» «
חיפושית זבל
למה חיפושית הזבל נקראת כך וכיצד תרמה כנראה לאנושות?



חיפושית זבל (Dung Beetle) נקראת כך כי היא אלופה באכילת זבל. היא נוהגת לגלגל את הגלל וכשהוא נעשה עבה מספיק, היא אוכלת אותו.

חוקרים מעריכים שיש סבירות שההמצאה החשובה בהיסטוריה, הגלגל, נולדה בזכותה. אמנם איננו יודעים כיצד נולד הגלגל, אבל יש השערה שאת המצאתו אנו חייבים לחיפושיות זבל, שאדם קדמון כלשהו התבונן בהן וראה כיצד הם יוצרות מפסולת זעירה כדור זבל ענקי וכבד יחסית לגודלן וכוחן וכך מגלגלות אותו בקלות אל הקן. אותו ממציא קדמון הבין ודאי שאם יוכל לשחזר את הרעיון לגלגלים כאלו, יוכלו הוא וחבריו להעביר משאות כבדים ומסורבלים ממקום למקום, בדיוק כמו חיפושית הזבל המעבירה כך ממקום למקום משא כה כבד. אם כן, מדובר בביומימיקרי קדום במיוחד, שהשפעתו על העולם ובהיסטוריה היא בלתי נתפסת.

המצרים הקדמונים האמינו שחיפושית הזבל היא אלה, או לפחות שליחה של האל חפרי. הם האמינו שהיא מגלגלת את השמש בכל יום עד שהיא קוברת אותה ואז יורד הלילה. הם ראו אותה כבעל חיים שיוצר על ידי האל ויצירתה סימלה בעיניהם את העולם הנוצר מהשמש.

המצרים העריצו את החיפושית הזו ויצרו קמעות, חותמות ותכשיטים בצורת החרפושית - דמות של חיפושית זבל המגולפת באבן ובחֵמָר.


הנה התרומה של חיפושית הזבל לנקיון העולם מהצואה העצומה שנוצרת בו (מתורגם):

https://youtu.be/uSTNyHkde08


חיפושית זבל בעבודה:

https://youtu.be/HfUf5IawJ30


הסבר על גלגול הגללים:

https://youtu.be/I1RHmSm36aE


תחרות משונה בין שתי חיפושיות זבל:

https://youtu.be/8CBz4xCHKg4


ותצפית מקרוב בפעילות החיפושית החרוצה הזו:

https://youtu.be/0jjQ673db-8
חיפושית טיטאן
מהי חיפושית הטיטאן, החיפושית הגדולה בעולם?



החיפושית הגדולה ביותר בעולם היא חיפושית הטיטאן. החיפושית הזו שחיה ביערות הגשם בדרום אמריקה יכולה להגיע לאורך של כמעט 17 סנטימטרים! לחיפושית הטיטאנית יש לסתות חזקות במיוחד. היא אינה מסוכנת לבני אדם אבל הלסת שלה יכולה לשבור עצמות ללא בעיות.

על אף שהיא גם ארוכה, חיפושית הטיטאן אינה הארוכה ביותר בעולם. לחיפושית הרקולס קרן ארוכה שמאפשרת לה להחזיק בשיא האורך, אם כי גופה של חיפושית הטיטאן הוא עדיין ארוך משלה.

היות ולא נמצאו זחלים של חיפושית הטיטאן, סבורים הזואולוגים שהם מתפתחים בשנותיהם הראשונות מתחת לאדמה ויוצאים החוצה רק כשהם מגיעים לבגרות. מנקבים שנמצאו בעצים רקובים מתחת לפני האדמה, נראה שהם מגיעים לקוטר של 5 סנטימטרים ורק אז מגיחים אל פני הקרקע. לאחר מכן, עד סוף חייהם הם לא יאכלו דבר. המזון שאכלו מאפשר להם למצוא בני זוג ולאחר ההזדווגות הם מתים.


הנה חיפושית הטיטאן בטבע:

http://youtu.be/bIp-d1khm_Y


חיפושית ההרקולס הארוכה ממנה:

http://youtu.be/A2I2yc_OeoU


ועוד מתחרה של חיפושית הטיטאן:

http://youtu.be/uDTfMa5A0zg
מושית השבע
איך חיפושית פרת משה רבנו קיבלה את שמה?



