» «
תיירות בחלל
מי מתכנן הטיסות לחלל?



כבר עשרות שנים חולמים אנשים רבים על רקטות תיירים אל הירח. היזם והמיליארדר ריצ'ארד ברנסון עומד להטיס בקרוב אנשים לחלל. מאות כרטיסי טיסה כבר נמכרו לעשירים במחירים של רבע מיליון דולר לכרטיס.

על אף כישלון של טיסת הניסוי הראשונה, השיגור הראשון כבר בוצע, המנכ"ל ריצ'ארד ברנסון היה אכן התייר הראשון לחלל והחוויה למי שהזמינו כרטיסים כבר נראית קרובה ומובטחת!

בחברה שהקים "וירג'ין גלקטיק" יש לברנסון גם תכניות להמשך, כמו טיסות שמאפשרות להקיף את כדור הארץ ומלונות חלל, מעין מלונות שבהם ישהו תיירים ותיירות בין הכוכבים.

ההתחלה של האיש כיזם ואיש עשיר הייתה רחוקה מאוד מעולם החלל. ברנסון התעשר כשהקים בשנות ה-70 את חברת התקליטים וירג'ין והפך אותה לאחת החברות המצליחות בתעשיית התקליטים. הוא כבר הוכיח פעמים רבות את תבונתו העיסקית ואת היכולת שלו לתרגם חלומות להצלחות מסעירות.

בטיסת אימון של החללית המאויישת הראשונה שלו שיצאה אל החלל, זמן קצר לפני שהייתה אמורה לצאת לטיסה המסחרית הראשונה שלה, התרסקה החללית. התאונה הטילה צל על עתיד התכנית השאפתנית של תאגיד וירג'ין ושל החברות האחרות בתחום. אבל ברנסון לא התייאש והמשיך עד שהחל להוציא טיסות חלל לעשירי עולם.


הנה התייר הראשון לחלל, ריצ'ארד ברנסון מייסד "וירג'ין גלקטיק" (עברית):

https://youtu.be/AymaO2N562g


סרטון מתחילת הדרך, על הטיסות המתוכננות לחלל, של הנרשמים הראשונים לטיסה לחלל:

http://youtu.be/N_SjGaiuGoU


וטיסת המבחן הראשונה לחלל:

http://youtu.be/SHIrM2O6BZA
סקיילון
מה החידוש של מטוס החלל סקיילון?



כבר משחר התעופה והרבה לפני ששוגר הלוויין הראשון בשנת 1957, ליווה את מדעני החלל החלום ליצור מטוס חלל שיוכל לטוס אל החלל פעמים רבות וללא צורך במאייצים רקטיים, שיאפשרו לו לברוח מהאטמוספרה. מאז, יותר מ-50 שנה מאז הטיסה המאויישת הראשונה לחלל, עדיין לא הצליחו לייצר כלי טיס שכזה.

אולי מטוס החלל סקיילון הוא שיגשים את החלום הזה. במקום מנוע סילון, כמו שיש למטוסים המשוכללים היום, יש למטוס המהיר הזה, שמהירותו המרבית היא פי 5 ממהירות הקול, מנוע רקטי על-קולי חדשני שנקרא סאבר (SABRE). מנוע זה הוא לא רק מהיר וחזק במיוחד, אלא גם חסכוני מאד ועשוי להקטין את צריכת הדלק בעולם התעופה ביותר מ-10%. יש לו גם מערכת קירור שפותרת את בעיית ההתחממות של מנועים חזקים הפועלים בגבול החלל. כדי לקרר את הטמפרטורה, שיכולה להגיע ל-1000 מעלות צלזיוס, יצרו המנדסים רשת של צינורות דקיקים, באורך כולל של 50 קילומטרים, שמקררים את המנוע במהירות עצומה ומונעים את היווצרות מעטפת הקרח המוכרת ממערכות קירור שכאלה.

