» «
מערת הידיים
מהי מערת הידיים בדרום ארגנטינה?



"מערת הידיים" (Cueva de las manos) היא מערה מרהיבה בדרום ארגנטינה, הידועה באוסף המדהים של אמנות מערות מתקופת האדם הקדמון (לפני כ-10,000 שנים).

מקור שמה של מערת הידיים הוא אוסף ענק של צלליות ידיים המצויירות על קירותיה. יחד עם סימני הידיים הרבים שעל קירותיה, יש במערה גם מגוון גדול של ציורי חיות וצורות גאומטריות מגוונות, שחלקם אפוף עדיין במסתורין.

הציורים במערת הידיים אינן של אמן קדמוני יחיד. למעשה, הם מתוארכים לשלוש תקופות שונות, המשתרעות על כ-4,000 שנה, בין 11,000 ל-7,000 שנה לפני הספירה.

המערה, שבשנת 1999 הוכרזה כאתר שימור מורשת עולמי (World Heritage Site) על-ידי אונסק"ו, נמצאת בסמוך לנהר הציורים (Rio Pinturas), בקרבת העיירה פריטו מורנו (Perito Moreno), שאגב לא קשורה לקרחון המפורסם באותו שם.


בואו לבקר במערה:

https://youtu.be/Zv1N9bHft04?qr=yes


הנה מערת הידיים :

https://youtu.be/pfHW49lNLjQ


מצגת וידאו של מערת הידיים:

https://youtu.be/qkAS8tf9TtM
קתדרלה של רודן
מהו פסל הקתדרלה הגאוני של אוגוסט רודן?



קתדרלה (cathedral), פסלו המקסים של הפסל הדגול אוגוסט רודן, משתמש בכפות הידיים כדימוי לקתדרלה נוצרית.

הפסל מוצג כיום במוזיאון רודן שבפריז. הוא מהפסלים העדינים וניתן לומר אף הנוגעים ללב שבעבודותיו של הפסל הצרפתי המפורסם והחשוב כל כך.


הנה הפסל קתדרלה של רודן:

https://youtu.be/nasxgo9Zs3Y


ה"קתדרלה" מכל הכיוונים:

https://youtu.be/NABZHXTfPaA


ואוגוסט רודן בסרט אמיתי שמראה אותו בעבודתו ב-1915:

https://youtu.be/OcGTqxsIUjM
קור
למה קר לנו באצבעות?


כשקר מאד עושה הגוף הכל כדי לשמור את הזרימה של הדם. הדם החם מחמם את איברי הגוף החשובים, כולל הלב, המוח וכו'. במקרה שהגוף ימשיך ויזרים דם לקצוות הגוף כמו האצבעות, הוא יאבד הרבה חום ויתקרר במהירות גדולה יותר. לכן הגוף צריך "לקבל החלטות" ולהעדיף אזורים חשובים, תוך שהוא נוטש אזורים חשובים פחות.

זו הסיבה שהגוף סוגר את האזורים הרחוקים דוגמת האצבעות, לא מזרים אליהם דם ושומר על חום הליבה של הגוף. זו גם הסיבה העצובה לכך שהאצבעות הם החלק שיפגע ראשון במקרה של קיפאון. במקרים קשים של הצלת אנשים שקפאו, קורה לא פעם שהגפיים קופאות ולא ניתן להצילן. במקרים כאלה נאלצו הרופאים לא פעם לכרות רגליים, כדי שנמק לא יתפשט לשאר הגוף.


הנה הסבר על כוויות הקור וכיצד הן קורות:

https://youtu.be/usQwlqtPClo


מה שיכול לקרות בקור מקפיא לאצבעות:

https://youtu.be/5at-YHrLEmc


והנה התנאים שעלולים לגרום לכוויות קור בקלות:

https://youtu.be/jb-jqmDfTgQ
חמסה
מה מקור האמונה בחַמְסָה?


חַמְסָה (Hamsa) היא אחד המוטיבים והחפצים הנפוצים בתרבות העממית הים-תיכונית ובתרבויות רבות. זהו אביזר עתיק מאד, שהפך לקמע ותיק. בתור שכזה הוא יועד לשמירה והגנה מפני עין הרע, להקניית תחושת ביטחון והגנה.