מוֹשִׁית הַשֶּׁבַע (Coccinella septempunctata), או "פרת משה רבנו" כמו שרובנו מכירים אותה, היא חיפושית ממשפחת המושיתיים. המושית טובה לאדם ומועילה לנו, כהדברה טבעית של כנימות וטפילי צמחים. מושית השבע קיבלה את שמה המדעי ממה שנראה כ-7 נקודות על גבה (למעשה יש שם 8 נקודות, מהן 2 שנראות מחוברות לאחת). שתי הכנפיים החזקות והיפות שלה מגנות על כנפי התעופה העדינות שלה.

מושית השבע היא מין המושית הנפוץ ביותר באירופה ומן החיפושיות המוכרות ביותר בעולם. אם חשבתם שאת הכינוי המוזר ביותר היא קיבלה בעברית, הרי שבשפות שונות מכנים אותה בשם הציורי והקדוש "פרת האלוהים הקטנה". שפות אחרות קראו לה בשמות של קדושים נוצריים או בשם אימו של המשיח הנוצרי - "חיפושית מרים".

בעברית כינו אותה "פרת משה רבנו" כנראה בהתייחסות ל"פרה אדומה", שטיהרה את בני ישראל בסיפור מזמנו של משה רבנו. המושית אדומה גם היא וכמו הפרה האדומה מזמן משה רבנו, גם היא מטהרת את שדותינו ואת מזוננו.


הנה סיפור שמה המוזר של פרת משה רבנו (עברית):

https://youtu.be/ObXHaYvWqJo


מושית השבע, פרת משה רבנו, טורפת כנימות עלה:

http://youtu.be/k1Xx20bZdzM?t=7s


צילום מקרוב של מושית השבע פורשת כנפיה:

https://youtu.be/WyM-2BkQom8


מעגל חייה:

https://youtu.be/ws_D5nXOAJg


ושיר לילדים המוקדש לפרת משה רבנו (עברית):

http://youtu.be/S-NRtOOfjG4
חיפושית הרקולס
מהי החיפושית הכי ארוכה בעולם?



החיפושית הארוכה ביותר בתבל היא חיפושית הרקולס, שמקורה מדרום אמריקה. מדובר בזן של חיפושיות הקרנף החזקה. אמנם חיפושית הטיטאן היא הגדולה ממנה, אבל חיפושית הרקולס נחשבת לחיפושית הארוכה ביותר בעולם.

את אורכה המדהים של חיפושית ההרקולס היא יכולה לזקוף לזכות הקרן הארוכה שלה, שיכולה להביא אותה לאורך של כמעט 20 סנטימטרים!


הנה חיפושית ההרקולס בטבע, שומרת על השטח שלה בכוח מפולשים:

https://youtu.be/EjvLOAIxbNQ


כאן היא מקרוב:

https://youtu.be/Cz8zVQ0XTR8


והנה שוב החיפושית הארוכה כל כך:

http://youtu.be/A2I2yc_OeoU

חיפושיות

חיפושית קרנף
מה המשקל שיכולה חיפושית הקרנף להרים?



מסתבר שחיפושיות הקרנף, או הקרנפית (Rhinoceros Beetle) היא בעל החיים החזק ביותר שיש, ביחס למשקל גופו. החוקרים קובעים שחיפושית קרנף מסוגלת להרים משקל שהוא פי 850 ממשקל גופה!

אם לבן אדם (שלרוב מסוגל להרים רק פי 3 ממשקלו) היה את הכוח היחסי של חיפושית הקרנף, הוא היה מסוגל להרים לא פחות מ-600 טון.. משהו כמו אניית נוסעים גדולה!

הקרנפית היא חיפושית ממשפחת הזביליות. משקל גופה די זעיר, בערך 20 גרם. אורכה כ-15 סנטימטרים, כשבערך שליש מאורכה נזקף לטובת ה"קרניים" שלה.


הנה הדגמה של יכולות הנשיאה של חיפושית הקרנף:

https://youtu.be/Q8iaYlWyWoI


הקרנפית בטבע:

https://youtu.be/QTDr45fGtG8


ילד עם חברתו הקרנפית, שמצידה אוכלת ג'לי:

https://youtu.be/Ol2FU4jds0o


וחיפושיות קרנף ביחד:

http://youtu.be/f8neGzNvpfg
חרפושית
מה הייתה החרפושית במצרים העתיקה?