התוצאה מבטיחה להיות מטוס שיתפקד היטב הן באטמוספירה והן בגבול החלל. יכולתו של הסקיילון לטוס בקלות בגבול החלל תאפשר לו להציב לוויינים במסלול נמוך בחלל בקלות, במהירות ובזול מכל שיטת שיגור שמשמשת כיום להצבת לוויינים בחלל.

אמנם הסקיילון נמצא בפיתוח מתקדם, אך הצפי הוא שהוא יהפוך למטוס מסחרי רק אחרי שנת 2020. הוא זכה לשמו ממגדל שהוקם בלונדון ונהרס בשנה שלאחר מכן, מגדל שנקרא סקיילון.


הנה מטוס החלל המכונה סקיילון:

http://youtu.be/_pDz0p75yg8


ועוד ממטוס החלל העתידני, שמגיע לפי 5 ממהירות הקול:

http://youtu.be/k_BvzoiuoN8
שיגור לחלל
איזה עתיד מכינה לנו חברת החלל ספייס איקס?



חברת ספייס איקס האמריקאית נותנת שירותי שיגור לחלל באמצעות חלליות מטען וחלליות מאוישות שפיתחה. SpaceX פיתחה שתי רקטות - טילים לשימוש חוזר, פאלקון 1 ופאלקון 9 שמטרתן שיגור זול ופשוט ללוויינים לחלל. ספייס X גם פיתחה חללית שמתוכננת לשאת בני אדם בעתיד, חללית בשם דרגון ("Dragon").

החללית דרגון מסוגלת לשאת מטען ואספקה במשקל של עד 6,000 ק"ג או עד 7 אנשי צוות במקרים של טיסה מאוישת. הטיסה הראשונה שלה הייתה בשנת 2010, היא שוגרה למסלול סביב כדור הארץ, הקיפה אותו פעמיים (במהירות הגבוהה מ-27,000 קמ"ש) והגיעה בחזרה לכדור הארץ כשנחתה בשלום באוקיינוס השקט. בשנת 2012 הייתה הטיסה השניה שלה, יעד הטיסה שלה היה תחנת החלל הבינלאומית, היא שוגרה כשעל סיפונה ציוד ואספקה והגיעה ליעדה בהצלחה, ובכך הפכה לחללית הפרטית-מסחרית הראשונה בהיסטוריה שעגנה בתחנת החלל הבינלאומית.

מאז ביצעה החללית עוד טיסות רבות שכמעט כולם הסתיימו בהצלחה. יש אפילו תוכנית שמטרתה להטיס את החללית דרגון למאדים ששמה דרגון-אדום ("Red Dragon"), השיגור הצפוי הוא בשנת 2022 אך תוכנית זו עדיין לא אושרה סופית.

את SpaceX הקים בשנת 2002 היזם אילון מאסק. ספייס איקס עשתה היסטוריה בהיותה החברה הפרטית הראשונה ששלחה בהצלחה מטען לתחנת החלל הבינלאומית ולמעשה הראשונה שגם שלחה חללית לתחנת החלל הבינלאומית.

מטרתו של מאסק היא לעזור באמצעות SpaceX וליצור נוכחות אנושית קבועה על כוכב מאדים. בשנת 2016 עשתה החברה צעד חשוב בכיוון של שימוש בחלליות רב-פעמיות, כשהצליחה להביא חללית עם אספקה למעבורת החלל הבינלאומית ולאחר מכן להנחיתה על דוברה בים, כשהיא מוכנה לשימוש חוזר.


הנה מימוש החזון של חברת ספייס איקס, כשהחללית הפרטית הראשונה בהיסטוריה יוצאת לחלל (עברית):

https://youtu.be/fqFGdAaZT4Q


שיטת הרקטות לשימוש חוזר שמשגרות לחלל לוויין:

http://youtu.be/tfXa-zItqjU


ושיגור של Falcon 9 לחלל מחברת ספייס איקס:

http://youtu.be/pErvLYr8K2k
תנועה בזמן
האם בעתיד נוכל לטוס לעתיד?



