» «

חקלאות בטבע

דוב נמלים בינוני
איך דוב הנמלים הבינוני מגדל לעצמו נמלים למאכל?



דובי נמלים ממינים שונים, קיבלו שמות לפי גודלם. מחקר עצמותיהם העתיקות של דובי נמלים בינוניים הם מתקופת הפלייסטוקן. ממצאים גנטיים לימדו את החוקרים שככל הנראה הוא התפצל מאביו הקדמון, דוב הנמלים הענק, לפני כ-12 מיליון שנים, בשלהי תקופת המיוקן.

דוב נמלים בינוני (collared anteater או lesser anteater) הוא מין של דוב נמלים דרום-אמריקאי, קטן משמעותית מדוב הנמלים הענק (Giant anteater).

כמו דב הנמלים הענק ובאמצעות חרטומו הארוך ודמוי הצינור, גם דוב הנמלים הבינוני, חסר השיניים, מוצא את מזונו. הוא ניזון מנמלים, טרמיטים ודבורים, שהוא אוכל בכל פה.

אבל המעניין הוא שמדובר בדוב נמלים שהוא כמו חקלאי, מגדל את מזונו ולא משאיר צלחת ריקה.


#איך זה קורה?
אז כן - דוב הנמלים הבינוני סועד ובאופן מתוחכם גם מנהל סוג של חקלאות טבעית.

כמו דובי נמלים ענקיים, גם דובי נמלים בינוניים ניזונים מנמלים, טרמיטים ודבורים. גם הם משיגים את החרקים למאכל באמצעות חפירה של חור בקיניהם, אליהם הם תוחבים את החוטם המאורך והמוזר, המזכיר קצת צינור.

עם ציפורניו הקדמיות החזקות, המשמשות גם להגנה עצמית, חופר דוב הנמלים הבינוני חור בקיני הנמלים. ואז, באמצעות לשונו הדביקה, הוא מוציא ודולה את הנמלים והטרמיטים מהקן.

אבל לדוב הנמלים הבינוני יש שיטה נהדרת, באמצעותה הוא מוודא שמלאי המזון שלו לא ייגמר. כי תוך כדי שהוא משתמש בלשונו הארוכה והדביקה כדי לאכול את נמלי הקן, הוא לא משמיד לחלוטין את יושבי הקן. מסתבר שהוא מניח תמיד לכמה חרקים לשרוד. הוא עושה זאת כך שהנותרים יוכלו להתרבות מחדש ולבנות מחדש את המושבה שבקן. כך מובטח לו מזון גם להמשך, מזון מתחדש ולא ייגמר לעולם. אכן, חקלאות אמיתית, חכמה וטבעית לחלוטין.


הנה דוב הנמלים הבינוני:

https://youtu.be/NDD8hy1BZnA


כך הם אוכלים:

https://youtu.be/UiyOBKSqACU


דוב הנמלים הבינוני מתארח באולפן:

https://youtu.be/mTlkFvBIOOg


אוכל 9,000 נמלים בקיני הנמלים ומשאיר כמה להמשך:

https://youtu.be/nPSzkpHb6hw


ודוב הנמלים הזה הוא לא בעל החיים היחיד שמנהל חקלאות:

https://youtu.be/fbUCPmd2Ug8?long=yes
נמלה אורגת
מהי הנמלה האורגת?



הנמלים האורגות (leaf cutting ants) הן נמלים שחורות שגודלן כ-6 מילימטר. הן מיומנות בבניה וחיבור של עלים, תוך שימוש בחוטים שהן לוקחות מהזחלים שלהן.

הנמלים בכלל ידועות בתור האדריכליות של עולם הטבע. והנמלים האורגות מוכיחות שהן גם יודעות לבנות היטב את הקן שלהן, מחומרים מפתיעים.

איך הן אורגות את קירות הקן?

כדי לבנות לה קן באדמה או על העצים, הנמלה האורגת מנצלת את החוטים שמפרישים הזחלים שלה, כדי לטוות פקעות שבהן הם יתגלמו. את החוטים הם מפרישים מבלוטות מיוחדות שנמצאות בחלקו הקדמי של גופם.

הקן שהן מייצרות בהדבקה וטוויה של החוטים יהיה חזק, מוגן מלחות וגשם ויאפשר חיים בתוכו.

אגב, הנמלה האורגת היא גם חקלאית לא קטנה. ביום יום שלהן הנמלים הללו ממש מגדלות, שומרות ומטפחות כנימות עלים, כדי ליצור עבורן תנאי קיום טובים, לא רק בג'ונגלים הטרופיים בהן היא שכיחה, אלא גם ואולי במיוחד בסביבות מדבריות יבשות.

למה הן עושות את זה?

הסיבה פשוטה - הנמלה האורגת ניזונה לא רק מהחי ומהצומח שמסביבה, אלא גם מהסוכר שנותן לה אנרגיה. את הסוכר הזה שהן מפרישות, חולבת הנמלה האורגת מהן ומפיקה מ"טל דבש" שמפרישות כנימות העלים הללו, שהיא כל כך מטפחת.