החַרְפּוּשִׁית (Scarab) היא סוג של קמע או חותמת, שהמצרים הקדומים יצרו בדמותה של חיפושית הזבל. מסתבר שהיא זכתה למעמד של קדושה במצרים העתיקה. אלפי קמיעות וחותמות כאלה שנעשו מאבן, שנהב או מתכת, התגלו באתרים עתיקים, לא רק במצרים אלא בכל מקום שבו שהו המצרים, כמו קדמת אסיה ואגן הים התיכון.

כחותמת נהגו לחרוט על צדה השטוח של החרפושית סמלים שונים ושמות של מלכים מצריים ופקידים רמי מעלה. את החרפושית נהגו המצרים להטביע בשעווה או בדיו וכך לחתום עימה על מסמכים חשובים.

כקמע נהגו לענוד את החרפושיות כתליון על הצוואר, או כשהוא משובץ בטבעת. המצרים יחסו לתליוני הקמעות שכללו חרפושיות כוחות מאגיים.

הסיבה שהמצרים כה העריצו את החיפושית הזו היא מעניינת. כשמה כן היא - חיפושית הזבל מגלגלת את כדור מזונה ברגליה האחוריות, כדור שהרכיבה מזבל שמצאה. החיפושית הזו ריתקה את דמיונם של המצרים הקדמונים מכיוון שהם ראו בה את התגלמות אל השמש, האל חפרי, המגלגל בכל יום את גלגל השמש בשמיים (למי שמתבלבל - היו למצרים כמה שמות לאל השמש וחפרי הוא רק אחד מהם, לצד רע, הורוס ונוספים).

סמל חרפושית נכלל גם בין סמלי כתב החרטומים המצרי. החוקרים משערים שהוא סימל היווצרות או שינוי צורה.

הודות לתפוצתן, החרפושיות הן מקור לימודי חשוב להבנת עולם התרבות של מצרים העתיקה, בתחומים רבים. הסימנים, הכתובות והציורים שעליהן מאפשרים ללמוד המון על התרבות החשובה הזו. ניתן לרכוש מהן ידע על מגוון היבטים, ממעמד המלך במצרים, דרך ההיררכיה של הפקידים במצרים העתיקה ועד לפולחן המצרי הקדום.

את השם העברי "חרפושית" טבע החוקר שמואל יבין ז"ל, תוך שילוב שמו המצרי של האל הורוס (ח'ר) במילה חיפושית.


הנה המשמעות של החרפושית אצל המצרים הקדמונים:

https://youtu.be/qAW42J1TQEo


חותם חרפושית שנמצא בתל-דור שבישראל:

https://youtu.be/3iQasIPVZ1c


בסרט 'המומיה' יש חרפושית מסוכנת מדי...

https://youtu.be/GJP8XTzpOCw


מבחר חרפושיות מצריות עתיקות שנמצאו ברבות השנים:

https://youtu.be/BTfYNf0pvtI


וחיפושית זבל אמיתית בעבודה:

https://youtu.be/I1RHmSm36aE
מוח החרקים
מה מופלא במוחם של החרקים?



מוחם של החרקים (Insects) הוא מופלא ביותר, אבל לא בגלל שהוא משוכלל, אלא משום שהוא... מיותר.

טוב, לא ממש מיותר, בכל זאת מוח. אבל זה של החרק בנוי באופן מבוזר וזה אומר שהתפקידים שממלא מוח רגיל מפוזרים אצל החרקים בין איברי גוף שונים.

נתמקד רגע - כל אדם או יונק אחר שיאבד את מוחו, לא יחיה וימות בתוך שניות מהרגע בו יוותר ללא מוח. כי המוח, כמה בנאלי, הוא הכרחי לחיים אצל מרבית היצורים בטבע.

אצל החרקים, לעומת זאת, עיקר התפקודים החיוניים מצויים בעמוד השדרה שלהם. מכאן שאובדן הראש לא יגרום למותם המיידי.

בניגוד ליונקים למשל, התפקודים שממלא המוח בראש החרק הם שוליים ולא הכרחיים כדי שהוא יחיה. הוא יוכל להמשיך לתפקד גם בלעדיהם, לפחות זמן מה.

מתי זה ייגמר? - מותו של החרק שאיבד את ראשו יגיע רק כשהוא ימות מרעב, כי בראשו, כמו אצל מרבית בעלי החיים, נמצא הפה שהכרחי לתזונה ולאנרגיה הכרחית.