לא ברור אם זה מיתוס אורבני או תיאוריית קונספירציה, אבל מספרים שזה קרה בניו יורק של 1951. אדם מבולבל, לבוש בבגדים שנראו כאילו נגזרו מהמאה ה-19, עמד באמצע הרחוב והתנהג בצורה מוזרה. הוא היה היסטרי ובשלב מסוים רץ אל מול המכוניות הרבות שבכביש ונדרס. כשחקרו את מותו וחיפשו בבגדי המת מצאו בכיסו תעודה על שם רודולף פנץ. המסתורין גבר כשחיפוש ברשומות מצא שבן אדם בשם זה נעלם מביתו בעיר בשנת 1876.

אז הסיפור הוא בסך הכל סיפור מהעיתון ורעיון המסע בזמן מופיע בעיקר במדע הבדיוני ובספרות הבדיונית. אבל הפיזיקאים ואנשי המדע טוענים שהוא בהחלט אפשרי. סטיבן הוקינג מעריך שבשביל לטוס לעתיד נצטרך ככל הנראה חלליות ענק חזקות פי 2000, חלליות שיצליחו להגיע כמעט למהירות האור!

אפשרות נוספת, שכרגע היא תיאורטית לחלוטין, היא תנועה בזמן דרך חור תולעת - מעין מנהרת זמן בלתי נתפסת שעליה תוכלו לקרוא באאוריקה בתגית "חור תולעת".

הוקינג מעריך שרק אחרי כמה שנים של טיסה תצליח חללית שכזו להגיע למהירות שתאפשר לה לנוע בזמן. כל שעה על החללית תימשך אז שעתיים בכדור הארץ. כעבור 6 שנים, כשתגיע החללית למהירות של 99% ממהירות האור - בכל יום על החללית, תעבור שנה שלמה על כדור הארץ!

אגב, 18 שנה ייקח לחללית כזו להגיע לקצה הגלקסיה שלנו. אתם אורזים?


הנה המסתורין סביב רודולף פנץ, הנוסע בזמן שהתגלה בניו יורק:

https://youtu.be/ANN9Wc48dTY


האם זו החללית שתוכל לאפשר מסע בזמן?

http://youtu.be/YzMrNFd4oOk


ואיך לנוע בזמן דרך חור תולעת:

http://youtu.be/SafwXdP7ylc

טיסה לחלל

מסעות בחלל
מהו עתיד המסעות לחלל?



טיסות לחלל נעות בין צורך קיומי של המין האנושי, חיפוש אחר מקומות חיים עתידיים לבני אדם ובין מירוץ יוקרתי של מדינות עשירות ובעלות מדע מפותח וטכנולוגיה עתירת ידע. נראה שכרגע החיפוש של חיים בחלל יכול להניב יותר באמצעים טכנולוגיים המופעלים מכדור הארץ, מאשר בטיסות חלל מאויישות.

גילויים בחלל מתבצעים כיום יותר בעזרת גשושיות ורכבי חלל המונחתים על כוכבים כמו מאדים ולומדים את הממצאים המדעיים שנאספים ומייצרים מידע שנשלח לניתוח בכדור הארץ.

בניגוד לתחזיות שהושמעו בעבר, מסעות אנושיים בחלל הם עדיין לא מחזה יומיומי. מאז שנות ה-80 הפכו לנדירים יותר. העלויות הכספיות של שליחת אסטרונאוטים למסעות רחוקים והחזרתם הביתה הצליחו להכריע את המעצמות שעסקו במירוץ לחלל. גם התמוטטות הגוש הקומוניסטי הביאה לרגיעה במירוץ לכוכבים רחוקים וגרמי שמיים.

בעתיד נראה שנוכל לגלות מידע רב במסעות ממוקדים כאלה, אך הם יחייבו טכנולוגיות מתקדמות משיש למין האנושי כיום, בעיקר טכנולוגיות של יצירת אנרגיה בחלל וייצור של מושבות חלל שיאפשרו שליחת חוקרים או רובוטים לאזורים החלליים הסמוכים אליהן.


