» «

לורנס איש ערב

לורנס איש ערב
מי היה לורנס איש ערב?



אין הרבה שמות של חיילים אירופיים שזכו למוניטין שלו, במיוחד באיזור שבו הקולוניאליזם לא זכה לאהדה של ממש. אבל שמו, שנישא בפי כל במזרח התיכון של מלחמת העולם הראשונה, הפך אחריה לאגדה.

הכירו את גיבור-העל של העצמאות הערבית והמרד כנגד האימפריה ששלטה בהם, גיבור שהיה בכלל אנגלי. שמו היה לורנס.

לורנס איש ערב (Lawrence of Arabia) הוא הכינוי של איש צבא בריטי, אבל גם ארכיאולוג, הרפתקן ובהמשך חייו גם סופר, בשם תומאס אדוארד לורנס.

האיש הכיר את המזרח התיכון ב-1910, עת הגיע לאזור כארכיאולוג וחפר בעיר כרכמיש ביחד עם הארכיאולוג הידוע לנרד וולי. במהלך תקופה זו הוא הסתובב במזרח-התיכון ורכש הבנה מעמיקה במנטליות, המנהגים והתרבות הערבית, כמו גם שליטה מסוימת בשפה הערבית. אלה סייעו לו מאוחר יותר, במהלך מלחמת העולם הראשונה.

כליוטננט-קולונל מילא לורנס תפקיד חשוב בשנים 1916-1918, כקצין קישור מטעם הבריטים. הוא נשלח על ידי הגנרל אלנבי, כדי לסייע לערבים במהלך המרד הערבי נגד האימפריה העות'מאנית המתפרקת.

המרד הזה הצליח לא מעט בזכות הטקטיקה שפיתח לורנס והביאה נצחון לבריטים על העות'מנים - "המלחמה הקטנה", הידועה כיום בתור "לוחמת גרילה". מדובר בטקטיקה שאמנם נוסתה פה ושם על ידי לוחמים, אבל היא מעולם לא הצליחה באמת.

לורנס אימן את כוח הגמלים הערבי לפשיטות על עמדות התורכים לאורך מסילת הרכבת החיג’אזית. הוא לימד את לוחמיו כיצד להפעיל לוחמת גרילה. הפעולות שנקטו כללו חבלות בפסי הרכבת, מארבים שנועדו להפריע ולהטריד את הטורקים בדרכי התחבורה, הריסה והשמדה של מחסנים עמוסי ציוד צבאי וזריעה של פחד ובהלה בקרב הלוחמים הטורקים במדבר הערבי.

בספרו המפורסם "שבעת עמודי החוכמה" הוא כתב “נצטרך לרתק את האויב בעזרת איום שקט של המדבר העצום והבלתי מוכר לו ואסור שנחשוף את עצמנו בטרם נתקוף.”

השיטה הזו הצליחה ובגדול. לורנס ולוחמי ערב הצליחו למנוע הצטרפות של ארמיה שלמה למלחמה כנגד הבריטים בארץ ישראל, מה שאפשר לכוחותיו של אלנבי להביס את הטורקים בקלות יחסית.

נצחון זה איפשר לבריטים ולצרפתים להשתלט על המזרח התיכון. נסיונותיו של לורנס לאחר המלחמה, לקדם את רעיון העצמאות הערבית, נכשלו. רק שנים אחר-כך הצליחו הערבים לזכות בהקמת מדינות ערביות עצמאיות.

לפני שלורנס נהרג בתאונת אופנוע, בגיל 46, הוא הספיק לכתוב ספרים חשובים על ההיסטוריה מנקודת מבטו, ביניהם "שבעת עמודי החוכמה" ו"המטבעה". ספרים נוספים יצאו ממכתביו הרבים לחברים, שכתב מהחזיתות שבהן פעל לאורך חייו. כל אלה גם יחד הציבו אותו כאחד האנשים הנערצים במאה ה-20 וכגיבור לאומי, הן בבריטניה והן בארצות ערב.


הנה סיפורו של לורנס איש ערב:

https://youtu.be/CMsd3NOmupw


סצנה מהסרט על לורנס איש ערב, שבה הוא תוקף את עקבה:

https://youtu.be/lChJz2DSpsE


סרטונים נדירים של לורנס איש ערב:

http://youtu.be/tnQpyUwiyOM


ועל סרט הקולנוע שנעשה עליו ונחשב לאחד מסרטי המלחמה הטובים בתולדות הקולנוע:

https://youtu.be/t_V-h55jJRY?long=yes
לוחמת גרילה
מהי לוחמת גרילה?



