» «

חלודה

חלודה
למה הברזל מחליד?



ודאי שמתם לב שחפצים מברזל שהושארו זמן רב בחוץ מתמלאים עם הזמן בחלודה, אבל מדוע מחליד הברזל בעצם?

ובכן, קודם בואו ניזכר שהאוויר שאנו נושמים מכיל אדים של מים וחמצן. החלודה נוצרת כשהברזל חשוף לאוויר. אז עובר הברזל תהליך שנקרא 'חמצון'. החימצון או החלודה מואצים מאד בסביבה עתירת מים אבל במידה מסוימת היא תמיד תתרחש, כשיש אוויר בסביבה.

לא רק הברזל עובר תהליך של חמצון. למעשה כל מתכת מחלידה ברמה כלשהי. במיוחד מתחמצנות מתכות כמו הברזל, האבץ והנחושת, בעוד שכסף, זהב ופלטינה הנקראים "מתכות אצילות" כמעט ואינם מתחמצנים.


הנה ניסוי למניעת חלודה, על ידי שמן שמונע מגע של המתכת עם חמצן:

http://youtu.be/I1bFxGRXlRc


ומצגת הסבר על היווצרות החלודה:

http://youtu.be/cn_Vom--b4A
פלדת אל חלד
מהי פלדת אל חלד ומה היתרון שלה כמתכת?



פלדת אל-חֶלֶד (Stainless steel), הידועה גם כנִירוֹסְטָה, היא חומר מתכתי ויעיל מאוד, משום שהוא אינו מחליד ובנוסף הוא גם חזק מאוד, כמו כל פלדה.

סוד פלדת האל-חלד הוא בהיותה סגסוגת, שילוב של שני יסודות או יותר, המערבת ברזל, ניקל וכרום בכמות לא פחותה מ-10.5% מהמשקל הכללי. מה שמונע הצטברות משמעותית של קורוזיה וחלודה הוא השילוב של הכרום יחד עם החמצן.

את פלדת האל-חלד מייצרים במפעלי הפְּלָדָה על ידי התכתה של הפלדה בחום מאוד גבוה ויציקה שלה לתבניות, בהתאם למוצרים שרוצים לייצר ממנה, או הצורך שהיא עומדת לשרת.

סירים, מחבתות, ברזים, מעקים, פסלי מתכת שמוצבים בחוץ ועוד המון מוצרים החשופים ביום יום לרטיבות - כל אלה מיוצרים כיום מפלדת אל חלד, שאצלנו קוראים לה נירוסטה. הם כבר לא יחלידו.

המילה "נִירוֹסְטָה", אגב, היא סימן מסחרי רשום של חברה כלשהי. בישראל היא מילה נרדפת לפלדת אל-חלד ונולדה מ"Nichtrostender Stahl" שבגרמנית פירושה "פלדה בלתי מחלידה".


הנה פלדת האל חלד:

https://youtu.be/cvXtUKYs3tw


מגש לייבוש כלים עשוי פלדת אל-חלד:

https://youtu.be/mfaA92EcCqc


ברז עשוי נירוסטה:

https://youtu.be/Lv1SRZfqG-U


וכך מייצרים ממנה צינורות מים שלא מחלידים:

https://youtu.be/XD-0Yp61aKE
מפלי הדם
מהם מפלי הדם של הקרחון המדמם?



הקרחון המדמם (Bleeding glacier) באנטארקטיקה הוא מפל מרהיב, בצבע שמזכיר דם או חלודה. מכאן קיבל את השם הציורי שלו, "מפל הדם". מפלים בכלל הם נדירים ביותר ביבשת הקרח המדברית של אנטארטיקה וגם הצבע המיוחד של המפל הזה הופך אותו לאטרקציה לא קטנה למבקרים ביבשת הרחוקה והקפואה הזו.

הסיבה לצבע האדום-חום היא ביולוגית-כימית. מדובר במפל היורד מאגם מלוח וקדום שנמצא מתחת לקרחון טיילור. מעל האגם נוצרו קרחונים, שכיסו אותו לפני מיליוני שנים, הרבה אחרי שנוצר. באגם שמתחת לקרח יש ריכוז גדול של חיידקים עשירים בברזל. כשמי האגם נובעים החוצה דרך סדק צר ויורדים במפל, הם נחשפים לחמצן שבאוויר והופכים לתרכובת הקרויה "תחמוצת ברזל", או במילים פשוטות, מחלידים. כך הם מקבלים את צבע הדם של המפל, שהוא בעצם הצבע האופייני של החלודה.

המפל המרהיב התגלה בשנת 1911, בעמקים היבשים שבמקמורדו (McMurdo Dry Valley). הקור באזור הוא קשה ומגיע למינוס 89 מעלות צלזיוס. היובש במקום הוא תוצאה של רוחות מהירות, שבמהירות של 200 קילומטרים לשעה פשוט סופגות את כל הלחות באזור.


הנה צבעם האדום-ארגמני של מפלי הדם של אנטארקטיקה:

https://youtu.be/rnNybM-4DZI


ההסבר המדעי למפלי הדם של אנטארקטיקה:

https://youtu.be/exB79FU59sk


מצגת וידאו:

https://youtu.be/gziKnzB789c


וסרטון תיעודי המסביר את התופעה לעומק:

https://youtu.be/085vQpDGZdw?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.