» «
טרסות
מהן הטרסות ומה תרמה הטרסה החקלאית?



טֶרָסות (Terraces) הן מדרגות חקלאיות על צלעות ההרים, שעליהן מגדלים גידולים חקלאיים. כל מדרגה נקראת טֶרָסָה, מעין משטח מרפסת.

הטֶרָסָה, או בעברית "מדרגה חקלאית", היא שיטה עתיקה ומשותפת להרבה תרבויות בהיסטוריה. מטרתה היא אגירה והסטה של המים, כדי לאפשר עיבוד חקלאי של הקרקע בצלעי הרים וגבעות.

בשיטה זו יורדים מי הגשמים מראש ההר, ומשקים את כל הגידולים שבטרסות, תוך שהם עוברים ממדרגה למדרגה, מבלי ליצור שטפון במורד ההר, שפוגע בגידולים.

מטרת הטרסות היא הסדרת מי הגשמים היורדים על ההרים. במקומות מרובי משקעים, במקום שהמים יגלשו במורד ההר, יהרסו את הגידולים בדרכם אל העמק שמתחת, יציפו את הקרקע וימלאו אותה בבוץ, המים מתועלים כך שירדו מבלי לפגוע בחקלאות וינוצלו נכון ובכמות הרצויה לגידולים, כך שעדיין יתרמו לצמיחתם.

במקומות עם מעט גשמים, כמו במזרח התיכון שלנו, מאפשרות הטרסות להשתמש באותם מים שוב ושוב, מדרגה אחרי מדרגה להשקייה של גידולים רבים ולניצול מיטבי של הגשם.


#יתרונות הטרסות
לשיטת הטרסות כמה יתרונות בולטים. ראשית, זוהי דרך מצוינת לגדל גידולים חקלאיים בתנאים של מחסור במים.

חוץ מהשמירה על המים וניצולם בעזרת הטרסות ושמירת הקרקע בלחות יחסית, מאפשרים השדות הצרים והשטוחים של הטרסות גם לנצל כל פיסה של קרקע לחקלאות. באזורים הרריים בהם העמקים מצומצמים, המשמעות של חקלאות במדרונות ובמורדות ההרים היא של אוכל ושפע.

באזורים הרריים הטרסה יכולה להיות ההבדל שבין קיום ופרנסה לרעב ומחסור. שיטת הטרסות גם מחממת את הקרקע ומסייעת לגידולים לעמוד בפני הטמפרטורות הצונחות בלילה והקרה ההרסנית ליבולים.


#תולדות הטרסות
נראה שהטרסות הומצאו כבר במסופוטמיה. משערים ששיטה זו שימשה לגנים התלויים של בבל, למשל. היא משמשת מזה אלפי שנים גם בסין ובמזרח הרחוק, במזרח התיכון ובאירופה. חקלאות האורז של המזרח הרחוק חבה לא פעם את הצלחתה לטרסות עצומות בהרים.

גם באמריקה, השתמשו בטרסות באזורים הרריים, כמו בהרי האנדים. הן היו מצוינות גם כדי לעבור תקופות של בצורת וגם כדי להתמודד עם חקלאות באזורי ההר.

הטרסה מצליחה לנצח גם אזורים שחונים ומוכי בצורת ומאפשר לנהל חקלאות פוריה גם בשטחים הרריים וקשים לעיבוד חקלאי.

גם בני האינקה בדרום אמריקה הרבו להשתמש בטרסות והצליחו לייצר חקלאות הררית מצוינת בזכותן. טרסות אפשרו גם להסדיר את הובלת המשקעים האדירים בעיר מאצ'ו פיצ'ו, כך שהם לא ימוטטו את ההר ויובילו לקריסתה של העיר למטה.


הנה הטרסה:

https://youtu.be/CjxajEk7ePs


דגם של טרסות בישראל:

https://youtu.be/ko_uTPEQDxo


טרסות האורז המפורסמות בלונגשנג שבסין:

http://youtu.be/VDfXB-DvVPg?t=7s


הטרסות העגולות שיצרו בני האינקה במוריי שליד קוסקו, כדי לחקור חקלאות במיני-אקלים באמצעות טרסות:

https://youtu.be/07nZCMTINkg


הטרסות באולנטאיטמבו שליד קוסקו:

https://youtu.be/DgfW7PgVkpM


חקלאות הטרסות ההררית של אזור סאפה בווייטנאם:

https://youtu.be/BDDWVjL3AK0


הכפר האתיופי קונסו, הידוע בטרסות שנבנו בו:

https://youtu.be/QSLKKIqGYaE


הטרסות של מאצ'ו פיצ'ו נבנו על ידי האינקה כדי לתעל את הגשם הרב כך שהעיר לא תקרוס למטה:

https://youtu.be/kB3TT2ciSCc


וסרט תיעודי על הטרסות שמצילות שם מהיובש:

https://youtu.be/Iatpqn_pV1k?long=yes
לונשנג
מה מיוחד בטרסות האורז בלונגשנג שבסין?