לוחמת גרילה (Guerrilla warfare) היא שיטת לוחמה של לוחמה זעירה, או מה שזכה בעבר לשם "המלחמה הקטנה".

בלוחמת הגרילה תוקפות קבוצות לוחמים קטנות וזריזות את הצבא הסדיר של האויב, בצורה מהירה וגמישה ומשתדלת להיעלם במהירות, לפני שיתאושש, יתארגן ויתמודד מולן ביעילות ובכוח עדיף.

שיטת גרילה, כלומר של לוחמה זעירה של קבוצות קטנות וזריזות. הפרטיזנים תקפו את הצבא הסדיר בצורה גמישה ומהירה ולא אפשרו לו להתמודד מולן היטב.

גישת גרילה מופעלת לא פעם גם ידי ארגוני טרור. אך כי נוהגים להגדיר כארגון גרילה רק לוחמים הנלחמים כך כנגד מטרות צבאיות. ארגון התוקף אזרחים חפים מפשע במכוון, לעומתם, מוגדר כארגון טרור. זאת גם אם הוא משתמש לצרכיו בפעולות גרילה.


#תולדות לוחמת הגרילה
המילה "גרילה" נולדה לראשונה בעת המאבק העממי שניהלו לוחמים ספרדים כנגד הכיבוש הצרפתי של ספרד, בתקופת מלחמות נפוליאון.

ואולם הדמות המרכזית והראשונה שממש הכניסה את הלוחמה הזעירה להיסטוריה הייתה של לורנס איש ערב. הוא היה קצין בריטי שאימן במלחמת העולם הראשונה את כוח הגמלים הערבי לפשיטות קטלניות וזריזות על עמדות הטורקים. הוא לימד את לוחמיו כיצד להפעיל לוחמת גרילה.

מטרתו הייתה לרתק את הארמיה הטורקית שישבה בחצי האי הערבי ולא לאפשר לה להצטרף ללוחמה בצבא הבריטי המסתער על ארץ ישראל. בין הפעולות שלימד את לוחמיו לנקוט נכללו חבלות בפסי רכבת, קטיעת שרשרות אספקה, מארבים שנועדו להפריע, להפחיד ולהטריד את הלוחמים הטורקים בדרכים, הריסה והשמדה של מחסנים עמוסי ציוד צבאי וכללית - זריעה של פחד ובהלה בקרב הצבא הטורקי במדבר הערבי.

כוחות צבאיים רבים בהיסטוריה המודרנית הפעילו לוחמת גרילה. הפרטיזנים באירופה נלחמו נגד הצבא הגרמני ובנות בריתו במלחמת העולם השנייה. הם תקפו במהירות ובגמישות את הצבא הנאצי ונעלמו לפני שהתאפשר לו להילחם בהם.

במלחמת וייטנאם הפעילו טקטיקה דומה גם חיילי ה"ווייטקונג", של צבא הצפון הקומוניסטי כנגד צבא ארצות הברית.


#האם צבא יכול לנצח גרילה?
ישנם מומחים הטוענים שצבא רגיל לא יכול לנצח גרילה. ואכן, הלא מעט מקרים היסטוריים נראה שכך הדבר. ועדיין, ישנן דוגמאות היסטוריות ברורות לצבאות שהביסו כוחות גרילה בעלות יתרונות ברורים. כאלו הם למשל הניצחונות של הצבא הבריטי במלחמה כנגד הגרילה בקניה. או במקרה נוסף, בו נלחמו הבריטים בלוחמי הגרילה המלאית והביסו אותם.

כיום מפעילים חיילי אוקראינה לוחמת גרילה חמקמקה וזריזה כנגד הצבא הרוסי בארצם. צבאם לא מתנהג כצבא רגיל. הוא פועל בקבוצות קטנות מאוד וללא מחנות גלויים. כוחותיהם פרושים וחבויים בשטח, הרחק מהמטרות אותן יתקפו. כוחות סיור קטנים ויעילים אוספים מידע על האויב. אזרחים בערים ובאזורים הכבושים מעבירים דיווחים ומידע וליעדי תקיפה ומארב הם מגיעים במפוזר, פוגעים במהירות ונעלמים במהירות אחר כך.


הנה המצאת לוחמת הגרילה הקלאסית, על ידי לורנס איש ערב, שפיתח אותה בסיועו למרד הערבי ב-1916:

https://youtu.be/SoAZS9HAptc


לוחמי הגרילה בווייטנאם הכריעו את הצבא החזק בעולם:

https://youtu.be/huRWshoW7T8


הלוחמה של הפרטיזנים היהודים נגד הצבא הגרמני (עברית):

https://youtu.be/PZgmGt46rX4


ולוחמי גרילה באוקראינה נגד צבא רוסיה 2022:

https://youtu.be/VYHfgv-ZugI
שבעת עמודי החוכמה
איפה הם שבעת עמודי החוכמה?



