ה-80 (The '80s) של המאה הקודמת היו מהתקופות המרגשות בחיבור שבין טכנולוגיה, בידור, אמנות, אופנה וכסף. אחרי גילוי הצעירים בסיקסטיז וההתרגשות של הסוונטיז, מגיע הפיצוץ הטכנולוגי שמפגיש את הטכנולוגיה עם התרבות הפופולרית.

העשור הזה הוא עידן המחשב האישי, בו אפל לוקחת את אמריקה ומשאירה למיקרוסופט את שאר העולם. זה עולם של לומדות ראשונות שמנסות ללמד תלמידים נבוכים כאילו היו כלבים לאילוף ושל מנהיגות שמנסה להוביל עולם שרוצה ללכת בעצמו ולא רוצה - לא מלחמה קרה ולא מלחמות חמות.

זה עידן המוסיקה הניידת בו הווקמן של סוני הופך לנחלת הכלל ולסמן של סגנון חיים. עולם שהבום בוקס מוציא את המוסיקה לרחובות ומביא את הצעירים להתחיל לרפרפ רגשות ומצוקות.

זה העידן של משחקי המחשב המפוקסלים והזמן של הסאונד הדיגיטלי, עם הקומפקט דיסק והטכנולוגיה הבידורית שמתחילה לפרוץ מכל כיוון.

בבוא הטכנולוגיה המתאימה, גם המוסיקה בשנות ה-80 מתקדמת לאלקטרוניקה. הסינתסייזרים משתלטים על המוסיקה, אפילו "קווין" שהתהדרו שהאלבומים שלהם נעשו בלי סינתסייזרים מתרצים באייטיז ומתקדמים אליהם. ממשק MIDI מחבר אותם למחשבים ומאפשר קומפוזיציה ועיבודים מבוססי מחשב.

הפופולרית. סגנונות חדשים כמו ניו אייג', סינת'פופ ואלקטרו פופ נולדו ולקראת אמצע העשור הופכות למוסיקת הפופ העיקרית והמצליחה.

באופנה הנשית זה העשור של הכתפיים המוגבהים בהגזמה ושל החותלות שהפכו כל נערה לרקדנית בהתהוות. בעשור הזה התסרוקות נעשות מוגזמות ומתולתלות וחולצות הטריקו יוצאות לשוק ונותנות פייט לצבעוניות של צבעי המאכל בגוונים... ובכן, המוגזמים.

זה העשור שאיש לא ישכח, כי ערוץ טלוויזיה אחד בשם MTV שינה בו את תעשיית הבידור ואוטוטו, ממש בעשור הבא, הוא עתיד לגלות שגם אותו כבר לא צריכים.


הנה הטרנדים של העשור הזה:

https://youtu.be/OWBSu-9mrRM


האסתטיקה של שנות ה-80:

https://youtu.be/TCI8lPvr6SM


הלהקות המסונתזות של הסינת'פופ:

https://youtu.be/d5XJ2GiR6Bo


התסרוקות:

https://youtu.be/GTQuVW4ZH7M


המחשבים המרתקים של האייטיז:

https://youtu.be/TXNKkx_ZcaQ


והמוסיקה של האייטיז:

https://youtu.be/Bxz6jShW-3E?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.