הנה מלכת הנמלים האורגות, עם הכנפיים והתעופה:

https://youtu.be/PhH4SRvN67k


כך הנמלים אורגות את העלים לקן, בעזרת משי שיוצרים הזחלים שלהן כדי לעטוף את עצמם לגלמים:

https://youtu.be/iPxxW2UhKEY



הכנימות שמספקות להן את טל הדבש המתוק (מתורגם):

https://youtu.be/LVdynVuJsBo


וסיפורה המלא של הנמלה האורגת:

https://youtu.be/B3QTAgHlwEg?long=yes
נמלים גוזרות
מהן נמלים גוזרות עלים ומה הקומפוסט שהן מייצרות?



מאז המצאת החקלאות, בני האדם בטוחים שהם היחידים בטבע שמגדלים את מזונם ולא רק מלקטים או צדים אותו. אבל זה לא מדויק. ודאי לא אם בוחנים את עולם הנמלים.

נמלים גוזרות עלים (leaf cutting ants) הן מין מיוחד של נמלים, אם כי לא היחיד, שמגדל את מזונו.

הנמלים הללו גוזרות עלים מהצמחים שבסביבה ונושאות אותם בשיירה ארוכה, כשהעלים מונפים באוויר, עד שהן מגיעות אל הקן התת-קרקעי שלהן, בעומק של מספר מטרים בעומק האדמה.

אבל העלים האלה לא נגזרים על ידן כמזון. מדובר בחלק ממפעל חקלאי של ממש. בקן משתמשות הנמלים הגוזרות בלסתותיהן החזקות, המאפשרות להן לגזור במהירות את העלים הקשים לפיסות קטנות.

את קרעי ופיסות העלים הזעירות מסדרות הנמלים כמעין מצע. באמצעות רוק הן הופכות את מצע העלים הזה לקומפוסט של ממש. בו הן ישתמשו כגינה של ממש ויגדלו עליו פטריות זעירות המשמשות אותן למאכל.

במילים פשוטות, הנמלים הגוזרות עלים הן אחד המינים ולא היחיד של הנמלים החקלאיות - נמלים שמגדלים את מזונם באופן פעיל. כוחן גדול והן נושאות את העלים הכבדים בכוח שלא יאומן. די אם נסביר שהמשקל שאותו הן נושאות מגיע לפי 30 ממשקל גופן!


#אבל מה זה הקומפוסט שהן מייצרות?
על פיסות העלים שהן גזרו והניחו כמצע לגידול הפטריות, מפרישות הנמלים ויוצרות רקבובית שמאפשרת צמיחה של גן פטריות שלם.

זו דוגמה מדהימה לקומפוסט שיוצרים חרקים לצרכים חקלאיים. הנמלים אפילו מדבירות את הגידולים שלהם, באמצעות חומר אנטיביוטי שהן מפרישות על הפטריות, כדי למנוע מתקפת חיידקים שתביא לריקבון ועובש על הפטריות.


כך הנמלים הגוזרות מבצעות את כל התהליך החקלאי, מהתחלה ועד הסוף:

https://youtu.be/-6oKJ5FGk24


ושיירת הנמלים הנושאות את העלים אל הקן:

https://youtu.be/Xxnmh4IDYaU
תל טרמיטים
איפה נמצאים תילי הטרמיטים הגדולים בעולם?



התילים שבונים לעצמם הטרמיטים (Termites) כמושבות, כדי לגור בהן, הם גדולים ומטופחים. הטרמיטים הם מהאדריכלים הטובים ביותר בעולם ובכל תל כזה מתגוררים מאות אלפי עד מיליוני טרמיטים.

בכל שנה התילים הללו גדלים יותר ויותר. מספרים שבחלק מאזורי אפריקה גודלם של תילי הטרמיטים הגדולים יכול להגיע לגובה של בניין בן 2 עד 3 קומות ולהכיל מיליוני טרמיטים!

עוד דבר מעניין הוא שבתוך התילים הללו חלק מהטרמיטים משמשים כחקלאים לכל דבר. מסתבר שהם מגדלים בהם מעין "גני פטריות", גידול חקלאי לכל דבר, שנועד להזין אותם ולספק להם מזון בזמנים קשים.

אגב, הטרמיטים אמנם שייכים למחלקת החרקים, אבל הם אינם נמלים ואפילו לא קרובי משפחה, גם לא של הדבורים או הצרעות. הם שייכים דווקא לקבוצה אחרת ואולי מפתיעה במקצת - הטרמיטים הם קרובים של התיקנים, המקקים שרבים מאיתנו קצת נגעלים מהם.


הנה תל טרמיטים ענקי באפריקה:

https://youtu.be/KC-13LMOtyY


תילי הטרמיטים של אפריקה:

https://youtu.be/xGaT0B__2DM


המבנה הפנימי המטורף של תל טרמיטים שכזה:

https://youtu.be/w8Dc8NeUN_g


החיים בתל הטרמיטים:

https://youtu.be/0MOtFENGvjA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.