» «

ים תטיס

ים תטיס
מה היה ים תטיס?



ים תטיס (Tethys sea) היה ים קדום, אוקיינוס גדול שכיסה את דרום אירופה של היום.

על פי תאוריית טקטוניקת הלוחות גורסים המדענים שים תטיס הפריד בין היבשות גונדוונה ולאוראסיה, יבשות עתיקות שהתפצלו בעידן היורה מהיבשת הקדומה פנגיאה. בהמשך זזו היבשות והתקרבו זה לזה וים תטיס עצמו הלך ונעלם.

מים תטיס נשארו שרידים בצורת ימים שאנו מכירים, כמו הים התיכון, הים השחור והים הכספי. גם הדגים המאובנים של מונטה בולקה מעידים על הלגונות הקדומות ואיי האלמוגים של ים תטיס.

גם ארץ ישראל הייתה בעבר במעמקי ים תטיס. מדינת ישראל היא סוג של פארק גיאולוגי עצום של ים התטיס הפרה-היסטורי.

שכבות החול והגיר שבאדמת ישראל הם משקעים שבעצם שקעו בו. הכל הסלעים הלבנים שבאדמת הנגב למשל, הם ערימות של שלדים של יצורים קדומים, כמו הפורמיניפרים, יצורים חד-תאיים ומיקרוסקופיים, שחיו פחות משנה והשלדים שלהם כשמתו יצרו שכבות של מטרים, עשויות שלדים בלבד. כך, אגב, נוצרו גם מכתשי הנגב הייחודיים של ישראל.


זה היה ים תטיס הקדום:

http://youtu.be/F4_8s2QJCIM
מפרץ מקסיקו
מהו מפרץ מקסיקו ומה קרה בו?



מפרץ מקסיקו (Gulf of Mexico) הוא מפרץ גדול שבתחילת 2025 החליט הנשיא טראמפ לשנות את שמו למפרץ אמריקה.

המפרץ הזה הוא ים שולי של האוקיינוס האטלנטי. מוקף כמעט לחלוטין ביבשה, הוא משתרע בין פלורידה במזרח, מקסיקו במערב והגבול הדרומי של ארצות הברית בצפון. זהו גוף מים עצום המשתרע על פני כ-1.6 מיליון קמ"ר, עם עומק ממוצע של כ-1,500 מטרים והמפרץ הארוך ביותר ביבשת זו.

אבל מפרץ מקסיקו הוא הרבה יותר מסתם נתונים גיאוגרפיים יבשים. זוהי זירה ימית ומרתקת של אירועים היסטוריים, תופעות טבע מרהיבות וסיפורים דרמטיים.

לפני מאות מיליוני שנים, האזור שהיום מוכר כמפרץ מקסיקו היה חלק מאוקיינוס תטיס (Tethys) העתיק. התצורה הנוכחית של המפרץ החלה להתגבש לפני כ-150-200 מיליון שנה, כאשר נוצר אגן ימי עמוק עקב תנועת הלוחות הטקטוניים.

מה שמעניין במיוחד הוא שבמפרץ זה התרחשה אחת הפגיעות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה של כדור הארץ – פגיעת המטאוריט של צ'יקסולוב (Chicxulub) בכדור הארץ, לפני כ-66 מיליון שנה, זו שהובילה להכחדת הדינוזאורים.

ההיסטוריה האנושית של המפרץ לא פחות מרתקת. לפני הגעת האירופאים לאמריקה, שכנו לאורך חופיו תרבויות עשירות ומפותחות, כמו האולמקים (Olmecs) והמאיה (Maya) במקסיקו.

הגעתו של כריסטופר קולומבוס (Christopher Columbus) לאמריקה שינתה את פני האזור לחלוטין. החוקר הספרדי הרנן קורטס (Hernán Cortés) הפליג במפרץ והגיע למקסיקו ב-1519, מה שהוביל להתמוטטות האימפריה האצטקית (Aztec Empire) ולתחילת השלטון הספרדי באזור.

במאות ה-17 וה-18 המפרץ היה זירה מרכזית לפעילות פיראטית ענפה. פיראטים מפורסמים כמו ז'אן לאפיט (Jean Lafitte) הפכו את מימי המפרץ לשדה ציד פורה ומסוכן. בהמשך, שימש המפרץ כנתיב מסחרי חיוני עבור אוניות שהובילו סחורות, עבדים וסוחרים בין העולם החדש והישן.

מבחינה אקולוגית, מפרץ מקסיקו הוא אוצר של מגוון ביולוגי. הוא מהווה בית לאלפי מינים של יצורים ימיים, כולל דולפינים, כרישים, צבי ים ואינספור דגים. שוניות האלמוגים הצבעוניות של פלורידה קיז (Florida Keys) ומערכת השוניות של ורקרוז (Sistema Arrecifal Veracruzano) במקסיקו מושכות אליהן חוקרים וצוללים מכל העולם.

אחד המאפיינים המרתקים של המפרץ הם הנביעות הטבעיות של נפט מקרקעית הים. תופעה זו הובילה לפיתוח תעשיית נפט ענפה, עם אלפי אסדות קידוח הפזורות במימי המפרץ. אך לצד התועלת הכלכלית האדירה, הקידוחים הללו גבו מחיר סביבתי כבד.

אסון "דיפווטר הורייזון" (Deepwater Horizon) ב-2010 מסמל את אחד האסונות הסביבתיים החמורים ביותר בהיסטוריה המודרנית. פיצוץ באסדת קידוח הוביל לדליפה ענקית של נפט למימי המפרץ למשך 87 ימים, זיהם כ-75,000 קמ"ר של מים והרג אינספור יצורים ימיים.

המפרץ ידוע גם בסערות הטרופיות והוריקנים האדירים שנוצרים במימיו החמים. הוריקן קתרינה (Katrina) שפגע בניו אורלינס (New Orleans) ב-2005 הוא אחת הדוגמאות הבולטות לכוחו ההרסני של הטבע באזור זה.

למרות האתגרים הרבים – זיהום, שינויי אקלים, דיג יתר וסערות הרסניות – מפרץ מקסיקו ממשיך להיות אזור דינמי בעל חשיבות עצומה. המפגש הייחודי בין תרבויות, היסטוריה עשירה, משאבי טבע ותופעות אקולוגיות הופך אותו לאחד האזורים המרתקים ביותר בכדור הארץ.


הנה סרטון המתאר את פגיעת האסטרואיד והכחדת הדינוזאורים:

https://youtu.be/kpLY0YwMACE


ההסברים השונים להכחדת הדינוזאורים:

https://youtu.be/KQkE87FvenE


כך הלכו נכחדו הדינוזאורים לאחר האסון הסביבתי, יהיה אשר יהיה:

https://youtu.be/LHNFGO6_DJY


המחקר שמוצא הוכחות לתיאוריה של הכחדת הדינוזאורים בשל פגיעת האסטרואיד:

http://youtu.be/N72kRbvXcvo


ומה שאולי היה קורה היום, אם הדינוזאורים לא היו נכחדים (:

http://youtu.be/RYqGcNbJzSs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.