» «

הסכם ריבנטרופ-מולוטוב

הסכם ריבנטרופ-מולוטוב
מה היה הסכם ריבנטרופ-מולוטוב?



שבעה ימים בלבד לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה נחתם אחד ההסכמים החשובים והקטלניים בהיסטוריה - הסכם רִיבֶּנְטְרוֹפּ-מוֹלוֹטוֹב (Molotov–Ribbentrop Pact). זה היה הסכם שנחתם בין בין גרמניה לברית המועצות ונבע מחישובים ציניים של שני דיקטטורים אלימים ומגלומניים. בדיעבד הוא הביא למותם של מיליונים רבים של בני אדם, במה שתהיה למלחמה הגדולה ביותר בתולדות המין האנושי.

בהסכם הסודי סיכמו היטלר וסטלין כי במקרה של פלישה גרמנית לפולין, תחולק פולין בין גרמניה לברית המועצות. על אף העוינות הרבה בין שתי המעצמות והאידיאולוגיות ששלטו בהן, אחת פשיסטית גרמנית והשנייה קומוניסטית רוסית, העדיפו השתיים לחתום על הסכם אי-התקפה, כדי שיוכלו לנהל את המלחמה ביניהן בזמן המתאים.

הסכם ריבנטופ-מולוטוב עצמו, למרבה הציניות, קבע שהשלום ביניהן יהיה ל-10 שנים. בפועל הוא החזיק מעמד פחות משנתיים. מי שהפר אותו היה היטלר, שהורה לצבא הגרמני לתקוף ביוני 1941 את ברית המועצות במה שזכה לשם "מבצע ברברוסה".

בשנים האחרונות מנסה רוסיה להצדיק את חתימת ההסכם, שבו הסכימו יוזף סטאלין ואדולף היטלר לחלק ביניהם את פולין ומדינות נוספות במרחב שביניהן. בשנים האחרונות חשפה מוסקווה מסמכים סודיים המוכיחים לטענתה כי לסטאלין לא הייתה ברירה והוא חתם על ההסכם בשל חששו מהפייסנות של בריטניה וצרפת כלפי הנאצים.

ברית המועצות גרסה כל השנים שצבאה לא היה מוכן למלחמה בצבא הגרמני המצויד ושההסכם איפשר לסטאלין להרוויח זמן, כדי להצטייד ולהתכונן למלחמה. ההסכם לדבריהם נחתם מכיוון שסטאלין חש שהמערב בגד בו ורמז להיטלר שיוכל לתקוף את ברית המועצות ושום מעצמה לא תמנע מלחמה שכזו.

הסכם ריבנטרופ-מולוטוב נקרא על שם שרי החוץ הסובייטי והגרמני, ויצ'סלאב מולוטוב ויואכים פון ריבנטרופ.


הנה סיפורו של הסכם ריבנטרופ מולוטוב (עברית):

https://youtu.be/tMaBgnlWQ44


מנהיג רוסיה פוטין מגן על ההסכם 70 שנה אחרי:

http://youtu.be/o9GxOwUqA_M


וסרט תיעודי על ההסכם שהביא את היטלר לתקוף (עברית):

https://youtu.be/cPYZqiRV1Jo?long=yes
מלחמת החורף
מהי מלחמת החורף המפתיעה בה נוצחה ברית המועצות ע"י פינלנד?



מלחמת החורף (The Winter War), שהתנהלה בין לברית המועצות לפינלנד הקטנה היא אחת המלחמות המסקרנות בהיסטוריה המודרנית.

זו הייתה מלחמה בה פינלנד הקטנה ניצחה אימפריה אדירה בשם ברית המועצות, הראתה לעולם ובעיקר לגרמניה הנאצית עד כמה הצבא האדום והענק שתקף אותה חלש, אך הפסידה דווקא בהסכם השלום שבא בעקבותיה ועדיין תרוויח את עצמאותה לתמיד.

מלחמת החורף בשנים 1939-1940 נולדה בעקיפין מהסכם מולוטוב-ריבנטרופ, שחתמו ברית המועצות וגרמניה הנאצית. סטלין מרגיש מוגן מהיטלר אך מנסה למנוע אפשרות שהרודן הנאצי יכבוש את פינלנד ויאיים על ברית המועצות. הוא מציב לפינלנד תביעות טריטוריאליות ודורש להקים בסיסי צבא על אדמתה. ממשלת פינלנד שומרת על עצמאותה ומסרבת לו והצבא הסובייטי תוקף אותה.