"שבעת עמודי החוכמה" הם שבעה צוקים רבי הוד וסמוכים זה לזה, שנמצאים בואדי רם שבירדן. האזור כולו הוא אזור מדברי יפה במיוחד ולאורך הדורות הוקסמו ממנו רבים.

"שבעת עמודי החכמה" היה גם לשמו של ספרו האוטוביוגרפי של לורנס איש ערב, הקצין הבריטי שסייע למרד הערבי הגדול במלחמת העולם הראשונה, כנגד האימפריה העות'מאנית. הוא סייע בשם האימפריה הבריטית לערבים, כדי להחליש את האויב המשותף ובכך להקל על הצבא הבריטי לכבוש את המזרח התיכון מידי התורכים העות'מאנים. לאחר שהוקסם מהמקום המיוחד הזה, הוא החליט לקרוא על שמו ליומן המסע שלו, שהפך לספר ובכך הפך אותו ידוע בכל העולם כולו.


הנה סרטון על 7 עמודי החוכמה בואדי ראם שבירדן:

http://youtu.be/ivV03sX8BRc?t=12s


ועוד על שבעת עמודי חוכמה:

http://youtu.be/JV-GzTnF6YY?t=1m32s
עיר סרטים
מהי עיר סרטים?



עיר סרטים (Movie set town) היא מעין עיר מדומה שנבנתה כאתר צילומים לסרטים. לרוב היא נראית כמו עיירה קטנה בסגנון כלשהו, המתאים לרוח ותקופה בה מתרחש הסרט הראשון בה, או מכילה כמה בקתות, מכולת, מלון קטן ואורוות, המדמים כולם עיירה במערב הפרוע של אמריקה.

לקראת צילום סרט ידאגו בעיר הסרטים שכל ציוד ההפקה יותקן בעיר, או שהוא מוכן בה מראש. ממשרד השריף, הגרדום עם חבל התלייה, מגדל השמירה על העיר ועד לסוסים הקשורים עם המושכות בכניסה לבית המרזח (Saloon), הרחוב המאובק ובית המלון שבו ינום גיבור הסרט בלילה.

ערי הסרטים בעולם אינן רבות, אבל שווה לציין את העיר וורזאזאת שבמרוקו, עיר בה צולמו סרטים רבים המתרחשים במזרח התיכון או בעולם העתיק, כולל הסרטים המפורסמים "לורנס איש ערב" ו"גלדיאטור" והסדרה האייקונית "משחקי הכס".

אבל השנים לא תמיד עושות טוב לערי סרטים. עיר הסרטים הנטושה של אילת היא דוגמה מעולה לערי סט לסרטים שכאלה ומה קורה איתן עם השנים. מה שהיום הוא עיר הסרטים הנטושה באחד הוואדיות שבדרום אילת הוקם בשנות ה-80 כתפאורה הוליוודית לסרט.

למעשה, היא הוקמה לצורך צילום של מערבון אמריקאי, הוליוודי. לאחר הסרט היא המשיכה לפעול כאתר תיירות באילת, במשך כמעט שני עשורים. כמעט 20 שנה הייתה "עיר הסרטים" לאחד מאתרי מתיירות והסמלים הידועים של העיר. רבים מהתיירים והמבקרים בעיר נהגו לבקר בה, להצטלם בתור נידונים לתלייה מתחת לגרדום ולהרגיש לרגע כמו קאובויז.

"עיר הסרטים" באילת קיבלה אז את השם "טקסס ראנץ'" והציעה נוסטלגיה סטייל המערב הפרוע. אך עם הזמן, עם ירידת ז'אנר המערבון ולאחר כמה שריפות שפקדו את אתר הסרטים, נזנח המקום ועיר הסרטים נותרה נטושה, מה שמכונה "פיל לבן".


הנה סיפורה של עיר הסרטים וורזאזאת שבמרוקו:

https://youtu.be/KcFss54s5Ws


עיר המערבונים הזנוחה באילת:

https://youtu.be/BkSDXzhKnlk


מבט מהאוויר על עיר הסרטים באילת:

https://youtu.be/sRLNN74niM0


עיר סרטים חד פעמית שננטשה אחרי צילום הסרט:

https://youtu.be/rxj3hp3yi00


ואומן שבונה ערי סרטים מיניאטוריות:

https://youtu.be/upwyB9YegdU?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.