מה הפלא של כרמינה בוראנה?
מבין היצירות המוסיקליות הכי מרתקות בהיסטוריה יש יצירה אחת שהיא אוסף של ניגודים. מצד אחד נכתבה על ידי פרחי-נזירים ומצד שני מלאה בשירי פריצות והוללות. היא יצירה מודרנית שנכתבה למילים מימי הביניים. על אף שהיא יצירה שנכתבה על ידי מלחין הבית של היטלר היא אחת היצירות האהובות והמושמעות בעולם עד היום ובכל העולם הדמוקרטי..
כרמינה בוראנה היא אחת היצירות המפורסמות של המאה ה-20. המלחין קארל אורף היה דמות שנויה במחלוקת ומוכשרת באופן יוצא דופן. ממש כמו היטלר, אורף האמין בהחייאת העבר המפואר של גרמניה והתרבות שלה. כרמינה בוראנה היא רק אחת מכמה יצירות שהלחין לטקסטים גרמניים עתיקים ולתפארת הרייך הגרמני. היצירה נולדה כשסטודנט גרמני סיפר לו על טקסט מרתק מהמאה ה-13 שאיתר, אוסף שירים שהשתמר במנזר. אורף הלחין 24 שירים ממנו בשנת 1936, כקנטטה חילונית בסגנון עתיק ומלא הוד.
לאורף, שרשמית לא היה חבר במפלגה הנאצית, היו קשרים הדוקים עם השלטון הנאצי והוא החזיק בתואר הלא רשמי של "מלחין הרייך". כרמינה בוראנה הייתה בדיוק מה שהרייך רצה ואורף סיפק לו אותו בזמן. ה"או-פורטונה", פרק הפתיחה המפורסם, הפך לנעימת הפתיחה של כינוסי המפלגה הנאצית. נמצאו מי שסיפרו שאורף אף השוויץ בפני חבריו שכרמינה בוראנה תהיה ההמנון של הרייך בן אלף השנים..
הנה סיפורה של כרמינה בורנה:
http://youtu.be/4ARHjO1ssyM
המחזה של היצירה:
http://youtu.be/AP_CSQgBPpQ
כרמינה בוראנה בקונצרט:
https://youtu.be/EJC-_j3SnXk
ועיבוד מודרני של המלחין המודרני פיליפ גלאס, ביחד עם קלידן להקת ה"דלתות" ריי מנזרק:
http://youtu.be/94P8Y_etFN4