הנה ההיסטוריה של הטיסות לחלל:

https://youtu.be/PLcE3AI9wwE


בעתיד סביר שטיסות לחלל יגיעו רחוק מאד:

http://youtu.be/js1r4stQbXs


אז יצטרכו להכניס את האסטרונאוטים לתרדמת (מתורגם):

https://youtu.be/xptpXSTtgSY


וחלליות העתיד כפי שרואה אותם סטיבן הוקינג, שינועו בזמן, אל העתיד:

http://youtu.be/YzMrNFd4oOk
רקטות
איך רקטות טסות?



הרקטה (Rocket) היא מעין גליל שמשוגר, בעזרת משגר רקטות, למרחקים קצרים של עד 250 מטרים. הרקטה משוגרת ומונעת בעזרת מנוע רקטי שנמצא בחלקה האחורי של הרקטה ודוחף אותה קדימה. בניגוד לטיל, שהוא מיועד גם למרחקים אדירים, פגיעות הרקטה אינן מדויקות והיא אינה מצויידת במערכת הנחיה, שמאפשרת לכוון אותה למטרה נקודתית. לכן נוהגים לשגר רקטות רבות בבת אחת לעבר המטרה ובכך להגדיל את הסיכוי לפגיעה.

המנוע הרקטי הוא שמבדיל את הרקטה מהפגז למשל. שניהם אמנם נורים ונעים בזכות כוח הדחף, אך בעוד שבפגז פועל הכוח רק כשהוא נמצא בקנה המשגר שלו (התותח), והוא נע בזכות המהירות הראשונית שפיתח, ברקטה פועל כוח הדחף גם לאחר השיגור, בשלב הראשון של התעופה שלה.


הנה ההיסטוריה של הרקטות בסקירה על אלה של החמאס (עברית):

https://youtu.be/hWkG1ntGkJw


סרטון שצולם מתוך טיל שממריא אל החלל:

https://youtu.be/zyq5eN9C4Cc


סוללות טילים יורות בצבא הרוסי (הילוך מהיר):

https://youtu.be/St1lbeBkTkc


אם תרצו לעשות ניסוי - כך בונים רקטה קטנה (עברית):

https://youtu.be/crUuk7qF5_U


וכך נשלחות וחוזרות מהחלל רקטות מודרניות לשימוש חוזר שמשגרות לחלל לוויין וחוזרות לכדור הארץ:

http://youtu.be/tfXa-zItqjU
אילון מאסק
מיהו אילון מאסק שהיווה את ההשראה לאיירון מן?
מיהו היזם המעניין ביותר בעולם?
מי היזם שמצליח לשווק את המכונית החשמלית?


כיום הוא נתפס בציבורים רבים כמיליארדר מפונק, שקנה והשתלט על כלי התקשורת המרכזי של העולם החדש, טוויטר, ועושה בו כרצונו.

אבל כבר שנים שאילון מאסק (Elon Musk), אמריקאי שמוצאו מדרום אפריקה, הוא היזם המרתק ביותר בעולם. הבעלים החדש של טוויטר כמעט ולא קנה חברות אלא להיפך. הוא המייסד של חברות ענק ופורצות דרך כמו טסלה וספייס אקס, שכבר משנה את העולם ואף התעשר ממיזמיו עד שהגיע למעמד, הזמני לפחות, של האיש העשיר ביותר בעולם.

אילון הוא מהנדס. במקור הוא ייסד את חברת "פיי פאל" (PayPal). בעקבותיה הוא ייסד גם את טסלה מוטורס (Tesla). זו חברה שהוא קרא על שם ניקולה טסלה, הממציא האגדי שמת עני, והיא היצרנית המתקדמת והמצליחה ביותר בעולם של מכוניות חשמליות.