טרסות האורז באזור לונשנג בסין (אפשר לומר גם לונגשן) הן עצומות מימדים ומשתרעות מפסגות ההרים ולמטה עד לנהר. המקומיים השתמשו בשיטה חקלאית חכמה במיוחד שאיפשרה להם לגדל ולקצור אורז גם באזורים הרריים שלרוב אינם קלים לגידולים כאלה. שדות האורז של לונגשנג הן מהמקומות שנחרטים בזיכרון כי הם ציוריים והם לגמרי מעשה ידי אדם.


הנה טרסות האורז בלונגשנג:

http://youtu.be/VDfXB-DvVPg?t=7s


העבודה בטרסות האורז של לונגשן:

http://youtu.be/LYm3bseOJZk


והטרסות בקיץ, ללא מים:

http://youtu.be/IsBbLnB6MMU
טרסות עגולות
למה שימשו הטרסות העגולות של האינקה?



בני תרבות האינקה ידועים ביכולת ההמצאה, התושייה והגאונות של הפתרונות שמצאו לבעיות בתחומי חיים שונים.

שיטת הטרסות היא שיטה של מדרגות חקלאיות שיצרו החקלאים בעת העתיקה על צלעות ההרים. הרעיון הגאוני בפשטותו בשיטת הטרסות הוא לגדל גידולים חקלאיים על המדרגות שאתה יוצר בהר ולנצל את מי הגשמים. מי הגשמים גולשים ממדרגה למדרגה ומשקים כך הרבה יותר גידולים חקלאיים.

הטרסות העגולות של בני האינקה (Terraces) הן הגרסה של בני הממלכה הקדומה לשיטת הטֶרָסות (Terraces) העתיקה, הנפוצה באזורים שונים בעולם.

בנוסף לייעול והגדלת התנובה שהשיגו באינקה תודות לטרסות, חקלאי האינקה גם שמו לב שהטמפרטורות בטרסות העליונות ובטרסות התחתונות שונות משמעותית, עד 15 מעלות צלזיוס הפרש ביניהם. משרע הטמפרטורות הרחב נובע בעיקר מהכיוונים וההשפעה השונה של השמש והרוח על כל חלק בהר.

תודות לשוני הזה בטמפרטורות יכולים היו חקלאי האינקה להתאים את סוגי הגידולים בכל שכבת טרסות לטמפרטורה האופיינית לה. כך יצא שבכל שכבה כזו של טרסות הרים, גידלו האינקה סוגים אחרים של גידולים.

בפרו ניתן היום לראות את הטרסות העגולות של מוריי (Moray), אתר ארכאולוגי חקלאי מרשים מתקופת האינקה. מוריי, הנמצא בעמק הקדוש, הוא לדעת החוקרים סוג של תחנת ניסיונות חקלאית קדומה, בה ניסו אנשי האינקה סוגי גידולים ושיטות גידול שונות, שמטרתן הייתה להגדיל את תנובת הקרקע ואת איכות הגידולים.

מוריי, הבנוי טרסות עגולות, נמצא בסמוך לעיר הפרואנית וויניי ויינה (Winayhuayna), שם שנתנו לה בני האינקה ופירושו בשפת קצ'ואה הוא "אורכידאה".


הנה הטרסות העגולות שיצרו בני האינקה במוריי שליד קוסקו, כדי לחקור חקלאות במיני-אקלים באמצעות טרסות:

https://youtu.be/qXKoJQ5Nx6s


נסיון להסביר את הטרסות המופלאות שיצרו בני האינקה:

https://youtu.be/o3gwRXbP4Zc


הטרסות המרשימות של האינקה ליד העיר וויניי ויינה (Winayhuayna:

https://youtu.be/0O-Q4965j8A


ועוד מחקלאות הטרסות ההררית של מוריי:

https://youtu.be/1IMiIDFI8xE
טרסות האורז של הקורדילרה הפיליפינית
מה מעניין במרפסות האורז של בנאו?



שמעם של בני שבט האיפוגאו שבפיליפינים יצא לרחוק כבוני טרסות אדירות ממדים וכחקלאים חרוצים במיוחד. רבים רואים בטרסות האורז של בנאו (Banaue Rice Terraces) את המרפסות החקלאיות היפות בעולם ומכנים אותן "הפלא השמיני של העולם".

טרסות בנאו הן גם מהעתיקות שיש בעולם - כבר יותר מ-2,000 שנה, ללא הפסקה, מעבדים שבטי ההרים, אותם הכפריים המקומיים בהרים, את טרסות האורז הללו במורדות ההרים!

הטרסות נמצאות בגבהים שבין 700 ל-1.500 מטרים והן מציעות את אחד הנופים המרהיבים שיכולה החקלאות בעולם להציע. בעונה שאינה גשומה מציעות טרסות האורז הללו את כל גווני הירוק האפשריים ועוד קצת..