חוקרים שונים טוענים שהחמסה, שפירושה בערבית "חמש", נולדה כבר בזמנים הפרהיסטוריים, כשהאדם הקדמון ראה ביד דבר משמעותי וצייר ידיים או הטביע את כפות הידיים על קירות מערות. אבל גם אם המקורות שלה כה עתיקים, שתי דתות - היהדות והאסלאם, טוענות כל אחת שהיא היא המקור האמיתי של החמסה, או לפחות המקור הדתי-תרבותי של השימוש בה.

כשמדובר בקמעות, כל דת ותרבות בעולם מצאה לה סממנים מיסטיים שנועדו להקנות למאמינים תחושת בטחון ושליטה בחייהם. הפחד האנושי, המלווה את האדם מאז ימי קדם, הוא מ"עין הרע", אותו מבט של אנשים אחוזי קנאה או רוע. אלו עלולים, לפי האמונה העממית, להטיל "עין רעה" באדם, שעלולה לסכל את הברכה שבביתו או במעשה ידיו. את האימה והחשש, שמשהו שיקרה לאדם או ליקיריו, נועדה החמסה להוריד. היא הכוח הנגדי שיניא את הרע מלפעול.

אמנם כיום יש מגוון גדול של חמסות, ברמות שונות של דיוק אנטומי, אבל כסמל גרפי עתיק, החמסה הייתה לרוב סימטרית, כשהבוהן והזרת זהות ומקבילות זו לזו.

לשתי הדתות הללו, היהדות והאיסלאם, חמסות מעט שונות. בעוד אצבעותיה של החמסה היהודית מופנות כלפי מעלה, החמסה המוסלמית מפנה את אצבעותיה כלפי מטה דווקא - בכוונה להביא מזל - אל מול כוחות השאול.

סמל כף היד עם האצבעות כלפי מטה, שימש קמע להגנה על תושבי אגן הים התיכון, הרבה לפני הופעת הדתות המונותאיסטיות. יש חוקרים שקשרו את הסמל אל "טנית" - אלת הירח מתרבות קרתגו, אותה מושבה פיניקית שישבה בצפון אפריקה, באזור טוניס של ימינו. בכל מקרה, באיסלאם של המאה ה-7 החמסה הזו הופכת ל"ידה של פטימה".

מיהי פטימה? - לפי האגדה שרפה פטימה את ידה בתוך תבשיל רותח, כשראתה אישה אחרת שבעלה מביא אל ביתם. דרך סדק בקיר נשרו דמעותיה ופגעו בכתפו של בעלה. בכך נמנע ממנו לממש את נישואיו לאישה האחרת. מכאן מאמינים המוסלמים ב"יד פטימה", שהעין המצוירת בה היא עינה הדומעת של פטימה. אצל הערבים מסמל סמל היד, 5 האצבעות והעין שבו, את הביטוי "חמש אצבעות בעיניך", שמשמעותו שעיניך הרעות לא ישיגו את זממן.

המוסלמים נהגו לסמן את דלת ביתם, בטביעת כף היד שנטבלה בצבע, לרוב כחול. האמונה הייתה שהסימן מרחיק עין רעה ושדים או רוחות מכניסה לבית.

היד של פטימה מקבילה באופן מסוים לתפקיד המזוזה ביהדות. אבל יחסי הגומלין שבין התרבויות של המקומיים והיהודים יצרו השפעות הדדיות, מה שגרר השפעות במנהגים כנגד עין הרע.

היהודים, לפחות בצפון אפריקה, לא הסתפקו במזוזה וגם אצלם הפכה החמסה במהלך השנים, מחפץ מסורתי בעל תפקיד מאגי בתרבות המוסלמית, לבעלת תפקיד של קמע בקהילה היהודית.

הסברים וסימנים לא חסרו. היו שקשרו אותה לכף ידה של מרים, אחות משה ואהרון. אחרים דיברו עליה כעל מה שסימן את משקוף הבית היהודי במכת בכורות.

פרשנים ראו את החמסה במסורת היהודית כמייצגת את האות ה', סימן לאלוהים. יש שראו בה את חמשת חומשי תורה, את חמשת החושים השומרים על האדם המאמין ואפילו את צורת עלי התאנה משבעת המינים.

כך או כך, איש לא שיער שהחמסה עתידה להפוך לחפץ אייקוני המייצג, גם במאה ה-21, תרבות ואמונה המשולבים באמנות עממית.