סטאלין, שאוחז בצבא אדיר של מיליון ו-300 חיילים, ממהר ותוקף את המדינה הקטנה. הוא בטוח שינצח בקלות את פינלנד, שבמאה ה-19 הייתה מחוז קטן באימפריה הצארית. אבל הוא גם שוכח שהטיהורים הגדולים שהוא ערך בקצונה הרוסית בשנים האחרונות הפכו את צבאו למפלצת ללא מוח. בטיהורים הללו הוא הוציא להורג כ-80% מהקצונה, רק כי חשש שמי מהם יארגנו כנגדו הפיכה.

המרשל הזקן מנרהיים, מנהיג פינלנד ומי ששירת והיה קצין מצטיין בצבא הרוסי הקיסרי, הוא עתה מנהיג חכם ומבריק. צבאו קטן והוא מחליט לרכז מאמץ ולתקוף את הצבא הסובייטי באזורי קארליה, האזור הכי מסוכן לסטלין, שרוצה לכבוש אותו כי הוא חושש עדיין ממתקפת פתע של היטלר המסוכן. את הצבא הפיני מנחה מנרהיים לגלות התנגדות בצורה של לוחמת גרילה, לוחמה שם יחידות קטנות, שבמקום להילחם מול כוחות גדולים, מזנבות בצבא הרוסי באלפי פעולות קטנות, מפתיעות וקטלניות. לוחמה זו מפתיעה את הסובייטים, מתסכלת את סטלין ומסבה לצבאו אבדות בלתי נתפסות של 125 אלף חיילים, פי 5 מהאבדות הפיניות בכל המלחמה.

סטלין מושפל מהצבא הפיני הקטן שהולם בצבאו ורואה בעיניים כלות את צבאו הענקי המובס בידי צבא חמקמק ויצירתי. ב-1940 הוא נאלץ ומאלץ את פינלנד לחתום על הסכם מוסקבה, הסכם שלום דרקוני של ממש.

בהסכם השלום הזה נאלצים הפינים לוותר בין השאר על אזור קרליה, ליבה התעשייתי של פינלנד, התופס כ-10% מכלל שטחה. כדי שלא ייעשו נתיני ברית המועצות, מאבדים בהסכם זה את בתיהם ונודדים מערבה מעל 400 אלף פינים תושבי האזור.

הציבור הפיני חווה זעזוע עצום, מתנאי השלום הנוקשים. מחיר השלום נתפס בעיני הפינים כיקר ממחיר המלחמה. אהדת העולם שמחא להם כפיים לא הרגיעה את הכאב הציבורי מהחוזה הדרקוני, אם כי בפרספקטיבה היסטורית הציל את המדינה הקטנה.

היטלר, שראה את חולשת הצבא האדום, אמר אז ש"תספיק בעיטה אחת בדלת ויקרוס כל המבנה המרקיב של הצבא הרוסי". זה יוביל אותו לפתיחת חזית שנייה ולתקיפה של ברית המועצות, במבצע ברברוסה. זו תהיה השגיאה הגדולה שלו, אבל ייקח לו זמן להבין אותה.

השלום הזה לא היה סוף הדרך. על אף סלידתו מהנאצים נאלץ המרשל מנרהיים לבקש את תמיכת היטלר והרייך השלישי. הוא הבין שהשלום שחתמו אינו סוף הדרך מבחינת סטלין. ואכן, כעבור שנה בלבד חידשה ברית המועצות את מעשי האיבה כלפי פינלנד ותתחיל במה שיזכה לשם "מלחמת ההמשך", מלחמה שתיתפס היסטורית כהמשך ישיר של מלחמת החורף ותימשך עד 1944.

אגב, הפינים במלחמת ההמשך יילחמו נגד הרוסים, שכם אל שכם עם הצבא הגרמני. היטלר ראה כמובן בלוחמה של הצבא הפיני נגד הצבא האדום חלק בלתי נפרד ממבצע ברברוסה. מנהיג פינלנד גוסטב מנרהיים, מבריק כתמיד, סלד מהנאצים ונמנע מלתקוף את ברית המועצות. הוא התמקד בעיקר בהגנה על ארצו.