מאסק גם ייסד ועומד בראש חברה נוספת, ספייס איקס (SpaceX), חברה לטכנולוגיית חקר החלל שמטרתה פיתוח וייצור של מתקנים לשיגור לחלל. החברה הפרטית הזו כל כך מוצלחת עד שאפילו נאס"א האמריקאית, סוכנות החלל הלאומית של ארה"ב, היא לקוחה שלה.

יוזמה נועזת וחדשנית נוספת של אילון מאסק היא "הייפרלופ" - מתקן לנסיעה מהירה שיסיע בין מקומות רחוקים במהירות הבזק. בין סן-פרנסיסקו לניו יורק הוא מבטיח שהנסיעה תיקח פחות משעה!

הונו של אילון מאסק מוערך במיליארדים רבים של דולרים. בשלב מסוים ותודות לצמיחה בשוויין של מניות חברת "טסלה" שהקים, הוא היה האיש העשיר בעולם, אבל הטבלה הזו הפכפכה.

מאסק לא עוצר וממשיך לפתח טכנולוגיות ולהקים חברות שמטרותיהן עתידניות כמעט. זו הסיבה שרבים רואים בו מעין התגלמות אנושית של איירון מן, גיבור-העל הדומה לו במאפיינים רבים.


הנה סיפורו של אילון מאסק (עברית):

https://youtu.be/mbHF5qGwnz4


סרטון אנימציה נהדר על היזם הגדול של תחילת המאה ה-21:

https://youtu.be/8Hoe9by0wNc


מספר על האספרגר שלו (עברית):

https://youtu.be/9hDGvfKb9NA


על האיש באנגלית:

http://youtu.be/4wDG-7HVaM8


ההשראה שמאסק נותן להוליווד:

http://youtu.be/LCTrhOhZIlo


מאסק מסביר את החשיבות שהוא רואה בכיבוש המאדים וכוכבים אחרים (מתורגם):

http://youtu.be/S17jn1gechU


סקירה על אילון מאסק (עברית):

https://youtu.be/gMDI2s_Onl8?t=1m00s&end=2m59s


חברת החלליות SpaceX שהקים מאסק:

http://youtu.be/ujX6CuRELFE


כתבת טלוויזיה על החזון של הגאון הטכנולוגי (עברית):

https://youtu.be/KCekgqBujlM?long=yes


וסרט תיעודי ארוך על אילון מאסק:

https://youtu.be/mh45igK4Esw?long=yes
דיוויד בואי
מה היה הקשר של דיוויד בואי לחלל?



דיוויד בואי (David Bowie) גדל באנגליה וכבר בגיל צעיר הוא הפך מיוחד, כשאגרוף בפניו, במהלך תגרה עם חבר, גרם להגדלת האישון של עינו השמאלית ולמראה חד-פעמי, שאין כמוהו לאיש - אישון מוגדל ומהפנט.

זה היה אולי פרט שולי בביוגרפיה של אדם רגיל, אבל סמלי למי שעתיד להשפיע על מעצבי אופנה וסגנון, מעצבי תדמית וגברים מטרוסקסואלים בדורות הבאים.

מצד שני, רק עם מראה יחודי לא מצליחים להפוך לגאון מוסיקלי, שחקן מחונן, אייקון אופנה, חדשן בלתי נלאה ואדם שיגדיר את מוסיקת הפופ, לא פחות מהביטלס, אלביס או בוב דילן.

כי בואי, שפרץ אל מוסיקת הפופ רגע אחרי שהסתיימה רעידת האדמה המוסיקלית והתרבותית של שנות ה-60, לא הרכין את הראש בפני "הסיקסטיז" המסעירים, אלא לקח את התרבות האנושית אל פריצת גבולות חדשה ושחרור נוסף - הפעם מכבלים של מוסכמות כובלות ודברים שאסור לומר או לפעמים אפילו לחשוב.

הוא היה מודל זוהר ועדכני של כוכב רוק, אך באופן מסוים הוא היה אוונגארד, מקדים את זמנו ואת כולם, גם אם סוג של אוונגארד שמתנגן יפה וקל יחסית לעיכול.