עם השנים ולאחר התקבצות היהודים במדינת ישראל, עברה החמסה אבולוציה תרבותית של ממש. בעידן המודרני היא זכתה לייצור מסחרי המוני, שהחדיר אותה לשלל שימושים ומגוון של תחומי חיים.

מבתים פרטיים ובתי עסק ועד למוסדות ציבור, תולים היום רבים את החמסה "למזל" על הכתלים. פרסומות וכרזות, מחזיקי מפתחות ותליונים למכוניות - רבים באוכלוסייה משתמשים בחמסה בהתלהבות ובשימושים חדשים. יש גם שלל סגולות שרבים לא מודעים שמייחסים לחמסה. אם מופיעים עליה עופות למשל, הסגולה המיוחסת לה תהיה נאמנות ואהבת הבריות. אם החמסה מעוטרת בדג - היא טובה לפי האמונה לפוריות. תרנגול על החמסה, לעומת זאת, יבריח מהבית שדים ומזיקים.

באופן מסוים ניתן לראות בסמל הזה היום אייקון ישראלי וחלק בלתי נפרד מהזהות והתרבות העממית הישראלית.


הנה החמסה השומרת מהעין הרעה:

https://youtu.be/6qa5tt3l8q4


על תערוכת החמסות במוזיאון לאמנות האיסלאם בירושלים:

https://youtu.be/JyNfyeIwGQ4


בעברית:

https://youtu.be/QNIXpjxomUA


חמסה בין סמלים יהודיים נוספים:

https://youtu.be/XZmge1Y1V1A


שיר חמסה על האמונות הללו:

https://youtu.be/uKbD8HZuN9I


ושיר היפ הופ עם החמסה כסמל טרנדי:

https://youtu.be/qKR1ybLkYUg

כפות ידיים

התקמטות העור הרטוב
למה האצבעות מתקמטות במים?



קרה לכם שאחרי מקלחת ארוכה או שחייה, נראו האצבעות שלכם לפתע מקומטות וזקנות במיוחד?

כשאנו רטובים, מעניקות לנו האצבעות המקומטות (Pruney fingers) יתרון אבולוציוני, באחיזה של דברים או בייצוב הגוף שלנו באמצעות האחיזה. מסתבר שכמו החריצים בצמיגי הרכב, קמטים בעור מונים ממנו להיות חלק ולשמוט דברים או להחליק על הרצפה למשל. כך מסייעת האבולוציה לאדם להיות יציב יותר, ללכוד מזון ולהגן על עצמו גם בסביבה רטובה.

ביולוגית, הקמטים בעור האצבעות נוצרים מפני שמים חודרים לעור בשכבה החיצונית שלו ונספגים בשכבה החיצונית של עור הגוף. שכבה זו עשויה מתאי קראטין מתים והיא נמצאת מעל עוד 3 שכבות של עור. כל 4 השכבות הללו מרכיבות את האפידרמיס, שכבת העור של גופנו.

כשאנו נמצאים זמן רב במים, נספגים מים רבים בתאי הקראטין המתים ושטח העור החשוף מתנפח. נוצרים בו קימוטים בשכבה החיצונית, שבדרך כלל מהודקת על הגוף, מכיוון ששטח הפנים של העור גדל משמעותית.

זה קורה בעיקר בידיים והרגליים משום שריכוז תאי הקראטין באזורים אלו הוא גבוה במיוחד. הסיבה לכך היא שכפות הידיים והרגליים חשופים במיוחד לנזקי בליה ומשום כך הן מכוסות בשכבה רבה יותר של תאי קראטין מתים, שנועדו להגן על הידיים והרגליים.

אגב, יש בעיה בהסבר הזה של הקראטין, כי הוא לא מסביר למה הקימוט של האצבעות מתרחש דווקא במים חמים. חוקרים אחרים הציעו הסבר נגדי ולפיו התקמטות העור במים נובעת מתגובה עצבית. לטענתם זה קורה בשל איבוד הנפח של גופיפי גלומוס שנמצאים בעור. הם הציעו את ההסבר הזה, לאחר שראו שקימוט העור כמעט ולא מתרחש אצל אנשים שהשתילו להם ידיים או כפות ידיים או שסבלו ממחלה שהקטינה את גופיפי הגלומוס אצלם.


