» «

יפו

יפו
כמה עתיקה העיר יפו?



יפו (Jaffa) היא מהערים העתיקות בעולם והעיר העתיקה בים התיכון. היא מוזכרת במקורות רבים, מפפירוסים מצריים, דרך המיתולוגיה היוונית, בכתבים יהודיים כמו ספר יונה הנביא ועד לנצרות. אין הרבה ערים בעולם שנכבשו, נהרסו ונבנו מחדש, כמו יפו.

כיום מכירים אותה כולם בתור פנינת התיירות שמדרום לתל אביב. היא מציעה הרבה, החל משרידי יפו העתיקה, דרך נמל יפו עם הדייגים והמסעדות הקטנות שבו ועד לשופינג עממי וחיפוש של מציאות בשוק הפשפשים המפורסם בישראל.

הקמתה של יפו מיוחסת ליפת, בנו של נוח. מסמכים קדומים וחפירות לימדו את החוקרים שיפו שימשה עיר נמל כבר לפני 4000 שנה. היא שירתה אז את המלחים הפיניקים והמצרים במסעותיהם הימיים.

גם אחרי כן לא הפסיקה יפו להיות עיר נמל מרכזית וחשובה. ישבו בה בתקופות שונות כל כך הרבה עמים, מהפיניקים, דרך הרומאים, הממלוכים בתקופת בייברס, דרך נפוליאון שטבח בתושביה באכזריות והעות'מנים שבראשם מחמד אבו נאבוט. הם אלה שבנו את יפו העתיקה שאתם רואים מסביב ואת מגדל השעון וסללו את שדרות ירושלים בתחילת המאה ה-20.

מקור השם "יפו" הוא מהלשון הצידונית, שבה פירושו יפה, מצפה ששון.

נמל יפו היה שער הכניסה לרבים מאנשי העליות לארץ ישראל. בשנת 1965 הוא הפסיק לתפקד כנמל מסחרי והפך לנמל דייגים ומרינה לסירות ויכטות ועד לנמל הציורי של היום, זה עם המסעדות ובתי הקפה והבריזה הנעימה שבאה מהים.


הנה יפו העתיקה (עברית):

https://youtu.be/Bhh4YZWUUhg?t=5s


ועוד על אחת הערים העתיקות בעולם (עברית):

http://youtu.be/F2iGPT4rZ3g


פינות נסתרות ופחות מוכרות ביפו:

https://youtu.be/SCmcQm8qp88


ופצצת התיירות שהיא יפו הקולינרית (עברית):

https://youtu.be/SVxqhFb2Pk0
אחוזת בית
מה הייתה אחוזת בית?



"אחוזת בית" הייתה תחילתה של העיר תל אביב. זה היה שמה של אגודה שייסדו 66 משפחות יהודיות בשנת 1906 ביפו, תחילה תחת השם "אגודת בוני בתים" והוא שונה רק אחר-כך. מטרת המייסדים הייתה לבנות עיר עברית חדשה וראשונה בארץ ישראל. כך החלה הדרך לקראת מה שלימים תהיה העיר תל-אביב, העיר הגדולה והמודרנית בישראל.

למעשה, ההחלטה המקורית הייתה להקים שכונת של בתים נמוכי קומה, שמסביבם גינות. כל המייסדים היו יהודים מיפו, שהחליטו לצאת מהעיר הערבית, כדי לחיות חיים עבריים ועצמאיים.

מרבית מגרילי המגרשים היו אנשים שהשתתפו בקבוצה שהוקמה 3 שנים לפני כן ונקראה "אגודת בוני בתים". עתה השתנה שמה ל"אחוזת בית" ושנה אחר-כך, בשנת 1910, תחליף אחוזת-בית את שמה ל"תל אביב".

ב-1909 התכנסה לבסוף קבוצת המייסדים בחולות שמצפון ליפו, בכדי להגריל מגרשים בין חבריה. כל משפחה זכתה לבחור בתורה ובהגרלה, את מיקום המגרש שעליו תוכל לבנות את בית המשפחה.


הנה סרטון של שיחה עם אחת ממייסדות אחוזת בית, שמספרת על התחלת תל אביב ב-1909 (עברית):

http://youtu.be/NApj1kNVUOc


הנה תל אביב אחרי ארבע שנים בלבד, בשנת 1913 (עברית):

http://youtu.be/v6ErRqcyNWc


והנה תל אביב בשנת 1934:

https://youtu.be/kNDNGmNibXg


שטפון חורפי בסוף שנות ה-30 (עברית):

https://youtu.be/M-gZwpBhIsQ
תפוז
מאיפה באו התפוזים וכיצד הפך המיץ שלהם כה אהוב?



תַּפּוּז (Orange) הוא פרי הדר עגול, שצבעו כתום וטעמו חמוץ מתוק. בתוכו בדרך כלל יהיו 10 פלחים, שעוטפת אותם מעין ציפה לבנה ודקיקה.