מכל מקום, השיר הראשון שהוציא הזמר והמוסיקאי המשובח הזה נקרא "ספייס אודיטי". השיר היה אחד השירים הטובים בפופ של אותה התקופה ונחשב פורץ דרך בהפקה, בביצוע ובכתיבה שלו. דיוויד בואי כתב אותו אחרי שראה את הסרט "אודיסיאה בחלל" של סטנלי קובריק. מסופר בו על מייג'ור טום, האסטרונאוט הדמיוני שנפלט לחלל ומאבד קשר עם כדור הארץ.

השיר יצא פחות משבוע לפני שיגור החללית אפולו 11 לירח, ליווה את סיקור המשימה בשידורי ה- "BBC" ועד לנחיתה על הירח ב-20 ליולי 1969, הוא כבר היה הצלחה מדהימה.

בנוסף, "Space Oddity" סימן לראשונה משהו יחודי נוסף בבואי האמן. הוא עתיד מכאן לזכות בהצלחה מסחררת, אבל בלי אף שיר אהבה, אפילו אחד. אין אמן שלא כותב שירי אהבה ודומה שהפופ כמעט בנוי עליהם - אבל זה דיוויד בואי והוא, כבר אמרנו, לא מחויב לדבר.

בואי כונה "איש הזיקית", איש הדמויות, מי שללא הפסקה ממציא אותן ואת עצמו מחדש. הדמות של "מייג'ור טום" (Major Tom) ממנו היא השפעה של הסרט "2001: A Space Odyssey" של סטנלי קובריק משנת 1968. הוא מספר על שיגורו של האסטרונאוט בשם זה לחלל. כמו מוטיב אהוב ישוב מייג'ור טום לככב בשירים נוספים של בואי, מ-"Ashes to Ashes" בשנת 1980, "Hallo Spaceboy" ב-1995 ובקליפ של "Blackstar" השיר מאלבומו האחרון של בואי.

אחרי מייג'ור טום הוא ימציא גם את זיגי סטארדסט, דמות דמיונית שהפכה למלווה נאמנה של הקריירה שלו, עד שיחליט להיפרד ממנה וימשיך הלאה, לחידושים נוספים שיתחלפו גם הם אחרי זמן קצר.

הוא היה מסוגל להחליף במהירות דמויות וזהויות, שבלבלו את המעריצים שלו, שאיכשהו תמיד ניסו להתלבש כמו האדם שנפל אל כדור הארץ, הדוכס הלבן, זיגי סטארדסט ואחרים ולא פעם מצאו את עצמם בהופעה, עומדים מול דמות חדשה ומרגישים מעט מגוחכים.

אבל נשוב רגע ל"ספייס אודיטי", שיצא ב-1969 והתקשר אצל כל המאזינים עם הנחיתה על הירח, שהתרחשה ממש באותו הזמן. הוא היה להיט הבכורה של בואי והציג אותו לציבור עם המראה המיוחד והמסתורי שלו.

השיר אפיין את פעילותו מאז - מי שיכונה "הדוכס הלבן" של עולם הרוק. זמר מרתק ובעל הופעה שונה מהמקובל, חדשן תמיד, כותב ומספר סיפורים מעולה, גאון מוסיקלי ואדם ששיריו הם בדרך כלל יצירות מרגשות ושלמות.

לאחרונה ביצע כריס הדפילד, המפקד היוצא של תחנת החלל הבינלאומית, את השיר הזה של דיוויד בואי בחלל. הביצוע זכה להצלחה גדולה ביוטיוב והדגים פעם נוספת עד כמה שהשיר הקדים את זמנו ואפילו מעט ניבא את העתיד.