#דוגמאות לחשיבותו הפחותה יחסית של מוח החרק
אצל הזכר של גמל שלמה המוח הוא החלק שאחראי לעיכוב השפיכה החיונית הזדווגות. זו הסיבה שנקבת גמלי שלמה אוכלת לזכר את הראש כדי שההפריה תתקיים. רק כשהיא אוכלת ועורפת את שאריות ראשו של הזכר, מתחזקת פליטת הזרע של גוף הזכר, שלמרבה הפלא עדיין פעיל גם בלי הראש, והנקבה מופרית.

גם בעולם החיפושיות יש מי שבונה על המוח החלשלוש שלהן. כשהחדף, בעל חיים הניזון מהן באופן קבוע, מאתר מקום ובו חיפושיות רבות, הוא עושה מעשה מעניין, כשהוא ממהר לנגוס את ראשן של כל החיפושיות.

היות ואצל החיפושיות המוח הוא מרכז התנועה, כשהראש ננגס והמוח כבר איננו הן מאבדות את יכולת התנועה ולא יכולות לברוח. מצד שני הן ממשיכות לחיות ומאפשרות לחדף מאגר מזון חי וטעים, שמדי פעם, כל אימת שהוא רעב, הוא אוכל ממנו לשובע.


הנה המוח המופלא והמבוזר של החרקים (מתורגם):

https://youtu.be/OQw3TNRnJ1I


על המוח האנושי המבוזר היה גם ויכוח גדול פעם (מתורגם): לבדוק אם זה תקף או לערך נפרד

https://youtu.be/pv6QHxkBFzY


ומדוע יש כל כך הרבה חרקים (מתורגם):

https://youtu.be/2ivZ6GSaK1M
גחלילית
למה מאירות הגחליליות?



אולי ראיתם פעם בלילה המון אורות קטנים של גחליליות. אז למה הגחלילית בעצם מאירה?

גחלילית (Firefly) היא חיפושית קטנה, בעלת גוף מאורך, באורך של פחות מ-3 סנטימטרים.

תכונתה המיוחדת של הגחלילית היא האור הזעיר שהיא מפיצה מגופה. אבל למה היא מאירה בחשיכה?

ובכן, חיפושיות הגחליליות מאירות באור בהיר בחשיכה. לרוב אלה הנקבות שנעמדות על ראש גבעול גבוה וזוהרות בחושך, כדי למשוך בני זוג. אם כי חשוב לציין שיש גם מיני גחליליות שבהם גם הזכרים זוהרים בחושך. זה קצת כמו שאצלנו בני האדם, לא רק הבנות מתאפרות ומתייפות. לפעמים גם הבנים עושים את זה...

בכל מקרה, האורות הקטנים של הגחליליות בחושך הוא מראה קסום ומיוחד. האורות הללו הם חלק מתהליך שנקרא ביולומינציה, תהליך טבעי, שהוא נדיר יחסית על פני היבשה, אך בקרב בעלי חיים ימיים הוא נפוץ יותר, במיוחד בקרב אלה שחיים במעמקי הים.

מנגנון התאורה הטבעי של הגחליליות ממוקם בקצה בטנה. יש שם איברי תאורה, שתגובה כימית המתרחשת בהם יוצרת חמצון של לוציפירין, חומר שאנזים הקרוי לוציפרז מסייע להתחמצנות שלו, במגע עם האוויר.

בשנים האחרונות הולך ומתברר בארצות שונות בעולם, שהחרקים המאירים הללו, המפיצים את האור הקסום והרומנטי כל כך, הולכים ונעלמים.

הסיבה היא, כמו במקרים רבים, הפגיעה המתמשכת של בני-אדם בטבע ובמערכות האקולוגיות. מחומרי הדברה ודישון הרסניים ועד לאורות מלאכותיים שמציב האדם - סיבות אלה ואחרות גורמות להתמעטות הגחליליות.


הנה הגחליליות בלילות הקיץ:

http://youtu.be/lluWT6XU0Yg?t=8s


הנה מצגת וידאו שמסבירה את תופעת הגחליליות:

http://youtu.be/q-ZF46poxC8


והנה מחפשי הגחליליות של יוטה בארה"ב:

http://youtu.be/JFOmPQWw4Io


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.