מעבר לחשיבות החקלאית של הטרסות, הן מהוות גם מערכת סביבתית מתוחכמת ביותר, עם מאפיינים אדריכליים, חברתיים, תרבותיים, פיזיים, כלכליים ואפילו דתיים. הן גם המבנה האנושי היחיד בפיליפינים שעליו לא השפיעו הכובשים הקולוניאליסטים ששלטו בעבר בפיליפינים.


הנה סרטון של טרסות האורז של בנאו בפיליפינים:

https://youtu.be/IKTBY9FM35I


שדות האורז בבנאו בפיליפינים:

http://youtu.be/nByTiUnXM_U?t=1m7s


ומצגת וידאו של הטרסות המפורסמות:

https://youtu.be/Lb2sdsHUCLQ

טרסות

גידול אורז
איך מגדלים אורז בטרסות בהרים?



גידול האורז בטרסות הוא אחת הצורות המרשימות והיפות של החקלאות בעולם. שיטת הטרסות מאפשרת לנצל היטב את מי הגשמים, כשאותם מים יורדים מטרסה לטרסה, במורד המדרגות החקלאיות ומאפשרים את גידול האורז בהרים התלולים.

כשמגדלים את האורז בטרסות, ניתן לראות בריכות מים שנוצרות על מרפסות קרקע, שיוצרים החקלאים על צלעות ההרים.

הטרסות מוקמות בגבהים שונים ומגיעות לא פעם לגובה של 1000 מטרים ויותר. הבריכות הללו מתמלאות במי הגשמים ובתוכן מגדלים את צמחי האורז. כשהצמחים גדולים מספיק, מייבשים את הבריכה, מה שמאפשר לייבש את הצמחים לגמרי.

לאחר שיובשו צמחי האורז, קוטפים אותם. הצמחים נאספים למקום שבו חובטים בהם ביד או במכונה, כדי להפריד מהם את גרגרי האורז.

בשלב הבא מנקים את הגרגרים וממיינים אותם, כדי להוציא מהם את גרגרי האורז הפגומים. לבסוף אורזים את האורז המנופה והנקי בתוך שקים והם מועברים לאיחסון ולשיווק לצרכנים להם משמש האורז כדבר מאכל עיקרי.


הנה טרסות האורז של בנאו בפיליפינים:

https://youtu.be/IKTBY9FM35I


ובואו נטייל אל השדות ונראה כיצד אוספים את צמחי האורז שיובשו:

https://youtu.be/AD8I702ZVO8
הגנים התלויים בבבל
מה היו הגנים התלויים של בבל?



הגנים התלויים של בבל (Hanging Gardens of Babylon) הם אתר קדום שמוזכר כאחד המקומות היפים בעולם העתיק. הגנים הללו היו בנויים על גבי הר מלאכותי. הם היו נטועים על גבי טרסות, מדרגות ענק שעליהן היו שתולים עצים גדולים.

הגנים התלויים ניתנו על ידי מלך בבל נבוכדנאצר השני, כמתנה לאשתו החדשה, הנסיכה אמיטיס. הם נועדו להזכיר לה את ההרים של מדי, מולדתה וכך להשכיח ממנה את הגעגועים לבית נעוריה.

ישנם ויכוחים איפה היו הגנים. חלק מהמומחים סבורים שמקומם היה בעיר בבל, על גדת נהר הפרת. חלק אחר קושר את הגנים לעיר העתיקה נימרוּד, שבה נמצאו חרסים וציורים של מבנה דומה לגנים הללו.

במשך מאות שנים הגנים הללו נחשבים אבודים. בשנים האחרונות יש הטוענים מדי פעם שמצאו אותם, אך עדיין אין הוכחות מדעיות או אימות שאכן אותר מקום הגנים המפורסמים.

הגנים, הנקראים גם "הגנים התלויים של סמירמיס", היו משבעת פלאי העולם העתיק. הם ידועים בעיקר מכתבים שנכתבו שנים רבות לאחר שהם עצמם נעלמו מהעולם.

הגנים התלויים היו כנראה מדהימים ויוצאים דופן ביופיים. הבבלים עצמם לא השאירו תיעוד שלהם והראשון שכתב עליהם היה כהן בבלי בשם ברוסוס, שחי שנים רבות אחר-כך - במאה השלישית לפני הספירה.


הנה סיפורם של הגנים התלויים מבבל:

https://youtu.be/sno156vF218?t=12s


סיור וירטואלי בגנים התלויים מבבל:

http://youtu.be/Ks1UW0y0L9A


הסבר המבנה של הגנים התלויים בעיר הזו:

http://youtu.be/Kfg1YE-BqTc


מצגת וידאו של הגנים התלויים של העיר בבל:

http://youtu.be/-m4wJxWB2w4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.