כשמת בואי הוא הותיר אחריו הרבה יותר ממוסיקה. הפופ והרוק אחריו השתנו והפכו צבעוניים, מסוגננים ומרהיבים מאי-פעם. האיש שללא משים עתיד להמציא את ה"ארט רוק", הביא אל הבמה את הצבע והמראה הקרקסי והמפתה כל כך. במקום הופעות בחליפות או בבגדי היפים משומשים, החלו בהשראתו האמנים לחגוג את ההופעה שלהם בתלבושות שלא היו מביישות תיאטרון, אופרה או מחול. אחריו ברור היה שפופ הוא לא רק מוסיקה אלא גם מראה.

אפשר לומר שמשחקי הזהויות של בואי הפכו לפתרון משבר הזהות של פופ שלם...


הנה הקריירה של דיוויד בואי:

https://youtu.be/Lan_wotkon0


הקליפ של "ספייס אודיטי" בביצוע של דיוויד בואי:

https://youtu.be/iYYRH4apXDo


מחווה לבואי - מפקד תחנת החלל הבינלאומית שר את השיר "ספייס אודיטי":

http://youtu.be/KaOC9danxNo


דיוויד בואי כזיגי בהופעה בשנות ה-70:

https://youtu.be/dLYafk0Lui0


בואי בהופעה ללא מסכות עם "אפר לאפר":

http://youtu.be/lNqo0kIR-TU


בראיון מנבא ב-1999 את מה שהאינטרנט יביא וצודק בכל מילה:

https://youtu.be/8tCC9yxUIdw


הקליפ האחרון של בואי, בו הוא בעצם מבשר בטרם עת על מותו שלו:

https://youtu.be/kszLwBaC4Sw


הנה מחווה של מקהלה וקהל לגאון שלא מעט רואים בו את האלוהים של הפופ (או כמו שהוא כינה את עצמו "אליל שקר"):

https://youtu.be/LYl74O0G-fs


קדימון הסרט הנהדר שנעשה עליו ב-2022:

https://youtu.be/QUvjaPIEIBs


אוסף של 10 השירים הגדולים שלו:

https://youtu.be/5WICgADzDqw?long=yes


מפרש שמש
מהו מפרש השמש שיטיס חלליות בחלל?



כבר בשנת 1920 הגה מהנדס הרקטות הסובייטי פרידריך זנדר את הרעיון הנועז והחדשני שחלליות בעתיד יוכלו לטוס באמצעות הנעה חללית שמבוססת על לחץ קרינה. הרעיון היה ונשאר פשוט - מפרש שמש שיוצמד לחללית יאפשר לה לאגור קרינה מאור השמש וליצור את האנרגיה הנחוצה למסעות ארוכים בחלל.

מפרש השמש הוא משטח גדול, ממש כמו מפרש, שנהדף כשפוגעת בו קרינה של כוכב וההדף הזה הוא המטיס אותו ואת החללית שאליה הוא מוצמד. ממש כמו מפרש רוח, תוכל החללית לשייט בין כוכבים, בעזרת מפרשי השמש שלה.

במשך כמעט מאה שנים, נשאר מפרש השמש רעיון תיאורטי, אך בשנים האחרונות הטכנולוגיה הגיעה ליכולות של ממש בייצור של מפרשי שמש שמספקים מספיק אנרגיה למעוף בחלל.

הניסויים שנעשו במסלול ארץ נמוך, נחלו הצלחות מסוימות. על אף שהחללית קוסמוס 1 ששוגרה ב-2005 אבדה בחלל, בלי קשר למפרש השמש שלה, שוגרו שוב מפרשי חלל והביאו חלליות עד לכוכב נוגה.


הנה מפרשי השמש של החלליות שהוצעו כבר בשנות ה-70:

https://youtu.be/-cEXKu_Onlk


ההגיון במפרשים הללו:

https://youtu.be/8LmePYdraoU


תכניות מוקדמות של המפרשים אל מול השמש:

https://youtu.be/FPlZ0MNHerw


והחללית "הליוס" שמתוכננת לטוס עם מפרש שמש אל מחוץ למערכת השמש:

http://youtu.be/4F97NdwvmUM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.