מדוע נעשה המלח לח?
קרה לכם שניסיתם לבזוק מלח על האוכל, אבל הוא "סירב לצאת" מהמלחיה?
אז אכן, במלח הבישול יש חומר בשם מגנזיום כלורי. חומר זה נוטה לספוג את הרטיבות שבאוויר ואז המלח הופך לח וגושי. במצב כזה הוא לעולם לא יחזור להיות גרגרים זעירים, שיעברו את הנקבים של המלחיה.
אז צריך להוציא את הלחות מהמלח. לייבש אותו לחלוטין. הפתרון לבעיית הלחות במלח יהיה למצוא חומר שסופח לחות יותר טוב ממנו ולהכניסו אל תוך המלח.
יש חומר כזה וקוראים לו אורז.
אז אבותינו, שגילו את תכונת סיפוח הלחות של האורז, לימדו אותנו להכניס גרגרי אורז בודדים לתוך המלחיה. כשהוא בתוך המלח, סופח האורז ממנו את הלחות ומשאיר אותו יבש.
המלחיה שוב פועלת. יחי המלח!
הנה היכולת המופלאה של אורז לספוח את הלחות, עד כדי כך שבעזרתו אפשר לייבש טלפון שנפל למים (עברית):
http://youtu.be/mITU4Vp_iLg
מהו כפר טחנות הרוח קינדרדייק?
הכפר ההולנדי קינדרדייק (Kinderdijk) הוא כפר טחנות הרוח. כלומר, יש בו את המקבץ הגדול ביותר של טחנות רוח עתיקות. 19 טחנות רוח של הכפר שרדו מאז שנת 1740.
טחנות הרוח שהוקמו במאה ה-18 ניצבות אחת ליד השנייה, אבל הן לא נועדו לטחון קמח בהכרח, אלא כדי לייבש שטחים לחקלאות, על ידי שאיבת המים מהשטחים שליד והעברתם אל הנהר.
כיום באים תיירים רבים לראות את המראה היפה של הטכנולוגיה של לפני 200 שנים, עם היופי הכפרי של הולנד המודרנית. טחנות הרוח הללו הן האמהות של טורבינות הרוח המודרניות המוכרות לנו כיום. כמוהן הן נבנו כדי לנצל את האנרגיה של הסביבה, במיוחד רוח ומים, לפעולות המחייבות אנרגיה רבה.
הנה הכפר עם הכי הרבה טחנות רוח בהולנד:
http://youtu.be/qamAcPhSCQg
הנופים הציוריים של טחנות הרוח:
https://youtu.be/Ya2RepDLMcY
וטחנות הרוח מקרוב:
https://youtu.be/GdSwzpYuu1A