» «

כינורות

סטרדיוואריוס
מהו סודו של כינור הסטרדיווריוס?



תועפות של מילים נשפכו במהלך ההיסטוריה על האיש שהפך מבונה כינורות איטלקי לסמן האיכות החשוב בעולם של כלי הנגינה ובמיוחד של כלי הקשת.

בונה הכינורות אנטוניו סטרדיווארי (Antonio Stradivari) חי בעיר קרמונה שבצפון איטליה. הוא נהג לחתום על הכלים המעולים שיצר בשמו הלטיני סטרדיוואריוס. שמו הפך במהירות לשם נרדף לאיכות גבוהה, מהסוג שעבר לתחומים אחרים. כל כך הרבה דברים זכו במהלך השנים להיקרא "הסטרדיוואריוס של ה..."

אבל בראש ובראשונה הוא השאיר אחריו את החידה המסתורית והבלתי פתורה, את סוד הכלים המשובחים שלו. את הסוד של כינורות הסטרדיוואריוס נטלו בני המשפחה, סטרדיווארי ובניו, אל קברם. המומחים סבורים שהסוד הוא בלכה שנמשחה על הכלים הבנויים נכון אבל אינם יוצאי דופן לכשעצמם. יש גם טענה שהלכה הזו הייתה בעבר ידועה לרבים אך נשכחה לטובת לכות חדישות יותר ורק מאות שנים אחרי התגלו יתרונותיה ועד אז נשכחה. כך או כך, איש לא הצליח לפענח את התרכובת של הלכה הזו והסוד נותר בלתי מפוענח. אל הירח האדם הגיע, אבל לשחזר את סודו של בונה כינורות עתיק לא הצליח...

זו אולי הסיבה שהכינורות של סטרדיווארי נגנבים שוב ושוב בהיסטוריה. הכנר ג'ושוע בל, למשל, מנגן בכינור שמאז שנבנה בשנת 1713, נגנב כבר פעמיים. הוא היה שייך לכנר המפורסם ומי שיסד את התזמורת הפילהרמונית, ברוניסלב הוברמן. אבל הגנב לא שיער שבידיו נמצא סטרדיוואריוס אמיתי והוא נהג לנגן בו בקרן רחוב, עבור פרוטות. רק כשמת והכינור נמסר למשטרה על ידי האלמנה, הסתבר איזה כינור היה בידיו.

חוקרים העריכו את מספר הכלים שבנה סטרדיוואריוס בכ-1100 כלי קשת. בעולם שרדו כ-650 מהם עד היום. כל אחד מהם עולה הון עתק. מי שמחזיקים בהם הם לרוב אנשים עשירים במיוחד והכנרים הנודעים בעולם.


הנה סיפורם של הכינורות המופלאים הללו:

https://youtu.be/E21NATEP9QI


כך מתקנים אותם:

https://youtu.be/pGxo5JecwqQ


הייתכן שהמדענים פענחו את סודו של אנטוניו סטרדיוואריוס?

https://youtu.be/7_GrdxPWYRo


הסטרדיוואריוס של הכנר ג'ושוע בל:

https://youtu.be/r5aLHuk0PUU


סיפורו המלא של כינור הסטרדיוואריוס:

https://youtu.be/h_nu2hGF0P8?long=yes


ומדוע לא מצליחים עד היום וגם בימינו לייצר כנורות כה טובים?

https://youtu.be/zOtQQRf0Fzc?long=yes
הרדי גרדי
מהו הרדי גרדי, כינור הגלגל בן אלף השנים?



"הרדי גרדי" (Hurdy Gurdy), שיש מי שכותבים אותו הארדי גארדי, הוא כלי נגינה מכני, המבוסס על מערכת מכנית ומקלדת קטנה, עליה פורט הנגן.

פירוש שמו הוא "כינור הגלגל", שם שמגדיר אותו בדייקנות. זאת משום שהוא כלי מיתר הדומה לכלי קשת, אך הוא מבוסס גלגל דווקא.

זהו כלי שנולד בימי הביניים, לפני מילניום שלם. בתחילה הוא שימש ככלי נגינה שליווה את התפילות הקתוליות בכנסיות קטנות וניגנו בו שני אנשים (אחד שמסובב את הידית והשני שמושך ידיות לפי המנגינה, ידיות שיוחלפו על הזמן במקלדת).

באותם ימים הוא היה תחליף זול לעוגב היקר שהותקן רק בקתדרלות הגדולות והמפוארות. בהמשך קטנו ההרדי גרדים לגודל של כלי נגינה נייד ואז הפכו באירופה גם לכלי נגינה שמלווה ריקודים וגם לכלי נגינה עממי לנגני רחוב.


#מבנה הכלי
הרדי גרדי הוא "כינור הגלגל". ואכן בתוכו מותקן גלגל, המשמש כמעין "קשת של כינור". אליו מחוברת ידית, שסיבוב שלה בידי הנגן הוא שמסובב אותו.

יש לו 3 מיתרים. המיתר השני, האמצעי, הוא שמפיק את המנגינה. מיד נשוב אליו ואל הידית וגלגל, אבל נציג רגע את שני המיתרים האחרים.