במלחמה הזו, אגב, השתתפו גם כמה מאות יהודים פינים, שבמקביל למלחמת ההשמדה של הנאצים נגד יהודי אירופה, מצאו את עצמם בברית לוחמים עם החיילים הנאצים ובמקביל חוששים ממנגנון ההשמדה של היטלר, שחלילה יגיע אליהם בתום המלחמה.

הפינים יעמדו במשימה, אך המלחמה הזו גם היא לא תהיה האחרונה. בסוף מלחמת ההמשך תיאלץ פינלנד להילחם שוב והפעם נגד בעלת בריתה עד לפני רגע, גרמניה הנאצית. המלחמה תהיה בלפלנד, האזור הצפוני של פינלנד ולכן תיקרא בהיסטוריה "מלחמת לפלנד".

מלחמת לפלנד פורצת דווקא כשפינלנד חותמת על הסכם לשביתת נשק עם ברית המועצות, בספטמבר 1944. היא תימשך עד אפריל 1945 והמטרה הפינית בה היא לגרש את הצבא הגרמני מפינלנד, כמו שהתחייבה בהסכם כלפי הסובייטים של סטלין.

גוסטב מנרהיים זוכה מאז בארצו למעמד של מנהיג אמיץ וחכם, שהשכיל לעמוד בפני המעצמות החזקות בעולם ולשמור על ארצו מפניהם, גם אם נאלץ להיות ריאלי ולהתפשר פה ושם עם מציאות ויחסי כוחות קיצוניים לרעתו.


הנה סיפורה של מלחמת החורף:

https://youtu.be/gcJbJUDVAPM


על המלחמה המפתיעה בין פינלנד וברית המועצות (עברית):

https://youtu.be/yDMbojHj-ss


גם חיל האוויר הפיני עשה את הלא יאומן (עברית):

https://youtu.be/iUFPaUW-2ms


וסרט תיעודי אותנטי על לוחמת החורף של פינלנד הקטנה מול ברית המועצות הדורסנית:

https://youtu.be/TwQmwbQttkY
מבצע ברברוסה
מהו מבצע ברברוסה בו תקפו הנאצים את ברית המועצות בהפתעה?



"מבצע ברברוסה" (Operation Barbarossa) היה שם הקוד של המתקפה העצומה בה פתח הצבא הגרמני נגד ברית המועצות במהלך מלחמת העולם השנייה. בתוך חודשים ספורים יביא המבצע את הצבא הגרמני ללב רוסיה ולשערי מוסקבה. המצור שהטיל הצבא הנאצי על לנינגרד ועוד יותר הקרב המכריע על סטלינגרד, עתידים היו להפתיע את היטלר ולבשר על סופו המתקרב של שלטונו.

מבצע ברברוסה היה המתקפה הצבאית הגדולה בתולדות האנושות, מערכה מהירה בסגנון הבליצקריג הגרמני. באמונה שהוא יצליח לחסל את הקומוניזם, שם עליה היטלר את מיטב הכוחות של גרמניה, גם באיכות וגם בכמות. היו לו 5 חודשים בלבד לפני שיתחיל החורף הרוסי הנורא, החורף שהביס 150 שנה לפני כן את נפוליאון, המצביא שהיטלר האמין בלב שלם שהוא עצמו גדול יותר ממנו.

ברברוסה לא היה קרב אלא מערכה בעלת קרבות רבים ומתקפה אכזרית וברוטלית אפילו בסטנדרטים של הוורמכט הגרמני. הוא שם סוף להסכם ריבנטופ-מולוטוב, הסכם אי הלוחמה בין המדינות שחתמו שנתיים לפני כן גרמניה הנאצית וברית המועצות.

מי שהפר את ההסכם ב-1941 היה היטלר, שהורה לצבא הגרמני לתקוף ב-22 ביוני, התאריך בו תקף נפוליאון את רוסיה.


#למה בעצם גרמניה פתחה חזית שנייה?
חוקרים רבים עסקו במהלך הלא חכם (בלשון המעטה) של היטלר, שבא לידי ביטוי בפתיחת חזית נוספת בזמן שהוא שקוע במלחמה עולמית שהולכת ומחמירה מבחינתו.