הנה הסיבה האבולוציונית שהעור שלנו מתקמט:

https://youtu.be/lQYn3AndTqs


הסבר על קימוט האצבעות במים:

https://youtu.be/kqhoLNUTS8I


ויש בקימוט עור האצבעות במים יתרון אבולוציוני:

https://youtu.be/k5WFEP5pVNI
צ'יזנבופ
מהי שיטת החישוב הקוריאנית באצבעות?



חישובים בחשבון הם לא תמיד פשוטים למתחילים. גם רבים מהמבוגרים מסתבכים באריתמטיקה, פעולות החשבון הפשוטות יחסית.

כמו כולם, גם הילדים בבית הספר בדרום קוריאה נוהגים לפתור בעיות מתמטיות בַּעזרת המחשב. אבל בדרום קוריאה הם גם לומדים לחשב ידנית, בראש או בעצם בעזרת האצבעות - בשיטה שנקראת צִ'יזִנְבוֹפ, או צ'יסנבופ (Chisenbop).

הצ'יזנבופ היא שיטת חישוב מאוד מהירה שפיתחו בקוֹריאה, כדי לאפשר לילדים וגם למבוגרים לעשות חישובים מעולים ובקלות - עם האצבעות.

בשיטה הזו שווה כל אחת מארבע האצבעות של היד הימנית 1, בעוד האגודל הימני שווה 5. באופן דומה, שווה כּל אחת מארבע האצבעות של יד שמאל ל-10. האגודל השמאלי שווה 50.

נסו את שיטת ה"צ'יזנבופ". בשיטה הזו תוכלו גם אתם לחשב במהירות שיא ולעשות תרגילים חשבוניים מעולים. אריתמטיקה היא קלי קלות כאן.


הנה הסבר ללא מילים של ערכי האצבעות בצ'יזנבופ:

https://youtu.be/VBxFPX_KTCI


ספירה באמצעות צ'יזנבופ:

https://youtu.be/QII0u_keRO4


ילדה מדגימה צ'יזנבופ:

https://youtu.be/58Et-6kbptU


ילדים דרום קוריאניים מסובבים את ידם כדי לשפר ביצועים בחישוב:

https://youtu.be/y3e2DNXMq1A


הלימוד בבתי הספר בדרום קוריאניים הוא בכלל מרתק:

https://youtu.be/Gvi8yo0FPj4


צ'יסנבופ לא לבד - עוד שיטות ספירה חכמות באצבעות:

https://youtu.be/UixU1oRW64Q


ושיעור אונליין:

https://youtu.be/TjSY9Dajg18?long=yes
מערת אל קסטיו
מהי מערת אל קסטיו עם הציורים העתיקים באירופה?



ציורי המערות מהתקופה הפרהיסטורית הם עתיקים מאד ורבים מהם נמצאו באירופה. העתיקים שבהם הם בני יותר מ-40,000 שנים ונמצאו במערת אל קסטיו (La cueva del Castillo) שבאזור קנטבריה בצפון ספרד.

בין ציורי הקיר העתיקים שנמצאו במערה ישנם ציורי מערות מהתקופה הפלאוליתית העליונה, בשנים שלפני 20 אלף עד 40 אלף שנים! במערה נמצא גם ציור בן לפחות 40,000 שנה, שנחשב לציור העתיק ביותר ששרד בעולם כולו. לאחרונה אף נטען שאת הציורים העתיקים ביותר במערה ציירו אנשים ניאנדרטליים.

יש במערה חלק ששמו "פאנל הידיים" (Panel de las Manos) ובו מצוירות כ-40 כפות ידיים עתיקות, ביחד עם עשרות עיגולים אדומים, מעין דיסקים מצוירים. על פי החוקרים נראה שאלו ממצאים עתיקים במיוחד. במיוחד מרשים הוא עיגול אדום שגילו מוערך ביותר מ-40 אלף שנה. יש חוקרים הרואים בו את ציור הקיר הקדום ביותר בתולדות האדם.


הנה הציורים הקדומים ביותר שנמצאו באירופה - במערת אל קסטיו בספרד:

http://youtu.be/74woCKzVEIc


ציור הביזון העומד:

http://youtu.be/FdbMAZgC7VA


במערות העתיקות הללו נולדה למעשה הגרפיקה - תקשורת חזותית, באמצעות ציורים, סמלים וכדומה:

https://youtu.be/-edCo-ZZIiE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.