לגבי תולדות התפוז, פרי שמוצאו מאסיה, הסברה אצל מרבית החוקרים היא שהתפוז מקורו בהכלאה טבעית ולא ממש מתוקה בין שני פירות הדר שמקורם בסין: הראשון הוא ה"פומלו" (Citrus maxima) והשני הוא "מנדרינה" (Citrus reticulata).

את זן התפוז המתוק הצמיחו לראשונה בספרד ועם השנים הוא הפך לזן הנפוץ ביותר של הפרי. התפוז המתוק הזה צומח בגדלים ובצבעים שונים, בהתאם לתנאי הגידול שלו.

כיום, התפוז הוא אחד מפירות ההדר הנפוצים ביותר. בזכות דמיונו של הפרי לתפוח עץ וצבעו הזהוב נולדה המילה תפוז, מראשי התיבות של "תפוח זהב", שם שהושאל מהפסוק: "תַּפּוּחֵי זָהָב בְּמַשְׂכִּיּוֹת כָּסֶף" (ספר משלי כה, יא), בו מדובר בתפוחים מלאכותיים כמובן, העשויים זהב של ממש. הקיצור של "תפוח זהב" למילה האחת תַּפּוּז בא בעצת הבלשן יצחק אבינרי בשנת 1932 ועורר בתחילה לא מעט התנגדות.

כיום, השם "תפוז" הוא שם הפרי והעץ נקרא "עץ התפוז".


#התפוז בארץ ישראל
התפוז היה בעבר מהגידולים החקלאיים הנפוצים ביותר בארץ ישראל. את עצי התפוז הביאו לארץ ישראל סוחרים פורטוגליים, לפני מאות שנים. על שמם נגזר השם הערבי "בֻּרתֻקאל", כשיבוש של "פורטוגל".

בראשית הציונות הוא סימל את פריחת ההתיישבות היהודית בארץ. באותה תקופה גידלו אותו בעיקר במרחבים שסביב יפו ועל חלק לא קטן מהאזור המזרחי של תל אביב השתרעו בעבר פרדסים גדולים. הוא נודע אז כתפוז שמוטי, והתפרסם בעולם כתפוזי יפו, או ג'אפה (Jaffa).

בפרדסים הארץ ישראליים ניטעו העצים שעליהם התפוזים שזכו עם השנים להצלחה גדולה. מה שמזכיר שהשם "פרדס" למטע הדרים הגיע מהמילה "פרדייס", שפירושה באנגלית גן עדן .

כן, כשחכמינו דיברו בעבר על "סוד הפרדס" הם לא התכוונו לתפוזים אלא לחוכמת המסתורין, חוכמת גן העדן אם תרצו. המילה פרדס נכתבה אז כראשי תיבות של הצירוף "פשט רמז דרש סוד".


הנה תפוזי יפו שנחשבו לטובים בעולם (עברית):

https://youtu.be/ygu1olLf3kg


להצלחה של התפוזים תרמה הצלחת המיץ הטבעי שלהם:

https://youtu.be/kvWrLXwJzck


דרך פשוטה ונהדרת לקלף תפוזים:

https://youtu.be/s0ZorQ6-q1g


נמרוד הגנן מסביר בקצרה איך לגדל עץ תפוזים בעצמכם (עברית):

https://youtu.be/fwrR488ZXCw


שיר מקסים על תפוז וילד החבוי בו (עברית):

https://youtu.be/gsXsTpCSvn0


וכך מגדלים את התפוזים בחקלאות:

https://youtu.be/Pmql-zeRJqM?long=yes
אנדרומדה
מיהי אנדרומדה ומה הקשר שלה ליפו?



אנדרומדה הייתה בתה של קסיופיאה היפה, מלכת יופיאה, היא יפו. אבל קסיופיאה, שהייתה גם שחצנית לא קטנה, הרבתה להתפאר ביופייה ואף אמרה שהיא יפה יותר מאלת הים.. הרכילות הגיעה במהירות לפוסידון, אל הים, והלה שלח כנקמה מפלצת איומה להעניש את אנשי יופיאה, היא יפו.

מלך ומלכת יופיאה נחרדו מהצרה ונודע להם שהדרך היחידה להרגיע ולהיפטר מעונשה של המפלצת היא להקריב את בתם אנדרומדה. הם קשרו אותה לסלע בים, לא רחוק מהחוף והמתינו.

אבל אז, כמו באגדות, הגיע הגיבור פרסאוס. אמנם בלי סוס, כי סוסים לא שוחים כל כך טוב, אבל פרסיאוס התאהב באנדרומדה מיד. הוא ארב למפלצת והפך אותה, כמו שעשה לפעמים כשעיצבנו אותו, לאבן... לאחר מכן הוא לקח את אנדרומדה ברכיבה על הסוס המעופף פגסוס ונשא אותה לאשה ומאז הם חיים באושר...

אם תטיילו פעם בנמל יפו, תוכלו לראות בים, לא רחוק מהחוף, את הסלע שהמסורת מספרת שהוא "סלע אנדרומדה".


הנה סרטון עם סיפורה של אנדרומדה (עברית):

http://youtu.be/1AtYrkYyEmw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.