וזה נשמע כאילו היטלר חסר המוסר הפר את ההסכם שלו עם סטלין התמים. אבל האמת היא ששני המנהיגים הנוראים הללו פחדו שניהם זה מזה. הם גם היו מנהיגים אלימים באופן חסר תקדים, רוצחי המונים ללא השוואה לאיש לפניהם וגם טפשים ברמה בלתי נתפסת, טפשות שמבחינת שניהם תבוא לידי ביטוי היטב בימים שקדמו לפתיחת מבצע ברברוסה. פרטים עוד מעט.

שניהם ישלמו במהלך מבצע ברברוסה מחיר נורא על השגיאות שעשו. נתחיל בסטלין שבשנים שלפני ברברוסה הוציא להורג את כל הקצינים הכי מוכשרים בצבא שלו. בנוסף לכך, בשבועות שלפני תחילת המתקפה ועל אף האזהרות של מרגליו בגרמניה והסימנים שהצטברו על שולחנו, סירב להכין את הצבא למתקפה הגרמנית המתקרבת.

הוא טען שהיטלר לא יעז לפתוח מולו חזית שנייה. ההחלטה שלו תביא לתוצאות הרסניות בצבא הרוסי, שייצא בלתי מוכן למלחמה כה נוראה. במהלכה ימותו 50 מיליון רוסים, יותר מכל עם אחר במלחמה כלשהי בהיסטוריה.

גם היטלר עתיד לאבד את כל הישגי גרמניה במלחמה. בהמשך הוא יובס בגלל המתקפה הזו במלחמה כולה ויאבד את שלטונו ולבסוף את חייו.

באשליותיו ובשיגעון הגדלות שלו, היטלר שהיה הכל רק לא אסטרטג צבאי, היה בטוח שהוא יוצא לטיול קיץ מהיר. הוא הרי ראה שפינלנד עמדה ב"מלחמת החורף" זה עתה בפני הצבא האדום והרגה לו 125 אלף חיילים, בהישג מדהים לכשעצמו של המדינה הקטנה והאמיצה הזו. המסקנה שלו הייתה שלצבא הגרמני צפוי ניצחון מהיר וברור, מול רוסיה החלשה.

האמת שכל המתקפה הזו התנהלה בצל הפחד של שני המנהיגים זה מזה. במבצע ברברוסה פתח היטלר כי הוא חשד וחשש מאוד שסטאלין זומם לחתום ברית עם אנגליה כנגדו. סטאלין מצידו, לא זו בלבד שלא זמם להיות בן ברית של צ'רצ'יל האנגלי, הוא היה בטוח שגרמניה, ביחד עם אנגליה וארצות הברית, זוממות לתקוף דווקא אותו ביחד ושכל הסיפור נועד להרוס את הסוציאליזם הכל כך מוצלח שלו.

אין הרבה מקרים בהיסטוריה בהם כל כך הרבה כוח, בידי מנהיגים מגלומנים וכה מלאים בעצמם, נוצל בצורה כל כך אווילית והביא לתוצאות כה איומות. הצבא הגרמני יימס בחורף 41 בשלג הקפוא של מוסקבה, ללא ציוד ואספקה מגרמניה הנחלשת ויאבד כמעט כולו, בעוד הצבא הסובייטי ינצח לאיטו, אבל גם זה במחיר נורא מנשוא לעם הרוסי כולו ובאובדן חיי אדם בלתי נתפס.


הנה סיפורו של מבצע ברברוסה (עברית):

https://youtu.be/Y7pSDy7TzyU


השתלשלות המבצע (עברית):

https://youtu.be/OfFlAesVI4o


הצד האווירי של מבצע ברברוסה והטבח הגרמני בחיל האוויר של סטאלין (עברית):

https://youtu.be/NX_AHZs3go4


חומרים מצולמים שעברו צביעה, מהמבצע שכמעט והביא את היטלר לשליטה על העולם:

https://youtu.be/gIoiA89G23A


וסרט תיעודי על קרב המוחות בו חשדו הדיקטטורים זה בזה וניסו לנתח מה השני יעשה:

https://youtu.be/E2zrqzvtWio?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.