המיתר הראשון מפיק צליל מתמשך, כמו בחמת החלילים הסקוטית. זהו הצליל שנקרא "דרון". לנו נראה שמהצליל שלו, הדומה לזה של מנוע הרחפן המודרני, נולד לרחפנים שמם באנגלית - Drones.

המיתר השלישי מפיק צלילי קצב נחמדים, המזכירים נביחות קטנות של כלב.


#איך מנגנים בו?
חזרנו למיתר השני. זה הוא שמפיק את המלודיה, כלומר את המנגינה. מולו הגליל מסתובב ומנגן כמו קשת הכינור, במהירות שאותה קובע הנגן עם סיבוב הידית שמחוברת אל אותו גליל פנימי.

אז נגן ההרדי גרדי מבצע למעשה שתי פעולות במקביל - ביד אחת מסובב את הידית שמחוברת לגליל הנגינה ובידו השנייה פורט על קלידי המקלדת הקטנה. כל אחד מהקלידים הללו מקרב את המיתר השני בנקודה אחרת אל הגליל וכך מפיק את גובה הצליל של אותו קליד, כאילו קשת של כינור ניגנה עליו.

צירוף הקלידים הנלחצים ומקרבים את המיתר אל הגליל המפיק את הצלילים, הוא שיוצר את המנגינה השלימה.

מעניין להדגיש שוב את ההברקה של ההרדי גרדי. הוא מפיק צליל באמצעות סיבוב של גליל, המשמש בתפקיד הקשת של הכינור. אך בעוד קשת הכינור היא שנמשכת על ידי הנגן מעל המיתרים, בהרדי גרדי המיתרים הם שמתקרבים אל הגליל המסתובב, לפי לחיצות הקלידים של הנגן. יצירתיות עתיקה - חושבים הפוך גוטה, הפוך!


הנה סיפורו של ההרדי גרדי (מתורגם):

https://youtu.be/bdEF9WEiO5g


כך מנגן ההרדי גרדי:

https://youtu.be/KaamZkadYvo


מיתרי הכלי:

https://youtu.be/r6PMzCsehQQ


לחן מימי הביניים:

https://youtu.be/bvNZeh6f8vE


נגן רחוב בהרדי גרדי:

https://youtu.be/NgKCLGascmg


הרדי גרדי מלווה שירה:

https://youtu.be/pyIXR3s8OtY


כך בונים הרדי גרדים ואיך הם מנגנים:

https://youtu.be/wfjWEqAP4WM?long=yes


וסיפורו המלא של הכלי:

https://youtu.be/gYJg9cLk1us?long=yes
כינור
איך הפך הכינור לכלי כל כך נפוץ בעולם?



הכִּנּוֹר הוא הקטן מבין כלי הקשת. יש לו אחים גדולים במשפחת כלי הקשת, ביניהם הצ'לו, הויולה והקונטרבאס.

הכינור הוא צאצא של כלי ערבי בשם רובאב, שיש לו מיתר אחד או שניים, לעומת 4 מיתרים שיש לכינור. הכינור הוא לא רק כלי מקובל במוסיקה הקלאסית אלא גם כלי נפוץ מאד בסגנונות עממיים שונים, ביניהם במוסיקה ערבית, במוסיקת פולק אמריקנית ובמוסיקה יהודית (כלייזמר).

בהיסטוריה היו כנרים מפורסמים ומוכשרים במיוחד. ביניהם היה מוצרט, ילד הפלא שכתב בצעירותו את חמש יצירות קונצ'רטו לכינור ולתזמורת בחצי שנה בלבד!

גם המלחין ויואלדי נחשב לאחד הכנרים הטובים בתקופתו. הוא הלחין לא פחות מ-230 קונצ'רטי סולו לכינור.

אבל הכנר הידוע בהיסטוריה היה פגניני האיטלקי. הוא היה נגן כל כך מדהים, שרבים בתקופתו האמינו שהוא כרת ברית עם השטן. פגניני כתב 24 קטעים לכינור שנקראו קפריצ'יו. הם היו כל כך קשים לביצוע, עד כדי כך שבמשך שנים היה ידוע שרק פגניני מצליח לנגן אותם. כיום מנגנים כנרים רבים את הקפריצ'ו של פגניני, מבלי לכרות ברית עם אף אחד...


הנה תולדות הכינור:

https://youtu.be/j39QyJuUpLI


נגן כינור בתזמורת מספר:

https://youtu.be/M1BTeCmxI2c


הכינור הקלאסי בקונצ'רטו לכינור במי מינור של מנדלסון (תזמורת תלמה ילין):

https://youtu.be/6Usssj6h0xg


קפריצ'יו לכינור מספר 24 מאת פגניני:

https://youtu.be/vPcnGrie__M


כינור במוסיקת-עם אמריקאית:

https://youtu.be/bSQZ6iD07BI


במוסיקה ערבית:

https://youtu.be/jFHYoZ0EZ_E


במוסיקת כלייזמרים יהודית:

https://youtu.be/C--78OvblaA


נגן כינור הג'אז זאן לוק פונטי ביצירה "מיראז'":

https://youtu.be/bKkMvBvyqvE


ותולדות הכינור במוסיקה:

https://youtu.be/jMHHH4zdOXg?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.